xtrim

حذف روسیه از سوییفت کلید خورد

به گزارش جهان صنعت نیوز: همزمان با ادامه پیشروی نیروهای روسیه به سمت پایتخت اوکراین، اتحادیه اروپا، آمریکا و کانادا اعلام کردند دسترسی چند بانک روسی را از سوئیفت، سیستم پرداخت و تبادل پول بین‌المللی قطع می‌کنند. این بزرگ‌ترین اقدام غرب تاکنون در مقابله با مسکو پس از شروع حملات روسیه به اوکراین بوده است. همزمان حریم هوایی اتحادیه اروپا به روی خطوط هوایی روسیه بسته می‌شود.

این تصمیم که وزیر دارایی فرانسه آن را به دلیل آسیب‌های عظیمش به اقتصاد روسیه «سلاح هسته‌ای مالی» خوانده، مراودات بانک‌های روسی در جهان را بسیار دشوار می‌کند. نام بانک‌های روسی که قرار است از سوییفت اخراج شوند به طور عمومی اعلام نشده اما یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفته است حدود ۷۰ درصد از بازار بانکی روسیه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در عین حال، سوییفت در بیانیه‌ای اعلام کرد که در حال تعامل با مقامات اروپایی برای درک جزئیات نهادهایی است که مشمول اقدامات جدید خواهند بود و در حال آماده شدن برای پیروی از دستورالعمل‌های قانونی است.

حذف روسیه از سیستم بانکی سوییفت یکی از سخت‌ترین تحریم‌هایی خواهد بود که غرب می‌تواند وضع کند، اما علاوه بر اثرات آنی و درازمدت شدیدی که بر اقتصاد روسیه خواهد گذاشت، برای بانک‌های خارجی و سایر طلبکارانی که با این کشور تجارت می‌کنند نیز ایجاد مشکل خواهد کرد. این تحریم روسیه را از اغلب تراکنش‌های مالی بین‌المللی، از جمله سود بین‌المللی حاصل از تولید نفت و گاز، محروم می‌کند؛ سودی که در مجموع بیش از ۴۰ درصد درآمد روسیه را تشکیل می‌دهد.

در همین حال، حوالی نیمه شب به وقت اوکراین، آژیر قرمز در کی‌یف، پایتخت این کشور به صدا در‌آمد. طبق اعلام مقامات اوکراینی، روسیه حملات خود را تشدید کرده و نیروهای روس در پی درگیری‌های شدید اکنون وارد خارکف، دومین شهر بزرگ اوکراین، شده‌اند. اولگ سینگوبوف، رییس دولت منطقه‌ای استان خارکف اعلام کرد که نیروهای روسیه با تجهیزات سبک جنگی در بخش مرکزی شهر پیشروی کرده‌اند.

فیلمی که صبح دیروز در رسانه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است، کامیون‌های ارتش را نشان می‌دهد که در شهر ۴۱/۱ میلیون نفری، که در شرق اوکراین نزدیک به مرز روسیه قرار دارد، عبور می‌کنند. سربازانی نیز دیده می‌شوند که با پای پیاده در خارکف راهپیمایی می‌کنند.

کلیپ دیگری که در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شده است نشان می‌دهد که یک خودروی ارتش که گفته می‌شود متعلق به روس‌هاست در آتش می‌سوزد و مردم محلی می‌گویند که توسط اوکراینی‌هایی که به دنبال دفاع از شهر خود بودند به آتش کشیده شده است. از غیرنظامیان خواسته شده که داخل خانه‌ها بمانند و از خانه و پنجره به ‌سمت اشغالگران تیراندازی و کوکتل‌مولوتف پرتاب کنند. روسیه به نیروهای خود دستور داده است تا در اوکراین از همه جهات پیشروی کنند.

این در حالی است که گلوله‌باران شهرهای منطقه دونباس توسط ارتش اوکراین ادامه دارد. یک انبار بزرگ نفت در جمهوری خلق لوهانسک با پرتاب موشک ارتش اوکراین منفجر شد و ملی‌گرایان مسلح اوکراین پنج سرباز این کشور را تیرباران کردند.

به گفته سازمان ملل، در اوکراین دست‌کم ۲۴۰ غیرنظامی زخمی شده و ۶۴ تن کشته شده‌اند. در حالی که شمار قربانیان در این جنگ رو به افزایش است، رییس‌جمهوری روسیه هنوز با اتهام نابود کردن صلح در اروپا روبه‌رو است؛ آنچه پس از این جنگ رخ می‌دهد، ممکن است کل ساختار امنیتی اروپا را دچار مخاطره کند. حملات اخیر روزهای وحشتناکی را برای مردم اوکراین و جهان رقم زده است؛ مردمی که برای اولین بار از زمان جنگ جهانی دوم شاهد حمله یک قدرت بزرگ جهانی به یک کشور اروپایی هستند.

تاکنون صدها نفر از دو طرف-شهروند و نیروی نظامی- در درگیری‌هایی که آلمان آن را «جنگ پوتین» می‌خواند، کشته شده‌اند. اتفاقات اخیر برای رهبران اروپایی تاریک‌ترین لحظات را از سال ۱۹۴۰ میلادی رقم زده است. برای خانواده نیروهای نظامی دو طرف، روزهای اضطراب‌آوری در پیش است.

اوکراین هشت سال جنگ طاقت‌فرسا با نیروهای نیابتی روسیه را پشت سر گذاشته، ارتش این کشور افراد بین ۱۸ تا ۶۰ ساله را به عنوان سربازان ذخیره به خدمت فراخوانده است. این جنگ تاثیرات مستقیمی بر کشورهای هم‌مرز با روسیه و اوکراین دارد. پنج کشور لهستان، رومانی، مولداوی، اسلواکی و مجارستان هم اکنون خود را آماده ورود جنگ‌زدگان می‌کنند؛ صندوق کودکان سازمان ملل-یونیسف- پیش‌بینی کرده پنج میلیون نفر اوکراینی ممکن است آواره شوند.

تهدید نظامی روسیه علیه نیروگاه هسته‌ای اوکراین

از طرفی وزارت امور داخلی اوکراین اعلام کرد که حضور ارتش روسیه در نزدیکی تاسیسات هسته‌ای «زاپوروژه» که در شهری واقع در منطقه‌ای به همین نام واقع شده، افزایش یافته است. بر اساس گزارش این وزارتخانه، نیروهای روسیه یکی از مرگبارترین سلاح‌های ارتش یعنی پرتابگر موشکی موسوم به «گراد» را در این نیروگاه هسته‌ای هدف قرار داده‌اند.

اوکراین از جامعه بین‌المللی درباره چنین خطری درخواست کمک کرده است. همزمان وزارت امور داخلی اوکراین مدعی است ارتش اوکراین برای دفاع از این نیروگاه به سمت آن حرکت کرده‌اند. وادیم دنیسنکو مشاور وزیر امور داخلی اوکراین گفت: نیروهای مسلح، گارد ملی و شبه‌نظامیان غیرنظامی برای جلوگیری از هرگونه فاجعه‌ای هر کاری را انجام خواهند داد. ما آماده نابودی دشمن هستیم.

به نوشته هیل، هرگونه حمله‌ای به تاسیسات هسته‌ای اوکراین که یکی از بزرگ‌ترین تاسیسات جهان است می‌تواند به طور بالقوه تبعات مخربی داشته باشد. تاسیسات هسته‌ای اوکراین شامل چهار نیروگاه برق هسته‌ای و ۱۵ راکتور است و حدود نیمی از برق کشور را تامین می‌کند. نیروهای روسی روز پنجشنبه کنترل تاسیسات هسته‌ای چرونوبیل را در کمتر از ۲۴ ساعت بعد از حمله به اوکراین در اختیار گرفتند.

نخستین گام در حذف روسیه از سیستم مالی جهانی

این در حالی است که بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس گفت: تصمیم محدود‌سازی دسترسی برخی بانک‌های روسی به سیستم بین‌المللی سوییفت، اولین گام در جهت حذف کامل روسیه از سیستم مالی جهانی است.

جانسون در توئیتی نوشت: همراه با شرکای بین‌المللی‌مان، اقدامات قاطعی برای حذف روسیه از سیستم مالی جهانی انجام دادیم، از جمله اولین گام بزرگ برای جدا کردن بانک‌های روسیه از سوبیفت. وی افزود: ما به همکاری با یکدیگر ادامه خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنیم که ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه بهای تجاوز به اوکراین را بپردازد.

اورزولا فون درلاین، رییس کمیسیون اروپا نیز به نوبه خود اعلام کرد که اتحادیه اروپا، آمریکا، انگلیس و کانادا در حال تفکیک برخی بانک‌های روسیه از سیستم سوییفت و مسدود کردن دارایی‌های آنها هستند. پیش از این، سخنگوی دولت آلمان گفت: آلمان، انگلیس، ایتالیا، کانادا، آمریکا، فرانسه و کمیسیون اروپا با تحریم‌های مالی جدید و شدید علیه روسیه از جمله قطع ارتباط برخی بانک‌های روسی از سیستم سوییفت موافقت کرده‌اند.

وی افزود: مقرر شد تمامی بانک‌های روسیه که از سوی جامعه جهانی تحریم شده‌اند، جدا شوند و در صورت لزوم سایر بانک‌های روسیه هم از سوییفت جدا می‌شوند. وی خاطرنشان کرد: شرکای غربی تصمیم گرفتند توانایی بانک مرکزی روسیه برای حمایت از ارزش روبل را از طریق معاملات مالی بین‌المللی محدود کنند. در همین راستا، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن به کمیسیون اروپا و دیگر کشورهای غربی در جداسازی برخی بانک‌های روسیه از سیستم سوییفت و اعمال تحریم‌های مالی جدید پیوسته است.

ترکیه دریای سیاه را به روی کشتی‌های روس بست

در این میان، اردوغان رییس‌جمهوری ترکیه با ممنوعیت دسترسی کشتی‌های جنگی روسیه به دریای سیاه از طریق تنگه‌های بسفر و داردانل موافقت کرد.

ولودیمیر زلنسکی رییس‌جمهوری اوکراین در یک ویدئو خطاب به اوکراینی‌ها گفت: من از دوستمان رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه به خاطر حمایت‌های بی‌دریغ او از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تشکر می‌کنم. ما توافق کردیم که امروز ممنوعیت عبور کشتی‌های جنگی روسیه به دریای سیاه از اهمیت بالایی برخوردار است. این کار انجام شد.

پیش از این، زلنسکی پیام مشابه‌ای را در توئیتر خود منتشر کرد اما یک منبع آگاه در دولت ترکیه اعلام کرده بود که هنوز هیچ محدودیتی در خصوص عبور کشتی‌های جنگی روسیه اعمال نشده است.

مخالفت زلنسکی با مذاکره در بلاروس

در حالی که کرملین دیروز از سفر هیات روسی به بلاروس برای مذاکره با اوکراینی‌ها خبر داد ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین گفت: در حال حاضر، ما به مینسک نه می‌گوییم. شهرهای دیگر می‌توانند مکانی برای ملاقات باشند. البته، ما صلح می‌خواهیم، ما می‌خواهیم ملاقات کنیم، می‌خواهیم جنگ پایان یابد. وی افزود: ورشو، براتیسلاوا، بوداپست، استانبول، باکو- ما همه اینها را به روسیه پیشنهاد کرده‌ایم و هر شهر دیگری، در کشوری که موشک‌ها از قلمرو آن پرواز نمی‌کنند. این تنها راهی است که مذاکرات می‌تواند صادقانه باشد و واقعا به جنگ پایان دهد.

موافقت آلمان با تحویل سلاح ضد تانک به اوکراین

این در حالی است که سرانجام دولت آلمان به هلند اجازه داد ۴۰۰ قبضه سلاح ضد تانک ساخت این کشور را برای کمک به مقابله با مهاجمان روسی به اوکراین تحویل دهد. قرار است ۱۴ خودروی زرهی آلمان نیز به اوکراین داده شود.

برلین تاکنون به دلیل شرایط بحرانی و جنگی از دادن تسلیحات به کی‌یف خودداری کرده بود. اولاف شولتس صدراعظم آلمان تحویل سلاح به اوکراین را رد کرده بود. برای تحویل تسلیحات آلمانی به یک کشور ثالث نیز به مجوز دولت آلمان نیاز است. رسانه‌های آلمانی از جمله اشپیگل آنلاین اکنون خبر می‌دهند که برلین برای ارسال تسلیحات آلمانی به اوکراین چراغ سبز نشان داده است.

اوکراین پیش از حمله روسیه به این کشور فهرست اقلام تسلیحاتی مورد تقاضای خود را به وزارت دفاع و خارجه آلمان ارسال کرده بود. در این لیست، سامانه‌های موشکی ضد هوایی میان‌برد، موشک‌های ضدهوایی قابل حمل، تسلیحات ضدپهپادی، سامانه‌های موقعیت‌یابی الکترونیکی و همچنین مهمات درخواست شده بود.

دولت فدرال آلمان تاکنون تنها وعده پنج هزارکلاه ایمنی را داده بود که روز شنبه به نیروهای مسلح اوکراین تحویل داده شد. وزارت اقتصاد آلمان صادرات ۱۴ خودروی زرهی به اوکراین را تائید کرده است. این خودروها برای حفاظت و تخلیه افراد مورد استفاده قرار می‌گیرند. آلمان همچنین اعلام کرد حدود ۱۰ هزار تن سوخت نیز از طریق لهستان به اوکراین تحویل می‌دهد.

اوکراین در اندیشه ایجاد ارتش سایبری

در این میان، معاون نخست‌وزیر اوکراین اعلام کرد که این کشور برای مقابله با اقدامات سایبری روسیه، ارتش سایبری تشکیل می‌دهد.

این موضوع را میخائیلو فدوروف در حالی مطرح کرده که پیش از این گزارش‌های منتشر شده مبنی بر اینکه روسیه از هکرهای وابسته به خود خواسته به حفاظت از تاسیسات زیربنایی این کشور کمک کنند و ماموریت‌های جاسوسی سایبری علیه نیروهای روسیه انجام دهند. معاون نخست‌وزیر اوکراین طی توئیتی عنوان کرد: ما در حال تشکیل یک ارتش سایبری هستیم. وظایف مختلفی برای افراد در این ارتش تعریف می‌شود. ما به جنگ در جبهه سایبری ادامه خواهیم داد.

روز شنبه وب سایت رسمی کاخ کرملین و سایت دفتر رییس‌جمهری روسیه از کار افتاده که ممکن این هدف حملات سایبری قرار گرفته باشد. پیش از این شماری از کشورهای غربی نیز مدعی شده بودند که هکرهای نظامی روسیه عامل یکسری حملات سایبری به سیستم‌های مهم اوکراین از جمله سایت‌های بانکی و دولتی این کشور بوده‌اند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 249931
لینک کوتاه :