xtrim

حذف حجم مبنا برای نمادهای بازارگردان‌دار

به گزارش جهان صنعت نیوز: شب گذشته در دومین لایو اینستاگرامی «یکشنبه‌های فرابورسی» موضوع تغییرات جدید در اعمال حجم‌ مبنا با حضور معاون نظارت بر بازار فرابورس بررسی شد.

در این برنامه زنده اینستاگرامی سروش خواجه حق‌وردی با اشاره به اینکه حجم مبنا یک ساختار ذهنی درون خود دارد که در قیمت اثر دارد، گفت: در حال حاضر با تغییرات فعلی معاملات سه نماد در بازار پایه روان شده و ۲۰ نماد نیز حجم مبنا یک دارند و منتظر هستیم که معاملات آن‌ها نیز روان شود تا به شرایط قبل برگردند و حجم مبنا به خود بگیرد.

حذف بدون سقف دامنه نوسان اما مشروط

opal

وی گفت: در دستورالعمل بازارگردانی موضوعاتی اضافه‌ شده، از جمله اینکه اختیار به بورس‌ها داده ‌شده تا ضوابطی تهیه شود که برای نمادهای با بازار گردان، حجم مبنا حذف شود. البته بر اساس ضوابطی که بورس‌ها تهیه و مصوب می‌کنند، نمادهایی که ضوابط را دارند دیگر حجم مبنا نخواهند داشت.

این مقام مسئول توضیح داد: در این موضوع بحث دامنه نوسان برای نمادهایی است که بازار گردان دارند. با شرایط هیئت‌مدیره، بورس‌ها می‌توانند دامنه نوسان را افزایش دهند و این افزایش هیچ سقفی ندارد، هیئت‌مدیره فرابورس در حال تهیه ضوابط دقیق این موضوع است تا برابر با این ضوابط اجرا انجام شود.

وی با تأکید بر اینکه باید ضوابط اجرای این موضوع بسیار دقیق تنظیم شود تا آربیتراژ مقرراتی ایجاد نشود و سرمایه‌گذاران از افزایش دامنه قیمتی آسیب نبینند، افزود: در مقرراتی که تنظیم می‌شود سعی می‌کنیم هارمونی تابلوها برهم نخورد.

حق‌وردی با اشاره به اینکه در خصوص بازارهای اول و دوم هیئت‌مدیره فرابورس اختیاری برای تغییر مقدار و عدد حجم مبنا ندارد و این اختیار با هیئت‌مدیره سازمان بورس است، گفت: اما در بازار پایه اختیارات کامل است.

تصمیمی جدید برای بازارگردانی: حراج تک قیمتی با دامنه ۴ برابری

وی در خصوص تصمیم دیگر دستورالعمل بازارگردانی اظهار داشت: مقرر شده نمادهایی که در دستورالعمل بازارگردانی چند روز صف می‌شوند امکان حراج تک قیمتی بنا به درخواست بازارگردان داشته باشند که این حراج تک قیمتی با دامنه ۴ برابری است و ضوابط این حراج باید توسط هیئت‌مدیره فرابورس تصویب شود.

معاون نظارت بر بازار فرابورس با تأکید بر اینکه بر اساس مصوبه هیئت‌مدیره سازمان بورس، تمام ناشران موظف هستند بازارگردان داشته باشند، گفت: اما در شرایط امروز چالش اصلی نحوه عملکرد بازار گردان است.

جزییاتی درباره تغییرات تیک قیمتی

حق‌وردی در ادامه تغییر تیک قیمتی بازارهای اول و دوم را مورد بررسی قرارداد و اظهار داشت: تیک قیمتی محور اعداد قابل ‌قبول برای بورس‌ها است و در بورس‌های مختلف وجود دارد، علت اجرای تیک قیمتی این است که تجمع سفارش‌ها در نمادهای مختلف مهم است. زمانی که تیک قیمتی در نمادهای با قیمت بالا افزایش پیدا می‌کند، عمق دید بورس‌ها بیشتر می‌شود البته هزینه معاملاتی هم بیشتر می‌شود که این هزینه برای شفافیت است تا غنای بیشتری به دفتر سفارش‌ها داده شود.

فلسفه تشکیل بازار پایه

حق‌وردی در پاسخ به موارد مطرح‌ شده از سوی این کارشناس بازار سرمایه گفت: افزایش دامنه نوسان پیش‌شرط‌های زیادی لازم دارد. در بازارهای ب و ج که بحث باز بودن دامنه نوسان قبلاً وجود داشت رفتارهای به ‌شدت متناقض دیده می‌شد.

وی با اشاره به فلسفه تشکیل بازار پایه گفت: بازار پایه ایجاد شد تا نقل ‌و انتقال سهام شرکت‌های اخراجی از بورس شفاف شود و همچنین شرکت‌هایی که نمی‌توانند وارد بورس شوند، سهام خود را در این بازار معامله کنند. این بازار شفافیت اطلاعاتی متفاوتی دارد و شناوری و نقد شوندگی این بازار هم خیلی با سایر بازارها تفاوت دارد.

چالش‌های مهم بازار گردان

حق‌وردی با اشاره به اینکه در حال حاضر یک چالش مهم وجود دارد که بازارگردانی بیزینسی سودآور است یا خیر، گفت: هرچه قدر بازار مشتقه فعال‌تری داشته باشیم بازارگردان می‌تواند معاملات خود را برای بازار فیوچرز مدیریت کنند که این چالش مهمی است، چالش دیگر هم موضوع دامنه نوسان برای بازا گردان است که آن ‌هم در حال بررسی است، بحث «Short Sell» هم موضوعی است که می‌تواند کمک قابل‌ توجهی برای بازار گردان باشد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمه
شناسه : 239218
لینک کوتاه :