خط لولهای به وسعت پارس
به گزارش جهان صنعت نیوز: هرچند دستورالعملی که برای وزیر نفت نوشته شده، استفاده از توان مالی بانکها و کنسرسیومها برای تکمیل پروژههای در دست اجراست، اما به گفته کارشناسان حتما همه منابع داخلی جوابگوی حجم توسعه صنعت نفت و گاز را نمیدهد. با این حال وزارت نفت گام اول را برای توصیههای بالادستی برای واگذاری طرحهای صنعت نفت به شرکتهای داخلی را برداشت.
براساس تفاهمنامهای که بین وزارت نفت و بانک تجارت بسته شد، سرمایهگذاری برای احداث خط لوله جدید پارس به بانک تجارت سپرده شد. این خط لوله جدید که قرار است به طول ۴۰۰ کیلومتر احداث شود، روزانه ۱۲ میلیون لیتر انواع فرآوردههای نفتی را از مهرآران به شیراز منتقل خواهد کرد.
هدف از احداث این خط لوله تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس، استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حملونقل جادهای و افزایش سهم انتقال فرآورده با خط لوله، کاهش تردد جادهای و کاهش مصرف سوخت، صرفهجویی و کاهش هزینههای عملیاتی (اعم از جادهای و خط لوله)، کاهش مخاطرات جادهای و آلودگیهای زیستمحیطی و افزایش حجم ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی در استان فارس با رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل اعلام شده است.
پیش از این شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، خط لوله انتقال فرآوردههای نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه، مشهد، موسوم به خط لوله تابش (تامین بازار انرژی شرق) با بانک ملت امضا شده بود و این دومین سرمایهگذاری مشترک وزارت نفت با بانکها محسوب میشود.
قراردادهای جدید با کنسرسیومی از بانکها
در مراسمی که برای امضای این قرارداد این خط لوله برگزار شد، هادی اخلاقیفیض مدیرعامل بانک تجارت گفت: بانک تجارت از جمله نهادهای مالی است که در صنایع نفت و پتروشیمی فعالیتهای گوناگونی داشته و بهنوعی توان و ظرفیت این بانک در اختیار صنعت نفت بوده است.
او گفت: این بانک از سال ۹۹ تا ۱۴۰۰ با وجود تحریمهای اقتصادی رقمی حدود ۲۰ میلیارد دلار در بخش نقل و انتقال وجوه انجام داده، همچنین این بانک دارای ۳۵ باجه تخصصی در حوزه انرژی است.جواد اوجی وزیر نفت هم در مراسم امضای قرارداد خط لوله با اعلام اینکه تصمیم این است که از ظرفیت بانکها برای توسعه میادین مشترک، استفاده شود، گفت: در آینده با کنسرسیوم بانکها قرارداد توسعه یکی از میادین بزرگ همراه با پاییندست منعقد خواهد شد. آنطور که اوجی اعلام کرده، ظاهرا قراردادهای جدیدی هم با استفاده از منابع خارجی بسته شده که قرار است به زودی خبر آنها منتشر شود.به گفته وزیر نفت، در همین مدت که هنوز برجام به امضا نرسیده، از منابع خارجی در برخی قراردادها استفاده کردیم که به موقع اسم شرکتها را اعلام خواهیم کرد.
وزیر نفت گفت: هر دو تا سه هفته یک قرارداد مهم با اتکا بر منابع مالی هلدینگهای نفتی، گازی، بانکی و بعضا سرمایهگذاری خارجی انجام میشود. وزارت نفت معطل توافق وین نمانده و با توان مالی پیمانکاران و سازندگان داخلی، پروژههای مهم صنعت نفت را اجرا میکند. طی شش ماه گذشته ۵/۴ میلیارد دلار قرارداد در توسعه میادین نفتی و گازی مشترک و مستقل به امضا رسید که با استفاده از منابع داخلی و خارجی کنسرسیومها و بانکها بوده است. به زودی قرارداد توسعه یکی از میادین بزرگ همراه با صنایع پاییندست پتروشیمی و صنایع زنجیره تکمیلی منعقد میشود.
اما و اگرهای بنزین صادراتی
۴۸ طرحی که قراردادهای آن یک ماه پیش با حضور رییسجمهور به امضا رسید، طرحهایی هستند که قرار است صنعت نفت را به حرکت در آورد. گفته میشود برخی از این طرحها برای افزایش تولید بنزین هدفگذاری شده است. موضوع افزایش تولید بنزین، مدتهاست که محل بحثهای کارشناسی بین مقامات ستادی وزارت نفت و شرکتهای تولیدکننده قرار دارد. اما کمبود منابع مالی برای طرحهای توسعهای پالایشگاهها بزرگترین مانع است.
این روزها، خبرهای غیررسمی حکایت از کاهش سهم صادرات بنزین ایران طی ماههای گذشته به دلیل افزایش مصرف خبر میدهند، اما مقامات وزارت نفت زیربار این خبرها نمیروند. جلیل سالاری معاون وزیر نفت تاکید کرده که صادرات بنزین در دستور کار قرار دارد، با این حال ما باید بتوانیم ابتدا نیاز داخل را تامین کنیم و این در اولویت ما قرار دارد و بنا داریم که ابتدا ظرفیت ذخیرهسازی را افزایش دهیم زیرا روند قیمتها رو به افزایش است.
سالاری اگرچه درباره تخصیص بنزین نوروزی نظر قطعی نداد، اما به نظر میرسد که امسال خبری از سهمیه نوروزی نباشد.
به گفته معاون وزیر نفت تاکنون جلسات مربوط به تامین سوخت زمستانی انجام شد و از این به بعد جلسات ما با تمرکز بر تامین بنزین نوروز است.
سالاری درباره امکان صادرات سوخت به اروپا با توجه به بحران کنونی در این اتحادیه گفت: باید زیرساخت و شبکه ایجاد شود. در ایام زمستان تمرکز ما روی تامین سوخت داخل کشور بود اما ظرفیتهایی نیز برای صادرات ایجاد کردیم.
وی ادامه داد: از اواخر ماه گذشته تا ماه جاری سه کشتی نفت گاز به بازارهای آسیایی صادر کردیم.
وی در ادامه درباره لغو تحریم و صادرات فرآورده به آمریکا نیز گفت: ما در برونمرزی حرکتهایی انجام میدهیم. تیمهایی را مستقر کردیم تا بتوانیم نفت خام را در پالایشگاههای خارجی فرآورش کرده و به بازارها صادر کنیم یعنی به جای انتقال فرآورده، نفت خام را منتقل کرده و تبدیل به فرآورده کرده و به بازار مصرف ارسال میکنیم.
لینک کوتاه :