سهم قیمت سیمان در هزینه تمام شده مسکن
به گزارش جهان صنعت نیوز: با وجود آنکه در روزهای گذشته برخی نمایندگان مجلس بر لزوم کاهش قیمت مصالح ساختمانی از جمله سیمان برای تحقق ارزانی مسکن تاکید کردند، بررسی های دقیق نشان می دهد در شرایطی که میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران طی مردادماه ۳۰ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان اعلام شده، سهم سیمان از این عدد تنها ۱۶۵ هزار تومان معادل ۰.۵۵ درصدی هزینه است.
با توجه به نقش بسیار غالب قیمت زمین در هزینه تمامشده مسکن، هزینه سیمان در قیمت تمامشده هر مترمربع واحد مسکونی، معادل ۰.۵۵ درصد است که در قیاس با میانگین قیمت ساخت ۶ میلیون تومانی هر مترمربع واحدهای مسکونی، بسیار ناچیز ست.
بررسی انجمن صنفی انبوهسازان مسکن تهران نشان میدهد، به ازای هر مترمربع ساختمان ۱۵۰ کیلوگرم سیمان مصرف میشود. درصورتیکه قیمت سیمان را ۵۵ هزار تومان در هر پاکت ۵۰ کیلویی در نظر بگیریم در هر مترمربع ۱۶۵ هزار تومان سیمان مصرف میشود. به این ترتیب اگر این عدد را با متوسط نرخ بنای مسکونی که از سوی بانک مرکزی اعلامشده، مقایسه کنیم، هزینه سیمان در قیمت مسکن بسیار اندک و نزدیک صفر است.
هر متر خانه ۳۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان
بانک مرکزی در گزارش شاخص بهای ساختمان در مردادماه امسال، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران را بهطور میانگین ۳۰ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان اعلام کرده است. مقایسه عدد ۱۶۵ هزار تومان قیمت سیمان با ۳۱ میلیون تومان قیمت هر مترمربع واحد مسکونی سهم ۰.۵۵ درصدی هزینه سیمان در قیمت تمامشده مسکن را نشان میدهد.
مقایسه هزینه سیمان با قیمت تمامشده مسکن شاید مقایسه منطقی نباشد چراکه قیمت زمین بهقدری در محاسبه نهایی قیمت مسکن اثرگذار است و دلالیها چنان بر افزایش قیمت مسکن میافزاید که این قیاس کارشناسی نخواهد بود. بهاینترتیب، مقایسه هزینه سیمان در هزینه ساخت میتواند قیاس صحیحتری باشد.
سهم سیمان در هزینه ساخت ۲.۷۵ درصد
بر اساس اعلام سازمان نظاممهندسی ساختمان قیمت تمامشده ساخت بهطور میانگین ۶ میلیون تومان محاسبه میشود. بنابراین سهم قیمت سیمان در هزینه ساخت برابر با ۲.۷۵ درصد است که میتوان گفت سهمی بسیار اندک در هزینه تمامشده ساخت است.
اخیراً، برخی مسئولان و نمایندگان مجلس با تأکید بر قیمتهای مسکن بر کاهش قیمت سیمان تأکید میکنند. سیمان، سالها تحت مدیریت دولتی و قیمتگذاری دستوری بوده و این ماجرا سرانجام امسال پایان یافت که البته با توجه به تولید مناسب این محصول به نسبت میزان مصرف، هر پاکت سیمان حتی پس از آزادسازی قیمت نهایت تا ۳۴ هزار تومان در بورس کالا قیمت خورد.
اگرچه در ماههایی که برق کارخانجات بهدرستی تأمین نمیشد و تولید کاهش یافته بود؛ قیمتها، جهشی تا ۱۰۰ هزار تومان در هر پاکت را تجربه کرد اما پس از افزایش عرضه این محصول در بورس، نرخها به رقمهای واقعی خود نزدیک شد و بازار تعادل بیشتری پیدا کرد.
با اینهمه، برخی نمایندگان مجلس راهکار کاهش قیمت مسکن را در پایین آوردن نرخ سیمان میدانند. اما با توجه به مستندات آماری دقیق و موجود، مشخص است که این فرضیه، پایه علمی ندارد و قیمت سیمان نقش اثرگذاری نمیتواند در قیمت نهایی مسکن داشته باشد.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدنمسکنلینک کوتاه :