از رشد ۱۳ درصدی پایه پولی تا عقبنشینی تورم
به گزارش جهان صنعت نیوز: براساس این گزارش، محصول ناخالص داخلی (GDP) بدون نفت به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰ در تابستان امسال، ۳/۱۶۲ هزار میلیارد تومان بوده که بیانگر رشد اقتصادی ۲/۴ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت ۳/۳ درصد است. پیش از این مرکز آمار در گزارشی اعلام کرده بود که در نیمه اول ۱۴۰۰، محصول ناخالص داخلی، حدود ۳۶۶ هزار میلیارد تومان با نفت و رشد اقتصادی به ۹/۵ درصد رسیده بود. همچنین GDP بدون احتساب نفت در نیمه اول امسال حدود ۳۱۳ هزار میلیارد تومان بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱/۴ درصد رشد داشت.
آنطور که محاسبات مرکز آمار نشان میدهد، در فصل تابستان امسال سهم ارزشافزوده گروه صنایع و معادن، کشاورزی و خدمات از محصول ناخالص داخلی به قیمتهای جاری به ترتیب ۸/۴۶، ۵/۱۰ و ۶/۴۲ درصد بوده است. در این فصل رشد محصول ناخالص داخلی و محصول ناخالص داخلی بدون نفت به ترتیب ۲/۴ و ۳/۳ درصد بوده است.
توقف رشد تورم از مهر
در رابطه با تورم نیز شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی کل کشور در فصل گذشته ۷/۳۳۸ ثبت شده و نشان از نرخ تورم ۸/۴۵ درصدی دارد. آنطور که مرکز آمار گزارش میدهد، همچنین در این فصل نرخ تورم برای خانوارهای شهری ۱/۴۵ درصد و برای خانوارهای روستایی ۷/۴۹ درصد بوده است. نرخ تورم گروههای «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» برای خانوارهای کل کشور به ترتیب ۵/۵۹ و ۵/۳۹ درصد بوده است. هرچند شاخص تورم در سالجاری همواره روند افزایشی طی کرده و تاجایی پیش رفت که در شهریور نرخ ۸/۴۵ درصد ثبت شد که خود طی هشت سال گذشته یک رکورد در تورم سالانه به شمار میرود، اما از مهرماه روند افزایشی متوقف و در مسیر نزولی قرار گرفته است؛ به طوری که تورم سالانه آذرماه ۴/۴۳ درصد ثبت شد.
شاخص کل قیمت تولیدکننده نیز در تابستان رقـم ۵/۴۶۸ را نشان میدهد، به طوری که درصـد تغییرات چهار فصل منتهی به تابستان ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۶/۶۴ درصد بوده است. در این فصل گروه معـدن بـا ۱/۱۱۶ درصد بالاترین نرخ تورم را داشته است. در زمستان سال گذشته متوسط قیمت فروش یک متر مربع زیربنای مسکونی در نقاط شهری کل کشور برابر ۱۰۲۵۰۷ هزار ریال و بـرای شهر تهران در فصل بهار ۱۴۰۰ برابر ۳۲۵۶۲۹ هزار ریال بوده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل بـه ترتیب ۶/۱۱۱ و ۷۳ درصد رشد داشته است. همچنین متوسط مبلغ اجاره ماهانه به علاوه سه درصد ودیعه پرداختی برای اجاره یک مترمربـع زیربنای مسکونی در نقاط شهری کل کشور در فصل زمستان ۹۹ برابر ۲۲۹۲۰۰ ریال و شهر تهـران در فصل بهار امسال برابـر ۸۳۴۶۳۳ ریال بوده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب ۷/۴۲ و ۸/۴۹ درصد رشد داشته است.
جداول آماری ارائه شده نشان میدهد که درصد رشد قیمتی اقلام خوراکی از ۸/۱۰- درصد تا ۲/۱۹ درصد متغیر بوده است. بر این اساس، رشد قیمتی برنج ایرانی نسبت به دوره قبل ۷/۹ درصد، گوشت گوسفند ۱/۱ درصد، مرغ ماشینی ۷/۹ درصد، گوشت گاو ۴/۹ درصد، ماست و شیر به ترتیب ۹/۱۴ و ۲/۹ درصد، تخممرغ ۲/۱۹ درصد و روغن ۵/۵ درصد بوده است. در این بین درصد رشد قیمتی موز ۸/۱۰- درصد بوده است.
بیکاری و وعده اشتغال میلیونی
آنچه درباره نرخ بیکاری گزارش شده هم نشان میدهد که نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر در تابستان تک رقمی و ۶/۹ درصد بوده ولی با این حال افزایش ۸/۰ درصدی نسبت به فصل مشابه سال پیش دارد. دولت سیزدهم قول ایجاد یک میلیون و ۸۵۰ هزار فرصت شغلی را داده که قرار است از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تا پایان سال ۱۴۰۱ و در طول ۱۸ ماه آن را محقق کند. اینکه وزارت کار و سایر دستگاههای مربوطه تا چه اندازه این رابطه موفق باشند، قابل سوال است.
نقدینگی همچنان رو به رشد
گزارش نقدینگی در فصل گذشته بیانگر رشد آن تا بیش از ۴۰۰۰ هزار میلیارد تومان است که نسبت به تابستان پارسال ۱۷ درصد افزایش داشته است. بر اساس اطلاعات مرکز آمار، در پایان فصل تابستان امسال، جمع کل منابع پایه پولی برابر ۹/۵۱۸ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت بـه فصل بهار ۱/۱۳ درصد رشد داشته است. همچنین در پایان این فصل جمع کل نقدینگی کشور به ۴۰۶۷ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به فصل بهار ۱۷ درصد رشد داشته است.
در فصل تابستان امسال، جمع کل سپردههای سیستم بانکی در پایان دوره برابر ۸/۳۹۹۴ هزار میلیارد تومان بوده است که ۶/۱۸ درصد را سپردههای دیداری، ۶/۵۳ درصد را سپردههای سرمایهگذاری بلندمدت، ۲/۲۹ درصد را سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت، ۴/۶ درصد را سپردههای قرضالحسنه پسانداز و ۲/۲ درصد را سایر سپردهها تشکیل میدهند. در فصل تابستان جمع کل تسهیلات پرداختی بانکها و موسسات اعتباری در پایان دوره ۱۲۴۱ هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان ۱/۷ درصد به بخش کشاورزی، ۳۰ درصد به بخش صنعت و معدن، ۱/۵ درصد به بخش سـاختمان و مسـکن، ۸/۵۷ درصد به بخش بازرگانی، خدمات و متفرقه پرداخت شده است.
نوسان بورس در کانال ۳/۱ میلیون
در رابطه با شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران نیز آمار نشان میدهد که در تابستان امسال با ۶/۱۸ درصد افزایش نسبت به فصل گذشته به یک میلیون و ۳۸۶ هزار واحد رسیده است. در این فصل ارزش جاری بازار سهام نیز ۳/۱۹ درصد و ارزش کل معاملات بازار بورس اوراق بهادار نسبت به فصل گذشته ۷/۶۳ درصد افزایش داشته است. شاخص بورس این روزها نیز در کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد در نوسان است.
افزایش ۲۰۵ درصدی صادرات غیرنفتی
در این گزارش در مورد جریان واردات از گمرک هم اعلام شده بیش از ۱۰ میلیون تن و به ارزش ۱۲ میلیارد دلار واردات شده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل به لحاظ وزنی ۹/۳۹ درصد و ارزش ۶/۳۷ درصد افزایش داشته است.
در این فصل کل صادرات غیرنفتی از گمرک ۸/۲۹ میلیون تن و به ارزش بیش از ۱۰ میلیارد دلار بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل به لحاظ وزن ۲۰۵ درصد افزایش و به لحاظ ارزش ۱/۵۲ درصد افزایش داشته است. با این حال تازهترین گزارشی که اخیرا گمرک ایران منتشر کرد از این حکایت داشت که تجارت خارجی کشور در ۹ ماهه امسال از مرز ۷۲ میلیارد دلار گذشته است.
روند رو به رشد سکه و دلار
شاخص دیگر میانگین قیمت سکه است که در تابستان امسال تمام بهار آزادی (طرح جدید) با ۷/۸ درصد افزایش حدود ۳/۱۱ میلیون، سکه نیم بهار آزادی با یک درصد رشد ۸/۵ میلیون و سکه ربع بهار آزادی با ۸/۳ درصد افزایش حدود ۶/۳ میلیون تومان ثبت شده است.
همچنین متوسط نرخ دلار در بازار آزاد برابر ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام شده که نسبت به بهار ۱/۱۰ درصد افزایش دارد. همچنین متوسط قیمت یورو در بازار آزاد تا ۳۰ هزار و ۵۰۰ تومان ثبت شده که نسبت به فصل قبل ۷/۸ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که آخرین قیمتها از بازار در مورد سکه حاکی از آن است سکه تمام ۱۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :