xtrim

بنی‌صدر؛ از صدر تا قعر

به گزارش جهان صنعت نیوز: ابوالحسن بنی‌صدر در دوم فروردین ۱۳۱۲ در باغچه، از توابع همدان به دنیا آمد. پدرش آیت‌الله سیدنصرالله بنی‌صدر از روحانیان سرشناس و از دوستان امام خمینی بنیانگذار انقلاب بود. ابوالحسن بنی‌صدر در جوانی به حرف پدرش گوش نداد و به جای حوزه علمیه به دانشگاه تهران رفت و لیسانس اقتصاد و حقوق اسلامی گرفت و به دلیل علاقه‌اش به دکتر محمد مصدق و نگرش سیاسی‌اش به جبهه ملی پیوست و لیدر دانشجویان مخالف رژیم پهلوی شد. در قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ مجروح شد و بهمن‌ماه همان سال با حمایت احسان نراقی از موسسان بنیاد فرهنگ ایران، به فرانسه مهاجرت کرد و از دانشگاه سوربن، دکترای اقتصاد و سرمایه‌گذاری گرفت. او در مراسم تشییع و خاکسپاری پدرش در سال ۱۳۵۰ با بنیانگذار انقلاب اسلامی در تبعیدگاه ایشان در نجف‌اشرف آشنا شد و هفت سال بعد با پرواز بویینگ ۷۴۷ معروف به پرواز انقلاب به ایران برگشت.

اولین رییس‌جمهوری ایران بعد از پیروزی انقلاب

گفتنی است بنی‌صدر در پایان دولت موقت ۹ ماهه، در انتخابات ریاست جمهوری سال ۵۸ نامزد شد و با کسب ۷۶ درصد آرا به عنوان اولین رییس‌‌جمهوری ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی انتخاب شد. در عین حال به دلیل اعتماد امام در روزهای نخست انقلاب، همزمان با ریاست‌جمهوری، فرماندهی کل نیروهای مسلح ایران را که درگیر جنگ با عراق بودند نیز بر عهده داشت. به نحوی که از نظر میزان اختیارات در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران تاکنون هیچ رییس‌جمهوری به اندازه بنی‌صدر دارای اختیارات وسیع نبوده است.

عدم کفایت سیاسی و عزل بنی‌صدر

اما اختلاف‌نظرهای ایدئولوژیک بنی‌صدر با مقام‌های نظامی، محمدعلی رجایی نخست‌وزیر، اعضای ارشد حزب جمهوری اسلامی و همچنین روحانیون ارشد نظام، رفته‌رفته باعث فاصله گرفتن او از کادر طلایی نظام و از دست دادن اعتماد رهبر انقلاب و مجلس شورای اسلامی شد. به همین دلیل در خرداد سال ۱۳۶۰ نمایندگان مجلس با رای قاطع به «عدم کفایت سیاسی»، او را از ریاست‌جمهوری برکنار کردند. بنابراین چند روز پس از پیروزی محمدعلی رجایی در دومین انتخابات ریاست جمهوری ایران و بعد از تظاهرات خیابانی منافقین خلق و شدت گرفتن اختلاف‌ها، از ترس جانش و بیم اینکه بازداشت شود، همراه با مسعود رجوی سرکرده گروهک منافقین خلق مخفیانه با یک فروند بوئینگ ۷۰۷ با خلبانی سرهنگ معزی از کشور فرار کرد، به پاریس رفت و تا پایان عمر در پاریس زندگی کرد و البته به فعالیت‌های سیاسی خود ادامه داد. گفتنی است بنی‌صدر ازجمله توصیه‌کنندگان به تحریم انتخابات در ایران بود.

opal

بنی‌صدر در تبعید

ابوالحسن بنی‌صدر در فرانسه با مسعود رجوی و تعدادی دیگر از نیروهای مخالف جمهوری اسلامی، شورای ملی مقاومت را تشکیل داد، اما در سال ۱۹۸۴ به دلیل اختلاف نظر با مسعود رجوی و رهبری این گروهک، از جمله به دلیل مهاجرت آنها به عراق، این شورا را ترک کرد.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 220628
لینک کوتاه :