xtrim

چالش چک‌های صیادی برای مردم

به گزارش جهان صنعت نیوز:  بانک مرکزی برای مقابله با چک‌های برگشتی، چک‌های صیادی را وارد بازار کرد که براساس اعلام همین نهاد در دی ۱۴۰۰، درصد چک‌های صیادی برگشتی حدود ۵/۷ درصد است، در صورتی که درصد چک‌های قدیم برگشتی برابر با حدود ۲/۱۱  درصد است.

یک ماه پس از ورود چک‌های صیادی، در اردیبهشت ۱۴۰۰ تعداد چک‌های برگشتی با افزایش بیش از ۱۷ درصدی نسبت به ماه گذشته خود همراه بود. در ابتدا گیرندگان چک باید از طریق سامانه بانک مرکزی عملیات ثبت و استعلام چک صیادی را انجام می‌دادند که به دلیل نداشتن اطلاعات کافی برخی از بازاریان این مرحله به خوبی انجام نشد و منجر به افزایش بیش از ۲۷ درصدی تعداد چک‌های برگشتی شد.

یک کارشناس امور بانکی در این خصوص گفت: چک‌های صیادی که وارد چرخه تجارت شد به دنبال خود مشکلاتی را داشت که بانک مرکزی تلاش کرد از طریق فرهنگ‌سازی این مساله را در بین مردم رواج دهد؛ اما تجار و کسبه‌ای که سال‌های زیادی را در بازار کار کرده‌اند با این سیستم نتوانستند ارتباط موثری بگیرند. مساله اصلی مربوط به ثبت چک‌ها در سامانه است به نحوی که صادر‌کننده در سامانه مشخص کند که گیرنده چه شخصی است و گیرنده هم در زمانی که بخواهد این چک را منتقل کند مجدد باید در سامانه این ثبت را انجام دهد که تجار و کسبه نتوانستند با این موضوع ارتباط برقرار کنند. یکی از بازاریان نیز در این زمینه می‌گوید: بسیاری از خریداران به دلیل نداشتن اطلاعات کافی از روند ثبت، چک‌هایشان نقد نشد و جنس‌های ما هم رفت.

opal

به همین دلایل بود که بانک مرکزی برای تسهیل روند ثبت و استعلام چک علاوه بر سایت، امکان آن را از طریق پنج نرم‌افزار موبایلی فراهم کرد، پس از آن، این امکان به درگاه‌های بانکی انتقال پیدا کرد و در اواخر آذر، نادعلی‌زاده سخنگوی قانون جدید چک از امکان ثبت و استعلام چک‌های صیادی از طریق دستگاه‌های خودپرداز بانک‌ها خبر داد که در ابتدا خودپرداز چهار بانک این امکان را فراهم کرده بودند و براساس اعلام بانک مرکزی، تا آخر سال خودپرداز تمام بانک‌ها به سامانه صیاد متصل خواهند شد.

علی صالح‌آبادی رییس کل بانک مرکزی هم در ۲۴ آبان در نشست خود با کمیسیون اصل ۹۰ روش جدیدی را برای ثبت و استعلام چک علاوه بر راه‌های گذشته اعلام کرد. به گفته او، یکی از مهم‌ترین بحث‌هایی که در قانون چک باید اجرایی شود، مربوط به ثبت، صدور و تاییدیه چک است که امکان آن باید علاوه بر روش‌های فعلی که وجود دارد از طریق خودپردازها و پیامک هم فراهم شود.

براساس اعلام بانک مرکزی از آمار چک‌های مبادله‌ای برگشت‌خورده در دی، تعداد و مبلغ چک‌های برگشتی به ترتیب به میزان ۶/۱ و ۶/۱۹ درصد نسبت به ماه گذشته افزایش پیدا کرده‌اند. طبق اعلام این نهاد یکی از اهداف مهم بانک مرکزی از ارائه دسته‌چک‌های صیادی، جلوگیری از برگشت خوردن چک بود، اما شرایط فعلی بازار از برگشت خوردن چک‌های صیادی خبر می‌دهد. گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که در دی، ۵/۷ درصد از چک‌های صیادی نیز برگشت خورده است.

 

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 249892
لینک کوتاه :