xtrim

تلاش ایران و آژانس برای حل اختلافات پادمانی

به گزارش جهان صنعت نیوز:  یک منبع نزدیک به هیات ایرانی گفته که تبریکات زودهنگام اروپایی‌ها و انتشار عکس‌های یادگاری از سوی برخی هیات‌های اروپایی در وین به معنای اتمام مذاکرات نیست. به گفته او این مذاکرات هنوز نهایی نشده و همچنان بر سر موضوعاتی با آمریکا توافق حاصل نشده است.

از اظهارات مقامات و مسوولان هم چیزی بیش از این نمی‌توان فهمید، به خصوص که سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس انرژی اتمی به تهران هنوز انجام نشده و می‌دانیم که این سفر می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در حل و فصل اختلافات باقی‌مانده داشته باشد.

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در توئیتی در خصوص گفت‌وگوهای وین نوشت: گفت‌وگوهای وین همچنان ادامه دارد. اخبار خوب زودرس جایگزین توافق خوب نمی‌شود. هیچ ‌کس نمی‌تواند بگوید که توافق انجام شده است، تا زمانی که همه مسائل مهم باقی‌مانده حل و فصل شود تلاش مضاعفی لازم است. اکنون همه بر گام‌های کلیدی نهایی متمرکز شده‌اند.

opal

غربی‌ها چه می‌گویند؟

مذاکره‌کننده ارشد انگلیس در مذاکرات هسته‌ای وین، در توئیتی به زبان فارسی اعلام کرد که طرفین مذاکرات به حصول توافق نزدیک شده‌اند. استفانی القاق مذاکره‌کننده ارشد انگلیس در مذاکرات وین روز پنجشنبه نوشت: ‏ما خیلی نزدیک به یک توافق هستیم. همه طرف‌ها به طور سازنده تحت رهبری انریکه مورا، هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا مذاکره کرده‌اند. اکنون باید چند قدم نهایی را برداریم.‎

انریکه مورا هماهنگ‌کننده مذاکرات وین نیز توئیت کرده که «ما در مراحل پایانی مذاکرات وین بر سر برجام قرار داریم. پرونده برخی مسائل همچنان باز است و موفقیت در چنین مذاکرات پیچیده‌ای هرگز تضمین‌شده نیست. ما در تیم هماهنگی تمام تلاش‌مان را انجام می‌دهیم اما هنوز به آن نقطه (توافق) نرسیده‌ایم.»

با این توئیت مورا اما نباید مایوس شد چون مواضع طرف آمریکایی همچنان امیدوارکننده است. مثلا جالینا پورتر معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که آخرین اطلاعات موجود از مذاکرات وین چیست و آیا توافقی انجام شده یا حصول آن در آینده نزدیک امکان‌پذیر است، گفته: «پیشرفت چشمگیری انجام شده است اما برخی مسائل سخت هنوز حل‌نشده باقی مانده‌اند. با وجود سرعت پیشرفت هسته‌ای ایران، زمان کمی برای رسیدن به یک توافق باقی مانده است و امروز باز هم تاکید می‌کنم تا زمانی که راجع به همه چیز توافق نشود، درباره چیزی توافق نخواهد شد.»

پورتر ادامه داد: «بنابراین، تا زمانی که فورا مسائل باقی‌مانده را حل نکنیم، توافقی در کار نخواهد بود. اگر ایران جدیت نشان دهد، می‌توانیم و باید بر سر بازگشت دوجانبه به اجرایی کردن برجام[توافق هسته‌ای]، ظرف چند روز، به تفاهم برسیم. فراتر از این، هر چیزی امکان بازگشت ما به توافق را در معرض خطر بزرگی‌ قرار می‌دهد.»

سفر بورل و امیرعبداللهیان به وین

همزمان با امیدواری و در عین حال تلاش غربی‌ها برای اینکه توپ را در زمین ایران اندازند، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: گفت‌وگوها در وین در مسیر پیشرفت و رسیدن به نتیجه نهایی قرار دارد. شاهدیم که از سفر احتمالی جوزپ بورل و حسین امیرعبداللهیان به وین سخن گفته می‌شود، سفری که قطعا یا به معنی حصول توافق است یا در حصول آن نقش تعیین‌کننده و مهمی دارد.

مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و وزیر خارجه ایران اما دیروز در یک تماس تلفنی با هم درباره آخرین نتایج مذاکرات وین گفت‌وگو و تبادل‌نظر کردند. بورل در این گفت‌وگوی تلفنی اظهار کرد: «از نظر ما عمده درخواست‌های جمهوری اسلامی ایران در توافق پیش‌رو مورد توجه قرار گرفته است. ما به عنوان هماهنگ‌کننده مذاکرات ایران و ۱+۴ مایلیم بگوییم که گفت‌وگوها در مسیر پیشرفت و رسیدن به نتیجه نهایی قرار دارد.»

حسین امیرعبداللهیان نیز ضمن تشکر از تلاش‌های هماهنگ‌کننده عالی اتحادیه اروپا در مذاکرات وین گفت: «ما برای نهایی کردن توافق خوب و فوری آمادگی داریم. اما شتاب و عجله طرف غربی نمی‌تواند مانع رعایت خطوط قرمز ایران شود.»

وزیر امور خارجه کشورمان با استقبال از نهایی کردن هر چه زودتر توافق افزود: «لازمه حضور وزرای خارجه در وین و اعلام توافق نهایی منوط بر رعایت کامل خطوط قرمز اعلامی ایران و از جمله موضوع تضمین موثر اقتصادی است.»

امیر عبداللهیان تاکید کرد: «دکتر باقری و کارشناسان ارشد کشورمان در مشورت مستمر و فعال با همه هیات‌ها در وین می‌مانند. هیات کشورمان با جدیت به تلاش برای رسیدن به توافق نهایی و خوب ادامه خواهند داد.»

وزیر امور خارجه کشورمان افزود: «هر زمانی که طرف‌های غربی خطوط قرمز باقی‌مانده و اعلام شده ما را بپذیرند آماده حضور در وین هستم.»

سفر گروسی به تهران

همزمان با اظهارات و مواضع خوش‌بینانه یا توام با هشداری که تکلیف مذاکرات را روشن نمی‌کند، همچنین همزمان با حرف و حدیث‌ها و گمانه‌زنی‌هایی که درباره موارد اختلافی باقی‌مانده به گوش می‌رسد، قرار است رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم راهی تهران شود. آن‌طور که محمدرضا غائبی، سرپرست نمایندگی ایران در وین اعلام کرده «بر اساس توافق به عمل آمده رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و هیات همراه روز شنبه به تهران سفر خواهد کرد.» به گفته او، وی در جریان این سفر ضمن ملاقات با مقامات ذی‌ربط کشورمان، در خصوص تداوم همکاری‌های فنی بین ایران و آژانس به رایزنی خواهد پرداخت.

سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز روز پنجشنبه درباره این سفر گفته که گروسی با مقامات ارشد ایران دیدار می‌کند و همچنین یک کنفرانس خبری شرکت می‌کند.

پیش از آنکه سفر امروز گروسی به تهران قطعی شود اما نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران نوشته بود: «احتمال دارد سفر مدیرکل آژانس به تهران با ابتکار وی برای دستیابی به نقشه راه مشترک برای حل و فصل موضوعات پادمانی مطرح میان ایران و آژانس مرتبط باشد.»

به ‌نظر می‌رسد که روند تعاملات ایران و آژانس به گونه‌ای محسوس رو به بهبودی است. بسته شدن روند سوالات در خصوص یکی از اماکن چهارگانه مورد نظر آژانس در آخرین گزارش مدیرکل این نهاد بین‌المللی از جمله شواهد بهبودی روند تعاملات مورد اشاره است. اگرچه هنوز در خصوص جزئیات سفر گروسی به تهران خبری منتشر نشده ولی انتظار می‌رود این سفر با ابتکار مدیرکل آژانس برای دستیابی به نقشه راه مشترک برای حل و فصل موضوعات پادمانی مطرح میان ایران و آژانس مرتبط باشد. بر اساس گزارش‌های دریافتی از وین، مذاکرات میان ایران و آژانس در طول ۱۰ روز گذشته بسیار سخت و پرچالش بوده اما حفظ روابط حرفه‌ای و همکاری مستمر میان سازمان انرژی اتمی کشورمان با آژانس در ایام اخیر در کنار ابتکارات و خلاقیت‌های سازنده دو طرف، کمک شایان توجهی به تداوم مفاهمه میان ایران و آژانس کرده است. موضوعات پادمانی جاری میان ایران و آژانس به یکی از اصلی‌ترین عوامل کندی روند مذاکرات وین مبدل شده و اگر سفر گروسی به تهران بتواند در دستیابی به نقشه راه مشترک برای حل و فصل موضوعات پادمانی جاری میان ایران و آژانس کمک کند می‌توان به رفع یکی از موانع مهم حصول توافق در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین امیدوار بود.

آنچه اما نباید و نمی‌توان نادیده گرفت این است که هنوز بازیگرانی خارج از برجام هستند که برای تاثیر گذاشتن بر نظر آژانس می‌کوشند و از اینکه نتیجه این سفر بتواند گره‌ای از کار مذاکرات وین باز کند، خوشنود نمی‌شوند؛ شاهدش گفت‌وگوهای دیروز بنت با گروسی. آن‌طور که صفحه توئیتر نخست‌وزیری رژیم صهیونیستی دیروز در پیامی نوشت: نخست‌وزیر نفتالی بنت پیش از سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، با او گفت‌وگو کرد.

صفحه توئیتر نخست‌وزیری این رژیم در ادامه آورده است: بنت مواضع رژیم صهیونیستی در قبال مذاکرات هسته‌ای در وین و انتظارات رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه آژانس به عنوان یک نهاد ناظر حرفه‌ای و بی‌طرف عمل کند را دوباره مورد تاکید قرار داد.

نیازی به یادآوری نیست که مقامات رژیم صهیونیستی که از سال ۲۰۱۵ مخالف انجام توافق هسته‌ای بوده‌اند، در مدت برگزاری مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای در پی خروج یکجانبه آمریکا از توافق در سال ۲۰۱۸ نیز سعی در متقاعد کردن متحدان آمریکایی و اروپایی خود برای دست کشیدن از تلاش‌ها در راستای احیای توافق و اتخاذ مواضع سختگیرانه از طریق حفظ تحریم‌ها و اقدامات قهری دیگر علیه ایران داشته‌اند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 250570
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *