xtrim

تورم ۷۵ درصدی اقلام خوراکی از حد بحرانی قیمت‌ها فراتر رفت

به گزارش جهان صنعت نیوز: آمارهای اخیر نشان می‌دهند که نرخ تورم ماهانه در شهریور ماه با افزایش ۷/۰ درصدی به ۹/۳ درصد رسید. به نظر می‌رسد سهم اقلام مصرفی خوراکی در چنین رشدی در ماه گذشته چشمگیر بوده و افزایش نرخ تورم عملا از مسیر رشد قیمتی گروه خوراکی‌ها اتفاق افتاده است. آن‌طور که آمارهای اعلامی نشان می‌دهند تورم ماهانه این گروه در شهریور به ۱/۵ درصد رسیده است. تورم نقطه‌ای و متوسط گروه خوراکی‌ها نیز به ترتیب ۴/۶۲ و ۹/۵۹ درصد بوده است. بیشترین رشد ماهانه کالاهای خوراکی مربوط به گروه شیر، پنیر و تخم‌مرغ بوده است. این گروه تنها در شهریور ماه ۱۰ درصد رشد قیمتی داشته‌اند. رشد نقطه‌ای آنها نیز به ۵/۷۲ درصد رسیده است.

همچنین بر اساس گزارش اخیر مرکز آمار، متوسط نرخ تورم در شهریور ماه به ۸/۴۵ درصد رسید که نسبت به مرداد ماه ۶/۰ درصد بیشتر بوده است. متوسط نرخ تورم برای اقلام خوراکی با رشد ۵/۲ درصد نسبت به ماه مرداد به ۹/۵۹ درصد در شهریور ماه رسید. تورم دوازده ماهه کالاهای خوراکی برای خانوارهای شهری و روستایی نیز در ماه شهریور به ترتیب ۶۰ و ۴/۵۹ درصد بوده است. نقطه آغاز افزایش تورم متوسط شهریور سال گذشته بوده و در هیچ‌یک از ماه‌های بعد از آن نرخ تورم دوازده ماهه کاهشی نبوده است. تورم متوسط شهریور ماه ۹۹ معادل ۲۶ درصد بوده که با رشد حدود ۷/۱ برابری به ۸/۴۵ درصد در شهریور امسال رسیده است. بدیهی است آهنگ شدید رشد قیمت‌ها زنگ خطری است برای ذوب شدن بیشتر قدرت مصرفی خانوارها.

با توجه به وضعیت تورمی شهریور ماه، وزارت رفاه نیز به بررسی وضعیت تورمی اقلام خوراکی در شهریور در مقایسه با مرداد ماه پرداخته است. بررسی‌های این مرکز نشان می‌دهد که بیشترین افزایش قیمت‌ها در کالاهای منتخب مربوط به پرتقال (۵/۴۰ درصد)، ماست پاستوریزه (۳/۱۸ درصد) و پنیر پاستوریزه (۴/۱۵ درصد) است. در چهار قلم از کالاهای منتخب تغییرات منفی است و بیشترین کاهش در قیمت‌ها مربوط به مرغ ماشینی (۴/۲- درصد)، روغن مایع (۹/۱- درصد)، موز (۳/۱- درصد) و گوجه‌فرنگی (۹/۰- درصد ) است.

opal

همچنین مقایسه متوسط قیمت اقلام خوراکی در ماه جاری با ماه مشابه سال قبل حاکی از آن است که در سه مورد از اقلام خوراکی منتخب، تغییرات بیش از ۱۰۰ درصد بوده و بیشترین افزایش قیمت در اقلام گوجه‌فرنگی (۱/۱۳۲ درصد)، کره پاستوریزه (۵/۱۰۷ درصد)، و پیاز (۱/۱۰۲ درصد) مشاهده می‌شود. کمترین میزان رشد در قیمت‌ها مربوط به اقلام پرتقال (۵/۳۱ درصد)، گوشت گوسفند (۶/۳۴ درصد) و موز (۳۷ درصد) است.

وزارت رفاه جهت بررسی روند تغییرات قیمت اقلام خوراکی از سه حد مطلوب، هشدار و بحرانی استفاده کرده است. بر این اساس حد مطلوب حدی از قیمت کالای منتخب است که با توجه به شرایط کشور، نوسانات قیمت در اطراف آن برای مصرف‌کننده قابل قبول به نظر می‌رسد و کنترل قیمت‌ها در این محدوده منجر به کاهش تورم خواهد شد. این حد بر اساس افزایش ماهانه حداکثر یک درصد برای قیمت هر کالا در نظر گرفته شده است که برای یک دوره یک ساله ۱۲ درصد خواهد بود.

حد هشدار نیز حدی از قیمت کالای منتخب است که نوسانات قیمت از حد مطلوب خارج شده و در صورت ادامه منجر به افزایش تورم خواهد شد. این حد بر اساس افزایش ماهانه حداکثر ۵/۱ درصد برای قیمت هر کالا در نظر گرفته شده که برای یک دوره یک‌ساله ۱۸ درصد خواهد بود. عبور قیمت‌ها از این حد، بیانگر ضرورت برنامه‌ریزی خاص برای کنترل قیمت‌هاست.

حد بحرانی نیز حدی از قیمت کالای منتخب است که نشان می‌دهد قیمت اقلام از کنترل خارج شده است و این امر منجر به ایجاد تورم جهشی خواهد شد. این حد بر اساس افزایش ماهانه حداکثر دو درصد برای قیمت هر کالا در نظر گرفته شده که برای یک دوره یک ساله ۲۴ درصد خواهد بود. در این شرایط اتخاذ تصمیمات سریع و اقدام عاجل و حتی مداخله مستقیم در بازار برای کاهش قیمت‌ها ضروری است.

بررسی نمودار قیمت اقلام منتخب در مقایسه با روند تغییرات آن با حدود مطلوب، هشدار و بحرانی قیمت‌ها نشان می‌دهد در شهریور امسال متوسط قیمت حدود ۷۵ درصد اقلام منتخب شامل برنج ایرانی درجه یک، برنج خارجی درجه یک، مرغ ماشینی، شیر پاستوریزه، ماست پاستوریزه، پنیر ایرانی پاستوریزه، تخم‌مرغ ماشینی، کره پاستوریزه، روغن مایع، موز، سیب، پرتقال، خیار، لوبیا چیتی، عدس، قند، شکر و چای خارجی بسته‌ای فراتر از حد بحرانی قیمت‌ها قرار دارند. در خصوص بیشتر اقلام یاد شده بالا، به خصوص برنج درجه یک ایرانی، تخم‌مرغ ماشینی، شیر و انواع محصولات لبنی، سیب، پرتقال و خیار امتداد روند صعودی ماه قبل مشاهده می‌شود و افزایش مجدد قیمت این کالاها دور از انتظار نیست.

متوسط قیمت اقلام خوراکی مانند گوشت گاو یا گوساله و سیب‌زمینی در محدوده هشدار قرار دارند که در هر دو مورد شیب قیمت صعودی است. همچنین متوسط قیمت اقلامی مانند گوشت گوسفند، گوجه‌فرنگی و پیاز در محدوده مطلوب قرار دارد و متوسط قیمت اقلامی مانند رب گوجه‌فرنگی نیز بهتر از حد مطلوب برآورد شده است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 221188
لینک کوتاه :