درخواست کرهجنوبی و ژاپن برای خرید نفت از ایران/ارزانفروشی تمام شد
به گزارش جهان صنعت نیوز: فقط کرهجنوبی نیست که مشتاق خرید نفت ایران است، ژاپنیها هم با پیشنهاد آمدهاند. این روزها در حاشیه مذاکرات احیای برجام، نمایندگان وزارت نفت و بانک مرکزی روزهای شلوغی را در وین میگذرانند. از مذاکره با هیاتهای تجاری گرفته تا مذاکره بر سر پرداخت بدهیهای قبلی و البته یافتن راههایی برای انتقال پولهای ایران.
اینها نمونه مشتریهای به اصطلاح درشت نفت ایران هستند. مشتریهای کوچکتر که خیلی وقت پیش درخواستهایشان را ارسال کردهاند، حتی هندیها و اروپاییها. حالا مقامات شرکت ملی نفت و البته وزیر نفت باید تصمیم بگیرد که چگونه میخواهند با این مشتریها به توافق برسند. چه آنکه تجربه تلخ بلوکه شدن پولهای نفت در ایام تحریمهای آمریکا از یکسو، بدحسابی برخی کشورها مثل کرهجنوبی و ارزان خریدن نفت ایران از سوی چینیها، همه تجربههایی است که نفت ایران در ایام تحریمها پشت سر گذاشت.
دوره بُزخری گذشت
همه منابع خبری بارها تایید کردند که چینیها در سالهای اخیر اگرچه با وجود تحریمهای آمریکا خرید نفت از ایران را متوقف نکردند اما آنقدر خریدهایشان به اصطلاح عامیانه «بُزخری» بود که صدای اعتراض همه بلند شد، اما در شرایطی که هیچ کشوری حاضر به خرید نفت ایران نبود، ظاهرا برای مقامات وزارت نفت چارهای جز این کار نبوده است. اما حالا شرایط در حال تغییر است. هم دنیا به نفت ایران نیاز دارد و هم موقعیت ایران در مذاکرات احیای برجام رو به بهبود است.
کارشناسان میگویند، حتی اگر مذاکرات برجام هم زمان بیشتری به طول بینجامد، ایران باید فروش نفت با تخفیفهای فراوان به چینیها را متوقف کند. چه آنکه حالا در شرایط قیمتهای بالای نفت، حاضر به ریسک خرید نفت ایران هستند، ولو با ادامه تحریمها، زیرا قیمتهای نفت به دلیل نگرانیهایی که نسبت به اختلال عرضه روسیه وجود دارد و باعث تقویت معاملات نفت برنت و نفت آمریکا شده است، به بالاترین حد در بیش از هفت سال گذشته صعود کردهاند.
از سویی پالایشگاهها مجبورند نرخ اضافه بالایی برای نفت تولیدشده در اروپا و خاورمیانه پرداخت کنند زیرا رشد تقاضا در دوران پساکرونا از عرضه تولیدکنندگان فراتر رفته است.
استدلال مشتری کرهای
در میان خبرهایی که از مشتریهای قدیمی نفت ایران میرسد، یک منبع آگاه به رویترز گفته: «یک پالایشگاه بزرگ کرهای به نظاره تحولات در مذاکرات هستهای نشسته است زیرا هزینه خرید نفت ایران از نظر آنها رقابتی بوده و پالایش آن در مقایسه با گریدهای نفتی دیگر مانند نفت مکزیک راحتتر است. تا هنگامی که دو کشور تصمیم بگیرند تجارت نفت را ازسر بگیرند، میتوانیم نفت از ایران خریداری کنیم. از آنجا که ما سابق بر این نفت ایران را خریداری میکردیم، نیازی نداریم نفت ایران را در تاسیسات خود امتحان کنیم.»
رییس هیاتمدیره پالایشگاه ژاپنی انئوس هم روز پنجشنبه اعلام کرد این پالایشگاه در حال بررسی ازسرگیری واردات نفت ایران در صورت توافق طرفین مذاکرات برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ است. تسوتومو سوگیموری به خبرنگاران گفت: اگر توافق هستهای حاصل شود، حدود دو تا سه ماه زمان میبرد تا واردات نفت از ایران از سرگرفته شود زیرا این پالایشگاه باید ترتیبات مختلفی مانند بیمه و کشتیرانی را انجام دهد. این پالایشگاه که گفته میشود بزرگترین پالایشگاه ژاپن است اعلام کرده به محض برداشته شدن تحریمهای ایران پس از امضای قرارداد هستهای، مقدمات واردات نفت از ایران را آغاز کرده و طی دو تا سه ماه خرید از ایران را از سر میگیرد.
از سوی رویترز به نقل از یک منبع پالایشگاهی هندی نوشت: یک پالایشگر در هند که دومین مشتری بزرگ نفت ایران بود، سرگرم مذاکره با ایران برای تامین نفت است. این پالایشگر همچنان منتظر شفافیت بیشتر پیرامون توافق هستهای است.
بر اساس گزارش رویترز، کلودیو گالیمبرتی نایبرییس ارشد شرکت مشاوره «ریستاد انرژی» اظهار کرد: تنشهای میان روسیه و اوکراین نوسان قیمتهای نفت جهانی را افزایش داده، اما اخبار مثبت از مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، آسودگی خاطر مورد نیاز برای بازار جهانی را فراهم کرد، زیرا احتمال ورود عرضه جدید به بازار، کمبودی که دیده میشود را تا حدودی کاهش میدهد.
اگرچه هنوز توافق قطعی نشده، اما قیمتها تحت تاثیر اخبار پیشرفت مذاکرات رو به کاهش گذاشتهاند و انتظار میرود به نتیجه رسیدن مذاکرات، بازگشت حداکثر ۹۰۰ هزار بشکه در روز نفت به بازار تا دسامبر امسال را به دنبال داشته باشد.
براساس گزارش رویترز بازار نفت در شرایط کنونی از دو جهت با فشار افزایش قیمت روبهرو است. نخست آنکه با جدیتر شدن بحران اوکراین و جنگ احتمالی با روسیه این نگرانی در بازار وجود دارد که شاهد اخلال در عرضه نفت روسیه باشیم و از سوی دیگر شاهد آن هستیم که تولیدکنندگان نفت همگام با افزایش تقاضا در بازار نفت عرضه خود را بالا نبردهاند، با کمرنگ شدن تحریمهای نفتی علیه ایران مشتریان آسیایی نظیر کرهجنوبی برای از سرگیری واردات نفت کشورمان ابراز تمایل کردند.
فرش قرمز برای نفت ایران؟
در حالی که همه مشتریهای نفت منتظر نتیجه مذاکرات وین هستند، گزارشها نشان میدهد که وضعیت تولید نفت ایران هم رو به بهبود است.
آنطور که محسن خجستهمهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده، مذاکره برای توسعه هفت میدان نفتی و گازی از ماههای قبل کلید خورده و قرار است نتایج آن به زودی اعلام شود.
به گفته خجستهمهر اولویت نخست شرکت ملی نفت، توسعه میدانهای مشترک است. میدانهای مشترک غرب کارون، میدان گازی پارسجنوبی و دیگر میدانهای مشترک ما در غرب کشور و همچنین در خلیجفارس. از آنجا که میدانهای مشترک پرشماری در خشکی و دریا داریم، اینها در صدر اولویتهای شرکت ملی نفت ایران است و در این باره هم اسناد بالادستی به ما دیکته میکنند، هم راهبردها و سیاستهای ما در شرکت ملی نفت ایران بر این اصل استوار است.
در همین حال سیدمهدی حسینی کارشناس ارشد حوزه انرژی هم میگوید: شرایط فعلی بازار نفت نشان میدهد که با کاهش تبعات ویروس کرونا و افزایش تقاضا، فضا برای حضور ایران در بازار نفت افزایش یافته و اوپک نیز برای این مساله مدیریت خوبی خواهد داشت. بیشک ورود ایران به بازار نفت میتواند بسیاری از چالشهای فعلی را نیز کاهش دهد.
او میگوید: افزایش تولید ۵/۱ میلیون بشکهای نفت ایران در شرایط فعلی با توجه به افزایش تقاضایی که وجود دارد، امکانپذیر است، اما این مساله کار آسانی نیست و در زمانی کوتاه نمیتوان شاهد اتفاقات سریع بود. باید روی بازاریابی به خوبی کار کنیم و به سراغ بازارهای سنتی برویم، چراکه بسیاری از زیرساختهای آنها با نفت ایران شکل گرفته و علاقهمند به خرید نفت ایران هستند.
کارشناس انرژی با بیان اینکه باید روی بازارهای چین، کره، ژاپن، یونان، ایتالیا و برخی از کشورهای اروپای غربی بیشتر متمرکز شویم، اظهار کرد: مساله بعدی نقش اوپک و اوپکپلاس در این مساله است که فضا را برای ورود ایران باز کنند. کشورهایی مانند عراق، عربستان و روسیه سهم ما را از بازار گرفتهاند. اعتقاد من این است که اوپک مدیریت خوبی بر بازار داشته تا شوکی به بازار وارد نشود لذا اکنون نیز این اتفاق مجدد خواهد افتاد و اوپک تلاش خود را برای بازگشت ایران خواهد کرد.
جلال میرزایی کارشناس حوزه انرژی هم میگوید: در صورت اجرایی شدن برجام کشورهای اروپایی نیز که قبلا مشتری ما بودهاند، دوباره خرید میکنند و این به نفع ایران خواهد بود، تا بازارهای متنوع شوند و به آسیای جنوبشرقی محدود نشویم.
کارشناس حوزه انرژی گفت: در صورت اجرایی شدن برجام، کشورهای اروپایی نیز که قبلا مشتری ما بودند، دوباره خرید میکنند و این به نفع ایران خواهد بود، تا بازارهای متنوع شوند و به آسیای جنوبشرقی محدود نشویم، ضمن اینکه سپردهگذاری منابع حاصل از فروش نفت در اروپا برای تهیه کالاها اقدامی به نفع اقتصاد کشور خواهد بود.
وی درباره لزوم تعریف سناریوی جدید در بازار فروش نفت برای جلوگیری از شکنندگی در قبال تحریم احتمالی آتی گفت: بعد از توافق باید با رفتار سیاسی و اتخاذ مواضع مسوولانه به فعالان اقتصادی داخلی و خارجی نشان دهیم که ایران دنبال از سرگیری تنش نیست و قرار است روند صادرات و روابط اقتصادی ایران پایدار باشد.
لینک کوتاه :