نباید با قوه قهریه با صادرکنندگان برخورد کرد
به گزارش جهان صنعت نیوز: هفته گذشته طرحی در مجلس اعلام وصول شد که بر مبنای آن، چنانچه صادرکنندگان ظرف مدت سه ماه از دریافت ارز حاصل از فروش کالاهای خود در بازارهای صادراتی، آن را به کشور بازنگردانده و تحویل بانک مرکزی ندهند، با برخورد دستگاه قضایی مواجه خواهند شد.
بر اساس این طرح، تمامی صادرکنندگان موظف خواهند شد پس از فروش کالای خود در خارج از کشور، حداکثر ظرف مدت سه ماه از دریافت بهای کالا، ارز حاصل از صادرات را به بانک مرکزی ارائه کنند.
بر مبنای این طرح، خودداری از وارد کردن ارز حاصل از صادرات به چرخه تجاری کشور، برای بار اول جریمه نقدی معادل دو برابر بهای کالای صادر شده را در پی خواهد داشت و برای بار دوم علاوه بر لغو کارت بازرگانی متخلف به حبس شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.
درخواست صادرکنندگان از رییس مجلس
حالا کنفدراسیون صادرات ایران با ارسال نامهای به محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی، خواستار آن شده که بررسی این طرح در مجلس متوقف شود. در بخشی از نامه کنفدراسیون صادرات ایران که به امضای محمد لاهوتی رییس کنفدراسیون رسیده آمده است: با توجه به شرایط سخت و پیچیده تحریم، بازگشت ارز ظرف مدت سه ماه عملیاتی نخواهد بود و صرفا منجر به شکلگیری تعداد زیادی پرونده قضایی و رونق استفاده از کارتهای یکبارمصرف در عرصه صادرات غیرنفتی کشور خواهد شد که در نهایت، مجلس را به هدف والای خود که همانا بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور و قرار گرفتن منابع ارزی در اختیار تامین کالاها، مواد اولیه، تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز تولید است، نخواهد رساند.
کنفدراسیون صادرات ایران ضمن تاکید دوباره بر ضرورت بازگشت ارز حاصل از صادرات، معتقد است که اجرای دقیق ابلاغیه اخیر محسن رضایی، معاون اقتصادی رییسجمهور از سوی دستگاههای اجرایی، منجر به رفع مشکلات کنونی بازگشت ارز صادراتی شده و دولت را به این اطمینان خواهد رساند که ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور بازمیگردد و در عین حال، دغدغه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در این حوزه را نیز، برطرف خواهد کرد.
مخالف طرح «جرمانگاری عدم بازگشت ارز صادراتی» هستیم
در این خصوص همچنین رییس کل سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه نباید با قوه قهریه با صادرکنندگان برخورد کرد، گفت: با طرح جرمانگاری عدمبازگشت ارز صادراتی مخالف هستیم و مخالفت خود را نیز به مجلس اعلام کردهایم. پیمان پاک در نشست خبری دیروز خود در مورد طرح مجلس تحت عنوان «جرمانگاری عدم بازگشت ارز صادراتی» گفت: ما با این طرح مخالفیم، مخالفت خود را نیز به مجلس اعلام کردهایم و بدنه کارشناسی مجلس نیز با این طرح مخالفت کرده چراکه با قوه قهریه نمیتوان با صادرکننده رفتار کرد.
وی تصریح کرد: این طرح با آییننامه دولت در مورد تسهیل صادرات هم در تضاد است. وی ادامه داد: در دولت قبلی به دلیل سیاستهای غلط بانک مرکزی نهتنها صادرات کاهش یافت بلکه صادرکننده نیز تبدیل به مجرم شده بود. ما باید این رویهها را اصلاح کنیم.
دو مسیر ترانزیتی جایگزین
معاون وزیر صمت همچنین در ادامه گفت: مسیرهای جایگزین آذربایجان را فعال خواهیم کرد که یکی مسیر ارمنستان است که تا یک ماه آینده فعال میشود. مسیر دوم نیز مسیر دریایی است. پیمانپاک اظهار کرد: دولت برنامهای را به صورت کلان برای تجارت با کشورهای همسایه و همسو و افزایش صادرات دارد که به رونق تولید گره میخورد.
رییسکل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: در حال حاضر بسیاری از ظرفیت واحدهای تولیدی کشور تعطیل و یا معطل است. از سویی دیگر تورم ادامهدار، قدرت خرید مردم را کاهش داده است. از این رو با اتکا به بازار داخلی نمیتوان رونق جدی در تولید ایجاد کرد و برای رونق در تولید باید توسعه صادرات را در دستور کار قرار دهیم.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به محدویتهای نفت و گاز، ایجاد منابع ارزی از طریق صادرات غیرنفتی به مدیریت بازار ارز و تسهیل واردات مواد اولیه و نهادههای تولید کمککننده خواهد بود. در همین راستا برنامهای در حوزههای مختلف لجستیک، بازار، سیاسی و… تدوین کردیم و اولویتبندی را در مورد کشورها انجام دادیم که کشورهای همسایه و همسو و آفریقایی در اولویت قرار گرفتند و برای آنها کریدور تجاری تعریف کردیم. در افق چهار سال آینده رشد صادرات به این کشورها را بررسی خواهیم کرد.
پیمانپاک گفت: اولویتهای کالایی نیز مشخص خواهد شد که به این کشورها چه کالاهایی بهتر است صادر کنیم.
وی افزود: با توجه به اینکه همیشه از مسیر جمهوری آذربایجان مشکل داشتیم به ویژه در فصل سرد که مشکلات دو برابر میشد و با توجه به چالشهای سیاسی اخیر، مسیرهای جایگزین جمهوری آذربایجان را فعال خواهیم کرد که یکی مسیر ارمنستان است که تا یک ماه آینده فعال میشود. مسیر دوم نیز مسیر دریایی است و برای این کار، ساخت، خرید و اجاره کشتیهای رورو در دستور کار قرار دارد.
معاون وزیر صمت گفت: همچنین با بانکهای محلی کشورهای هدف همکاری خواهیم کرد که از این طریق السی بر مبنای ارز کشور مقصد باز میشود. بانک مرکزی در دولت قبلی چندان تمایلی به این کار نداشت، منتهی در دولت جدید فرصت ویژهای روی این موضوع باز شده است. وی در مورد رایزنان بازرگانی اظهار کرد: امسال تعداد رایزنان را به ۱۰ نفر افزایش خواهیم داد.
جزئیات تهاتر کالایی
پیمان پاک در پاسخ به سوال مهر در مورد سازوکار تهاتر کالا نیز اظهار کرد: آییننامه اصلاح ضوابط تجاری و ارزی مصوب شد که طبق آن قوانین متعدد پیشروی صادرکنندگان و سختگیریها تسهیل خواهد شد. همچنین در این آییننامه بازگشت ارز حاصل از صادرات و استرداد مالیات بر ارزشافزوده صادرکنندگان اصلاح شده است.
وی افزود: یکی از بحثهای این آییننامه موضوع تهاتر است. ما به تهاتر از دو منظر کشوری و صادرکننده نگاه میکنیم.
رییسکل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: به عنوان مثال صادرکننده به کشور ازبکستان کالایی صادر میکند، اما به دلیل نبود شبکه بانکی درست، دشواریهای انتقال ارز و… برای بازگشت ارز به مشکل میخورد، از این رو میتواند در ازای کالای صادر شده به ازبکستان، پنبه وارد کند. قبلا در مورد این موضوع سقف و سابقه برای تجار در نظر گرفته میشد که در حال حاضر با آییننامه مذکور، هر صادرکننده به میزان افزایش صادراتی که دارد، بدون سقف و سابقه میتواند کالای مورد نیاز کشور را وارد کند و اگر در بانک مرکزی نیز به مشکل خورد، ما ورود میکنیم.
وی ادامه داد: تهاتر در شرایط تحریم و سقف ارزی به صادرکننده کمک میکند که ارز را تبدیل به کالا کند و بسیاری از طرحهای صادراتی را نیز توجیهپذیر کند.
پیمان پاک تصریح کرد: به طور مثال اگر کالایی به هند صادر میشد و تنها سه درصد سود داشت با تهاتر میتوان سود کالای وارد شده را افزایش داد. از سوی دیگر تاجر هندی تبدیل به بازاریابی برای کالای ایرانی میشود.
معاون وزیر صمت در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در مورد تهاتر نفت با کالا نیز گفت: در حال حاضر با توجه به اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی در اقتصاد کشور وجود دارد، تهاتر نفت صرفا در قبال واردات کالاهایی است که ارز ۴۲۰۰ تومانی میگیرند. هر زمان که این ارز از اقتصاد کشور حذف شود، تهاتر نفت در برابر تمام کالاها انجام خواهد شد.
درصد صادرات به همسایههاست
معاون سازمان توسعه تجارت ایران نیز در این نشست گفت: طی شش ماه نخست امسال صادرات ۴/۶۱ درصد و واردات ۳۶ درصد افزایش یافته است. فرهاد نوری گفت: در شش ماه نخست امسال ۲۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار صادرات و ۲۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار واردات داشتیم که نسبت به مدت مشابه پارسال صادرات رشد ۴/۶۱ درصدی و واردات رشد ۳۶ درصدی داشته است.
معاون توسعه صادرات سازمان توسعه تجارت ایران افزود: ۸۵ درصد واردات مربوط به مواداولیه، ماشینآلات و تجهیزات خطوط تولید است.
وی ادامه داد: تراز تجاری نیز ۶۱ درصد بهبود یافته است. همچنین ۸۵ درصد صادرات ما به کشورهای همسایه و چین و هند بوده است. صادرات به کشورهای اوراسیا نیز ۴۶ درصد افزایش یافته است. نوری در مورد روز ملی صادرات نیز گفت: امسال ۵۰۰ صادرکننده برای انتخاب صادرکنندگان نمونه و معرفی آنها در روز ملی صادرات به ما معرفی شدهاند که در انتخاب صادرکنندگان نمونه، همت صادرکننده برای ما ارزش ویژهای داشته است.
تکذیب توقف ترانزیت کالاهای ایرانی به روسیه
گفتنی است رایزن اقتصادی ایران در جمهوری آذربایجان هرگونه اخلال و مسدود شدن صادرات و ترانزیت کالاهای ایران به روسیه را از مسیر جمهوری آذربایجان تکذیب کرد. جواد مهاجری، رایزن اقتصادی سفارت ایران در جمهوری آذربایجان، با رد اخبار کذب و ادعای مسدود شدن مسیر صادرات کالا و ترانزیت ناوگان حملونقل ایران به روسیه و گرجستان گفت: در روزهای اخیر به اقتضای فصلی و با آغاز فصل صادرات محصولات کشاورزی ایران، تعداد کامیونهای عبوری به سمت آذربایجان در پایانههای مرزی آستارا و بیلهسوار به مقصد آذربایجان، روسیه و دیگر کشورهای حوزه CIS افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه طبق گزارشهای گمرکات کشور، در ۲۴ ساعت گذشته تنها در پایانه مرزی آستارا بیش از ۲۰۰ کامیون از گمرکات جمهوری آذربایجان پذیرش شده است، افزود: بررسیهای میدانی و استعلام سفارت جمهوری اسلامی ایران از منابع رسمی و پایانههای مرزی و گمرکات دو کشور نشان میدهد موضوع ادعاشده که آن را به نایب رییس اتاق مشترک دو کشور منتسب کردهاند و در روزهای اخیر به سرعت در حال انتشار است، صحت ندارد.
رایزن اقتصادی ایران در جمهوری آذربایجان تاکید کرد: تردد بار و کامیون در پایانههای مرزی چهارگانه ایران و آذربایجان به صورت روان و ۲۴ ساعته در حال انجام است و هیچگونه تغییر رفتار از مقامهای مسوول آذربایجان گزارش نشده است.
برخی منابع غیررسمی در فضای مجازی در روزهای گذشته اخبار کذب و جهتداری را از ایجاد اختلال و مسدود کردن عملیات ترانزیت کالا و حملونقل ناوگان ایرانی بهوسیله کشورهای ترکیه، گرجستان و جمهوری آذربایجان منتشر کردهاند که منبع اولیه بیشتر آنها خبرگزاری اسپوتنیک روسیه است. این در حالی است که بروز اختلافات اخیر میان ایران و جمهوری آذربایجان، فعالان اقتصادی و تجار دو کشور را نگران کرده است.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :