xtrim

تکنولوژی تبدیل سنگ‌آهن هماتیت به مگنتیت

به گزارش جهان صنعت نیوز: طرفی بسیاری از فعالان بخش معدن باور دارند که سرمایه‌گذاری در بخش معدن متفاوت با سایر بخش‌ها و بسیار طولانی‌مدت است. بنابراین برای دستیابی به بازدهی زمان زیادی باید صرف کرد. در این بین بخش معدن بخش اصولی و پیشران اقتصاد است و در نتیجه بهتر است با نگاه حمایتی مشکلات آن را حل کرد. حالا اینکه دولت فعالان این حوزه را در تنگنا قرار دهد و مدام بخواهد حقوق دولتی را افزایش دهد، مشکلات جدی برای کل اقتصاد رقم خواهد زد.

به طور خاص‌، فعالان معدنی در حوزه سرب و روی باور دارند که شرکت‌های سرب و روی از سهم‌های رو به رشد بازار سرمایه بوده‌اند اما در چند سال گذشته با توجه به شرایطی که دولت برای آنها به وجود آورده است، این مزیت را از دست داده‌اند. به عبارتی دولت با مشکلاتی که وضع کرده، بر ارزش سهام سرب و روی اثر منفی گذاشته است.

در سال جاری یکی از مواردی که معادن سرب و روی با آن مواجه شده‌اند لزوم ورود این ماده معدنی به بازار سرمایه بوده است. اما کارشناسان سرب و روی نظر دیگری دارند و این طرح را طرحی خام می‌دانند.

opal

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های صنایع و معادن سرب و روی ایران درباره این پرسش که فکر می‌کنید چقدر از پروژه‌های معدنی از بازار سرمایه تامین مالی می‌شود و آیا این مساله مثبت است یا خیر به «جهان‌صنعت» گفت: پیشنهاد شده معادنی که از طرف دولت واگذار شده‌اند، ۳۰ درصد از سهام‌شان را به بازار سرمایه وارد کنند. در حالی که این طرح به هیچ وجه پخته نیست. با توجه به وضعیت شهروندان در مناطق معدن‌خیز، امکان اینکه اهالی بتوانند معدنکاری کنند ضعیف است و در نتیجه در آینده مشکل‌ساز خواهد شد.

حسن حسینقلی تصریح کرد: بازدهی بخش معدن طولانی‌‌مدت است، در حالی که سرمایه‌گذاران بورسی به دنبال سود زودبازده هستند. ‌در نتیجه اگر بخواهند معدن را در بازار سرمایه وارد کنند، چندان موفق نخواهند بود. سرمایه‌گذاری در معدن تنها زمانی مثبت است  که با افزایش سرمایه همراه باشد و این سرمایه با تبدیل شدن به ماشین‌آلات، ‌به خط تولید اضافه شده و به افزایش ظرفیت تولید منجر شود.

این فعال معدنی درباره مهم‌ترین چالش تامین مالی برای بخش معادن نیز گفت: از جمله راه‌های تامین سرمایه برای تمامی واحدهای تولیدی، بانک‌ها و بازار سرمایه هستند. این مهم در ایران بیشتر از طریق بانک‌ها صورت می‌گیرد که اغلب به تعهدات خود عمل نمی‌‌کنند و پروانه‌های معدنی را در قالب ضمانت قبول ندارند. او بهترین تامین مالی پروژه‌های معدنی از بازار سرمایه را افزایش سرمایه دانست و تصریح کرد: از آنجایی که سرمایه‌گذاری در بخش معدن زمان‌بر است، افزایش سرمایه باعث افزایش ارزش سهام شرکت می‌شود و توان عملیاتی و تولیدی شرکت را افزایش می‌دهد.

هیچ دردی دوا نشده است

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های صنایع و معادن سرب و روی ایران در ادامه با اشاره به اینکه مشکلات صنعت سرب و روی تاکنون حل‌ نشده باقی مانده، اظهار کرد: سال ۹۸ مطرح شد فعالان سرب و روی باید تا آخر سال عوارض صادراتی پرداخت کنند اما  متاسفانه هنوز هم این روند ادامه‌ دارد. با اینکه انجمن سرب و روی به وزارت صنعت، معدن و تجارت نامه نوشته و شکایت خود را اعلام کرده اما هیچ دردی دوا نشده و هیچ‌کس به مشکلات ما رسیدگی نمی‌کند.

حسینقلی در ارتباط با وضعیت  کنونی معادن گفت: به استثناء معادن بزرگ دولتی و خصولتی که از رانت بهره می‌برند، در این سال‌ها میزان تولیدات و سرمایه‌گذاری بیش از پنج هزار و ۵۰۰ معدن ایران  به جای افزایش، روندی کاهشی داشته است. یکی از چالش‌هایی که بخش معدن با آن روبه‌رو است و دولت فعلی باید به سمت اصلاح آن حرکت کند، حذف مدیران ضعیف است.

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های صنایع و معادن سرب و روی ایران گفت: امیدواریم مسوولان معدنی کشور روحیه فسادتیزی داشته باشند و به توسعه بخش معدن کمک کنند. ما انتظار داریم که بیشتر به دنبال اجرای قانون باشند و بخشنامه‌هایی که در گذشته صادر شده را با شهامت و بهره از نظر کارشناسان و تشکل‌های مربوطه اصلاح کنند.

معدن آهنگران با قدمتی ۶۵ ساله

بررسی‌ها نشان می‌دهد که دو منبع تولید سرب داریم که یکی از بازیافت باتری و دیگری تولید سرب از مواد معدنی است که در حدود ۱۰ هزار تن سرب از طریق معدنکاری تولید تهیه می‌شود. مهم‌ترین واحد سرب فعال در کشور شرکت ملی سرب و روی ایران است که در حدود سالی شش هزار تن تولید دارد و در حدود سه هزار تن نیز واحدهای کوچک در مجموع سرب تولید می‌کنند. همچنین سالانه ۶۰ هزار تن کنسانتره سرب و در حدود ۴۰ هزار تن اکسید سرب تولید می‌کنیم که بخش بزرگی از آن به چین صادر می‌شود. سالانه در حدود ۲۱۰ هزار تن شمش روی تولید می‌کنیم که ۳۵ تا ۴۰ هزار تن در داخل مصرف و مابقی صادر می‌شود. چشم‌انداز سودآوری روی بهتر از سرب است.

حسینقلی در ارتباط با موقعیت جغرافیایی معدن آهنگران گفت: این معدن در جنوب شرقی استان همدان و در ۲۳ کیلومتری شرق شهرستان ملایر واقع  شده  و مساحت تقریبی آن  ۲۹  کیلومتر مربع است. از سال ۱۳۳۵ فعالیت معدنکاری در معدن آهنگران آغاز شده و کارخانه فلوتاسیون این معدن در سال ۱۳۵۱ راه‌اندازی شده است. هم‌اکنون استخراج از این معدن به صورت زیرزمینی انجام می‌شود و عیار میانگین استخراج برابر ۲ درصد سرب و  ۳۵ گرم بر تن روی است. او با بیان اینکه استخراج آهن در معدن آهنگران به روش روباز و پلکانی است، گفت: ارتفاع پله‌ها در حدود ۱۵ متر و عیار سنگ‌آهن حدود ۳۵ درصد آهن خالص است.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک با اشاره به فعالیت این مجموعه گفت: شرکت معادن سرمک با ظرفیت تولید سالانه چهار هزار تن کنسانتره سرب یکی از مهم‌ترین تامین‌کنندگان کنسانتره سرب کشور است.  این در حالی است که در آینده‌ای نزدیک با به‌کارگیری تکنولوژی جدید در زمینه سلول‌های فلوتاسیون تولیدات این مجموعه معدنی به‌طور چشمگیری افزایش خواهد داشت.

او افزود:‌ سنگ‌آهن تولیدشده شرکت سرمک هماتیت است و از معدن آهنگران ملایر  استخراج می‌شود‌. او با اشاره به  بازار مصرف این مجموعه معدنی و استقبال  صنایع سیمان از آن گفت: در طول ۳۰ سال گذشته بیش از  ۲۵ شرکت عمده تولیدکننده سیمان در ایران از خریداران سنگ‌آهن شرکت معادن سرمک هستند. از جمله آنها می‌توان به سپاهان، بهبهان، کارون و… اشاره کرد.

این فعال معدنی در ادامه درباره نحوه فعالیت معادن سرب و روی شرکت سرمک در کشور گفت: شرکت معادن سرمک دارای چندین معدن سرب و روی از جمله قیر طبیعی در قصر شیرین کرمانشاه و سنگ‌آهن هماتیت در ملایر است. در معدن قیر طبیعی در قصر شیرین با تلاش کارشناسان و فعالان این عرصه، قیر طبیعی به کارخانه بیستون کرمانشاه منتقل می‌شود و پس از میکرونیزه و بسته‌بندی شدن به خارج و داخل کشور ارسال می‌شود. در معدن تکیه اراک نیز ماده معدنی سرب و روی با عیار متوسط چهار درصد استخراج شده و  جهت فرآوری به معدن آهنگران در نزدیکی ملایر منتقل می‌شود. در آن منطقه کوره‌ای ساخته شده که به نوع خود در کشور بی‌نظیر است. به کمک آن  کوره توانسته‌ایم با کاهش مصرف زغال از ۳۵ درصد به هشت درصد، صرفه‌جویی زیادی را در این عرصه انجام دهیم. ضمن اینکه این روش به محیط‌زیست هم هیچ صدمه‌ای وارد نمی‌‌کند.

ساخت کوره‌ای پیشرفته برای نخستین بار در کشور

حسینقلی با اشاره به برتری‌های کوره‌ای که توسط این مجموعه برای اولین‌بار در کشور ساخته‌شده، تصریح کرد: با توجه به کوره پیشرفته‌ای که در کشور ساخته‌ایم، عیار کنسانتره سرب و روی معادن ما حدود ۵۰ درصد روی و ۱۰ درصد سرب است که در کل ۶۰ درصد می‌شود. درحالی که در کوره‌های معمولی آمارها حدود ۳۵ درصد را نشان می‌دهد. از نظر راندمان نیز باید گفت راندمان سرب و روی ۸۵ درصد است که عدد قابل‌توجهی در این عرصه است.

او با اشاره به اینکه در معدن آهنگران دو کارخانه فلوتاسیون وجود دارد، گفت: خاک سربی که در معدن آهنگران وجود دارد به وسیله لودر و کامیون از تونل‌ها استخراج شده و وارد کارخانه می‌شود. با استفاده از روش‌های نوین توانستیم در ۶ لول به داخل کوه رفته و تونل‌هایی با قطر ۵ متر را به یکدیگر وصل کنیم. در پنج سال اخیر توانسته‌ایم بیش از ۱۰ هزار متر تونل حفر کنیم.

مدیر عامل شرکت معادن سرمک همچنین با اشاره به اینکه سعی کرده‌ایم از باطله‌های کارخانه فلوتاسیون دوباره بهره‌برداری کنیم، گفت: از مواد باطله کارخانه‌های فلوتاسیون که در ۵۰ سال گذشته آنها را بهره‌‌برداری کرده بودیم، دوباره استفاده می‌کنیم.  با استفاده از تکنولوژی که از چین وارد کرده‌ایم میزان باطله‌ها را کاهش دادیم و برای تولیدات از باطله‌ها نیز استفاده می‌کنیم. در واقع  ۲۰درصد از مواد اولیه این کارخانه‌های فلوتاسیون معدن خود سرمک و ۸۰ درصد از باطله‌های ۵۰ سال گذشته همین کارخانه فراهم می‌شود. این سلول‌های نرمه‌گیر یک تحول بزرگ برای فلوتاسیون است و علاوه بر اینکه میزان راندمان را بالا می‌برد دوستدار طبیعت نیز است و به نوبه خود برای اولین‌بار است که در کشور این اتفاق افتاده است.

تکنولوژی  تبدیل  سنگ‌آهن هماتیت به مگنتیت

این فعال معدنی در ارتباط با مهمترین پروژه این شرکت گفت: ما مقدار زیادی سنگ‌آهن هماتیت، گوتیت و سیدریت با عیار  ۳۵درصد داریم که به دلیل عیار پایین قابل استفاده در کارخانجات ذوب‌آهن نیست. با اختراعی که توسط خود پژوهشگران و مهندسان سرمک انجام شده به تکنولوژی  تبدیل  سنگ‌آهن هماتیت به مگنتیت دست یافته‌ایم و می‌توانیم این محصول را به عیار ۶۲ درصد و قابل استفاده در صنعت فولاد برسانیم.

حسینقلی گفت: ازجمله زیرساخت‌های اجرایی شدن این پروژه یعنی دست یافتن به مگنتیت با عیار۶۲ درصد، ساختن دو کوره است. در حال حاضر کوره اول ساخته شده و اکسید سرب و روی تولید می‌کند. ۷۰ درصد از عملیات احداث کوره دوم با نام  آر‌اچ‌اف نیز به پایان رسیده است.

او روند کار را اینگونه توضیح داد: در حقیقت  برای رسیدن به آهن اسفنجی باید  هماتیت را به مگنتیت تبدیل کنیم و بعد از تبدیل کردن آن به پودر، این محصول را با مگنتسپراتور تر، پرعیار کنیم  و در نهایت تبدیل به بریکت کنیم؛ در این مرحله  بریکت در کوره دوم وارد می‌شود و در ترکیب با زغال‌سنگ تبدیل به آهن‌اسفنجی می‌شود.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک  گفت: در کوره  اول باید  بتوانیم هماتیت را با ۵ درصد زغال‌سنگ تا ۶۵۰ درجه و نیم ساعت زمان حرارت بدهیم. بهره‌برداری از این پروژه در سال ۱۴۰۱ انجام می‌شود. در ایران تنها دو یا سه میلیارد تن سنگ‌آهن هماتیت داریم که به دلیل عیار پایین قابل استفاده در فولادسازی نیست،‌ با این نوآوری شرکت سرمک،  امکان استفاده هماتیت در فولادسازی فراهم می‌شود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 251903
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *