احیای «آهسته و پیوسته» برجام
به گزارش جهان صنعت نیوز: این رویه باید به دیگر زمینههای منافع مشترکمان نیز تعمیم داده شود.» او همچنین در پیامهای دیگری به دیدار با رییس هیات مذاکرهکننده آلمان در وین، مذاکرهکننده ارشد ایران و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین اشاره کرد که ارزیابی کلی امور و مسائل حل نشده در مذاکرات و روشهای سرعتخشی به روند مذاکرات از موضوعات این دیدارها بوده است.
این گزارشدهی لحظه به لحظه اولیانوف که تازگی هم ندارد، در حالی انجام شد که انگار امیدواریها به ثمربخشی این مذاکرات تقویت شده است. شاهد هم اظهارات امیرعبداللهیان وزیرخارجه کشورمان در گفتوگو با شبکه الجزیره. او اگرچه وضعیت فعلی را حاصل ابتکارات ایران میداند نه طرف مقابل اما مجموعا امیدوار است و میگوید: «در دور جدید مذاکرات دولت جمهوری اسلامی ایران در وین، در دو مرحله اول نیازمند زمان بودیم برای اینکه هیاتهای مختلف به یک ادبیات مشترک دست پیدا کنند. میتوانم بگویم که دور هفتم مذاکرات وین نسبتا پرچالش بود. دوره هشتم مذاکرات ما در مسیر بهتری قرار گرفت و اکنون که جناب آقای دکتر باقری و تیم کارشناسان ارشد ایرانی در وین در حال مذاکره هستند، به دلایلی که بیان خواهم کرد، برداشتمان این است که مذاکرات در مسیر درست خودش قرار دارد. اینکه در مسیر درست خودش قرار دارد، سهم اصلی آن به ابتکاراتی برمیگردد که جمهوری اسلامی ایران در میز مذاکره ارائه داده است. این امر به طرفهای مقابل کمک میکند که اگر به معنای واقعی دارای نیت و اراده جدی باشند، بتوانیم به یک توافق خوب دست پیدا کنیم. ما وقتی از توافق خوب صحبت میکنیم یعنی توافقی که همه طرفها نسبت به آن احساس رضایت کنند. ویژگی آن هم این است که همه طرفها باید به تعهدات خودشان ذیل سند برجام برگردند. در آن صورت ما از این توافق به عنوان یک توافق خوب یاد میکنیم. آیا این توافق در کوتاهمدت دستیافتنی است؟ ما معتقد هستیم اگر نیت خوب و اراده جدی در طرف غربی وجود داشته باشد و پیامهایی که آمریکاییها به ایران میدهند و مدعی هستند به دنبال بازگشت به برجام و اجرای تعهدات خود هستند، شاهد روی دادن آن در میز مذاکره همراه با سه کشور اروپایی، روسیه و چین هم باشیم، میتوانیم از رسیدن به یک توافق خوب صحبت کنیم.»
فقط هم امیر عبداللهیان نیست که از قرار داشتن مذاکرات در مسیر درست میگوید. در داخل و خارج دیگرانی هستند که بر این نکته تاکید میکنند. از مقتدایی، نایبرییس کمیسیون امنیت ملی مجلس که گفته «با وجود کندی حداقلی در روند مذاکرات، مسیر مذاکرات مطابق سلیقه تیم مذاکرهکننده ایرانی درحال پیشرفت است» تا ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه که معتقد است «احتمال رسیدن به راهکاری در وین برای احیای توافق هستهای افزایش یافته» و تاکید میکند: «تعیین ضربالاجلی برای تصمیمگیری در این زمینه ضرورت ندارد.»
به این ترتیب اوضاع مذاکرات خوب است و خوب پیش میرود. فقط میماند اینکه با احیای توافق برجام چقدر فاصله داریم؟ آنطور که خبرگزاری دولتی «ایرنا» نوشته بود شمارش معکوس شروع شده یا آنطور که سعید خطیبزاده در آخرین نشست خبری خود گفته است هنوز از سرعت مذاکرات راضی نیستیم؟ این ابهام همان چیزی است که تحلیلگران را از ارائه پیشبینیهای دقیقتر باز میدارد. به هر روی باید منتظر ماند و دید که تیم مذاکرهکننده کشورمان در وین چطور کار را پیش میبرد، به هرحال موضوع ساده نیست و انتظار هم نمیرود که به این سادگیها قابل حل باشد. آنچه که مهم است وجود اراده جدی طرفین برای احیای برجام است که گویا وجود دارد و همین سبب امیدواری است.
لینک کوتاه :