xtrim

برجام به تنهایی باعث جذب سرمایه‌گذاری نمی‌شود

به گزارش جهان صنعت نیوز:  این تحلیل در حالی بیان می‌شود که به گفته فعالان بخش خصوصی، آنچه برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی نیاز است تنها به مذاکرات برجام خلاصه نمی‌شود و به سیاست‌های داخلی ایران گره خورده است. در واقع در صورتی که ریسک اقتصادی داخلی مدیریت نشود و سیاست‌ها تغییری نکند، حتی نتیجه مثبت مذاکرات هم نمی‌تواند کمک زیادی به رشد اقتصاد کند.

در همین خصوص رییس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد:  با وجود آنکه امیدها بر این است که با برداشته شدن تحریم‌ها شاهد سرمایه‌گذاری خارجی خواهیم بود ولی این اتفاق تا زمانی که زیرساخت‌ها آماده نشود و ریسک اقتصادی داخلی مدیریت نشود و امنیت سرمایه‌گذار تامین نشود،  اتفاق نخواهد افتاد.

فریال مستوفی در مورد اظهارات رییس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر هدف‌گذاری رشد هشت درصدی در اقتصاد طی سال آینده اظهار کرد: متاسفانه همیشه هدف‌گذاری‌های خود را بر مبنای برنامه‌های غیرقابل تحقق می‌گذاریم. هدف‌گذاری رشد هشت درصدی اقتصادی، در برنامه ششم هم انجام شده بود ولی در عمل هیچ وقت به آن نرسیدیم.

opal

رشد یکباره ۸ درصدی اقتصاد شدنی نیست

مستوفی با اشاره به اینکه با وضعیت فعلی اقتصاد کشور که با مشکلات عدیده‌ای از جمله تحریم‌های خارجی و داخلی، مشکل ارز، قیمت‌گذاری‌های دستوری و ‌غیره رو‌به‌رو است، همچنین با در نظر داشتن این موضوع که در سال‌های گذشته رشد منفی داشتیم چگونه می‌خواهیم به یکباره به رشد ۸ درصدی در اقتصاد برسیم؟ گفت: بعد از برجام از رشد ۱۲ درصدی صحبت شد، این ۱۲ درصد با در نظر گرفتن افزایش تولید و صادرات نفت بود. از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه فروش نفت به فروش ۵/۲ میلیون بشکه نفت رسیدیم که باعث رشد شد اما این رشد تنها مبتنی بر فروش نفت بود و در سال بعد از آن به دلیل نوسانات نرخ ارز و میزان فروش نفت، دوباره رشد منفی را تجربه کردیم. در سال‌های گذشته هم رشد اقتصاد ما منفی بود. باید دید که پیش‌بینی رشد هشت درصدی بر چه اساسی صورت گرفته؟ آیا مبنای کارشناسی‌شده‌ای دارد؟ آیا محاسبات مالی از جمله بودجه و اهداف برنامه‌های توسعه‌ای برای نیل به این هدف کافی است؟ آیا برنامه مشخصی برای رسیدن به رشد هشت درصدی داریم؟ چراکه رسیدن به این نرخ رشد حتی در اقتصادهایی که با موانع رو‌به‌رو نیستند چندان کار ساده‌ای نیست.

رییس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران گفت:‌ با این اقتصاد بیمار و با این حجم از تورم و نقدینگی چگونه می‌خواهیم رشد هشت درصدی داشته باشیم. جز اینکه صرفا هدفی زیبا روی کاغذ باشد نتیجه عملی و کاربردی دربر ندارد چراکه اصولا هدف بر اساس واقعیات موجود تعیین نشده و لذا دور از دسترس می‌نمایاند. امیدوارم که مسوولان نگاه واقع‌بینانه به برنامه‌های اقتصادی داشته باشند؛ این کار هم به نفع خودشان و هم به نفع کشور و مردم است.

باید کل بخش‌های اقتصاد رشد کنند

وی با اشاره به مذاکرات برجام تصریح کرد: اگر مذاکرات برجام به نتیجه برسد و تولید نفت و صادرات آن افزایش یابد، ممکن است رشد هشت درصدی در حوزه نفت داشته باشیم ولی برای چنین رشدی در کل اقتصاد باید کل بخش‌های اقتصاد رشد کنند.

مستوفی بیان کرد: اگر صادرات نفت ما حتی به سه میلیون بشکه هم برسد، بالطبع رشد افزایش می‌یابد اما به دلیل وابستگی به نفت باز هم پایدار نخواهد بود لذا باید تمرکز را به سمت صادرات غیرنفتی تغییر دهیم تا رشد اقتصادی با نوسانات فروش نفت دچار نوسان عمده نشود.

وی افزود: در این راستا نکته قابل توجه این است که تا زیرساخت‌های کشور اصلاح نشود امکان رشد هشت درصدی عملی در زمان کوتاه عملیاتی نخواهد بود. در بلندمدت و با اصلاح زیرساخت‌ها امکان چنین رشدی وجود دارد اما اینکه فکر کنیم صرفا با رفع تحریم‌ها به این رقم رشد می‌رسیم درست نیست و امکان ندارد.

خروج سرمایه قابل توجه از ایران

مستوفی در ادامه خاطرنشان کرد: تاثیر سرمایه‌گذاری خارجی بر رشد اقتصادی بسیار زیاد است. هر کشوری که توانسته پیشرفت کند، مدیون سرمایه‌گذاری خارجی بوده است. سرمایه‌گذاری خارجی علاوه بر تامین مالی با خود انتقال تکنولوژی و مدیریت و… را در پی دارد. بنابراین نیازمند جذب سرمایه‌گذاری خارجی هستیم.

رییس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران در ادامه خاطرنشان کرد: این درحالی است که سالانه مقدار زیادی خروج سرمایه از ایران را شاهد هستیم، اگر بتوانیم حتی همین سرمایه‌ها را حفظ کنیم کار بزرگی انجام داده‌ایم. سرمایه معنوی ما تحصیلکرده‌های ما هستند که ایران را ترک کرده و مهاجرت می‌کنند. میزان ورودی سرمایه‌گذاری نسبت به پتانسیل کشور، بسیار ناچیز است؛ در چهل سال گذشته نیز جذب سرمایه‌گذاری بسیار ناچیز بوده است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 233836
لینک کوتاه :