بیاعتنایی به برنجهای وارداتی عامل گرانی/ ۱۳ هزار تن پشت در گمرک
به گزارش جهان صنعت نیوز: نامهنگاری مهرداد جمال ارونقی با سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی است که نگاهی به وضعیت بازار برنج نشان میدهد افزایش قیمتهای جدیدی در این بازار ایجاد شده است و به طور حتم ترخیص این حجم برنج از گمرک میتواند به تعادل قیمتها در بازار کمک کند. البته نقش پررنگ دلالان در بازارهای مختلف همچون بازار برنج چیزی نیست که بتوان با تزریق کالا به بازار با آن مقابله کرد اما در صورتی که میزان کالای عرضهشده به بازار متناسب باشد و دستگاههای نظارتی نیز از تمام توان خود بهره گیرند، میتوان انتظار داشت که بازار تا حدی سر و سامان بگیرد.
در این خصوص یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز گفت: افزایش قیمت برنج ایرانی در بازار ارتباط وثیقی با افزایش هزینه تولید برنج ندارد و این افزایش قیمت بیشتر به علت نبود برنامه مشخص در زمان خرید و توزیع برنج خارجی است.
علیرضا نظری با اشاره به افزایش قیمت برنج ایرانی و خارجی در کشور اظهار کرد: هرساله غیر از تولید برنج داخلی، سقف مشخصی برای واردات برنج خارجی در دستور کار قرار میگیرد. چند سال پیش مصوبهای مورد تایید قرار گرفت مبنی بر اینکه در زمان توزیع برنج ایرانی، برنج خارجی وارد بازار نشود ولی در مورد زمان خرید برنج خارجی و البته زمان توزیع آن در کشور اختلافنظرهایی وجود دارد.
نماینده مردم خمین تصریح کرد: به نظر میرسد که زمان خرید برنج مشخص است یعنی اگر در زمان مشخصی برنج خارجی نخریم، در آینده به مشکل میخوریم.
علت اصلی گرانی، واردات است
عضو کمیسیون کشاورزی، منابع طبیعی و محیطزیست مجلس افزود: بهترین کار این است که خرید برنج خارجی در زمان مشخص انجام شود اما توزیع این برنج با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی در زمان دیگری صورت بگیرد تا روی بازار برنج ایرانی تاثیر نگذارد اما با دستوری که اکنون وجود دارد، عملا برنج خریده نمیشود. متاسفانه دستگاههای مسوول در زمان توزیع برنج خارجی به یاد خرید میافتند و به علت کمبود برنج، بازار برنج ما آشفته میشود.
وی از افزایش هزینههای تولید برنج خبر داد و گفت: این افزایش قیمت مثل روز روشن است چرا که از یک طرف، ماشینآلات کشاورزی گران شده و از طرف دیگر ارزش پول ملی کم شده است. طبیعی است که هیچ کالایی در کشور ثبات قیمت ندارد مگر اینکه ارزش پول ملی افزایش پیدا کند. کشاورزان یا شالیکاران مجبورند به نسبت افزایش نیروی کار، کود، سم، آب و زمین قیمت برنج را افزایش دهند.
نظری با بیان اینکه افزایش افسارگسیخته قیمت برنج ایرانی ارتباط خاصی با افزایش هزینههای تولید برنج ندارد، گفت: علت اصلی گرانی برنج همان مساله واردات است. کمیسیون کشاورزی مجلس طی یک تعامل مناسب با وزیر جهاد کشاورزی و معاونان آن چارهای خواهد اندیشید و ما در روزهای آتی، نتایج را به مردم اعلام خواهیم کرد.
ترخیص این برنجها میتواند بر قیمت بازار موثر باشد
بعد از دو مکاتبه گمرک با وزارت جهاد در رابطه با تعیینتکلیف محموله برنج وارداتی قبل از ممنوعیت واردات و عدم پاسخگویی این وزارتخانه، این بار گمرک ایران از وزارت صمت خواسته تا تکلیف هزاران تن برنج موجود در بنادر را مشخص کند. در این رابطه تاکید شده که ورود حداقل ۱۳ هزار تن از این برنجها که امکان ترخیص دارد میتواند بر قیمت برنج در بازار موثر باشد.
ممنوعیت فصلی واردات برنج از ابتدای مرداد تا پایان آبان سال جاری در حالی شروع شد که پیش از آن فعالان بازار و البته برخی دستگاههای ذیربط خواستار به تعویق افتادن ممنوعیت فصلی و حتی عدم اجرای آن در سال جاری به دلیل کاهش واردات برنج و افزایش قیمت شده بودند، اما در هر صورت این اتفاق نیفتاد و براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار مقرر شد که صرفا ترخیص آن بخش از محمولههای برنج وارداتی که تا قبل از ۳۱ تیرماه دارای اعلامیه ورود و یا قبض انبار هستند مشروط به اینکه دارای ثبتسفارش باشند بلامانع بوده و ترخیص صورت بگیرد.
اما همان زمان گمرک اعلام کرد که حدود ۱۰ کشتی حاوی برنج به سمت ایران حرکت کرده و احتمال اینکه کمی بعد از شروع ممنوعیت به کشور برسند وجود دارد، از این رو خواستار به تعویق افتادن ممنوعیت فصلی در راستای ورود محمولههای برنج به کشور و رسیدن به بازار بود ولی موافقتی با آن نشد.
در هر صورت کشتیهای برنج به بنادر رسیدند و برخی از آنها با وجود اینکه قبل از ۳۱ تیرماه آمده بودند، اما تاریخ اعلامی ورود و یا قبض انبارشان بعد از اول مردادماه صادر شد و از اینرو امکان ترخیص پیدا نکرد.
بیتوجهی وزارت جهاد به دو بار استعلام
با توجه به حقوقی که برای صاحبان کالا ایجاد میشد و درخواستی که برای ترخیص این محمولهها وجود داشت، گمرک ایران طی مکاتبهای در مرداد ماه با وزارت جهاد کشاورزی در این رابطه استعلام گرفت و اعلام کرد که با توجه به اینکه ورود کالا به ۱۲ مایلی آبهای سرزمینی کشور از نظر حقوقی ورود کالا به قلمروی سیاسی محسوب میشود صاحبان محمولهها درخواست ترخیص کالای خود را دارند، از اینرو اگر کشتیهای حامل برنجهای وارداتی قبل از تاریخ ممنوعیت فصلی برنج به کشور رسیده و در لنگرگاه و بنادر پهلو بگیرند، فارغ از اینکه اعلامیه ورود و یا قبض انبار آنها چه زمانی صادر شده است، آیا اجازه ترخیص از گمرک را طبق شرایط قبل از مقررات مربوطه دارند یا خیر؟
وزارت جهاد کشاورزی پاسخی در این باره به گمرکات اعلام نکرد و برنجهای وارداتی بلاتکلیف در گمرک باقی ماند تا اینکه بار دیگر در شهریورماه معاون فنی گمرک مجددا مکاتبه خود با گیلانپور معاون وزارت جهاد کشاورزی را تکرار کرد و خواست با توجه به پیگیریهای مکرر صاحبان کالا، تکلیف برنجهای رسیده به ایران قبل از شروع ممنوعیت فصلی را مشخص کند.
اما باز هم وزارت جهاد کشاورزی بیتوجه به این موضوع پاسخی ارائه نکرد تا اینکه بار دیگر اخیرا معاون فنی گمرک برای تعیین تکلیف وضعیت برنجهای وارداتی مکاتبهای با بیکزاده معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت داشته است که نشان میدهد از ۵۰ هزار تنی که گفته شده بود به بنادر رسیده حداقل ۱۳ هزار تن امکان ترخیص دارد که تاکنون با آن موافقت نشده است.
مهرداد جمال ارونقی با اشاره به جریان ممنوعیت فصلی واردات برنج و همچنین تاریخ رسیدن برخی از کشتیهای برنجهای وارداتی قبل از ۳۱ تیرماه و صدور قبض انبار بعد از این تاریخ با اشاره به اینکه در هر صورت این کشتیها به آبهای ایران رسیده بودند و درخواستی که صاحبان کالا در این رابطه دارند، درخواست کرده که با این موضوع موافقت شود که چنانچه کشتیهای حامل برنجهای وارداتی قبل از تاریخ ممنوعیت فصلی به کشور رسیده و در لنگرگاه و بنادر پهلو بگیرند فارغ از تاریخ اعلامیه ورود و یا قبض انبار اجازه ترخیص از گمرک با رعایت سایر مقررات مربوطه داشته باشند.
معاون فنی گمرک خواستار صدور دستور فوری و ارائه پاسخ در این رابطه، با توجه به پیگیری صاحبان کالا شده و اعلام کرده چنانچه موافقتی در این رابطه صورت بگیرد، بیش از ۱۳ هزار تن برنج که حقوق مکتسبه برای صاحبان آن ایجاد شده قابلیت ترخیص از گمرک را خواهد داشت که این موضوع قطعا بر قیمت برنج خارجی موجود در بازار موثر است.
افزایش بیش از ۴۰ درصدی قیمت برنج
اکنون حدود ۱۳ هزار تن قابلیت ترخیص و ورود به کشور را دارد و این در شرایطی است که برخی تاکید دارند تنظیم واردات و ورود برنج میتوانست مانع از افزایش قیمت برنج داخلی و خارجی در ماههای اخیر شود و حتی در همین رابطه انجمن واردکنندگان برنج تاکید داشت در مورد ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری بازنگری شود.
این در حالی است که طبق گزارش مرکز آمار ایران، در مردادماه سال جاری هر کیلو برنج ایرانی به طور متوسط ۳۸ هزار و ۶۰۰ تومان فروش رفته اما این کالا تا ۴۶ هزار و ۵۰۰ تومان هم قیمت خورده و این کالا در مقایسه با سال گذشته ۹/۴۲ و نسبت به تیرماه ۴/۳ درصد گران شده است.
همچنین در مورد برنج خارجی هر کیلو در مردادماه سال گذشته به طور متوسط حدود ۱۸ هزار و ۱۰۰ تومان بوده ولی در تیرماه امسال ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان و در مردادماه به ۲۵ هزار و ۱۰۰ تومان رسیده است. برنج وارداتی تا کیلویی ۳۰ هزار و ۸۰۰ تومان هم فروش رفته که افزایش قیمت برنج خارجی نسبت به تیرماه ۳/۱ درصد و در مقایسه با مرداد ماه پارسال ۷/۳۸ درصد است.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنلینک کوتاه :