xtrim

از گرانی روغن تخصصی قنادی تا زمزمه افزایش قیمت روغن حلب و مایع

به گزارش جهان صنعت نیوز:  آن‌طور که شواهد میدانی و بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۷۵ درصد مواد اولیه تولید قوطی‌های روغن نباتی، وارداتی است. ماجرای کمبود و گرانی روغن به اواسط مهرماه گذشته بازمی‌گردد که به یک‌باره قفسه مغازه‌ها و فروشگاه‌ها خالی از روغن شد و کاهش التهابات و بازگشت بازار به حالت عادی ماه‌ها طول کشید.

آمارها حاکی از آن است که ۸۵ درصد روغن مورد نیاز از محل واردات تامین می‌شود که در نهایت شرایط تحریم و جنگ نابرابر اقتصادی، تمامی صنایع از جمله صنعت روغن نباتی را با مشکلاتی در تامین مواد اولیه روبه‌رو کرده است که تمامی این عوامل بر التهابات بازار بی‌تاثیر نیست. با این حال بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که در حال حاضر روغن حلب و روغن مایع در تمامی قفسه‌های مغازه‌ها و فروشگاه‌ها موجود است و تلاطمی که ماه‌های گذشته با آن روبه‌رو بودیم وجود ندارد. این در حالی است که در رابطه با روغن مخصوص قنادی، بازار سیاه ایجاد شده است.

در همین خصوص رییس اتحادیه قنادان از مشکلات این صنف در تامین روغن و شکر مورد نیاز خود خبر داد و گفت: روغن تخصصی قنادی به سختی پیدا می‌شود و همین امر باعث شده که بازار سیاه آن رونق بیشتری بگیرد و در واقع در حال حاضر قنادان مجبورند روغن مورد نیاز خود را بالاتر از نرخ مصوب از بازار آزاد تهیه کنند. در مورد شکر هم همین اتفاق افتاده است. شکر با قیمت‌های دولتی به صنف ما تعلق نمی‌گیرد و مجبور هستیم آن را هم از بازار آزاد تهیه کنیم.

opal

علی بهره‌مند گفت: وقتی قیمت مواد اولیه بالا رود قیمت تمام شده تولید یک محصول هم بالا می‌رود. وقتی قیمت‌ها بالا رود طبیعتا تقاضا کاهش می‌یابد. در حال حاضر تقاضای خرید شیرینی نسبت به قبل از کرونا بسیار کم شده و یکی از دلایل آن نیز کاهش قدرت خرید مردم است. وی با بیان اینکه با این حال قیمت شیرینی برای شب یلدا تغییری نخواهد کرد، گفت: قیمت هر کیلو شیرینی ‌تر در واحدهای درجه یک ۷۸ هزار تومان، زبان و پاپیونی ۶۵ هزار تومان، دانمارکی ۶۵ هزار تومان و کیک یزدی نیز ۴۹ هزار تومان است.

این در حالی است که با توجه به زمزمه عادلانه شدن ارز، نگرانی‌هایی نیز در مورد افزایش قیمت روغن به واسطه بالارفتن هزینه‌های تولید در بازار دور از انتظار نیست. البته به نظر می‌رسد با تحقق طرح خوداتکایی دانه‌های روغنی‌ مدام قیمت روغن در بازار داخل تحت تاثیر مسائل مختلف نظیر قیمت جهانی، نوسان قیمت ارز و… دستخوش تغییر و تحولات قرار نمی‌گیرد.

بخش خصوصی ۲۶۰ هزار تن روغن خام در بنادر دارد

در همین خصوص امیر هوشنگ بیرشک دبیر انجمن روغن نباتی درباره آخرین جزییات واردات روغن اظهار کرد: بنابر آمار هشت ماهه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع روغن تولید و توزیع شده است. روغن‌های رسوبی در بنادر منتظر تخصیص ارز هستند.

دبیر انجمن روغن نباتی گفت: در حال حاضر بخش خصوصی ۲۶۰ هزار تن روغن خام در بنادر دارد که هم اکنون منتظر تخصیص ارز هستند چراکه ماهانه ۱۵۰ هزار تن تولید و توزیع باید صورت گیرد.

بیرشک تولید سالیانه روغن را یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن تا ۲ میلیون تن اعلام کرد و گفت: تاکنون یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید کردیم و مابقی تا پایان سال به شرط تامین ارز، تولید می‌شود که با توجه به روغن خام بازرگانی دولتی، مشکلی تا پایان سال نداریم.

دبیر انجمن روغن نباتی با اشاره به اینکه بخش خصوصی برای واردات روغن خام تا پایان سال ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار ارز نیاز دارد، گفت: با توجه به شرایط بازار جهانی و کرونا پیش‌بینی ما این بود که ۱ تا ۲/۱ میلیارد دلار نیاز داریم، در روز اول فروردین قیمت روغن ۸۰۰ دلار بود اما هم اکنون به هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۳۰۰ دلار رسیده است.

وی با بیان اینکه سالیانه به واردات یک میلیون و ۳۰۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع روغن نیاز داریم، گفت: اگر دولت و بانک‌مرکزی در تخصیص ارز تمهیداتی داشته باشند، آرامش کنونی بازار روغن که با تلاش بازرگانی دولتی، وزارت جهاد، وزارت صمت و کارخانجات روغن حاکم شده، ادامه می‌یابد.

عرضه کلزا با نرخ ۲۰ هزار تومان هم صرفه اقتصادی ندارد

محمد شفیع ملک‌زاده قائم مقام نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: خودکفایی در صنعت روغن همواره به ترمیم زیرساخت‌های تولید آن وابسته است. تولید با شرایط فعلی برای تولیدکننده و مصرف‌کننده مقرون به صرفه نیست. به عنوان مثال با توجه به هزینه‌های بالای تولید، عرضه کلزا با نرخ ۲۰ هزار تومان هم صرفه اقتصادی ندارد و از طرف دیگر با خرید کلزا به نرخ ۲۰ هزار تومان، قیمت روغن را تا چقدر می‌توان افزایش داد تا مصرف‌کننده تحت فشار قرار نگیرد.

این‌ مقام مسوول با اشاره به مشکلات مکانیزاسیون و ماشین‌آلات کاشت، داشت و برداشت تولید دانه‌های روغنی گفت: با اتخاذ تمهیدات اساسی، ماشین‌آلات و تکنولوژی مورد نیاز باید وارد شود و دراختیار تولیدکننده قرار گیرد چراکه تمامی محصولات به سبب فرسوده بودن ماشین‌آلات به ضایعات تبدیل می‌شود.

قائم مقام نظام صنفی کشاورزی گفت: با اعلام قیمت منطقی دانه‌های روغنی و در کنار آن تخصیص مشوق‌های لازم به تولیدکننده، امکان توسعه سطح زیرکشت و خوداتکایی ۷۰ تا ۸۰ درصد دانه‌های روغنی تا برنامه افق ۱۴۰۴ وجود دارد. شنیده‌ها حکایت دارد که دولت تسهیلات کم‌بهره و یارانه در اختیار کشاورزان قرار خواهد داد تا هزینه‌های تولید با درآمد کشاورزان همخوانی داشته باشد.

هجمه‌سازی واردکنندگان

در این باره همچنین سید جعفر حسینی مشاور اسبق نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی گفت: با وجود پتانسیل تولید در داخل، اما بخش اعظم روغن مورد نیاز از طریق واردات تامین می‌شود. با اتخاذ برنامه‌ریزی مناسب باید کاری کنیم که واردکنندگان روغن دست از سر مردم بردارند به طوری که با هجمه‌سازی و سوء‌استفاده از واردات، سودهای هنگفتی را به جیب بزنند.

حسینی ادامه داد: با حمایت و دفاع از تولید، حداقل امکان رسیدن به خودبسندگی یا کاهش واردات وجود دارد و علت ناموفقیت در طرح خوداتکایی روغن ناشی از رانت واردات روغن است که واردات تنها برای مافیا درآمد دارد.

وی در پایان با تاکید بر حمایت از تولید داخل تصریح کرد: دولت با حمایت و سرمایه‌گذاری از کشاورزان، باید آنها را به سمت تولید دانه‌های روغنی ترغیب کند چرا که مسوولان تنها کلزا را به عنوان دانه روغنی می‌شناسند، درحالی که کنجد، آفتابگردان، سویا و گلرنگ هم داریم که متاسفانه تکیه بر کلزاست و سایر دانه‌های روغنی مغفول مانده است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه : 231201
لینک کوتاه :