بازار ارز چشم انتظار مذاکرات وین
به گزارش جهان صنعت نیوز: به نظر میرسد نگاه پرابهام دولت به برجام و مذاکرات، بازار ارز را در دو راهی سرنوشتساز رشد ا کاهش گرفتار کرده و حساسیت معاملهگران به تحولات سیاسی را نیز کمرنگتر کرده است. در برهه فعلی بازار بیش از آنکه به اخبار مثبت از وین واکنش نشان دهد سردرگمی دولت در برخورد با پرونده هستهای کشور را کانال قویتری در تعیین سرنوشت اسکناس آمریکایی میداند. رشد حدود یک هزار تومانی دلار ظرف یک هفته گذشته نیز نشان میدهد که معاملهگران احتمالا بینتیجه ماندن دور نخست مذاکرات را انتظار میکشند. تکنیکالهای بازار نگرانند که عبور دلار از سقف مقاومتی بازار آغازگر سفری جدید در مسیر قیمت ۳۰ هزار تومان باشد، مسالهای که با در نظر گرفتن حال عمومی اقتصاد و رکوردشکنیهای پیدرپی خلق پول و تورم، چندان دور از انتظار به نظر نمیرسد.
رکورد شکنی دلار
روند معاملات روز گذشته بازار ارز نشان داد که معاملهگران چندان به آینده سیاسی و اقتصادی کشور خوشبین نیستند. دلار در شروع معاملات دیروز هرچند تفاوت قیمتی چندانی با نرخهای پایانی هفته گذشته نداشت، اما در ادامه معاملات روز به افزایش قیمت تن داد و رکورد سال ۱۴۰۰ را جابهجا کرد. بر همین اساس نرخ اسکناس آمریکایی در ساعت چهار و نیم روز گذشته به ۲۸ هزار و ۷۴۸ تومان رسید که بالاترین قیمت ثبت شده برای دلار در سال جاری محسوب میشود. بررسی روند تغییرات قیمتی در هفته اخیر نیز نشان از رشد حدود یک هزار تومانی دلار دارد، چه آنکه دلار در معاملات روز شنبه هفته گذشته در عبور از مرز روانی ۲۸ هزار تومانی ناکام مانده بود و نرخ ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی را برای خود ثبت کرد. اما روند نرخ ارز در تمام معاملات هفته گذشته افزایشی بود و سقفشکنی دلار در بازار کماکان ادامه دارد. دلایل مختلفی برای چرایی رشد قیمت دلار مطرح میشود اما دلیل اصلی این مساله را به بیم و تردیدها در خصوص سرنوشت برجام نسبت میدهند. هرچند هشتم آذر ماه قرار است نشستهای دیپلماتیک در وین از سر گرفته شود اما حداقل طی یک هفته اخیر خبرهایی که در این خصوص منتشر شده چندان امیدوارکننده نبوده است.
اخبار پرابهام برجامی
تازهترین خبر برجامی را نیز سناتور جمهوریخواه آمریکا زده است. در حالی که معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران بر لزوم لغو موثر تحریمها و ارائه تضمین به عدم خروج مجدد آمریکا، برای احیای برجام تاکید کرده، اما این سناتور آمریکایی گفته که تنها راه ارائه تضمین خواسته شده تبدیل برجام به یک معاهده است و بایدن از انجام این کار میترسد. در هر صورت هیچ خبری مبنی بر اینکه اولین دور از مذاکرات هستهای ایران و آمریکا میتواند با نتایج خوب و مثبتی همراه باشد منتشر نمیشود. نهادهای داخلی نیز در این خصوص اظهارنظری نداشتهاند و تنها به بیان ضرورت احیای برجام از مسیرهای درست و عقلانی بسنده میکنند. اما نهتنها لحن مقامات داخلی و خارجی تاثیر چندانی بر روند معاملات ارزی بازار نداشته، بلکه معاملهگران را به خرید و فروشهای بیشتر در بازار با هدف کسب سود مشتاقتر کرده است. برخی میگویند که دولت فعلی و کابینهاش پیش از این منتقد مذاکرات بودهاند و بنابراین نمیتوان چندان به نتیجه برجام خوشبین بود. اما به نظر میرسد عامل مهم دیگری نیز توانسته بر وضعیت قیمت ارز در بازار تاثیر بگذارد. به بیان کارشناسان فاصله قیمتی زیاد دلار آزاد با دلار صرافیهای بانکی بسیاری را روانه بازار ارز کرده تا فرصت را غنیمت بشمارند و از تفاوت قیمت موجود کسب سود کنند. این مساله حتی در هفته اخیر به تشکیل صفهای طویل پشت در صرافیهای بانکی انجامید. نکته جالب توجه آنکه انتشار خبر آزاد شدن ۵/۳ میلیارد دلار منابع ارزی نیز بر روند معاملات تاثیر بگذارد و دلار به پیشروی خود کماکان ادامه داد.
نفعبری معاملهگران از شکاف قیمتی
در معاملات نخستین روز از هفته نیز نرخ دلار در صرافیهای بانکی ۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام شد که ۸۵۰ تومان کمتر از نرخ بازار آزاد است. با توجه به سهمیه ۲۰۰۰ دلاری هر فرد با هر کارت ملی هر فردی که بتواند از صرافیهای بانکی سهمیه ارزی خود را دریافت کند و در بازار آزاد بفروشد به راحتی میتواند سودی معادل یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان کسب کند. بدیهی است رونق گرفتن بازار اجاره کارت ملی میتواند سود معاملهگران را تا چند برابر نیز افزایش دهد. تکنیکالهای بازار میگویند که دلار با عبور از مرز روانی ۲۸ هزار تومان فرصت خوبی برای حرکت در مسیر رشد برای خود فراهم آورده است. آنها حتی پیشبینی میکنند که در صورت تداوم وضعیت فعلی، بازار ارز رنگ دلار ۳۰ هزار تومانی را نیز به خود ببیند؛ مسالهای که بدون شک تعداد معاملهگران در بازار ارز را چند برابر خواهد کرد. هرچند همه آنچه گفته شد تنها چهره بازار ارز را در کوتاهمدت ترسیم میکند، اما در بلندمدت شاخصهای مهمتری نیز میتوانند تعیینکننده وضعیت قیمت دلار باشند. همه تحلیلگران و صاحبنظران مدتهاست در خصوص وضعیت نامناسب متغیرهای پولی هشدار میدهند و میگویند که همین مساله میتواند کانال قوی تاثیرگذاری بر قیمت دلار باشد. بدون شک اگر مانعی بر سر راه خلق پول وجود نداشته، نقدینگی بیشتری تولید میشود و به دلیل رکودی که در بازارهای موازی وجود دارد این نقدینگیها سر از بازار ارز درمیآورند و فشارها برای رشد بیشتر قیمت دلار را افزایش میدهند.
هرچند مقامات دولتی به کرات خبر از بهبود جریانهای ارزی کشور میدهند و یا با توئیتدرمانی در پی هدایت بازار به مسیر کاهش قیمت برمیآیند، اما رفتار معاملهگران نشان داده که تنها مسالهای که میتواند عقبگرد قیمتها در کوتاهمدت را ممکن کند مشخص شدن تکلیف برجام است و در بلندمدت نیز شاخصهای دیگری چون نقدینگی و تورم تعیینکننده وضعیت بازار خواهند بود.
تصمیمات سرنوشتساز در بازار ارز
آنطور که معاون اسبق ارزی بانک مرکزی نیز میگوید، عوامل مختلفی بر تغییرات نرخ دلار تاثیر میگذارند که مهمترین آنها نیز شروع مذاکرات هستهای در هشتم آذرماه است. اما اظهارنظری در خصوص اینکه در این مذاکرات موفقیتی حاصل خواهد شد و یا شرایط مذاکرات در هشتم آذر به نتیجهای خواهد رسید از سوی مسوولین کشور منتشر نشده است. ضمن آنکه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز لحن تهدیدآمیزی به خود گرفته است و هنوز هم هیچ تفاهمی از فضای مذاکرات هشتم آذر بین ایران و آمریکا حاصل نشده است.
سیدکمال سیدعلی در گفتوگوی خود با «جهان صنعت» گفت: یکی از دلایل عمده این مساله نیز این است که باید شرایطی را فراهم کنیم که منابع بودجهای بتواند نیازهای هزینهای کشور را تا پایان سال تامین کند، به همین دلیل است تصمیماتی که از سوی دولت گرفته میشود در مدت زمان کوتاهی برگشت میخورد. برای مثال موضوع فروش خودرو و قیمتگذاری خودرو، موضوع حذف یا عدم حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و یا موضوع فروش و یا عدم فروش اوراق بدهی همگی مسائلی هستند که علامتهای مثبتی برای فعالان بازار ارز مشخص نکردهاند.
به گفته وی، اقتصاد ایران در شرایطی قرار دارد که تصمیمات در یک شرایط بسته اقتصادی اتخاذ میشود. اما باید بدانیم که اگر بنای دولت بر فروش اوراق برای تامین مالی غیرتورمی بودجه است باید حجم و میزان اوراقی که میخواهد تا یک ماه آینده بفروشد را اعلام کند، همچنین باید بگوید چه میزان به بازار سرمایه توجه دارد و چه هماهنگیهایی برای نظارت بر وضعیت بازارهای موازی انجام میدهد تا معاملهگران بازار آسیب نبینند. برگشت خوردن مساله افزایش قیمت خودرو تنها چند روز پس از اعلام آن اما نمونه بارزی است که نشان میدهد برنامهریزی صحیحی صورت نمیگیرد و بنابراین لازم است که هماهنگیهای بیشتری بین مسوولین اقتصادی کشور وجود داشته باشد.
سیدعلی بر این باور است که ما یا باید سقف انتظارات تورمی را با گفتاردرمانی و یا از طرق دیگر مدیریت کنیم که در دوره کنونی بیشترین تاثیر را بر قیمت ارز داشته است. این را نیز باید یادآور شویم که مابقی بازارهای موازی در حال حاضر در رکود به سر میبرند و مسالهای مانند خروجیهای ریالی از بورس به راحتی قیمت ارز را متاثر میکند. در واقع ارز به دلیل نقدشوندگی بالایی که دارد و روند رو به رشدی که طی سالهای اخیر داشته منابع بیشتری را به خود جذب میکند و به عبارتی مقصد مهم بسیاری از داراییهای افراد شده است.
آنطور که معاون اسبق ارزی بانک مرکزی میگوید، ما در حال نزدیک شدن به پایان سال میلادی هستیم که همین مساله نیز بر تسویهحسابهای ارزی کشور تاثیر میگذارد و تقاضا برای ارز را افزایش میدهد. ضمن اینکه در صورت آغاز مسافرتهای خارج از کشور نیز تقاضای جدیدی از این مسیر در بازار ارز شکل خواهد گرفت. در هر صورت به نظر میرسد که موارد یاد شده بر قیمت ارز اثر میگذارد، اما کم کردن تنش چه با منطقه و چه با پیگیری مذاکرات لازم و ضروری است. اما زمانی که دو نفر با نیت مثبت وارد تفاهم و قرارداد میشوند باید علامتهای آن را نیز به بازار منتقل کنند تا نتیجه آن وضعیت بهتر مردم و پایین آوردن مشکلات معیشتی آنها را رقم بزند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنلینک کوتاه :