کاهش شدید تولید فولاد به علت بیبرقی
به گزارش جهان صنعت نیوز: بنا به گفته فعالان این حوزه طی پنج ماه اول سال ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش تولید اتفاق افتاده است. این در حالی است که پیش از این هم از سوی کارشناسان این اتفاقات پیشبینی شده بود و توصیه آنها به فولادیها این بود که به جای اینکه همواره اعتراض کنند و از دولت انتظار داشته باشند طبق روال سالیان گذشته انرژی ارزان را برای آنها تامین کند، خودشان برای تاسیس نیروگاه وارد عمل شوند. چرا که دولت در حوزههای دیگر همچون تامین مواد اولیه برای شرکتهای فولادساز، با ایجاد محدودیتهای صادراتی برای سنگآهنیها سهم خود را برای کمک به تولید فولاد ایفا کرده و حتی به فولادیها این اجازه را داده است که محصولات تولیدی خود را بسیار بالاتر از قیمتهای جهانی به صنایع داخلی عرضه کنند. اما با این حال فولادیها در موارد دیگر نیز مدام به فکر بهرهمندی از رانتهای دولتی هستند و در حال حاضر در مورد بیبرقی انتقاد دارند. انتقاد تولیدکنندگان نسبت به محدودیتهای ایجادشده در حوزه انرژی اگرچه تا حدی درست است اما نمیتواند دلیلی برای اثبات این مدعا باشد که مقصر اصلی کاهش تولید فولاد، دولت است.
نکته جالب توجه اینکه بررسی دادههای آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهد که ایران با اختلاف فاحش، در جایگاه اول یارانه پرداختی انرژی در جهان قرار دارد. طبق این بررسی، طی بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، میزان پرداخت یارانه گاز در ایران معادل مجموع یارانه ۱۶ کشور جهان بوده است. همچنین بر اساس مطالعهای که به تازگی از سوی اتحادیه صادرکنندگان نفت،گاز و پتروشیمی ایران و با استناد بر دادههای آژانس بینالمللی انرژی صورت گرفته، سهم ایران از کل یارانه پرداختی انرژی در جهان، ۵/۲۱ درصد است. این مهم نشان از آن دارد که صنایع فولادی باید وابستگی خود را به دریافت یارانه از دولت کم کنند. البته در این میان دولت نیز باید با ارائه تسهیلات مناسب با تولیدکنندگان همکاری مناسبی داشته باشد و با سیاستهای نامناسب، کار تولیدکننده را در شرایط بحرانی امروز سختتر نکند.
کاهش قابلتوجه تولید در فصل تابستان
کمبود برق که از تابستان سال جاری آغاز شده روی صنایع به خصوص صنعت فولاد و سیمان فشار زیادی وارد کرده است. پیشبینی میشود که در ماههای آتی روند کمبود برق ادامه پیدا کند و همچنان شاهد کاهش تولید و ضررهای جبرانناپذیر باشیم. به باور کارشناسان حل این مشکل به شرطی اتفاق میافتد که دولت بتواند تحریمها را رفع کرده و قراردادهای جدیدی را امضا کند. گفته میشود برای ارتقای نیروگاههایی که فرسوده شدهاند باید چارهای اندیشید.
آمار تولید فولادیها نشان میدهد که از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور ماه، تمامی فرآوردههای فولادی اعم از شمش، مقاطع تخت و طویل، محصولات و آهن اسفنجی با افت میزان تولید نسبت به نیمه نخست سال گذشته روبهرو شدهاند. این در حالی است که مقایسه سه ماه ابتدایی سال با سه ماهه دوم سال جاری نیز بیانگر کاهش قابلتوجه تولید در فصل تابستان نسبت به بهار امسال است.
بر اساس آماری که انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ارائه داده، تولید شمش فولاد (فولاد میانی) در نیمه نخست امسال ۱۴ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته است. این درحالی است که شمش فولاد در سه ماهه دوم سال جاری نسبت به سه ماهه اول امسال، کاهش ۴۰ درصدی تولید را تجربه کرده است.
این وضعیت در تولید مقاطع طویل فولادی، مقاطع تخت فولادی، محصولات فولادی و آهن اسفنجی نیز به همین صورت است. علاوه بر این در شش ماهه ابتدایی امسال تولید فولادی نسبت به مدت مشابه سال گذشته کمتر شده است. این کاهش تولیدها در تابستان نسبت به بهار امسال بسیار بیشتر است که علت عمده آن هم قطعی برق شرکتهای فولادی دانسته شده است.
طی شش ماهه سال جاری ۱۲ میلیون و ۹۹۴ هزار تن شمش فولادی (اسلب، بیلت و بلوم) تولید شده است که نسبت به ۱۵ میلیون و ۲۷ هزار تن تولید شده در مدت مشابه سال ۱۳۹۹، کاهش ۱۴ درصدی را نشان میدهد.
تولید شمش فولاد در سه ماهه دوم امسال معادل چهار میلیون و ۸۵۵ هزار تن ثبت شده که نسبت به هشت میلیون و ۷۴ هزار تن تولیدی در سه ماهه نخست امسال، ۴۲۰ درصد کمتر بوده است. همچنین میزان تولید کل مقاطع طویل فولادی (تیرآهن، میلگرد، ناودانی، نبشی و سایر مقاطع) در کشور طی شش ماهه سال جاری با افت چهار درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، پنج میلیون و ۳۱۴ هزار تن بوده و در نیمه دوم سال جاری نیز با کاهش ۲۸ درصدی نسبت به میزان تولید در سه ماهه اول سال دو میلیون و ۲۱۶ هزار تن از این مقاطع تولید شده است.
به ترتیب مقاطع طویل تولیدی در شش ماه نخست سال گذشته پنج میلیون و ۵۶۴ هزار تن و در مجموع سه ماهه ابتدایی امسال سه میلیون و ۹۸ هزار تن بوده است.
تولید کل مقاطع تخت فولادی ۱۶ درصد کمتر شد
تولید کل مقاطع تخت فولادی (ورق گرم، ورق سرد و ورق پوششدار) نیز در نیمه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۶ درصد کمتر شده و از چهار میلیون و ۷۲۵ هزار تن به سه میلیون و ۹۶۷ هزار تن رسیده است. بیشترین میزان کاهش تولید شش ماهه این گزارش مربوط به این مقاطع است. همچنین از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور ماه، تولید محصولات فولادی نیز معادل ۹ میلیون و ۲۸۱ هزار تن ثبت شده که نسبت به میزان تولید آن در مدت مشابه سال گذشته (۱۰ میلیون و ۲۸۹ هزار تن) ۱۰ درصد کمتر است.
کمترین میزان افت تولید در مقایسه آمار تولید در شش ماهه ابتدایی امسال و شش ماهه ابتدایی ۱۳۹۹، متعلق به تولید آهن اسفنجی است که با کاهش پنج درصدی، در مجموع شش ماهه سال جاری به ۱۴ میلیون و ۸۷۸ هزار تن رسیده است؛ در حالی که میزان تولید این محصول معدنی در مدت مشابه سال گذشته معادل ۱۵ میلیون و ۵۶۲ هزار تن ثبت شده است.
لازم به ذکر است، تولید محصول مهم معدنی در سایه قطعیهای برق تابستان امسال در سه ماهه دوم سال جاری ۳۱ درصد، از میزان تولید در سه ماهه نخست امسال (هشت میلیون و ۷۵۸ هزار تن) کمتر است. در سه ماهه دوم ۱۴۰۰ در مجموع شش میلیون و ۲۹ هزار تن آهن اسفنجی تولید شد.
افزایش ۵/۴ درصدی تقاضای جهانی فولاد در سال ۲۰۲۱
در این میان در حالی که به علت مشکلات موجود در حوزه برق در ایران با کاهش تولید مواجه هستیم، بازارهای جهانی نیز به دلیل سیاستهای چین در مورد تولید فولاد دچار تغییرات جدید شده است. بعد از همهگیری ویروس کرونا و کاهش تقاضا امروز شاهد افزایش تقاضا هستیم. به این صورت که تقاضا در سال ۲۰۲۰ میلادی تنها شاهد رشد ۱/۰ درصدی بود اما گفته میشود که میزان تقاضای جهانی فولاد طی سال ۲۰۲۱ میلادی با رشد ۵/۴ درصدی نسبت به سال گذشته به یک میلیارد و ۸۵۵ میلیون و ۴۰۰هزار تن خواهد رسید.
همچنین پیشبینی میشود میزان تقاضای جهانی این محصول طی سال ۲۰۲۲ میلادی با رشد ۲/۲ درصدی نسبت به سال جاری به یک میلیارد و ۸۹۶ میلیون و ۴۰۰هزار تن افزایش یابد. بنا بر این گزارش، پیشبینی میشود با تسریع روند واکسیناسیون در جهان، قدرت تخریب ویروس کرونا نسبت به موجهای قبلی کمتر شود. به همین دلیل انتظار میرود، امسال تقاضای جهانی فولاد به غیر از چین، زودتر از حد انتظار به سطح پیش از همهگیری برگردد.
رشد ۲/۱۲ درصدی تقاضا در کشورهای توسعه یافته
انجمن جهانی فولاد اعلام کرده که پس از افت ۷/۱۲ درصدی تقاضای فولاد در کشورهای توسعهیافته طی سال ۲۰۲۰ میلادی، روند تقاضای این محصول در سال ۲۰۲۱ میلادی شاهد رشد ۲/۱۲ درصدی خواهد بود. همچنین پیشبینی میشود تقاضای فولاد کشورهای توسعهیافته طی سال ۲۰۲۲ میلادی با رشد ۳/۴ درصدی به میزان پیش از همهگیری ویروس کرونا برگردد.
تقاضای فولاد در کشورهای در حال توسعه در سال ۲۰۲۱ میلادی به بهبود قیمت کالاها و تجارت بینالمللی کمک کرد. اگرچه، موج جدید کرونا، سرعت پایین واکسیناسیون و نیز روند آهسته بهبود گردشگری بینالمللی در کشورهای در حال توسعه موجب ایجاد برخی محدودیتها شد.
انتظار میرود در سال ۲۰۲۲ میلادی، با پیشرفت واکسیناسیون شرایط کشورهای در حال توسعه بهبود یابد. اما همهگیری این ویروس به واسطه تضعیف موقعیتهای مالی و نیز چالشهای ساختاری انباشته، تاثیر ماندگاری بر اقتصادهای در حال توسعه خواهد داشت.
وضعیت متفاوت چین
البته با ادامه روند منفی ساخت و ساز در چین طی سال ۲۰۲۱ میلادی، روند تقاضای فولاد این کشور نیز تا پایان سال جاری روندی منفی را به همراه خواهد داشت. در نتیجه، در حالی که مصرف ظاهری فولاد از ژانویه تا اوت سال جاری نرخ رشد ۷/۲ درصدی را رقم زد، اما پیشبینی میشود مجموع تقاضای فولاد خام سال ۲۰۲۱ میلادی در چین شاهد افت یکدرصدی باشد.
همچنین پیشبینی میشود این کشور طی سال ۲۰۲۲ میلادی شاهد هیچگونه رشد تقاضای فولاد نباشد چرا که بخش املاک و مستغلات مطابق با سیاستهای دولت در خصوص ایجاد توازن مجدد و حفاظت از محیطزیست همچنان راکد خواهد ماند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنلینک کوتاه :