دلایل روند صعودی دلار در آستانه مذاکرات
به گزارش جهان صنعت نیوز: به نظر میرسد معاملهگران کماکان با عینک بدبینی به مذاکرات نگاه میکنند و حتی هشتم آذر را نیز نشانه مثبتی برای به ثمر رسیدن گفتوگوهای دوجانبه نمیدانند. حاکم بودن جریان اخبار منفی در فضای بازار معاملهگران بیشتری را مشتاق خرید پیش از آغاز مذاکرات کرده است. با توجه به فاصله قیمت حدود دو هزار تومانی دلار صرافیها و بازار آزاد صف خرید و فروش دلار نیز کماکان در حال طویلتر شدن است. بر همین اساس دو سناریو میتوان برای نرخ دلار در آینده نزدیک متصور بود؛ سناریوی نخست این که شروع مجدد مذاکرات با پایان خوش احیای برجام و پایان تنشها همراه باشد، مسالهای که در صحبتهای روز گذشته گروسی و اسلامی نیز پررنگ بود. در صورتی که به نتیجه رسیدن مذاکرات حتمی باشد دلار نیز دیگر فرصت افزایش نخواهد یافت و دچار کاهش نرخ میشود. اما در سناریوی دوم پیشفرض این است که برخلاف تصور شروع مذاکره با افزایش تنش بین طرفین همراه باشد و فشارهای اقتصادی در سایه آن تشدید شود. در این حالت وقوع آشوب ارزی و نفوذ دلار به محدودههای قیمتی نزدیک به ۳۰ هزار تومان دور از انتظار نخواهد بود.
پیشروی دلار
معاملات روز گذشته بازار ارز شاهد پیشروی دوباره قیمت دلار بود. با آنکه سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران میتوانست خبر خوبی برای معاملهگران باشد اما بازار بیتوجه به آنچه در گفتوگوها بر سر مسائل هستهای ایران گذشت سیر صعودی خود را کرد. بر همین اساس دلار توانست از میانه کانال ۲۸ هزار تومان نیز عبور کند و با نرخ ۲۸ هزار و ۶۵۰ تومانی معامله شود. نکته جالبتوجه آنکه شروع افزایشی دلار از روز دوشنبه بود، به طوری که نرخ اسکناس آمریکایی در ابتدای روز دوشنبه ۲۸ هزار و ۲۵۰ تومان بود و در انتهای معاملات همان روز به ۲۸ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. آنطور که به نظر میرسد گروسی سیگنال افزایشی خوبی برای رشد قیمت دلار بوده و تصورات افزایشی معاملهگران بدبین به آینده مذاکرات و گفتوگوها را تقویت کرده است. اما این تحولات قیمتی در بازار ارز در حالی به وقوع پیوسته که دیروز و در جریان گفتوگوی گروسی با محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی به نظر میرسد که طرفین به توافقات نسبتا خوبی دست یافتهاند.
روند گفتوگوها
محمد اسلامی در نشست خبری سازمان انرژی اتمی و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفته «ایران در برنامه هستهای خود مصمم است و برای بهرهبرداری از انرژی هستهای در زندگی مردم، آژانس به ایران کمک خواهد کرد و پشتیبانی میکند تا در راستای توسعه برق اتمی حرکت کنیم. امروز آقای گروسی چندین بار گفت که ایران انحرافی از برنامه هستهای خود نداشته است». رافائل گروسی نیز در این باره گفته است: «ما توافق کردیم که کار مشترک در زمینه شفافسازی را ادامه دهیم و این کار ادامه داشته باشد. صحبتها و کارهای فشردهای صورت گرفت و میخواهیم زمینههای مشترکی پیدا کنیم. موضوعاتی وجود دارد که داریم بررسی میکنیم برنامه هستهای را طوری تنظیم کنیم که با تغییرات اقلیمی هماهنگ باشد. تلاشمان این است که بتوانیم نشست نتیجهگیری مثبتی داشته باشد». آنچنان که از صحبتهای طرفین به نظر میرسد روند گفتوگوها مثبت بوده و این مساله میتواند امیدواریها به نتیجه بخشبودن مذاکرات را نیز تقویت کند. اما بازار ارز کماکان به اخبار سیاسی بیمیل است و معاملهگران نیز کماکان بر طبل افزایش قیمت میکوبند.
حساسیت به اخبار سیاسی
همانطور که گفته شد ماههاست که حساسیت بازار ارز به اخبار سیاسی کمرنگ شده و معاملهگران بیتوجه به آنچه طرفهای غربی و ایرانی میگویند معاملات خود در بازار را ترتیب میدهند. در هفتههای اخیر نیز همین مساله موجب شده که افسار بازار ارز در دست سوداگران بیفتد و زمینه لازم برای رشد قیمت ارز در بازار آزاد با ارز صرافی بیشتر شود. تشکیل صفهای طویل در صرافیها نیز نشانهای دال بر افزایش حضور دلالان در بازار برای بهرهگیری از شکاف قیمتی بین ارزهای موجود است. برای مثال در معاملات روز گذشته نرخ دلار تا ۲۸ هزار و ۶۵۰ تومان نیز بالا رفت، حال آنکه نرخ دلار در صرافی ملی ایران ۲۶ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام شد. به این ترتیب این دو نرخ تفاوت قیمت تقریبا دو هزار تومانی با یکدیگر دارند که باعث برانگیختن معاملهگران برای حضور پررنگتر پشت در صرافیها شده است. شواهد حاکی از آن است که در هفتههای اخیر بازار اجاره کارت ملی رونق گرفته و تلاشها برای دریافت ارز سهمیهای دو هزار دلاری در سال با نرخ دولتی و فروش آن در بازار آزاد با نرخ بالاتر شدت گرفته است. این همان مسالهای است که موجب شده صف کشیدن پشت در صرافیها کماکان تداوم داشته باشد. بدیهی است اگر شروع مذاکرات هشتم آذر با اخبار مثبت و امیدوارکنندهای همراه نباشد، روند رو به رشد قیمت ارز تداوم خواهد داشت.
ضربه به کسبوکارها
کارشناسان بر این عقیدهاند که یکی از نگرانیهای اصلی در این خصوص این است که صاحبان کسبوکار متحمل زیانهای زیادی در این حالت خواهند داشت. در حال حاضر نیز فاصله قیمتی نرخ نیمایی (۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان) با نرخ دلار در بازار آزاد تقریبا به پنج هزار تومان رسیده که نگرانیهای زیادی برای فعالان اقتصادی به همراه دارد. بدیهی است بازگشت ارز به کشور و فروش آن با نرخی کمتر از نرخ واقعی آن (نرخ بازار آزاد) به معنای تحمیل زیان به بدنه فعالان اقتصادی است. بنابراین در مجموع میتوان آینده بازار ارز را در دو حالت متصور بود؛ حالت نخست این است که با توجه به گفتههای مقامات داخلی و خارجی مذاکره با نتیجه مثبتی همراه باشد و احتمال احیای برجام تقویت شود. این مساله نهتنها بازار ارز بلکه کلیت اقتصاد را تحتتاثیر قرار میدهد و بیثباتیهای قیمتی را به حداقل میرساند. اما کارشناسان حالت دومی را هم پیشبینی میکنند که در آن روند مذاکرات فرسایشی شود و فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم بر کشور تشدید شود. در این حالت جهتگیری بازار ارز بدون شک به سمت افزایش قیمت خواهد بود که میتواند تهدیدی جدی برای آینده کسبوکارها و فعالان اقتصادی کشور باشد.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
لینک کوتاه :