هدایت پول به سوی سرمایهگذاری بدون ریسک
امیرعلی امیرباقری * جریان نقدینگی طی ماههای اخیر عمدتا به سوی سرمایهگذاریهای بدون ریسک هدایت شده است. نگاهی به بازارهای موازی نشان میدهد که سرمایهگذاری در این بازارها نیز با ریسکهایی مواجه بوده است. به عنوان مثال در بازارهای مسکن، به دلایل مختلفی از جمله گپ قیمتی تقاضا، قدرت خرید از سرمایهگذاران سلب شده است. بازارهای طلا و ارز هم با محدودیتهای قانونی و فشار کاهش ارزش جهانی در برخی مقاطع مواجه هستند. بدین ترتیب جریان پول به سمت سرمایهگذاری بدون ریسک حرکت کرده است.
یکی از مهمترین مشوقهای این حرکت نیز، تامین مالی دولت از طریق انتشار اوراق با سود جذاب بوده است. همین امر منجر به افزایش سرمایهگذاری حقیقیها، حقوقیها و صندوقها در اوراق شده است. یکی از مباحث مهمی که همواره در اقتصاد کشور مطرح میشود، کنترل حجم نقدینگی است که رییسجمهوری منتخب نیز منتقد رشد نقدینگی و سیاستهای تشدیدکننده آن بود. با این حال اما جای سوال است که دولت سیزدهم نیز همچنان در همان ریل گذشتگان حرکت میکند! البته باید به دولت مهلت داد تا سیاستهای جدید خود را مستقر کند اما در حال حاضر شرایط انتشار اوراق و بازدهی بالای آنها به بازار سرمایه فشار وارد آورده و از جذابیت آن کاسته است.
این در حالی است که بازار سرمایه از منظر سرمایهگذاری به ارزندگی نسبی در میان و بلندمدت رسیده است. اکنون گزارشهای مثبتی از سوی شرکتهای بازار سرمایه منتشر میشود اما بازار سرمایه با کمرنگ شدن عنصر تحلیل دست به گریبان است. تحلیلگران بازار سرمایه باید پیش از قرار گرفتن گزارشها روی سامانه کدال تحلیلی نسبی از وضعیت شرکتها داشته باشند. اگر گزارشهای جدید را در کنار گزارشهای سال گذشته یا میانگین دو ساله و پنج ساله قرار دهید، مشاهده میکنید که میانگین حجم و قیمت فروش شرکتها رشد کرده و سودآوری آنها افزایش داشته است. این روند برای تحلیلگران قابل انتظار بوده است اما با توجه به شرایط حال حاضر بازار و فشاری که اوراق بدون ریسک به بازار سرمایه وارد میکند متاسفانه معاملهگران قدری از کنار این گزارشها عبور کردهاند. علاوه بر این، بازار سرمایه تا حدی نگران قیمتهای جهانی است اگر چه این نرخها تا حدی ترمیم شده است اما همچنان پیشبینی بازار را قدری مشکل کرده است. در همین حال برخی تحلیلگران نرخهای دور از واقعیت را برای نرخ ارز متصور هستند که مقداری تحلیلها را به خطا برده است. اگر چه در نهایت میتوان این تحلیل را داشت که این پتانسیلها تجمیع و ناگهان آزاد میشوند و مجددا شاهد حرکات انفجاری بورس خواهیم بود.
* تحلیلگر بازار سرمایه
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :