ads
xtrim

استفاده از نوآوری‌های جدید در حوزه سنگ‌آهن

به گزارش جهان صنعت نیوز: امروز شناخت و به‌کارگیری فناوری‌ روز و استفاده از تکنولوژی‌های جدید و بهره‌برداری هوشمند از معادن کشور مساله‌ای است که به دغدغه معدنکاران بدل شده است. در حالی که این مهم می‌تواند با نگاه کارشناسان اصلاح شده تا در نهایت به رونق بخش معدن کمک شود.به طور مثال عیار باطله‌ها در معادن تا ۱۹درصد هم می‌رسد در حالی که در برخی معادن میزان باطله‌ها به حدود ۱۲ درصد رسیده است. در این بین برای کاهش باطله‌ها باید از فناوری‌های جدید استفاده کرد تا بتوانیم هرچه بیشتر عیار سنگ‌های باطله را کاهش دهیم که این روش دانش کافی را می‌طلبد.

ضمن اینکه با تغییر روش‌های جدید در این زمینه می‌توان کار اساسی در توسعه بخش معدن انجام داد. در این بین تشکیل شرکت‌های دانش‌بنیان برای فرآوری سنگ‌آهن با روش‌های جدید مساله کلیدی است. درواقع استفاده از این شرکت‌ها و بهره از فناوری نو صرفه‌‌جویی‌هایی زیادی را نصیب کشور می‌کند.

در همین خصوص و برای بررسی مشکلات بخش معدن اولین کنفرانس تخصصی «استیل‌پرایس» با محوریت تکنولوژی‌های پیشرفته فرآوری سنگ در قالب دو پنل عمومی و دو پنل اختصاصی برگزار شد. کیوان جعفری تهرانی دبیر این کنفرانس گفت: فرآوری سنگ‌آهن کم عیار و احیای معادن با همکاری همه شرکت‌های معدنی عملی است و در این راستا تامین خوراک زنجیره فولاد برای ما اهمیت زیادی دارد. این کارشناس بین‌المللی حوزه فولاد افزود: در زنجیره فولاد تامین خوراک گندله و سنگ‌آهن از اهمیت زیادی برخوردار است.

کارشناس ارشد حوزه فولاد اظهار کرد: هم‌اکنون در حوزه خلیج فارس کمبود کنسانتره و گندله کاملا مشهود است و باید فکر اساسی در این زمینه داشته باشیم.

اهمیت بومی‌سازی

ابراهیم جمیلی رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی ایران نیز گفت: در حوزه اکتشافات استفاده از فناوری‌های جدید و بومی‌سازی فناوری‌های جدید برای ما اهمیت زیادی دارد و ما از هرگونه بومی‌سازی در این زمینه حمایت می‌کنیم.

وی نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در زمینه بومی‌سازی فناوری‌های جدید در حوزه اکتشاف را مهم ارزیابی کرد و گفت: ما باید تلاش کنیم در زمینه استفاده از فناوری‌های جدید در حوزه معادن و فولاد هر چه بیشتر برنامه‌ریزی داشته باشیم.

جیملی گفت: اگر بخواهیم فاصله را در زمینه استفاده از فناوری‌های جدید با جهان کم کنیم حتما تولیدکنندگان در زمینه استفاده از این تکنولوژی‌ها باید برنامه‌ریزی دقیقی را در دستور کار خود قرار دهند .

رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی ایران اظهار کرد: در حالی که شرکت‌های بزرگی در جهان پیشرو انتقال تکنولوژی‌های جدید بودند اما در کشورمان شرکت‌های بزرگ در این زمینه تلاش کمتری داشته‌اند.

جمیلی افزود: انتظار ما از دولت و ایمیدرو نباید مثل گذشته‌ها باشد بلکه باید با همکاری فولادی‌ها و معدنکاران بتوانیم در این زمینه اقدامات لازم را به عمل آوریم.

وی تاکید کرد: هر چند که همکاری فولادی‌ها و معدنی‌ها در سال‌های اخیر بیشتر شده اما باز هم به نقطه مطلوب نرسیده لذا در توسعه معادن و اکتشافات نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم زیرا در این زمینه با بسیاری از کشورهای جهان فاصله زیادی داریم و در حال حاضر در این زمینه نیازمند همکاری‌های جمعی هستیم.

رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی ایران اظهار کرد: بحران کمبود سنگ‌آهن در کشور جدی است و نبود بنادر مناسب برای پهلوگیری کشتی‌های بزرگ و تحریم‌ها نیز در این زمینه می‌تواند مشکلات زیادی را برای ما به وجود آورد.

لزوم بهره‌مندی از نوآوری‌های جدید

محمدوحید شیخ‌زاده مدیرعامل شرکت فکور صنعت تهران نیز در این میزگرد تخصصی اظهار کرد: در حوزه سنگ‌آهن استفاده از نوآوری‌های جدید برای ما نکات بسیار مثبتی دارد و دانش فرآوری و دانش علم ساخت و به‌کارگیری در فرآوری سنگ هم می‌تواند زمینه توسعه بخش معدن را در کشور بیشتر کند.

وی گفت: باطله‌های ناشی از فرآوری که در برخی معادن وجود دارد نیازمند سرمایه‌گذاری در زمینه توسعه است تا بتوانیم هرچه بیشتر باطله‌ها را در معادن کشور کمتر کنیم.

وی گفت: شناخت و دانش فرآوری و به‌کارگیری فناوری‌های جدید و استفاده از تکنولوژی‌های جدید و بهره‌برداری هوشمند می‌تواند مقدار باطله‌ها در معادن را کمتر کند.

شیخ‌زاده افزود‌: عیار باطله‌ها در معادن ما بین ۲۰ تا ۱۹ درصد است در حالی که در برخی معادن میزان باطله‌ها به حدود ۱۲ درصد رسیده است.

مدیرعامل شرکت فکور صنعت تهران اظهار کرد: برای کاهش باطله‌ها باید از فناوری‌های جدید و دانش علم روز استفاده کنیم تا بتوانیم هرچه بیشتر عیار سنگ‌های باطله را کمتر کنیم. مهرداد اکبریان رییس انجمن سنگ‌آهن ایران نیز در این پنل تخصصی اظهار کرد: برگزاری این همایش و کنفرانس‌ها به استفاده از تجربه پیشکسوتان منجر می‌شود هر چند که در زمینه صنعت فولاد چیز پنهانی در کشور نداریم و تمام زوایای این صنعت از هر جهت قابل مشاهده است.

وی گفت: ما اگر کمبود سنگ‌آهن داریم، باید از همین امروز کار خود را شروع کنیم و با اکتشافات و تغییر روش‌های جدیدی در این زمینه، کار اساسی را آغاز کنیم.

از همین امروز به فکر تامین سنگ‌آهن باشیم

در ادامه رییس انجمن سنگ‌آهن ایران نیز در این پنل تخصصی اظهار کرد: برگزاری این همایش و کنفرانس‌ها به استفاده از تجربه پیشکسوتان منجر می‌شود هر چند که در زمینه صنعت فولاد چیز پنهانی در کشور نداریم و تمام زوایای این صنعت از هر جهت قابل مشاهده است.

مهرداد اکبریان گفت: ما اگر کمبود سنگ‌آهن داریم باید از همین روز کار خود را شروع کنیم و با اکتشافات و تغییر روش‌های جدیدی در این زمینه کار اساسی را آغاز کنیم.

رییس انجمن سنگ ایران تاکید کرد: ذخایر ما به زیرزمین رفته است و این سبب شده که هزینه‌های زیادی را برای تامین سنگ‌آهن و استخراج آن پرداخت کنیم. وی یادآور شد: رفتار سنگ‌ها با یکدیگر متفاوت است لذا روش استخراج نیز باید متفاوت باشد و هر کدام تجهیزات خاص خود را می‌طلبد.

رییس انجمن سنگ‌آهن ایران اظهار کرد: ما از هرگونه پیشنهادات در ارائه فرآوری سنگ‌آهن استقبال می‌کنیم و بخش معدن نیازمند شرکت‌های بزرگ معدنی است زیرا در دنیا نیز منشأ حرکت‌های بزرگ شرکت‌های بزرگ معدنی بودند اما در ایران این اتفاق نیفتاده است در حالی که تشکیل کنسرسیوم توسط خود شرکت‌های کوچک می‌تواند در این زمینه بسیار تاثیرگذار باشد و با حمایت دولت از این کنسرسیوم‌های تلاش شرکت‌های کوچک را توسعه خواهد داد.

اکبریان بر تشکیل شرکت‌های دانش‌بنیان برای فرآوری سنگ‌آهن با روش‌های جدید تاکید کرد و افزود: استفاده از این شرکت‌ها و بهره‌مندی از فناوری‌های جدید صرفه‌جویی‌هایی زیادی را نصیب کشور می‌کند.

در زمینه اکتشافات معدنی بسیار عقب مانده‌ایم

در ادامه مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو گفت: حوزه معدن کشور در زمینه اکتشافات معدنی بسیار عقب‌مانده است. بوروکراسی اداری، به روز نبودن دانش و نبود سخت‌افزارهای لازم باعث عقب‌ماندگی ایران در زمینه اکتشافات معدنی شده است.

ناصر تقی‌زاده افزود: پیشنهاد مشخص ما این است که شرکت‌های بزرگ صنعتی و معدنی کشور کنسرسیوم بزرگی را تشکیل دهند تا بتوانند در زمینه اکتشاف معادن در کشور کارهای بزرگی را انجام دهند.
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو اظهار کرد: به روز بودن دانش در زمینه اکتشافات معدنی و زمین‌شناسی و استفاده از سخت‌افزارهای جدید و تجهیزات می‌تواند توسعه معادن را در کشور بیش از پیش تقویت کند.

وی افزود: ما تاکنون در زمینه اکتشافات کار اساسی انجام نداده‌ایم درحالی که در این بخش کارهای بزرگی داریم و حتی بررسی‌های ما نشان می‌دهد که فقط در یکی از معادن کشور بیش از دو میلیارد مترمکعب سنگ‌آهن ذخیره داریم .

تقی‌زاده گفت: استفاده از ماشین‌آلات مدل ۲۰۰۵ امسال در معادن جایگاه مناسبی ندارد چون سوخت ارزان است. ما می‌توانیم از این ماشین‌آلات استفاده کنیم در حالی که با استفاده از روش‌های جدید باید به تدریج ماشین‌آلات قدیمی نیز از معادن کشور حذف شود.

تقی‌زاده یادآور شد: ما باید با بهره‌مندی از روش‌های جدید در معادن بتوانیم هزینه‌های خود را ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش دهیم تا بتوانیم در عرصه‌های جهانی در این بخش رقابت کنیم.

وی اظهار کرد: تولید فولاد در کشور و معادن نیازمند زیرساخت‌های زیادی است هرچند که تا حدودی مشکل آب حل و فصل شده است.

وی گفت: مشکل برق نیز با ساخت نیروگاه‌های برقی و انرژی‌های خورشیدی در حال حل و فصل است اما دولت باید در زمینه تولید گاز و تامین گاز مورد نیاز صنایع فولادی و معادن اهتمام ویژه‌ای داشته باشد زیرا ما دومین منبع بزرگ گازی جهان را در اختیار داریم.

مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو اظهار کرد: ما باید تلاش کنیم از تولید شمش فولادی به طرف تولید فرآورده‌های کیفی و آلیاژی حرکت کنیم تا بتوانیم فروش هر تن فولاد را از ۶۰۰ دلار به ۱۶۰۰ دلار افزایش دهیم و این می‌تواند درآمد‌های زیادی را نصیب کشور کند.

تقی‌زاده خاطرنشان کرد: حمل و نقل یکی از مسائل حوزه معادن کشور است و باید تلاش کنیم از حمل کامیونی به طرف حمل ریلی برویم. هرچند که راه آهن باید در این زمینه به دو خط کردن شبکه اهتمام لازم را داشته باشد چون بیشتر شبکه خطوط ریلی معادن کشور یک خطی هستند.

وی در ادامه خواستار ایجاد یک اسکله بزرگ صادرات محصولات فولادی در بندرعباس شد و افزود: بدون شک با ایجاد این اسکله صادرات فولاد ایران به بازارهای جهانی بیش از پیش تسهیل خواهد شد.

لزوم توجه به فرآوری سنگ‌آهن

در ادامه مدیر عامل سنگ‌آهن مرکزی نیز در این پنل تخصصی گفت: موضوع فرآوری سنگ‌آهن یک مساله مهم است که باعث افزایش بهره‌وری در حوزه معادن و فولاد کشور می‌شود.

مجتبی حمیدیان تاکید کرد: صنعت فولاد و فرآوری سنگ‌آهن ما نیازمند استفاده از فناوری‌های جدید است زیرا صنعت فولاد یکی از پیشرو‌های اقتصادی کشور است اما چالش‌های موجود در این صنعت باید برطرف شود. مدیرعامل شرکت سنگ‌آهن مرکزی اظهار کرد: اگر ما با رفع چالش‌ها بتوانیم افق‌های ۲۰ ساله را در صنعت فولاد ایران برنامه‌ریزی کنیم شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند برای رسیدن به اهدافی که در این افق‌ها طراحی می‌شود بسیار تاثیرگذار باشند.

حمیدیان افزود: صنعت فولاد کشور در حوزه حمل و نقل انرژی و سرمایه‌گذاری مشکلات زیادی دارد که با انجام آن می‌توانیم در تامین خوراک صنایع فولاد به جایگاه مناسبی دست پیدا کنیم. مدیرعامل شرکت سنگ‌آهن مرکزی اظهار کرد: ما در سنگ‌آهن مرکزی با انبوه سنگ باطله مواجه هستیم و با ۷۰میلیون تن سنگ‌آهن با عیار ۲۰ درصد هم‌اکنون پنج خط فرآوری را فعال کرده‌ایم و در این زمینه از هرگونه پیشنهادات و ارائه راه‌حل‌های مناسب استقبال می‌کنیم.

اهمیت به‌کارگیری سنگ‌آهن کم‌عیار در چرخه تولید فولاد

همچنین معاون برنامه‌ریزی شرکت مهندسی بین‌المللی فولاد تکنیک گفت: در مطالعات طرح جامع فولاد کشور اهمیت به‌کارگیری سنگ‌آهن کم‌عیار در چرخه تولید فولاد ضروری است.

مهران محجوب‌نژاد با اشاره به مطالعات طرح جامع فولاد کشور اظهار کرد: در حوزه تولید فولاد، مقایسه سال ۹۹ با ۱۴۰۰ نشان می‌دهد با وجود پیش‌بینی تولید ۲۷ تا ۲۸ میلیون تنی شمش فولاد در سال جاری و تولید ۳۰ میلیون تنی شمش در سال گذشته، با کاهش تولید مواجه هستیم. وی افزود: بر اساس پیش‌بینی‌ها، ظرفیت تولید فولاد در سال جاری ۸/۴۳ میلیون تن خواهد بود که فاصله چندانی نسبت به هدف ۵۵ میلیون تن در چشم‌انداز ۱۴۰۴ ندارد. در بحث کنسانتره، احیا مستقیم و گندله‌سازی نیز ظرفیت سازی خوبی انجام شده است.

معاون برنامه‌ریزی شرکت مهندسی بین‌المللی فولاد تکنیک گفت: در حوزه صادرات نیز در سال جاری نیز پیش‌بینی می‌شود کل صادرات فولاد و محصولات فولادی ۵/۱۰ میلیون تن باشد که از این مقدار ۳۰ درصد سهم محصولات فولادی و مابقی مربوط به شمش فولاد است. شایان ذکر است صادرات گندله امسال افزایش داشته است.محجوب‌نژاد درباره واردات محصولات فولادی نیز گفت: مجموع واردات این نوع از محصولات در سال جاری کمتر از یک میلیون تن بوده است. این محصولات بیشتر از نوع کیفی است و بین سه تا چهار برابر شمش فولادی صادراتی ایران قیمت دارد.

وی با بیان اینکه تولید فولاد نسبت به گذشته کمتر شده است، ادامه داد: بر خلاف این کاهش تولید، میزان صادرات افزایش یافته است.معاون برنامه‌ریزی شرکت مهندسی بین‌المللی فولاد تکنیک گفت: اگر موازنه زنجیره فولاد را در ۱۴۰۴ بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که ظرفیت تولید ما زودتر از ۱۴۰۴ به ۵۵ میلیون تن می‌رسد، اما تولید واقعی ما در بهترین حالت در این سال ۴۳ میلیون تن خواهد بود.محجوب‌نژاد درباره فرصت‌های سرمایه‌گذاری گفت: در ابتدای زنجیره، حوزه‌های اکتشاف، استخراج و پرعیارسازی سنگ‌آهن‌های کم‌عیار ظرفیت سرمایه‌گذاری دارند. در مطالعات طرح جامع فولاد کشور اهمیت به‌کارگیری سنگ‌آهن کم‌عیار در چرخه تولید فولاد ضروری است.

وی افزود: در آخر زنجیره نیز در حوزه‌های ورق نورد سرد برای حمل‌و‌نقل و لوازم خانگی، ورق رنگی، ورق گالوانیزه خودرویی، گالوانیزه غیرخودرویی، ورق الکتریکی، فولاد آلیاژی و… ظرفیت سرمایه‌گذاری وجود دارد.

معاون برنامه‌ریزی شرکت مهندسی بین‌المللی فولاد تکنیک با تاکید بر بازتعریف چشم‌انداز ۲۰ ساله تولید فولاد در کشور خاطرنشان کرد: چاره‌ای جز روآوردن به تولید کیفی فولاد، توسعه زیرساخت‌ها، تامین انرژی و مواد اولیه پایدار نداریم و مولفه‌های سند ۲۰ ساله فولاد کشور را بازبینی کنیم.

وی با اشاره به اینکه تعریف استاندارد برای سنگ‌آهن کم‌عیار در دسترس نیست، گفت: میزان ذخیره سنگ‌آهن کشور محدود است و اهمیت به‌کارگیری سنگ‌آهن کم‌عیار در چرخه تولید فولاد ضروری است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 249944
لینک کوتاه :