تخریب سریالی عمارتهای تاریخی در همدان
به گزارش جهان صنعت نیوز: خانه دکتر شیری که به دوره پهلوی نسبت داده شده در حالی که مراحل ثبت در فهرست آثار ملی را میگذراند، تخریب شد. حدود یک هفته پیش همین سناریو در مدرسه تاریخی «ظفر» اجرا شد؛ مدرسهای باقیمانده از دوره پهلوی دوم که پرونده ثبتی آن تدوین شده بود و روند اداری برای ثبت در فهرست آثار ملی کشور را میگذراند، اما شبانه تخریب شد. شهرداری مالک را مقصر دانسته که بدون مجوز دست به تخریب این مدرسه زده است. شورای شهر همدان هم جلسهای تشکیل داد تا از تکرار این اتفاق جلوگیری شود، اما هنوز جوهر این حرفها خشک نشده که یک خانه تاریخی دیگر در این شهر تخریب شد.
حسین زندی فعال و کنشگر میراث فرهنگی درباره تخریب خانه دکتر شیری گفت: این خانه در خیابان جهاننمای همدان واقع شده و یکی از عمارتهای تاریخی ۷۰ساله است. خانه سرپا بود و هیچ مشکلی نداشت و در حال ثبت بود. نمیدانم به چه سرانجامی رسید، اما اطلاع دارم که مراحل ثبت پرونده این خانه در همدان تکمیل شده بود و در تهران هم منتظر جلسات ثبت بود. ظاهرا از جابهجایی مدیران شهرداری استفاده کردند که خانه تخریب شد. البته معتقدم بدون چراغ سبز عواملی در شهرداریها این اتفاقات نمیتواند رخ دهد، چراکه هر نوع ساختوساز و جابهجایی آجر، تخریب، خاکبرداری و ساختوساز با مجوز شهرداری اتفاق میافتد.
او اظهار کرد: متاسفانه در همدان باب شده با اسم رمزِ «رفع خطر» آثار تاریخی را خراب کنند. شهرداری گاهی برای اینکه به خانههای واجد ارزش تاریخی مجوز ساختوساز بدهد توجیه میآورد که برای «رفع خطر» دیوار باید تخریب و حذف شود، اما این بهانه و اسم رمزی است برای تخریب خانههای تاریخی.
زندی گفت: خیلی از خانههایی که ۲۰ سال از عمر ساختشان گذشته است، به خاطر ضعفهایی که در سازمان نظام مهندسی و شهرداری برای نظارت وجود داشته، اکنون کلنگی شدهاند و جزو بافت فرسوده حساب میشوند پس برای «رفع خطر» با لودر باید آنها را هم تخریب کرد. نمیشود با عنوان و بهانه «رفع خطر»، تاریخ شهر را قربانی کنیم. متاسفانه این روزها فرهنگ و تاریخ قربانی بسازوبفروشها میشود و عامل اصلی شهرداری است. اگر شهرداری اجازه ندهد هرگز این اتفاق نمیافتد.
این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: در دهه ۸۰ یکسری استعلام گرفته میشد برای اینکه نشان دهند فلان خانه واجد ارزش تاریخی نیست، مثل استعلامی که برای عمارت «نورمهال» گرفته شد. از سال ۹۹ به بعد حدود ۱۸۰ پرونده ثبتی از همدان به تهران رفته، خانههای واجد ارزش و تاریخی شناسایی شده، پرونده ثبتی تشکیل شده و به تهران فرستاده شده است. از بین آنها دهها پرونده ثبت شده است، اما چرا اعلام نمیکنند نمیدانم. میراث فرهنگی موظف است خانهها و آثار تاریخی را که ثبت میشود اعلام کند. باید نامههایی که از سال ۹۹ و حتی قبل از آن به شهرداری داده شده، لغو شود. اعتبار این نامهها یک ماه است، چطور میشود استعلامهای شهرداری درباره خانهها و بناهای تاریخی یک دهه اعتبار دارد، اما اگر یک شهروند برای ساخت و هر کار دیگری از شهرداری استعلام بگیرد، فقط بین یک تا شش ماه اعتبار دارد!؟ شاید برخی از عوامل دستبهیکی کردهاند آنچه را از میراث فرهنگی باقی مانده است تخریب کنند.
اجتماعی و فرهنگیاخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیلینک کوتاه :