xtrim
عباس آرگون*

زمان از دست رفته اقتصاد

جهان صنعت نیوز| انتظار نمی‌رود منفعل و تهی از هر گونه برنامه‌ریزی سکان جامعه را در دست بگیریم و در مسیر نه درگیر طوفان و بحران شویم و نه مقصد را فراموش کنیم.
این عنصر حیاتی اما در نظر صاحبان مسوولیت به فراموشی سپرده شده است و گویا قصد باور خطرآفرینی این فراموشی را ندارند.

امروز در شرایطی که چندین ماه از اظهار نظرهای واشنگتن پیرامون تحریم‌های ایران گذشته است و خروج ترامپ از برجام را نیز شاهد بوده‌ایم ممواجه شدن با اخبار تازه‌ای مبنی بر اقدام به برنامه‌ریزی وزرات صمت به منظور چگونه مواجه شدن با دور جدید تحریم‌ها نه‌تنها رضایت بخش نیست، بلکه نگرانی فعالان اقتصادی و مردم را نسبت به آینده‌ای مبهم در کشور فزونی می‌بخشد.

بی‌شک همین برخوردهای انفعالی و بی‌توجهی به اهمیت زمان تصمیم‌گیری‌ها شرایط کنونی را برای اقتصاد کشور رقم زده است. ترسیم چشم‌اندازی روشن و شفاف بیان شدن تصمیمات مسوولان می‌توانست روند جاری را کنترل کند. برنامه‌ریزی‌های مدون و جدیت عملکرد دشمن موضوعی کاملا روشن و غیر‌قابل انکار است و در چنین شرایطی سکون و رخوت در مقابل تاکتیک‌های خطر‌آفرین دشمن آسیب‌های گسترده‌تری را بر اقتصاد کشور تحمیل می‌کند.

چنین شرایطی ایجاب می‌کند بیشترین توان ممکن در راستای ایجاد زیرساخت‌های اقتصادی با کمترین هدر رفت زمان به کار گرفته و احساس امنیت اقتصادی را در جامعه گسترش دهیم. فعالان اقتصادی و مردم در شرایط فعلی بیشترین آسیب را متحمل می‌شوند و به دلیل تزلزل در اقتصاد کشور امکان برنامه‌ریزی و تعریف چشم‌انداز برای خود را ندارند. سکانداران اقتصاد کشور باید مشورت با بخش خصوصی را در چارچوب اصلی روند کاری خود قرار می‌دادند، تا امروز اما این موضوع شعاری بیش نبوده است.

تدوین برنامه‌های صادرات و تجارت بخش خصوصی فقط در محیط اقتصادی شفاف ممکن خواهد بود و نمی‌توان انتظار داشت در موقعیتی که تعداد قابل توجهی از بنگاه‌های اقتصادی در حال ورشکستگی، تعدیل نیروی انسانی و تعطیلی هستند بار سنگین بی‌تدبیری‌های مسوولان را نیز بر دوش کشیده و پاسخگوی تصمیمات نادرست و خلق‌الساعه آنها باشند.

دردناک و دور از انصاف است که بار سنگین شکل‌گیری مشکلات اقتصادی و افزایش قیمت‌های اخیر را بر گرده نحیف مردم بگذاریم و آنها را به دلیل خرید اقلام مصرفی و ضروری زندگی روزمره‌شان در شکل‌گیری شرایط امروز بازیگر نقش اول بدانیم. موج خرید ارز، سکه و تبدیل دارایی ریالی جامعه به اشکال دیگر حاصل طوفانی است که مسوولان خود آغاز کرده و نوید پیش فروش سکه و توان عرضه ارز به هر میزان لازم را به جامعه دادند.

درباره این تصمیم نادرست بارها از سوی کارشناسان اقتصادی به مسوولان اخطار داده شد اما بی‌توجه و کماکان منفعل عبور کردند و منجر به ایجاد شرایط کنونی شدند. احساس خطر و عدم اعتماد شوکرانی در جامعه است که اگر در رگ‌های آن پخش شود واکنش‌هایی غیر‌قابل پیش‌بینی را شاهد خواهیم بود. امروز نیز همین سم مهلک جامعه را بر آن داشته است تا به دلیل احساس خطر همه توان خود را برای ادامه حیات به کار بندد.

*عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران

یادداشت
شناسه : 2375
لینک کوتاه :