xtrim

خطیب‌زاده: چیزی به نام توافق موقت اساسا مطرح نیست

به گزارش جهان صنعت نیوز:  سعید خطیب‌زاده روز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات در وین و ادعاهایی که در این زمینه مطرح شده است، گفت: ما در وین بر اساس پیش‌نویس‌هایی که برای رفع تحریم‌ها و چگونگی توقف اقدامات جبرانی ایران در مقابل رفع تحریم‌ها داده ایم، مذاکره می‌کنیم و این پیش‌نویس‌ها هم کاملاً در جلسات قبلی توضیح داده شده چیزی به نام توافق گام به گام یا طرح موقت اساساً مطرح نیست.

آخر این هفته دور بعدی مذاکرات آغاز می‌شود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه آخر این هفته دور بعدی مذاکرات وین آغاز می‌شود، گفت: روز گفت و گوها را آقای مورا و آقای باقری مشخص می‌کنند.

 این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درخصوص اظهارنظرهای طرف‌های مقابل بعد از پایان مذاکرات اظهار کرد: طرفهای مقابل هیچ ایرادی بر متون ایران در برجام نگرفتند و فقط گفتند بررسی شود و نمی‌توانیم همه آن را تامین کنیم.

وی افزود: برخی بدعهدی ها و بی عملی ها اتفاق افتاد و اگر این راستی آزمایی‌ها انجام نشود، به گفته خود غربی‌ها هیچ کار و فعالیت تجاری و اقتصادی با ایران انجام نخواهد شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما حافظ منافع مردم هستیم و در وین خواهیم دید تیم ما با همین عزم خوب حاضر می‌شود و امیدواریم طرف مقابل هم چنین باشد.

خطیب زاده با بیان اینکه هیات ایرانی با تعامل و انعطاف وارد وین شد اما طرف مقابل تعامل و انعطاف لازم را ندارد، اظهار کرد: منتظر دریافت نظر طرف مقابل از این دو سند هستیم. مهم این است آخر این هفته که گفت و گوها از سر گرفته می‌شود، باید بگویم.

به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی ، گفت و گوها متوقف نشد بلکه تنفس داده شد و هر جا لازم باشد پیش نویس‌های دیگر داده می‌شود.

 این دیپلمات عالیرتبه کشورمان همچنین درباره اظهارات اخیر رییس جمهور فرانسه گفت: اگر این اظهارات برای مصرف داخلی و راضی کردن برخی برای خرید باشد، می‌توان از آن عبور کرد. خود فرانسه یکی از پنجره‌های وین است و خود آنها می‌دانند برخی اظهارات نه مبنای حقوقی دارد و  نه عقلی.

وی افزود: انتظار داریم کشورهایی مانند فرانسه مسئولانه تر رفتار کنند. نظامی‌تر کردن منطقه ما غیرقابل قبول است و سلاح‌هایی که به منطقه می‌فروشند مبنای همین ناآرامی‌هایی است که می بینیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه با یادآوری نقش مخرب و ثبات زدای فرانسه گفت: ما شاهد فروش ده‌ها هزار میلیارد دلار سلاح به کشورهای منطقه هستیم در حالی که برای موشک ما بارها جلسه می‌گذارند. عزم ما با این اقدامات جدی‌تر می‌شود که براساس اراده خودمان و تکیه بر توان داخلی، سپر دفاعی خودرا فعال تر کنیم.

خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره  اتفاق  شنبه شب نطنز گفت: چیزی بیشتر از ستاد کل نیروهای مسلح و شورای عالی امنیت ملی ندارم که پاسخ دهم و به آن اضافه کنم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این که چه موضوعاتی در متن سند پیشنهادی ایران در وین درج شده است، گفت: مذاکرات را در درون اتاق های مداکرات پیگیری می‌کنند. ما دو پیشنهاد را براساس نشست‌ها و مذاکرات قبلی به صورت مکتوب ارائه کردیم. اولی درخصوص رفع تحریم هاست که در چارچوب کارزار فشار حداکثری بعد از ۲۰۱۵ بر علیه ایران اعمال شده و موارد جزیی و بند بند در متن این سند نوشته شده است.

وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص مباحث مطرح شده بعد از گفت و گوهای وین گفت: آنچه که میگویم روایت آمریکایی از ماجرای وین نیست. یک روایت ایرانی و یک روایت دقیق و بدون غلوهای معمول است که در تعلیقات رسانه ای غربی دیده می‌شود. در وین ما با یک اراده جدی وارد شدیم و تیم اعزام شد برای اینکه به یک توافق خوب برسد و اساساً توافق خوب را هم در راستای تعهداتی می‌دیدیم همه اطراف برجام دارند.

 خطیب زاده یادآورشد: طرف مقابل شاید انتظار نداشت با همین رویکردی که توافق خوب با کمترین زمان به دست بیاید، تیم ایران متون آماده مکتوب به آنها بدهد. برای همین هم به محض اینکه این متون داده شد برخی از درزهای رسانه‌ای آغاز شد که اینها قابل انجام نیست و حداکثر گرایانه است. در صورتی که تمامی آنچه در این متون نوشته شده بود از آنجا که در چهارچوب برجام و مبتنی بر آن و مبتنی بر همان پیش نویس ۶ دور قبل بود اساسا نمی‌توانست حداکثری باشد.

 سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: متاسفانه رویکرد طرف‌های اروپایی و ایالات متحده به انجام تعهداتشان حداقلی است و این حداقلی بودن نگاه آنها باعث شده مذاکرات به نقطه‌ای برسد که طرف‌های اروپایی فوراً درخواست کردند به پایتخت‌های خودشان برگردند و مشورت کنند.

 این دیپلمات کشورمان اظهار کرد: تیم جمهوری اسلامی ایران هم اعلام کرد برای اینکه تصمیم گرفته شود هم این اجازه را دارد و هم ترکیب تیم اجازه می‌دهد مادامی که لازم است در وین بماند و به توافق‌های لازم در خصوص متون برسند اما به دلیل اصرار طرف مقابل برای اینکه نیاز داشت با پایتخت‌های خودشان مشورت کند جمهوری اسلامی ایران پذیرفت.

 وی با بیان اینکه آخر این هفته هم دوره بعدی آغاز خواهد شد، گفت:در گفت و گوی آقای مورا و آقای باقری به زودی نهایی خواهد شد که در چه روزی گفت و گوها آغاز شود.

خطیب زاده با بیان اینکه مهم این است که طرف مقابل هم مثل ایران با پیشنهادات مشخص وارد شود، گفت: آنچه که ما دادیم حتماً قابل مذاکره و بررسی است اما این که طرف مقابل فقط اظهارات رسانه‌ای کند و بر اساس این اظهارات رسانه‌ای تصور کند می‌تواند بازی مقصر نمایی انجام دهد و بر اساس بازی مقصر نمایی افکار نخبگان تصمیم گیران و تصمیم سازان ایران را تحت تاثیر قرار دهد باور غلطی است. ما می‌دانیم چه می‌خواهیم و آنچه که می‌خواهیم کاملاً در چهارچوب برجام است.

 سخنگوی وزارت امور خارجه یادآورشد: همین الان اگر توافق امضا شود و این ملاحظات و تضمین ها و راستی‌آزمایی ها صورت نگیرد به گفته خود غربی‌ها هیچ کدام از شرکت‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها در ایران اتفاق نخواهد افتاد.

وی افزود: طبیعی است به عنوان حافظ منافع مردم تمامی تلاشمان را خواهیم کرد، منافع مردم حفظ شود نه تعجیل داریم و نه اجازه می‌دهیم کسی با وقت و انرژی ما در وین بازی کند. در وین دوستان خواهند دید که دوستان با اسم توافق خوب آغاز می‌شود امیدواریم طرف مقابل هم با همین عزم بیاید.

خطیب زاده همچنین درپاسخ به سوالی در خصوص اتفاقی که طی روزهای اخیر در مرز ایران و افغانستان رخ داد، گفت: آنچه در مرزهای ما اتفاق افتاد ناشی از عدم آشنایی مرزبانان جدید هیئت حاکمه سرپرستی طالبان بود. ما در ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترکی که با افغانستان داریم، برای جلوگیری از ورود قاچاقچیان و اشرار، در برخی از نقاط دیوارها و میله گذاری‌ها و موانعی درست شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: برخی از این موانع چند صد متر داخل خاک ایران و در محل مناسبی گذاشته شده است که امکان کشیده شدن آن دیوارها یا موانع وجود داشت. طرف طالبان که مرزبانی را در افغانستان انجام می‌دادند، به اشتباه نقطه صفر مرزی را به دلیل ناآشنا بودن تصور می‌کردند که بعد از آن موانع مرز ایران تمام می‌شود و بر اساس این تصور آتش گشوده بودند که نیروهای مرزبان مجبور پاسخ فوری شدند که متوقف شد

خطیب زاده ادامه داد: بعد از آن دو طرف در تهران و کابل تلاش کردند در اولین فرصت این موضوع به یک نقطه ای برای فهم دقیق تر بیانجامد که این اتفاق افتاد و الان جانب طالبان به نقاط مرزی آشنایی دارد و برای این که در آینده هم پیش نیاید، بین دو طرف خطوط ارتباطی مستقیم گذاشتیم که هرگاه مواردی از این دست بود فوراً بتوانند با هم صحبت کنند پیش از اینکه این اتفاقات بیفتد.

وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص آینده افغانستان، گفت: آینده افغانستان باید بر اساس خواست و اراده مردم افغانستان چیده شود. قطعاً هیچ دولتی که فراگیر نباشد و بازتاب برنده ترکیب قومی جمعیت افغانستان نباشد نمی‌تواند آینده افغانستان را به عنوان کشور آرام با ثبات و مسیر روشن توسعه تضمین کند و این صدایی است که در اجلاس تهران هم شنیده شد.

 سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه ایران هم با تعامل و هم با انعطاف وارد مذاکرات شد، گفت: طرف مقابل تعامل و انعطافی که در مورد نظر بود را یا در دستور کار نداشت یا هنوز به ما نشان نداده است. ما تعامل و انعطاف مان را حتی در تشکیل کارگروه‌ها، ترتیب و زمان بندی آنها اعمال کردیم.

 خطیب زاده یادآورشد: منتظر هستیم هم نظرات طرف مقابل را درباره دو سند دریافت کنیم- همین دو سندی که بر اساس پیش‌نویس شش دور قبل داده شد- و هم اینکه اگر پیشنهاد مکتوب واقعی دارند -غیر از اظهارات پراکنده رسانه‌ای- به ما بدهند. هر کجا که لازم باشد هم سندها و پیش نویس های جدید قابل رد و بدل شدن است.

 وی با بیان اینکه گفت گوها عملاً متوقف نشده است بلکه تنفس داده شد، گفت: بر اساس ادبیات بین الملل ما همچنان روز مذاکره هستیم.  تنفس چند روزه ای داده شده که ادامه گفتگوها بعد از آن انجام می شود. هر جا در میان گفت و گوها و مذاکرات لازم باشد پیش‌نویس های دیگری داده می‌شود.

 سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: اینکه من در دو سه ماهی که دوستان می‌پرسیدند دوستان چه می کند و می‌گفتم این تیم در حال مشورت های دقیق است برای این بود که سندها و پیش نویس ها دقیق آماده شود امروز طرف اروپایی متوجه می‌شود برخلاف ۹۰ روزی که آمریکایی‌ها تاخیر کردند و وقتی آمدند هیچ چیز نداشتند تیم ایران به صورت مکتوب همه چیز را  آماده کرده و تلاش کرده هم از حیث هیئت و هم از حیث متون با دست پر وارد وین شود.

 مهر ساخت آمریکا بر روی صنعت مداخله در کشورها خورده است

این دیپلمات عالیرتبه کشورمان در پاسخ به سوالی درباره استفاده ابزاری آمریکا از واژه حقوق بشر گفت: صنعت مداخله در کشورهای دیگر ،کودتا و ترورها سندی است که مهر made in usa (ساخت آمریکا) روی ِآن خورده است و این کشور نمی‌تواند با استفاده از واژه حقوق بشر برای خود آبرو کسب کند. حقوق بشر در دهه اخیر به بدترین وجهی بازیچه سیاسی این کشور شد و هر وقت خواست مداخله کند با نام حقوق یشر و دموکراسی مداخله کرد.

وی با بیان اینکه ۱۶ آذر یادآور مداخله آمریکا در کشور است، ادامه داد:  آمریکا در هر کشوری پا گذاشته برای منافع خود بوده است. هیچ وقت تاریخ ایران سرنگونی دولتی را فراموش نمی‌کند که با کودتای آمریکا و انگلیس انجام شد.

خطیب زاده همچنین درباره برخی ادعاها مبنی بر احتمال حمله ایران به افغانستان گفت: جمهوری اسلامی میزبان ۴ میلیون افغانستانی است که بسیاری از آنها طی چند ماه گذشته وارد کشور شده اند و این میزبانی همراه با برادری و برای این بود که افغانستان بتواند آینده خوبی داشته باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: برخی مطرح می کنند چگونه با این همه فشارهای غربی‌ها این تعداد از آوراگان افغانستانی را میزبانی می‌کنیم. هیات حاکمه افغانستان می‌داند از همه طیف های افغانستان در ایران هستند و تبعیضی بین آنها قائل نمی‌شویم. وقتی  دیپلماتهایمان در مزارشریف به شهادت رسیدند،‌نشان دادیم که به رغم اینکه همسایه خوبی در مرزهای شرقی خود نداریم سعی کردیم خود همسایه خوبی باشیم.

خطیب زاده همچنین درباره تاریخ سفر امیرعبداللهیان به چین گفت: من تاریخ قطعی را ندارم اما این سفر در هفته های گذشته در دست بررسی بود.

وی در پاسخ به رسانه چینی درخصوص هشدار نخست وزیر اسراییل علیه ایران گفت: ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست عرض خود می بری و زحمت ما می داری!

خطیب زاده درباره آخرین وضعیت سند همکاری ایران و چین و سفر قریب الوقوع هیات چینی به ایران، گفت: نقشه راه ۲۵ ساله نهایی شد و در دستور کار است .بخش‌های مختلف در وزارتخانه‌های مختلف با دبیری وزارت خارجه در حال پیگیری و برخی با طرف چینی درحال نهایی شدن است. درحال اجرای برخی بندهای آن هستیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره سفر ولیعهد سعودی به یکی از کشورهای خلیج فارس با موضوع هسته ای ایران، گفت: به همسایگان توصیه می‌کنم قدری که تمرکز خود را روی تصحیح سیاست‌های غلط خود بگذارند همانقدر هم انرژی بگذارند تا اظهارات عاقلانه و بالغانه داشته بانند.

وی با اشاره به وجود ۸ کشور در حاشیه خلیج فارس افزود: این کشورها هر چه زودتر بتوانند در یک ساز وکار و ترتیبات منطقه ای گفت و گوهای منظم داشته باشتد بهتر است. عربستان روابط ایران و عمان، قطر، امارات، کویت، بحرین و عراق را به خوبی می‌داند. 

خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه پرسید چرا بابت کار انجام نشده ایران را محاکمه می‌کنند و چرا دادگاه ترور دانشمندان ما برگزار نمی شود و آیا این به معنای این است که هنوز کامیتولاسیون در ایران اجرا می شود که وی در پاسخ گفت: کاپیتولاسیون در سال ۱۳۵۷ نه تنها با خون شهیدان و مقاومت مردم لغو شد بلکه پایه های آن هم در همان سال برچیده شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: در حوزه قضایی در این موضوعات پرونده هایی باز کردند از جمله ترور سردار سلیملنی که برخی شاکیان خصوصی دارتد و برخی مدعی العموم وارد شده است.

خطیب زاده درباره اینکه برخی هیات جدید مذاکره کننده وین را شکست خورده تلقی کردند، گفت: هیات جمهوری اسلامی با دو سند با جزییات کامل و گزاره های مشخص وارد وین شد و این سندها را به طرف مقابل داد اما پیش نویس‌های مذاکرات قبلی ناقص بود.

 قرار نبود در دور اول مذاکرات به جایی برسیم/ سیاست خارجی را گروگان سیاست داخلی نکنید

وی ادامه داد: قرار نبود در دور اول مذاکرات به جایی برسیم و این نه پیروزی و نه شکست است. توصیه می کنم سیاست خارجی را گروگان سیاست داخلی نکنند. نمی‌گویم انتقاد نکنند اما اجازه ندهند رسانه هایی که ابزار مذاکراتی برخی طرف‌های غربی هستند، با کپی پیست وارد ایران شوند. حریم امن مردم خود را باید حفظ کنیم.

خطیب زاده خطاب به رسانه ها گفت: این به این معنی نیست که رکن چهارم  دموکراسی و صدای مردم نباشید . برخی رسانه های معاند فارسی زبان بلافاصله تیترهایشان تیتر رسانه های ایران می‌شود این یعنی شما به آنان مجانی تریبون داده اید. از شما می‌خواهم به تیم مذاکره کنتده خود اعتماد کنید.

 سخنگوی وزارت امور خارجه درباره این اظهارات مقام آمریکایی که ایران پیشنهادهایی مطرح کرد که حتی نمایندگان چین و روسیه هم شگفت زده شدند گفت: خودم در گفت و گوها حاضر نبودم که شگفت زدگی شان را ببینم اما تاکید موکد اعضا این بود که تحریم‌ها باید برداشته شود و چین و روسیه که گفته بودند همه تحریم ها باید لغو شود.

 وی خاطرنشان کرد: پیش نویسی که ایران ارائه کرد تماما براساس متن پیش نویسی است که در ۶ دور قبل انجام شده اما در این متن نظرات مهم ما هم قید شده است. ما متنی را ابتدا خودمان شروع به نوشتن نکردیم بلکه براساس متون قبلی نظرات خود را دادیم. اصل روی این متن این بود که توافقی نداریم مگر اینکه همه چیز توافق شود.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 233691
لینک کوتاه :