xtrim

سرنخ‌های دور زدن تحریم با ریال دیجیتال

به گزارش جهان صنعت نیوز: ۱۳ سال از زمانی که ساتوشی ناکاماتو با اختراع بیت‌کوین بازارهای پولی و مالی را متحول کرده می‌گذرد. از آن زمان تاکنون اختراع هزاران رمزارز دیگر در سراسر دنیا به ثبت رسیده و در این میان بانک‌های مرکزی در سراسر دنیا نیز نمی‌خواهند از فناوری نوینی که کارایی آنها را به حداقل می‌رساند عقب بمانند. رمزارز بانک مرکزی را می‌توان پدیده قرن ۲۱ نامید؛ فناوری‌ای که بانک‌های مرکزی در سراسر جهان درصدد دسترسی به آن هستند.

ارز دیجیتال بانک مرکزی که به آن ارز دیجیتال فیات یا پول پایه دیجیتال نیز گفته می‌شود، ارز دیجیتالی است که توسط یک بانک مرکزی صادر می‌شود. مفهوم فعلی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی از بیت‌کوین و ارزهای رمزپایه مبتنی بر بلاکچین الهام گرفته شده اما عملکرد آن با ارز‌های دیجیتال موجود در بازار متفاوت است.

پروژه ارزهای دیجیتال در جهان

در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از بانک‌های مرکزی در سراسر جهان پروژه ارزهای دیجیتال بانک مرکزی را عملیاتی کرده‌اند و در این بین چین اولین کشوری بود که یوآن دیجیتال را راه‌اندازی کرد. طبق بررسی‌های به عمل آمده یکی از سریع‌ترین برنامه‌هایی که در حال حاضر از نظر تعداد نصب در چین در رتبه اول قرار گرفته است، کیف پول یوآن دیجیتال بانک مرکزی است. ۲۶۱ میلیون کاربر حدود یک‌پنجم جمعیت چین، کیف پول‌های الکترونیکی CNY را روی تلفن‌های همراه خود راه‌اندازی کرده‌اند.

اتمام پروژه رمزپول ملی و یا ریال دیجیتال در ایران نیز که این روزها بحث آن داغ شده به سال ۱۳۹۹ بازمی‌گردد و شرکت خدمات انفورماتیک بانک مرکزی وظیفه انجام این پروژه را برعهده داشته است. به گفته رییس بانک مرکزی دستورالعمل رمزپول ملی در شورای پول و اعتبار مصوب شده و در حال حاضر مقدمات و راه‌اندازی آن در دست انجام است و این پروژه اوایل سال آینده اجرایی می‌شود.
به گفته معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی هدف از طراحی رمزریال در بانک مرکزی تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل برنامه‌ریزی و برنامه‌نویسی است و با این فرآیند پول دارای موجودیت هوشمند خواهد شد. پشتوانه این ارز دیجیتال ریال است و در واقع به ازای هر واحد ارز ملی معادل ریال آن در حساب بانک مرکزی بلوکه خواهد ماند و صدور آن نقدینگی جدید خلق نخواهد کرد و از طرفی با صدور این رمزارز در بلاکچین خصوصی امکان استخراج نیز نخواهد داشت.

تولید رمزپول ملی انرژی‌بر خواهد بود؟

برای پاسخ به این پرسش باید به تفاوت‌های رمزپول ملی و ارزهای دیجیتالی مانند بیت‌کوین پرداخت. بیت‌کوین در اختیار شخص خاصی نیست بلکه در اختیار پروتکل شبکه است و برای تولید آن باید هزینه سنگینی در نظر گرفته شود، چراکه برق بالایی مصرف می‌کند، اما ارز دیجیتال بانک مرکزی پدیده‌ای پابلیک نیست و در دنیا به عنوان ارزی که بانک مرکزی آن را تولید می‌کند تعریف می‌شود، دقیقا مانند ریال در ایران و در نتیجه تولید آن در اختیار بانک مرکزی است و الگوریتم‌ها و روش‌هایی که برای رسیدن به اجماع در شبکه بلاکچین از آن استفاده می‌شود مانند الگوریتم‌ها و روش‌هایی که بسیار پرهزینه و انرژی‌بر هستند و در شبکه بیت‌کوین و امثال آنها مورد استفاده قرار می‌گیرند، در این شبکه کاربردی ندارند، چراکه این شبکه‌ها به اصطلاح پرایویت و یا شناسا هستند، به این معنا که بازیگر‌های کلیدی این شبکه‌ها شناخته‌شده هستند.

رمزپول ملی می‌تواند تحریم‌ها را دور بزند؟

ارز دیجیتال بانک مرکزی و یا پول دیجیتال بانک مرکزی در دنیا چنین تعریفی ندارد و برای دور زدن تحریم‌ها ساخته نشده و دقیقا همان ریالی است که در معاملات روزانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، منتها در تولید آن از زیرساخت‌های بلاکچینی استفاده شده و برای مجموعه‌ای از مزایایی که سمت مردم نیست و قابلیت‌های حاکمیتی دارد ساخته شده است، مانند قابلیت رهگیری بهتر، مبارزه با پولشویی به صورت بهتر و یا ایجاد سیستم‌هایی که به لحاظ فنی پایداری بیشتری داشته باشند. از میان مزایای مختلف دیگر آن می‌توان به استفاده از آن در توسعه‌پذیری و امکان سرویس‌دهی به سینتک‌ها اشاره کرد و همان‌قدر که با ریال می‌توان تحریم‌ها را دور زد، همان قدر نیز با ارز دیجیتال بانک مرکزی می‌توان این کار را کرد.

رمزریال در واقع ارز دیجیتال بانک مرکزی است که پول نقد الکترونیکی به شمار می‌رود و نسخه الکترونیکی اسکناس‌های رایج در ایران خواهد بود. ارزش آن نیز به ریال کاغذی سنتی موجود متصل می‌شود.

البته کارت‌های نقدی یا اعتباری که بسیاری از مردم برای خریدهای روزانه از مغازه‌ها یا پرداخت‌های بانکی خود استفاده می‌کنند، نوعی پول دیجیتالی است. اما تاکنون صدور این پول‌های دیجیتالی از سوی بانک‌های تجاری و بر پایه اعتبار الکترونیکی که بانک مرکزی به آنها می‌داده، انجام می‌شده است.

به گفته کارشناسان آنچه که در حوزه رمزپول ملی اهمیت پیدا می‌کند ضوابط مشخص و تاثیرات اقتصادی آن است ولی به لحاظ تکنیکال حداقل در کوتاه و میان‌مدت تولید و عرضه ارز دیجیتال ملی در ایران چالش‌ساز نخواهد بود. حالا رییس کل بانک مرکزی نیز اعلام کرده که دستورالعمل رمزپول ملی در شورای پول و اعتبار مصوب شده و احتمال می‌رود در سال آینده اجرایی شود.

رواج رمزارزها هشداری برای بانک‌های مرکزی

گسترش استخراج و استفاده از رمزارزها در سراسر دنیا به موجب آنکه این ارزهای دیجیتال مردم‌نهاد هستند و قابلیت رهگیری ندارند بانک‌های مرکزی را در سراسر دنیا سردرگم و نگران کرده و احتمال خروج ناگهانی سرمایه از این بانک‌ها را افزایش داده است.

نشریه ال اکونومیستا اسپانیا با تاکید بر افزایش محبوبیت رمزارزها در همه نقاط جهان نوشت: رواج بیت‌کوین و سایر ارزهای همتای آن تا جایی پیش رفته که به پدیده‌ای جهانی با بازار سرمایه ۲/۲ تریلیون دلاری که تقریبا دو برابر تولید ناخالص داخلی اسپانیاست، تبدیل شده است.

در این بین روسای بانک مرکزی در سراسر جهان در تلاش هستند تا از جذابیت رمزارزها برای مردم بکاهند. جروم پاول رییس فدرال رزرو آمریکا نیز اوایل سال جاری میلادی اعلام کرد که «ارزهای رمزنگاری‌شده از هیچ پشتوانه‌ای برخوردار نبوده و وسیله‌ای برای پرداخت نیستند.» استفان اینگوز رییس بانک مرکزی سوئد نیز اطمینان داده که بیت‌کوین، مانند تمام پول‌های خصوصی، در نهایت ممکن است سقوط کند. وی گفت: پول خصوصی معمولا دیر یا زود از بین می‌رود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 245551
لینک کوتاه :