xtrim

بودجه ایده‌آلیسم

به گزارش جهان صنعت نیوز: سیدابراهیم رییسی اولین بودجه دولت خود را صبح دیروز و البته با تاخیری چندروزه به وکلای ملت تقدیم کرد. او مثل هر رییس‌جمهور دیگری ‌باید طبق قانون عمل کند و سند دخل و خرج کشور را حداکثر تا ۱۵ آذر به مجلس ارائه دهد، منتها محمود احمد‎ی‌نژاد با آن تاخیرهای طولانی طوری این رویه را به هم ریخت که با وجود گذشت ۹ سال از پایان دورانش هنوز هم تاخیرهای چندروزه آنقدر به چشم نمی‌آید.

روند بررسی بودجه

به هرحال بودجه به مجلس رسیده و آنطور که محمدباقر قالیباف رییس مجلس نیز در جلسه دیروز توضیح داد، نمایندگان بعد از چاپ و توزیع لایحه بودجه و پیوست‌هایش ۱۰ روز فرصت دارند تا پیشنهادات خود را به کمیسیون برنامه و بودجه ارائه کنند. کمیسیون برنامه و بودجه هم ۱۵ روز فرصت بررسی خواهد داشت. بعد از بررسی لایحه بودجه در کمیسیون برنامه و بودجه، نوبت به بررسی‌های کمیسیون تلفیق می‌رسد که طبق آیین‌نامه یک فرصت ۱۵روزه است. البته اگر این کمیسیون (کمیسیونی متشکل از ۹ نفر از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و سه نفر از اعضای هر یک از کمیسیون‌های تخصصی مجلس) نیاز به زمان بیشتری داشته باشد، می‌توان این مهلت را در مجلس ۱۵ روز دیگر تمدید کرد. در گام بعدی کلیات لایحه بودجه به صحن علنی برمی‌گردد. بعد از کلیات، پیشنهادهای مربوط به درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار بودجه عمومی مورد بررسی قرار گرفته و تصویب می‌شود. البته اگر کلیات بودجه در جلسه صحن علنی رای نیاورد، به کمیسیون تلفیق بازخواهد گشت و این کمیسیون حداکثر ۷۲ ساعت فرصت دارد تا گزارش خود را اصلاح و به مجلس ارائه کند. لایحه بودجه بعد از آنکه در کلیات و جزئیات از تصویب نمایندگان بگذرد، به شورای نگهبان رفته و بعد از تایید آن لازم‌الاجرا خواهد شد و از سوی رییس مجلس به دولت ابلاغ می‌شود. رییس‌جمهور نیز آن را به زیرمجموعه خود ابلاغ کرده و بودجه تصویب‌شده از ابتدای سال بعد اجرایی خواهد شد.

استقبال عجیب از رییسی

نزدیک ظهر بود که رییسی وارد مجلس شد تا طبق رسم هرساله بودجه را تحویل نمایندگان مردم بدهد. استقبال از او اما به واقع بی‌نظیر بود. از مجلس انقلابی همسو با رییسی البته غیر از این هم انتظار نمی‌رفت و آن صف کشیدن نمایندگان جلوی ورودی برای سلام و احوال‌پرسی یا خوش‌آمدگویی به رییس‌جمهور خیلی غریب نبود. به خصوص اگر حواسمان باشد که این اولین سال ریاست جمهوری او است و روابط دولت و مجلس اگرچه در هفته‌های اخیر با برخی انتقادات همراه بود اما همچنان گل و بلبل است.

جدای از حاشیه‌ها، رییسی بودجه تدوین‌شده را تحویل داد و رفت؛ بودجه‌ای که به نظر می‌رسد، پر از حاشیه باشد. همین دیروز به محض انتشار جزئیات دیدیم که فضای مجازی برخی نکات را زیر نظر گرفت. از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی که ساعتی بعد تکذیب شد گرفته تا افزایش بودجه صداوسیما و حذف وام ازدواج و کمک به کودکان کار به واسطه ‌گران کردن پیامک‌ها و… این مسائل اما موضوع این گزارش نیست و حتما نیاز به بحث‌ مفصل‌تری دارد.

در اینجا فقط اهداف لایحه بودجه ۱۴۰۱ را مد نظر داریم؛ آن هم آنطور که شخص رییس‌جمهور تشریح کرد. از هدف‌گذاری رشد اقتصادی هشت درصدی که در این اوضاع و احوال باورپذیر نیست گرفته تا تورم یک‌رقمی که تقریبا رویا شده است. خط قرمز بودن استقراض از بانک مرکزی هم خیلی قابل اعتنا نیست چون همین چند روز قبل برخی از رسانه‌ها در گزارش‌های مفصلی توضیح دادند که افزایش بدهی‌های دولت به بانک‌ها چطور این خط قرمز را دور می‌زند.

بودجه از نگاه رییسی

نقد دولت و سیاست‌های اقتصادی‌اش از جمله بودجه بماند برای وقتی دیگر و بپردازیم به آنچه رییسی در جلسه دیروز مجلس گفت. او حرف‌هایش را با تشکر از تیم اقتصادی دولت شروع کرد که توانسته‌اند بودجه را در وقت مقرر به مجلس برسانند. با این حرف معلوم شد که یک هفته تاخیر به چشم رییس‌جمهور هم نمی‌آید و آن را ندیده می‌گیرد. بگذریم از اینکه از تیم اقتصادی تشکر و قدردانی کرد که این روزها به جد مورد نقد است، حتی از سوی اصولگرایان.

در ادامه از نیاز به داشتن برنامه و کار جهادی گفت و تاکید کرد که «مواجهه با مشکلات جدی هم در حوزه مسائل اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی نیازمند یک حرکت جهادی است و باید یک برنامه پیش‌روی همه دولتمردان قرار گیرد تا مشکلات را از پیش پای مردم بردارد.»

رییس‌جمهور با اشاره به اصلاح ساختار بودجه گفت: «اشکال جدی که از قبل همه را رنج می‌داد این بود که اقتصاد را به تصمیم بیگانگان گره زده بودند اما این دولت قصد دارد از ظرفیت‌های کشور به ویژه نیروی انسانی متخصص و ذخایر ارزشمندی که در کشور وجود دارد استفاده و مشکلات را حل کند.»

اینکه واقعا اقتصاد را تا کجا می‌توان بدون توجه به مسائل بین‌المللی و روابط مالی و تجاری با دنیا اداره کرد، بحث مفصلی است اما رییس‌جمهور همچنان همان شعار انتخاباتی خود را داده و معتقد است که می‌توان چنین کرد، ما نیز چاره‌ای نداریم غیر از صبر و نظاره نتیجه و امید به اینکه نتیجه این رویه زندگی را از اینکه هست برایمان سخت‌تر نکند.

وعده رشد اقتصادی

رییسی در ادامه تصریح کرد: در لایحه بودجه ۱۴۰۱ یک رشد اقتصادی هشت درصدی هدف‌گیری شده که باید به این رشد اقتصادی در سال آینده برسیم.

وی با اشاره به عدالت در توزیع ثروت در بودجه ۱۴۰۱ گفت: بنا داریم توسعه را در بخش‌های مختلف متوازن کنیم و عدالت را در آن مدنظر قرار دهیم.

رییس‌جمهور تاکید کرد: جذب سرمایه‌گذاری به میزان استهلاک نمی‌رسد و رشد اقتصادی در حد چهاردهم درصد و افزایش هزینه‌های بیش از ۱۰ برابری مردم و… را رنج می‌‌دهد. در تقدیم لایحه بودجه نکاتی مورد توجه ما است از جمله ثبات اقتصادی که به این وسیله تولید‌کننده، مصرف‌کننده و بازار اطمینان خاطر داشته باشند.

آقای رییس‌جمهور این همه حرف قشنگ از رشد اقتصادی و توسعه و ثبات اقتصادی و… را در حالی زد و به بودجه تقدیمی خود امیدوار بود که همین چند روز قبل در اولین اظهار ناتوانی و فرافکنی، افزایش نرخ دلار را گردن عوامل داخلی و خارجی انداخت.

خط قرمزهای بودجه

او در ادامه سراغ خط قرمزهای بودجه رفت و گفت: لازمه ثبات اقتصادی بودجه بدون کسری است. کسری بودجه ریشه بسیاری از مشکلات در کشور خواهد شد. ثبات اقتصادی، انضباط بانکی در نظام پولی و مالی، استقراض از بانک مرکزی و افزایش پایه پولی خط قرمز در این بودجه خواهد بود.

وی افزود: اهدافی که مد نظر دولت است باید به آن رسید. اولین هدف ثبات اقتصادی است که باید اقتصاد کشور به یک ثباتی برسد تا هم برای تولید‌کننده و هم برای مصرف‌کننده و همچنین برای بازار اطمینان‌بخش باشد.

رییس‌جمهور با بیان اینکه لازمه ثبات اقتصادی داشتن بودجه‌ای بدون کسری است، گفت: اگر کسری بودجه وجود داشته باشد این ثبات اقتصادی صورت نمی‌گیرد پس سعی شده در لایحه بودجه سال آینده کسری وجود نداشته باشد.

رییسی تصریح کرد: مساله دوم انضباط بانک‌هاست. بانک‌ها و بانک مرکزی باید یک مواظبت و انضباط مالی داشته باشند.

وی ادامه داد: در این بودجه استقراض از بانک مرکزی و افزایش پایه پولی خط قرمز دولت بوده است کما اینکه در این چند ماه از دولت جدید تلاش شد برای تامین منابع هیچ استقراضی از بانک مرکزی صورت نگیرد.

رییس‌جمهور افزود: آثار اداره کردن کشور بدون استقراض از بانک مرکزی نزولی شدن شیب تورم در کشور است که باید این شاخص دورقمی، تک‌رقمی شود تا خاطر مردم و فعالان اقتصادی آسوده شود.

لزوم نگاه ملی

نگاه ملی دیگر عنصر مورد تاکید رییسی در جلسه دیروز بود. او با اشاره به اینکه « این لایحه بودجه نگاه ملی می‌طلبد و نباید به این بودجه نگاه بخشی، استانی شود » گفت: « باید تمام نهادها از جمله نمایندگان مجلس نگاه ملی داشته باشند تا آن رشد اقتصادی ۸ درصدی تحقق یابد که این تلاش همگان را می‌طلبد.»

وی با بیان اینکه هدف دوم دولت توزیع عادلانه است، گفت: عادلانه‌تر کردن نظام پرداخت برای پرسنل‌ها موضوعی مهم برای دولت است زیرا طبقات مختلف جامعه از این ناعدالتی‌ها رنج می‌برند و در بودجه ‌پیش‌بینی شده که چگونه به این نقطه برسیم.

رییس‌جمهور تاکید کرد: در بودجه سال آینده اصلاح ساختار در نظر گرفته شده است و همچنین کاهش استقراض دولت از بازار سرمایه را در نظر داریم، افزایش نسبت مالیات از ۵/۴ درصد تا ۶/۹ درصد را نیز در نظر داریم.

رییسی بیان داشت: با توجه به نام‌گذاری امسال به تولید و اشتغال این مورد در بودجه سال آینده به اهم دیده شده است همچنین تبدیل صندوق کارآفرینی به صندوق عدالت و پیشرفت از برنامه‌های دولت است، فروش اموال مازاد دولتی و بهره مالکان از معادن می‌تواند در جهت رشد اشتغال در کشور نقش‌آفرینی کند.

رییس‌جمهور با بیان اینکه همواره تولید باید مورد حمایت قرار بگیرد و کاهش مالیات‌ها از دستورات کار است، گفت: اگر صندوق تثبیت فعال شود به بازار بورس کمک خواهد شد، همچنین تلاش برای مدیریت نقدینگی از مسائل و مشکلاتی است که همواره باید مورد توجه قرار بگیرد و دست در جیب مردم کردن باید به پایان برسد و پول‌های مردم دست دلالان نباشد.

از یارانه تا بازنشستگان

وی ادامه داد: باید سازوکار خودمان را محکم بگیریم تا دیگران را مقصر نکنیم و زمینه سوءاستفاده سوداگران فراهم نباشد. تمامی بخش‌های کشور باید در رشد اقتصادی نقش داشته باشند و برنامه آنها خواسته شده تا درصد نقش آنها مشخص شود به عنوان مثال کشاورزی ۹ درصد، انرژی ۵ درصد و… در رشد اقتصادی نقش دارند.

رییسی تصریح کرد: منابع عمومی دولت در لایحه بودجه امسال نسبت به قانون بودجه سال جاری ۷ درصد رشد داشته است، درآمد‌های عمومی در این بودجه ۴۶ درصد افزایش داشته است.

رییس‌جمهور تاکید می‌کند: بعد از تقدیم لایحه بودجه باید موضوع صندوق‌های بازنشستگی مورد توجه قرار گیرد و اگر به آن بی‌توجهی شود و منابع آن مشخص نشود دچار مشکل می‌شویم و باید فکر جدی برای آن داشته باشیم، در مورد یارانه‌های پنهان و آشکار هم باید توجه شود تا یارانه‌ها عادلانه پرداخت شود. نظام جذب، نگهداری و پرداخت کارکنان دولت هم باید اصلاح شود.

وعده به معلمان

دیگر نکته قابل توجه در اظهارات دیروز رییسی این بود که تاکید کرد موضوع رتبه‌بندی معلمان در بودجه ۱۴۰۱ برنامه ریزی شده است. این را باید یکی از وعده‌های جدی رییسی برای سال آتی دانست زیرا روزها است که معلمان در سراسر کشور با مطالبه رتبه‌بندی و همسان‌سازی حقوق بازنشستگان اعتراض (تجمع و اعتصاب) می‌کنند و صدایشان هم به جایی نمی‌رسد. نه اینکه نرسد و کسی نبیند، حتی مسوولان در دولت و مجلس مدام بر اهمیت موضوع تاکید کرد و وعده هم می‌دهند اما در نهایت خبری نمی‌شود.

به هر ترتیب، رییسی دیروز در این باره نیز وعده داد و گفت: موضوع رتبه‌بندی معلمان هم در بودجه ۱۴۰۱ برنامه‌ریزی شده است و به آن رسیدگی می‌شود، چندماه پایانی دولت گذشته برای دولت جدید هزینه تراشیدند و تعهداتی را به دولت ما تحمیل کردند که کارشناسی نبود و مجلس را هم به زحمت انداخت.

رییسی بیان داشت: در اجرای عدالت برکاتی وجود دارد که به آرامش مردم و افزایش سرمایه اجتماعی منتهی می‌شود، امیدواریم شاهد این باشیم که بنیاد و پایه درستی با بودجه ۱۴۰۱ در کشور تشکیل شود تا سال‌های آینده هم شاهد رشد اقتصادی باشیم.

رییس دولت سیزدهم گفت: اگر بودجه سال ۱۴۰۱ به‌درستی پیش برود می‌تواند این لایحه یک پایه محکمی برای سال‌های آینده باشد تا کشور هر سال شاهد رشد اقتصادی بیشتر باشد.

امید به بودجه اثرگذار

آقای رییسی این حرف‌ها را زد، لایحه بودجه را داد و با همراهی جمع کثیری از نمایندگان مجلس را ترک کرد.

محمدباقر قالیباف، رییس مجلس نیز بعد از دریافت لایحه بودجه سال بعد ضمن تشریح روند رسیدگی به آن گفت: «رییس‌جمهور به نکاتی بر حق در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ از قبیل اصلاح ساختار بودجه، کنترل نقدینگی و تورم و شفاف‌سازی آن اشاره داشت که ان‌شاءالله با همکاری مجلس شورای اسلامی و دولت و انجام کار کارشناسی دقیق این امر در تدوین لایحه بودجه سال آینده محقق خواهد شد.»

رییس مجلس ابراز امیدواری کرد که با همکاری دولت و مجلس بودجه‌ای اثرگذار تصویب شود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 234957
لینک کوتاه :