کاروان تانکهای روسی در راه کییف
به گزارش جهان صنعت نیوز: در تازهترین تحولات ششمین روز جنگ روسیه و اوکراین، بامداد دیروز حملههای راکتی ارتش روسیه در خارکف، دومین شهر بزرگ اوکراین دهها کشته برجای گذاشته و حملهها به کییف، پایتخت اوکراین از سرگرفته شده است. صف ۶۴ کیلومتری خودروهای زرهی روسیه در شمال غرب کییف بهسوی پایتخت اوکراین حرکت میکنند. مذاکرات صلح هیاتهای روسیه و اوکراین در مرز بلاروس در روز دوشنبه بدون نتیجه روشن به پایان رسید، اما طرفین توافق کردند گفتوگوها را ادامه دهند و احتمالا دور بعدی مذاکرات در روزهای آینده برگزار میشود.
تصاویر ماهوارهای نشان میدهند کاروانی ۶۴ کیلومتری از نیروهای روسیه در شمال غربی کییف پایتخت اوکراین مستقر هستند. بر اساس این تصاویر که شرکت آمریکایی ماکسر منتشر کرده است، این کاروان در جنوب فرودگاه آنتونوف در ۲۵ کیلومتری مرکز کییف تا حوالی پریبرسک در شمال این فرودگاه مستقر شده است.
تصاویر این کاروان نشان میدهند که دهها خودرو نظامی پشت سر هم در خیابانهای اوکراین ردیف شدهاند. در ایمیلی که شرکت ماکسر ارسال کرده نوشته شده بعضی از این خودروها با فاصله خیلی زیاد از یکدیگر قرار دارند و برخی از آنها دوتایی و سه تایی در کنار هم قرار گرفتهاند. در بعضی از عکسها دود ناشی از ساختمانهای در حال سوختن دیده میشود.
شرکت آمریکایی ماکسر همچنین تصاویری را منتشر کرده که در آنها استقرار جدید هلیکوپترهای جنگی و خودروهایی در بلاروس کمتر از ۳۰ کیلومتری مرز اوکراین نیز دیده میشوند. بنا بر گزارشهای منابع اوکراینی از روز پنجشنبه که حمله روسیه به اوکراین آغاز شد، ارتش این کشور حملات متعدد روسیه به کییف را خنثی کرده است. بیشترین و شدیدترین درگیریها در اطراف فرودگاه آنتونوف در حومه پایتخت شکل گرفته است.
بر اساس گزارش منابع نظامی غربی، مقاومت اوکراین در برابر تهاجم روسیه آرامتر شده است. روسیه اما همچنان نیروهای بیشتری به سوی شهرهای بزرگ اوکراین اعزام میکند و با موشک این شهرها را مورد هدف قرار میدهد. به گفته یک مقام بلندپایه وزارت دفاع آمریکا روز دوشنبه ستون اصلی نیروهای روسی حدود پنج کیلومتر به سمت کییف پیشروی کردند و در حال حاضر به ۲۵کیلومتری پایتخت اوکراین رسیدهاند.
خرسون در محاصره
در ادامه تلاش فزاینده نیروهای روسی برای تصرف شهر خارکف، دوربینهای مداربسته دیروز انفجاری مهیب را در میدان اصلی این شهر با عنوان میدان استقلال ثبت کردند. خارکف دومین شهر بزرگ اوکراین پس از کییف است و در شمالشرقی این کشور قرار دارد. گزارشها حاکی از آن است که شهر خِرسون در جنوب اوکراین به طور کامل به محاصره نیروهای روسی درآمده است.
شاهدان اعلام کردند که نیروهای روسی از فرودگاه به طرف بزرگراه نیکلائف و حلقهای در نزدیکی سردخانه خرسون در حال پیشروی هستند. این اطلاعات توسط سرویس دولتی اوکراین برای ارتباطات ویژه و حفاظت از اطلاعات گزارش شد.
سایر نهادهای دولتی گفتهاند که نیروهای روسیه خرسون را احاطه کردهاند اما آن را نگرفتهاند. شهردار خرسون میگوید: نیروهای روسیه ایستهای بازرسی در ورودی این شهر برپا کردهاند و اصلا نمیشود پیشبینی کرد که اوضاع چه میشود. با این حال وی افزود: خرسون یکی از شهرهای اوکراین بوده و باقی خواهد ماند. در زمان منع آمد و شد از خانههای خود خارج نشوید. با هیچ کسی وارد بحثهای تند نشوید و دشمن را به درگیری تحریک نکنید.شهر بندری خرسون در کنار رود دنیپر درست بالای شبهجزیره کریمه قرار دارد. مسکو روز یکشنبه گفته بود که نیروهایش به طور کامل مسیرهای این شهر را مسدود کردهاند.
با این حال، آلنا پانینا، یک روزنامهنگار مستقر در خرسون مدعی شد که این شهر عملا تسلیم شده است و در خروجیها ایستبازرسی دیده میشود. او اضافه کرد: این شهر در واقع تسلیم شده است و سربازان و تجهیزات روسیه در همه طرف دیده میشوند. آنها در خروجیها ایست بازرسی گذاشتهاند. خرسون هنوز برق و آب و گاز دارد اما با مشکلاتی در انتقال مواد غذایی از انبارها به حومه شهر مواجه است.
براساس گزارشها، نظامیان روسیه که در خاور دور این کشور مستقر هستند، مانورهایی در استان آستراخان برگزار خواهند کرد که در مرز بین بخشهای اروپایی و آسیایی روسیه قرار دارد. این نظامیها در تحرکات از راه دور یگانهای نظامی در میان سایر وظایف آموزش خواهند دید. روسیه که از ۲۴ فوریه حملهای را به اوکراین به جریان انداخته است، پیشتر بیش از ۱۰۰ هزار نیرو در نزدیکی مرزهایش با هدف برگزاری مانور صفآرایی کرده بود.
این در حالی است که سرویس مطبوعاتی نیروی دریایی اوکراین اعلام کرد، بلغارستان، لهستان و اسلواکی ۷۰ هواپیمای جنگی برای اوکراین اعزام میکنند که میتوانند در فرودگاههای لهستان مستقر شوند. در این بیانیه آمده است: در صورت نیاز، آنها را میتوان در فرودگاههای لهستان مستقر کرد و از آنجا خلبانهای اوکراینی میتوانند به ماموریتهای جنگی بپردازند. براساس این آمار، بلغارستان ۱۶ جنگنده میگ۲۹ و ۱۴ هواپیمای تهاجمی سو-۲۵، لهستان ۲۸ هواپیمای میگ۲۹ و اسلواکی ۱۲ هواپیمای میگ۲۹
انتقال خواهند داد.
مذاکرات بینتیجه
رییسجمهور اوکراین درباره مذاکرات اخیر هیاتهای کییف و مسکو در بلاروس گفت: مذاکرات نتایج مطلوبی را برای کییف به همراه نداشت.
ولادیمیر زلنسکی در سخنانی درباره مذاکرات بین هیاتهای اوکراین و روسیه که روز دوشنبه در بلاروس برگزار شد، توضیح داد و گفت: تاکنون نتیجهای که ما میخواستیم به دست نیامده است. وی افزود: روسیه مواضع خود را اعلام کرده است و ما در مورد نکاتی از طرف خود برای پایان دادن به جنگ صحبت کردهایم. ما برخی سیگنالها را دریافت کردهایم.
وی افزود: پس از بازگشت هیات به کییف، ما آنچه را که شنیدهایم تجزیه و تحلیل و راه انتقال به دور دوم مذاکرات را مشخص خواهیم کرد. زلنسکی مجددا از کشورهای غربی خواست تا با اعمال تحریمهای شدید فشار بر روسیه را افزایش دهند. بلاروس از روزهای گذشته شاهد آغاز مذاکرات بین اوکراین و روسیه در مورد امکان دستیابی به توافق صلح بوده است.
جانسون به مرز ناتو با روسیه میرود
این در حالی است که نخستوزیر انگلیس پس از آنکه متعهد شد که رییسجمهور روسیه پیامدهای حملهاش به اوکراین را احساس خواهد کرد، به مرز ناتو با روسیه سفر میکند. بوریس جانسون همزمان با تلاش برای متحد کردن غرب در مجازات کردن ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه به خاطر آغاز جنگی که در حال حاضر جان صدها تن را گرفته است، با همتایانش در لهستان و استونی دیدار و از نیروهای انگلیسی بازدید خواهد کرد.
جانسون پیش از سفر به شرق اروپا از متحدان خواست تا یکصدا و متحد باشند تا تضمین کنند که پوتین در این راه شکست خواهد خورد. در همین حال، لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس نیز ماموریت دیپلماتیکی را آغاز کرد و آماده میشود تا در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو سخنرانی کند.
انتظار میرود لیز تراس به این شورا بگوید که پوتین دستانش به خون آلوده است و اوکراینیها را به صورت کورکورانه به قتل رسانده است. تراس قرار است در جریان سخنرانیاش بگوید: پوتین قوانین بینالمللی و حقوق بشر را در مقیاسی بسیار بزرگ نقض میکند و جهان از او حمایت نخواهد کرد. وی از غرب خواهد خواست تا پوتین را به خاطر جنگی که به پا کرده است، منزوی کنند. این اظهارات تنها ۲۴ ساعت پس از آن مطرح میشوند که مسکو اعلام کرد بازدارندگی اتمی روسیه را در واکنش به اظهارات نامشخص تراس در حالت آمادهباش بالا قرار داده است.
اخراج ۱۲ عضو هیات روسیه در سازمان ملل
در این میان، دولت آمریکا ۱۲ دیپلمات روس که از اعضای هیات مسکو در سازمان ملل بودند، به دلیل آنچه فعالیتهای ناسازگار با جایگاه آنها خوانده، اخراج کرد. در مقابل روسیه این اقدام را خصمانه توصیف کرد و متعهد شد به آن پاسخ دهد. هیات ایالات متحده در سازمان ملل دیپلماتهای روسی را به عنوان عوامل اطلاعاتی توصیف کرد که با فعالیتهای جاسوسی به امنیت ملی آمریکا آسیب میزنند.
اولیویا دالتون، سخنگوی هیات دائمی آمریکا در سازمان ملل گفت: این رویه چندین ماه است که در حال انجام است. واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل هم با تایید این خبر به خبرنگاران گفت که از دیپلماتها خواسته شده تا ۷ مارس این کشور را ترک کنند. او گفت که روسیه به این اقدام پاسخ خواهد داد. نبنزیا این موضوع را در ابتدای نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره وضعیت انسانی در اوکراین هم مطرح کرد و اقدام آمریکا را خصمانه و نقض تعهدات خود به عنوان کشور میزبان مقر سازمان ملل در نیویورک توصیف کرد.
ریچارد میلز، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل در پاسخ گفت: دیپلماتهایی که از آنها خواسته شده ایالات متحده را ترک کنند، درگیر فعالیتهایی بودند که با مسوولیتها و تعهدات خود به عنوان دیپلمات همخوانی نداشت. وی گفت که از آنها خواسته شده که به منظور آسیب نرساندن به امنیت ملی کشور میزبان را ترک کنند و افزود که این تصمیم کاملا مطابق با توافقنامه مقر سازمان ملل اتخاذ شده است. آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در واشنگتن هم اعلام کرد که روسیه اخراج ۱۲ دیپلمات روسی عضو هیات این کشور در سازمان ملل را اقدامی خصمانه علیه مسکو میداند.
ژاپن هم پوتین را تحریم کرد
این در حالی است که مقامات ژاپن دیروز از اعمال تحریمها علیه ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه و وزرای خارجه و دفاع این کشور در پی حمله مسکو به اوکراین خبر دادند. روز دوشنبه هم ژاپن تحریمهایی را علیه بانک مرکزی روسیه و الکساندر لوکاشنکو، رییسجمهور بلاروس اعمال کرد. فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن به خبرنگاران گفت: تصمیم گرفتیم تحریمهایی را اعمال کنیم که معاملات با بانک مرکزی روسیه را محدود میکند. توکیو همچنین تحریمهای شخصی را علیه الکساندر لوکاشنکو، رییسجمهور بلاروس اعمال میکند.
چرا پوتین جنگ را باخته است؟
گاردین در گزارشی درباره تحولات اوکراین مینویسد: «یک هفته هم از جنگ نمیگذرد و بیش از پیش به نظر میرسد که ولادیمیر پوتین به سمت شکستی تاریخی پیش میرود. او ممکن است همه نبردها را ببرد، اما جنگ را میبازد.
رویای پوتین برای بازسازی امپراتوری روسیه همیشه بر این دروغ استوار شده بود که اوکراین کشوری واقعی نیست، اوکراینیها ملتی واقعی نیستند و ساکنان کییف، خارکف و لویو مشتاق حکومت مسکو هستند. این ادعایی کاملا دروغ است- اوکراین کشوری با بیش از هزار سال تاریخ است و وقتی مسکو حتی روستا هم نبود، کییف کلانشهری مهم بود. اما خودکامه روس آنقدر این دروغ را تکرار کرده که ظاهرا خودش هم باورش شده است.
هنگام طراحی حمله به اوکراین، پوتین میتوانست بر حقایق مسلمِ زیادی تکیه کند. او میدانست که از نظر نظامی، اوکراین در برابر روسیه بسیار ضعیف است. میدانست که ناتو برای کمک به اوکراین نیروی نظامی نمیفرستد. میدانست که وابستگی اروپا به نفت و گاز روسیه سبب میشود کشورهایی چون آلمان درباره اعمال تحریمهای شدید تردید کنند. بر اساس این حقایق مسلم، نقشه او، درهمکوبیدنِ شدید و سریع اوکراین، دستگیری و نابودی دولتمردان آن، ایجاد رژیمی دستنشانده در کییف و قسر در رفتن از تحریمهای نه چندان محکم غربی بود.
اما این نقشه یک نکته ناشناخته بزرگ داشت. همانگونه که آمریکاییها در عراق و شوروی در افغانستان درس گرفتند، غلبه و تسخیر یک کشور آسانتر از حفظ آن است. پوتین میدانست که قدرت تسخیر اوکراین را دارد. اما آیا مردم اوکراین به آسانی رژیم دستنشانده مسکو را میپذیرند؟ پوتین این قمار را کرد که حتما میپذیرند. از آن گذشته وقتی مکررا شرح میداد که اوکراین کشوری واقعی و اوکراینیها ملتی واقعی نیستند، گوشهایی مایل به شنیدن وجود داشت. در ۲۰۱۴، مردم کریمه مقاومت چندانی در برابر مهاجمان روس نکردند.چرا باید ۲۰۲۲ متفاوت باشد؟
با گذشت هر روز، روشنتر میشود که قمار پوتین در حال باخت است. مردم اوکراین دارند با همه وجود مقاومت میکنند، تحسین کل جهان را به دست میآورند و برنده این جنگ میشوند. روزهای تاریک بسیاری پیشرو است. روسها ممکن است هنوز هم بتوانند کل اوکراین را تسخیر کنند، اما برای بردن جنگ، باید بتوانند اوکراین را حفظ کنند و فقط در صورتی میتوانند چنین کنند که مردم اوکراین به آنها اجازه این کار را بدهند. هر روزی که میگذرد، این مساله بیش از پیش غیرمحتمل به نظر میرسد. از کار افتادن هر تانک روسی و کشته شدن هر سرباز روس، جسارت اوکراینیها برای ایستادگی را بالاتر میبرد و مرگ هر اوکراینی، کینه و نفرت آنان را عمیقتر میکند. کینه، زشتترین احساسات است، اما برای ملتِ تحت ستم، کینه، گنجی نهان است. در عمق قلب مدفون میماند و میتواند مقاومت را تا نسلها حفظ کند. برای بازسازی امپراتوری روسیه، پوتین به یک پیروزی نسبتا بدون خونریزی نیاز دارد که به صلحی نسبتا بدون کینه و نفرت منجر شود. با ریختن خون اوکراینیهای بیشتر و بیشتر، رویای پوتین به حتم محقق نخواهد شد. نام میخائیل گورباچف نیست که بر سند مرگ امپراتوری روسیه حک میشود؛ نام پوتین خواهد بود.
وقتی گورباچف مسوولیت را ترک کرد، روسها و اوکراینیها احساس میکردند از یک خانواده هستند؛ پوتین آنها را به دشمن تبدیل کرد و به حتم ملت اوکراین از این به بعد خود را به عنوان مخالف روسیه خواهند شناخت.
ملتها در نهایت بر اساس داستانها بنا میشوند. هر روزی که میگذرد، داستانهای بیشتری افزوده میشود که اوکراینیها آنها را نه تنها در روزهای تاریک و سیاه پیشرو، بلکه در دههها و نسلهای بعد تعریف خواهند کرد. رییسجمهوری که از فرار از پایتخت اجتناب کرد، به آمریکا گفت که به جنگافزار دفاعی نیاز دارد نه وسیله نقلیهای برای گریختن. سربازان جزیره مار که به ناو جنگی روسیه گفتند: «برو به جهنم»، شهروندانی که کوشیدند با نشستن در مسیر تانکهای روسی جلوی پیشروی آنها را بگیرند. اینها چیزهایی است که یک ملت را میسازد. در دراز مدت، این داستانها بسیار بیش از تانکها اهمیت خواهند یافت و عمر میکنند.
خودکامه روس باید چون هر کس دیگری این را به خوبی بداند. در زمان کودکی با داستانهایی درباره شجاعت روسها در محاصره لنینگراد رشد کرد. اکنون خود او داستانهای بیشتری در این باب خلق میکند، اما خودش را در نقش هیتلر به نمایش میگذارد. داستان دلاوری اوکراینیها نه تنها به مردم اوکراین بلکه به تمام جهان جسارت میبخشد. به دولتهای اروپایی، به دولت ایالات متحده و حتی به شهروندان سرکوبشده روسیه جسارت میبخشد. اگر اوکراینیها شهامت دارند با دستان خالی تانکی را متوقف کنند، دولت آلمان شهامت مییابد آنها را با موشکهای ضدتانک مجهز کند، دولت ایالات متحده جرات میکند روسیه را از سوییفت محروم کند و شهروندان روسیه جسارت مییابند مخالفت خود با این جنگ بیمعنا و دلیل را به نمایش بگذارند.
شوربختانه این جنگ احتمالا طولانی خواهد بود، اما مهمترین مساله از قبل مشخص شده است، چند روز گذشته به تمام جهان ثابت کرد که اوکراین کشوری واقعی و اوکراینیها ملتی واقعی هستند و کاملا آشکار است که نمیخواهند زیر سلطه امپراتوری جدید روس زندگی کنند. سوال اساسی این است که چقدر زمان میبرد تا این پیام از دیوارهای ضخیم کرملین به درون نفوذ کند؟»
لینک کوتاه :