xtrim

واردات برنج پاکستانی با پول گاز

به گزارش جهان صنعت نیوز:   نظر صاحب‌نظران اقتصادی در مورد مبادلات تهاتری این است که تهاتر کالایی و مبادلات تجاری با پول ملی از راهکارهای توسعه تجارت با همسایگان است که در گام نخست امضای تفاهمنامه همکاری با پاکستان به تسهیل این مسیر کمک می‌کند. در این خصوص همچنین به تازگی برخی از کارشناسان در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» اعلام کردند که دولت پیش از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات برخی کالاها، باید معیشت حداقلی مردم را تامین کند و در این زمینه با کشورهایی همچون هندوستان، پاکستان و روسیه برای تامین برنج و نهاده‌های دامی و گوشت تهاتر کالایی انجام دهد تا در ازای فروش نفت و محصولات سوختی، نیازهای غذایی ضروری مردم را تامین کند. این در حالی است که در شرایط فعلی ایران به دلیل تحریم‌ها و مسائل مربوط به اف‌تی‌اف با بسیاری از کشورهای دنیا حتی کشورهای همسایه ارتباطات بانکی ندارد در حالی که به وسیله تهاتر کالایی می‌توان از پس این قبیل مشکلات نیز برآمد.

به تازگی کمیته بازرگانی و تجارت مجلس سنای پاکستان از آغاز تجارت دوجانبه با ایران در قالب تهاتر تا یک ماه دیگر خبر داد. در این راستا «صالح فاروقی» قائم‌مقام وزارت بازرگانی اعلام کرد: برخی مشکلات در تجارت با تهران وجود دارد. از این رو مکانیسم تهاتر در دستور کار قرار خواهد گرفت. این در حالی است که آغاز تجارت کالا به کالا میان ایران و پاکستان مهم‌ترین موضوع مورد مطرح «عبدالرزاق داوود» مشاور نخست‌وزیر پاکستان در امور سرمایه‌گذاری و تجارت در جریان سفر اخیرش به تهران و دیدار با مقامات کشورمان بود. این مقام پاکستانی در یک کنفرانس مطبوعاتی در شهر کراچی اعلام کرد: پاکستان و ایران تقریبا بر سر قرارداد دوجانبه تجارت تهاتر به توافق رسیده‌اند که بر اساس آن پاکستان در ازای دریافت گاز مایع طبیعی(LNG) از ایران به این کشور برنج صادر خواهد کرد.

حضور پررنگ بخش خصوصی

در همین خصوص مدیرکل دفتر آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت اظهار کرد: ورود ما به تهاتر با پاکستان با بخش خصوصی خواهد بود، تجارتی هم که امروز بین دو کشور انجام می‌شود بیشتر توسط بخش خصوصی دو کشور انجام می‌شود. بنابراین بخش خصوصی در این تهاتر حضور خواهد داشت.

سیدرضا سیدآقازاده در مورد انجام تهاتر بین ایران و پاکستان اظهار کرد: صادرات ما به پاکستان چند برابر واردات ما از این کشور است و تراز تجاری ما با پاکستان همیشه مثبت بوده است. اگر دو کشور از سیستم تهاتر برای مبادله استفاده کنند، از نظر هزینه‌های تجارت به نفع هر دو است. تهاتر هم روش معمولی در دنیا است.

وی افزود: کالاهای تولیدی ایران و پاکستان از بسیاری لحاظ مکمل هستند. برخی از کالاها را ما نیاز داریم که پاکستان تولید می‌کند و بسیاری از کالاها را آنها تولید می‌کنند که مورد نیاز ما است.

وی افزود: با توجه به اینکه زمینه‌های تهاتر وجود دارد و بخش‌های خصوصی دو کشور هم برای تهاتر تمایل دارند، در نهمین اجلاس کمیته مشترک بازرگانی بین ایران و پاکستان که در ۱۵ و ۱۶ آبان ماه در تهران برگزار شد، تفاهم‌هایی برای راه‌اندازی مکانیسم تهاتر بین دو کشور از حجم محدود شروع کنیم. اگر این مکانیسم عملکرد مثبت خود را نشان داد توسعه پیدا خواهد کرد و فراگیرتر می‌شود. این کار به روان شدن تجارت ایران و پاکستان کمک خواهد کرد.

واردات برنج، کنجد و خوراک دام

سیدآقازاده تصریح کرد: عمده کالاهای وارداتی ما از پاکستان، کالاهای اساسی مانند برنج، کنجد و خوراک دام است. کشور پاکستان نزدیک ما است و به جای اینکه این کالاها را از کشورهای دورتر وارد کنیم، می‌توانیم از این کشور وارد کنیم. کالاهایی که به پاکستان صادر می‌کنیم شامل طیف وسیع‌تری مانند کاشی، سرامیک، محصولات فولادی، صنایع غذایی و محصولات حوزه هیدروکربن‌ها است. ما دست‌کم در ۲۰۰ کد تعرفه به پاکستان صادرات داریم درحالی که واردات از این کشور در چند ده کد تعرفه محدود می‌شود. تهاتر این امکان را می‌دهد که این کالاها را در این چارچوب صادر و وارد کنیم. در این صورت نیازی به خارج کردن ارز از کشور نداریم و هزینه‌های انتقال ارز هم از میان می‌رود و تجارت به حالت مستقیم درمی‌آید.

وی در پاسخ به این سوال که آیا در این تهاتر در قبال کالاهای وارداتی به پاکستان نفت صادر خواهیم کرد یا خیر، گفت: کالاهای هیدروکربنی شامل طیف وسیع‌تری هستند و می‌تواند شامل گاز LPG شود. طبیعتا محصولات سوختی می‌توانند سهم قابل توجهی در تهاتر و تجارت دو کشور داشته باشند. این بستگی به تجار دارد که از چه مکانیسمی بخواهند استفاده کنند.

راه تسهیل انتقالات ارزی

وی همچنین اضافه کرد: رابطه کارگزاری بانکی یا بانک مشترکی را با پاکستان نداریم. تهاتر یکی از راه‌حل‌های این مشکل است که بتوانیم انتقالات ارزی را تسهیل کرده و هزینه‌ها را کاهش دهیم. مذاکراتی بین دو طرف در این مورد در حال انجام است اما مسائل فنی در این بین وجود دارد که طبیعتا باید مذاکراتی حول آن انجام شود. راه بسته نیست و توافق شده که مذاکرات ادامه داشته باشد.

سیدآقازاده در مورد آخرین وضعیت تجاری ایران و پاکستان بیان کرد: با این حال تجارت ایران و پاکستان در حال انجام است. میزان تجارت دو کشور می‌تواند به چندین برابر ارتقا پیدا کند و به پنج میلیارد دلار که دو طرف در سال ۲۰۱۶ روی آن توافق کردند، برسد. در حال حاضر تجارت رسمی بین ایران و پاکستان سالانه حدود ۵/۱ میلیارد دلار است.

 این مسوول افزود: پاکستان جزو کشورهای هدف صادراتی ما و جزو ۱۰ بازار اول صادراتی ایران است. به طور متوسط سه تا چهار برابر آنچه از پاکستان وارد می‌کنیم، به این کشور صادرات داریم. بنابراین تراز تجاری ما همواره به طور متوسط حدود یک میلیارد دلار مثبت بوده است.

وی خاطرنشان کرد: از طرف ما آمادگی کامل برای شروع تهاتر وجود دارد چراکه قوانین و مقررات کشور اجازه تهاتر را می‌دهند، امیدواریم پاکستان بتواند سریع‌تر زمینه قانونی خود را برای این کار آماده کند و با مشارکت اتاق‌های بازرگانی دو کشور این موضوع هر چه سریع‌تر عملیاتی شود.

در تاسیس اتاق مشترک تهاتر نباید اتلاف‌وقت شود

در این راستا همچنین رییس فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع پاکستان با حمایت قاطعانه از گسترش تجارت دوجانبه با ایران، خواستار گام‌های عملی دو کشور برای رفع موانع و اجرای مکانیسم برای تسهیل بازرگانان یکدیگر شد و تاکید کرد: در تاسیس اتاق مشترک تهاتر نباید اتلاف وقت شود.

ناصر حیات به عنوان رییس عالی‌ترین نهاد ناظر و تسهیل‌کننده تجارت خارجی پاکستان اظهار کرد: مسوولان ایران و پاکستان باید به دور از هیاهوی تحریم‌ها و مسائل پیچیده حقوقی با اجتناب از اتلاف وقت، گام اول یعنی تاسیس فوری اتاق تهاتر و عملیاتی کردن تجارت تهاتر میان دو همسایه را بردارند.

وی در پاسخ به این پرسش که چه موانعی در مسیر گسترش تجارت دوجانبه ایران و پاکستان وجود دارد و یا اینکه برقراری سازوکار تهاتر پس از سفیر اخیر مشاور نخست‌وزیر و سرپرست وزارت بازرگانی پاکستان به تهران به کجا رسیده است، گفت: مذاکرات زیادی در مورد تجارت با ایران با وزارت بازرگانی و بانک مرکزی پاکستان انجام دادیم. بانک مرکزی پاکستان از بیم پیامدهای ناشی از تحریم‌های ضدایرانی آمریکا در این روند سهیم نشد. به همین دلیل پیشنهاد تجارت پایاپای براساس الگوی برخی از کشورهای اروپا و دیگر کشورهای منطقه با ایران را مطرح کردیم.

وی افزود: مبادلات تهاتر از طریق مرز زمینی ایران و پاکستان انجام می‌شود و بیشتر به سود ساکنان مناطق مرزی هر دو کشور خواهد بود. در جریان سفر اخیر مسوولان این فدراسیون به ایالت بلوچستان، مسوولیت پیشبرد سازوکار تهاتر با ایران را به اتاق بازرگانی کویته واگذار کردیم تا با همکاری اتاق بازرگانی و صنایع زاهدان، تاسیس اتاق مشترک تهاتر انجام شود.

ناصر حیات گفت: ما به یک اتاق مشترک تهاتر نیازمندیم تا آمار کامل مبادلات تجاری تحت سازوکار تهاتر میان دو کشور را به ثبت برساند. در همین خصوص فدراسیون اتاق‌های پاکستان در حال رایزنی با یک گروه مشاوره‌ای درخصوص جنبه‌های حقوقی و تخصصی است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 230743
لینک کوتاه :