سایه روشن تغییر مقررات معاملات در بازار سرمایه
به گزارش جهان صنعت نیوز: تحلیلگران بازار سرمایه این دست از اقدامات را مثبت ارزیابی و تاکید میکنند هرگونه اقدام در راستای روانسازی داد و ستد سهام برای رونق دوباره و بازگشت نقدینگی به بازار سرمایه مفید خواهد بود. پیام الیاسکردی تحلیلگر بازار سرمایه نیز در گفتوگو با «جهانصنعت» بر همین نکته تاکید و عنوان کرده است که اجرای این تغییرات میتواند به تدریج موجب تحریک تقاضا در بازار و روان شدن معاملات سهام شود.
روز گذشته مدیریت نظارت بر کارگزاران در ابلاغیهای به تمامی شرکتهای کارگزاری، مصوبه کمیته پایش ریسک بازار در خصوص افزایش ضرایب تعدیل سهام، حقتقدم سهام و واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای در محاسبه حساب تضمین موضوع معاملات اعتباری اوراق بهادار را اعلام کرد. براساس این ابلاغیه، میزان دریافت اعتبار توسط سهامداران به اتکای پرتفوی آنها در مرحله اول از ۶۰ به ۶۵ درصد افزایش مییابد. این تصمیم با هدف تقویت سمت تقاضا در معاملات اخذ شده است. در این ابلاغیه آمده است: «در خصوص افزایش ضریب تعدیل سهام و حقتقدم سهام و واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری در محاسبه حساب تضمین موضوع معاملات اعتباری اوراق بهادار (موضوع مواد ۶ و ۷ دستورالعمل خرید اعتباری اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران و بند ۳ اصلاحات آن دستورالعمل) به این شرح تصمیمگیری شد: یک) درباره سهام پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و بازار اول و دوم فرابورس ایران (موضوع جز الف بند ۳ پیوست بند ۸ پانصد و بیست و ششمین صورتجلسه سوم مرداد ۹۷ هیاتمدیره سازمان)؛ ۶۵ درصد قیمت پایانی، دو) ضرایب تعدیل شده در خصوص حقتقدم خرید سهام پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و بازار اول و دوم فرابورس ایران و حقتقدم سهام درج شده در هر یک از بازارهای پایه فرابورس ایران و نیز واحدهای سرمایهگذاری سایر صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله (موضوع جز هـ بند ۳ پیوست ۸ پانصد و بیست و ششمین ششمین صورتجلسه سوم امرداد ۹۷ هیاتمدیره سازمان) به موجب ابلاغیههای پیشین مدیریت نظارت بر کارگزاران در این خصوص نیز متناسبا افزایش خواهند یافت. سه) ضرایب جدید تعیینشده به شرح فوق از تاریخ شانزدهم بهمن ۱۴۰۰ لازمالاجرا بوده و در محاسبه حساب تضمین موضوع معاملات اعتباری اوراق بهادار و سامانههای نظارتی مربوطه اعمال میشود.» تحلیلگران بازار سرمایه بر این باورند که این اقدام هرچند ممکن است کماثر باشد اما دستکم راهی کوچک را برای ورود دوباره نقدینگی به بازار سرمایه و تسهیل سرمایهگذاری در این بازار میگشاید.
رونق در سمت خرید
پیام الیاسکردی تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» ابلاغیه اخیر مدیریت نظارت بر کارگزاران مبنی بر افزایش اعتبار سهامداران را مورد بررسی قرار داده و عنوان کرد: «هر چند این ۵ درصد گفته شده برای پرتفوهایی که پول کمی دارند تغییر زیادی ایجاد نخواهد کرد ولی دارای جنبه مثبت روانی خواهد بود و سبب تحریک تقاضا در بازار میشود. این اقدام در واقع سیگنال مثبتی را به بازار مخابره میکند و سبب میشود شرایط بازار به واسطه همین سیگنال بهتر شود.» او در ادامه تاکید کرد: «در این میان اما نکته مهمتر این است که دیگر لازم نیست سهامدار کل داشته باشد. به ویژه آنکه در مورد پولهای سنگین که شاید فرد هم بیشتر به آن نقدینگی احتیاج داشته باشد. زمانی که این مشکل حل شود میتواند اقدام مثبتی در بازار باشد.»
هموار شدن مسیر معاملات
در همین حال طی روزهای گذشته اعلام شد که از امروز، فرابورس ایران حجم مبنا را برای ۲۰ نماد حذف خواهد کرد. بر این اساس معاونت نظارت بر بازار شرکت فرابورس با انتشار اطلاعیهای، نمادهای معاملاتی «اتکای»، «تاپکیش»، «توسن»، «ثتران»، «حآسا»، «حآفرین»، «دسانکو»، «زنگان»، «سمگا»، «شبصیر»، «شکام»، «فرابورس»، «فروی»، «فزرین»، «کتوکا»، «کلر»، «گدنا»، «مادیران»، »مدیریت» و «نطرین» را مشمول این ابلاغیه دانسته است. الیاسکردی در تشریح پیامدهای این تصمیم عنوان کرد: «تصمیم اخیر برای حذف محدودیت حجم مبنا تصمیم خیلی خوبی است. در بعضی از سهمهایی که مارکت کپ بسیار پایینی دارند گاه دیده میشد بازیگر آن سهم یا شخصی که تعداد زیادی از آن سهم را در اختیار دارد، با این محدودیت حجم مبنا بازی میکرد و سهم را در جهت خاصی قرار میداد.» این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: «هدف ما در بازار این است که به هر قیمتی معامله انجام شود؛ بر همین اساس هر تصمیمی گرفته شود که به تسهیل این امر کمک کند مانند حذف حجم مبنا و هر اتفاق دیگری میتواند برای بازار رخداد خوبی باشد.»
او بیان کرد: «به نظر میرسد فرابورس به این نتیجه رسیده است که فعلا در این نمادها یکسری اقدامات را انجام دهد تا مشکلات آن شناسایی و مشخص شود که آیا میتوان در مورد دیگر نمادهای بازار هم این تصمیم را اعمال کرد یا خیر.» الیاسکردی با تاکید بر اینکه این اقدام بسیار مثبت است تصریح کرد: «اگر قرار باشد به طور تدریجی این تصمیم جلو برود به نحوی که ابتدا روی یک سری از نمادها انجام شود و مشکلات آن بررسی و رفع شود و سپس در مورد دیگر نمادها اجرایی شود میتواند روند تحقیقاتی مناسبی باشد که در نهایت برای بازار هم خوب خواهد بود.»
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :