xtrim

صف‌آرایی دولت‌ها علیه «اپ‌استور»

به گزارش جهان صنعت نیوز:   شرکت «اپل»، از زمان تاسیس اپ‌استور در سال ۲۰۰۸، اکثر جنبه‌های نحوه اجرا و عملکرد برنامه‌ها را تحت کنترل انحصاری خود در آورده است. این رویکرد سبب شکل‌گیری یک تجربه کاربری نسبتا یکپارچه شده و کسب‌وکاری ایجاد کرده است که سالانه میلیاردها دلار درآمد خدمات با حاشیه سود بالا برای سازنده آیفون ایجاد می‌کند. با این حال، برخی از توسعه‌دهندگان مدت‌هاست که از الزام پلتفرم‌هایشان به استفاده از سیستم مالی «اپل» به صورت انحصاری، ابراز ناخشنودی کرده‌اند. بر اساس آمارهای موجود، این امر سبب کاهش ۱۵ تا ۳۰ درصد مبلغ تراکنش‌های شرکت‌ها به عنوان کمیسیون پرداخت می‌شود. از همین روی، بسیاری از نهادهای تنظیم‌گر ضدانحصار در سراسر جهان تحقیقاتی را در این مورد آغاز کرده‌اند و حتی در برخی موارد شرکت را مجبور به ارائه جایگزین کرده‌اند.

«اپل» در تلاش است تا با اعمال تغییرات در این زمینه مبارزه کند اما تعداد زیاد نهادهای نظارتی و ارگان‌های قانونگذار پیگیر این پرونده، احتمالا این غول فناوری را با چالش‌های بی‌شماری مواجه خواهند کرد. پایگاه خبری «بیزینس اینسایدر» به بررسی برخی از تحقیقات و اقدامات صورت‌گرفته برای رسیدگی به این پرونده از سوی کشورهای جهان پرداخته است که در زیر آمده است:

هلند

یک نهاد رگولاتور هلندی نخستین ارگانی بود که درصد بالای میزان کمیسیون تراکنش‌های سیستم مالی «اپل» را نامعقول تشخیص داد. تنظیم‌گر یادشده، برای «اپل» اولتیماتوم زمانی تعیین کرده و این شرکت را ملزم کرد تا تاریخ ۱۵ ژانویه به پلتفرم‌های اجتماعی دوستیابی هلندی، اجازه استفاده از دیگر مجاری تراکنش مالی را بدهد. «اپل» نیز در واکنش به این تصمیم، اعلام کرد که چنین قابلیتی تنها برای توسعه‌دهندگان فعال در حوزه اپ‌استور اختصاصی هلند امکان‌پذیر است و علاقه‌مندان به استفاده از چنین قابلیتی باید درخواست خود را از طریق یک فرم اختصاصی به «اپل» اعلام کنند. توسعه‌دهندگان در واکنش به محدودیت‌های ایجادشده از سوی «اپل»، الزامات جدید را بسیار سختگیرانه توصیف کردند و اداره حمایت از مصرف‌کنندگان هلند حکم داد که «اپل» با ایجاد موانع متعدد، مانع از اجرای قانون شده است. به موجب این حکم، «اپل» پنج میلیون یورو جریمه شد و مقرر شد «اپل» تا زمان رفع موانع و اجرای قانون یادشده، به صورت هفتگی، ملزم به پرداخت ۵۰ میلیون یورو شود.

ژاپن

نهاد تنظیم‌گر ژاپن نیز اخیرا طی حکمی به «اپل» دستور داد که پرداخت از طریق شرکت‌های ثالث را برای برنامه‌ها و پلتفرم‌های محتوامحور مانند مجلات دیجیتال، روزنامه‌ها، کتاب‌ها، موسیقی و ویدئو، امکان‌پذیر سازد. «اپل» نیز وعده داد که چنین تغییراتی را در اوایل سال ۲۰۲۲ اعمال خواهد کرد. این در حالی است که با گذشت حدود یک ماه از سال میلادی جدید، هنوز چنین اصلاحی در سیستم اپ‌استور ایجاد نشده است. «فیل شیلر»، مدیر اجرایی «اپل» در این مورد گفت: «اپل بر روی تبدیل اپ‌استور به تجربه‌ای امن و ایمن متمرکز شده است. ما برای کمیسیون تجارت منصفانه ژاپن احترام زیادی قائل هستیم و از اقدامات مشترکمان برای کمک به توسعه‌دهندگان برنامه‌های محتوامحور در راستای ارائه خدمات بهتر و آسان‌تر به کاربران و در عین حال، محافظت از حریم خصوصی آنها قدردانی می‌کنیم.»

کره‌جنوبی

کمیسیون ارتباطات کره نیز به «اپل» و «گوگل» دستور داد تا پرداخت‌های از طریق شرکت‌های ثالث را برای همه برنامه‌های این کشور مجاز کنند و به هر دو شرکت دستور داد تا برنامه‌های انطباق خود با شرایط جدید را تا اواسط اکتبر با این نهاد به اشتراک بگذارند. سئول، قانون جدیدی را تصویب کرد که به طور کلی صاحبان فروشگاه‌های اپلیکیشن را از اجبار اپلیکیشن‌ها به استفاده از پلتفرم‌های پرداخت داخلی خود منع می‌کرد. «اپل» نیز اعلام کرد که به زودی بستر فروشگاه خود را با قوانین کره مطابقت خواهد داد. این در حالی است که شرکت یادشده، تاریخ دقیقی برای اعمال این تغییرات اعلام نکرده است.

بریتانیا

سازمان رقابت و بازار بریتانیا در ماه مارس تحقیقاتی را در مورد شرایط و ضوابط «اپل» برای توسعه‌دهندگان پس از دریافت شکایاتی مبنی بر ناعادلانه و ضد‌رقابتی بودن قراردادهای این شرکت با توسعه‌دهندگان آغاز کرد. در پاسخ، «اپل» نیز در واکنش به این تحقیقات، اعلام کرد که این شرکت به «بازارهای پررونق و رقابتی» اعتقاد دارد و در عین حال مدعی شد که اقتصاد بازار اپلیکیشن‌هایش در بریتانیا، صدها هزار شغل ایجاد کرده است. این شرکت در بخشی از بیانیه خود افزود: «فروشگاه اپ‌استور، برای توسعه‌دهندگان برنامه، موتور موفقیت بوده است و مسائل به وجود آمده تا حدی به دلیل استانداردهای سختگیرانه‌ای است که ما برای محافظت از مشتریان در برابر بدافزارها و جلوگیری از جمع‌آوری بی‌رویه داده‌ها بدون رضایت آنها، به طور منصفانه و یکسان برای همه توسعه‌دهندگان اعمال می‌کنیم.» رگولاتور در ماه ژوئن تحقیقی را در مورد احتمال ایجاد فضای دوقطبی از سوی «اپل» و «گوگل» با ساختار اپ‌استور و پلی‌استور و میزان تاثیر این دو قطبی بر نوآوری و رقابت در اکوسیستم برنامه‌های تلفن همراه، آغاز کرده و نتایج این مطالعه را در ماه دسامبر منتشر کرد. نهاد یادشده، در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد که ممکن است اپراتورهای فروشگاه اپلیکیشن مجبور شوند به برنامه‌ها اجازه دهند که از سیستم‌های پرداخت جایگزین استفاده کنند.

ایالات‌متحده آمریکا

سناتورها، «ریچارد بلومنتال»، «امی کلوبوچار» و «مارشا بلکبرن» در ماه آگوست قانونی به نام قانون بازارهای اپلیکیشن باز ارائه کردند که در مدت کوتاهی از حمایت سایر سناتورهای برجسته از جمله «لیندسی گراهام»، «کوری بوکر»، «مارکو روبیو» و «مازی هیرونو» برخوردار شد. این لایحه شامل بخشی است که صاحبان فروشگاه‌های برنامه را از مجازات توسعه‌دهندگانی که از سیستم‌های جایگزین برای پرداخت‌های درون برنامه خود استفاده می‌کنند، باز‌می‌دارد. قانون پیشنهادی در بحبوحه شکایت شرکت توسعه‌دهندهFortnite Epic Games مطرح شد. شرکت یادشده از «اپل» به دلیل خارج ساختن برنامه‌های این شرکت از اپ‌استور به دلیل استفاده آن سیستم‌های پرداخت جایگزین، شکایت کرده بود. این ماجرا سبب بروز یک چالش قضایی بزرگ برای طرفین شد و یک قاضی فدرال در سپتامبر حکم داد که «اپل» باید به برنامه‌ها اجازه دهد از روش‌های پرداخت جایگزین استفاده کنند، اما «اپل» درخواست تجدیدنظر کرد و قاضی استیناف در دسامبر اجرای حکم اولیه را متوقف ساخت. «اپل» در واکنش به این رای اعلام کرد: «این تغییرات خطرات امنیتی و حریم خصوصی جدیدی ایجاد می‌کرد و تجربه کاربری مثبت که مشتریان در مورد اپ‌استور دارند را مختل می‌نمود.»

استرالیا

کمیسیون رقابت و مصرف‌کنندگان استرالیا، طی گزارشی در ماه مارس اعلام کرد که به احتمال زیاد، هزینه‌های پرداختی توسعه‌دهندگان به «اپل» و «گوگل» برای حضور در فروشگاه اپلیکیشن‌ها به دلیل قدرت بازاری که این دو شرکت بر توسعه‌دهندگان دارند، افزایش یافته است. «راد سیمز»، رییس کمیسیون رقابت و مصرف‌کنندگان استرالیا، در این مورد گفت: «فروشگاه‌های «اپل» و «گوگل» دروازه‌ای بین مصرف‌کنندگان و توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌ها هستند و درست است که مزایای قابل‌توجهی برای هر دو گروه ارائه می‌کنند اما مسائل مهمی در مورد نحوه عملکرد این بازارها وجود دارد.» این گزارش دارای هفت بخش اصلی بود که یکی از آن‌ها به چگونگی الزام «اپل» و «گوگل» به اپلیکیشن‌ها برای استفاده از سیستم‌های پرداختشان اختصاص داشت. نهاد تنظیم‌گر استرالیایی، هنوز تصمیم خود برای مواجهه با مساله انحصار شرکت‌های یادشده را اعلام نکرده است.

روسیه

نهاد قانونگذار روسیه در ماه آگوست سال ۲۰۲۱ به «اپل» هشدار داد که ملزم است تا ۳۰ سپتامبر همان سال، اجبار شرکت‌ها به استفاده از سیستم مالی انحصاری اپ‌استور را به دلیل نقض آشکار این اقدام با قوانین ضدانحصار این کشور، متوقف سازد. البته شرکت سازنده آیفون به این هشدار توجه چندانی نکرد و همین امر باعث شد تا رگولاتور در ماه اکتبر علیه این شرکت پیگرد قانونی را آغاز کند. سرویس فدرال ضدانحصار روسیه در بیانیه‌ای هشدار داد که در صورتی که دستگاه قضایی تشخیص دهد «اپل» قانون حمایت از رقابت را نقض کرده است، ممکن است این شرکت با جریمه‌های بسیار سنگینی مواجه شود.

روزهای سخت ضدانحصار در انتظار شرکت‌های بزرگ

هجمه و فشار شدید نهادهای قانونگذار در برابر انحصار سازمان‌یافته شرکت‌های بزرگ فناوری، مبین آگاهی کشورها نسبت به تهدیدات انحصار این شرکت‌ها در تجارت جهانی و امنیت اقتصادی است. بسیاری از متخصصان این حوزه، معتقدند که شرایط پرفشار امروز جهان، مقدمه چالش‌هایی است که این شرکت‌های بزرگ در سال‌های آینده با آن مواجه خواهند بود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 245143
لینک کوتاه :