«وایفای ۷» در راه است
به گزارش جهان صنعت نیوز: این فناوری در واقع در همان باند فرکانس ۴/۲، ۵ و ۶ گیگاهرتز کار میکند. با این حال، به نظر میرسد که ثبات و پایداری اتصال خیلی بهتر شده و کیفیت بهتری دارد. «وایفای ۷» نامی است که در حال حاضر به فناوری۱۱be .802 IEEE اطلاق میشود. این استاندارد با نام مستعار «توان فوق زیاد» (EHT) بر بهبود پلهای بسیاری از قابلیتهای استانداردهای قبلی از جمله «وایفای ۶» تمرکز دارد. برای مثال میتوانیم مدولاسیون OFDMA را در نظر بگیریم که با«وایفای ۶» معرفی شد. این مدولاسیون به روتر اجازه میدهد به دستگاههای بیشتری وصل شود و استفاده بهینهتری از طیف امواج فرکانسی داشته باشد.
«وایفای ۷» با مدلاسیونOFDMA هماهنگ این سازوکار را بهینهسازی میکند. به عبارت سادهتر، این استاندارد تکنیکی برای انتقال داده است که اجازه میدهد چند اکسس پوینت بیسیم (AP) با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و در شبکههای بزرگ تواناییهای بیشتری داشته باشند. «وایفای ۷» هم درست مثل ۵G با هدف کاهش تاخیر در کارهایی مثل استریم زنده و گیمینگ طراحی شده است. منظور از تاخیر زمانی است که طول میکشد تا سیگنال از روتر یا اکسس پوینت به دستگاه شما برسد و برگردد. اگر تاکنون هنگام برقراری تماسهای ویدئویی با مکثهای طولانی مواجه شدهاید، با این تاخیرها آشنایی دارید. همانطور که احتمالا میدانید، با فاصله گرفتن از منبع سیگنال، اوضاع بدتر میشود. با این حال، تراکم تعداد دستگاهها هم میتواند تاخیر را افزایش دهد.
بهعلاوه، «وایفای ۷» با استفاده همزمان از باندها و کانالهای فرکانس متعدد تاخیر را کمتر میکند. این قابلیت که «عملیات چند پیوندی» (Multi-Link) نام دارد، به درد زمانهایی میخورد که وضعیت شبکه به موجب مداخلات خارجی یا حتی تراکم ناشی از دستگاههای همجوار مختل میشود. هرچند بهبود توان خروجی یا سرعت تنها عامل مدنظر طراحان در ساخت «وایفای ۷» نبوده، ولی به لطف پشتیبانی از کانالهای وسیعتر بهخوبی این مهم را محقق میکند. کانالها همان زیرباندهای شبکه وایفای هستند.برای مثال، باند ۵ گیگاهرتز به ۴۵ کانال کوچکتر تقسیم میشود و دامنه هر کانال بین ۲۰ تا ۸۰ مگاهرتز است. روی کاغذ، کانال جدید ۳۲۰ مگاهرتزی «وایفای ۷» نسبت به ۷ کانال ۱۶۰ مگاهرتزی «وایفای ۶» سرعت بسیار بیشتری دارد. اگرچه همه دستگاهها از این کانالهای وسیع پشتیبانی نمیکنند، ولی استفاده از آنها در کاربردهایی که به پهنای باند بالا نیاز دارد، بسیار مفید است. «وایفای ۷» همچنین تعداد خروجیهای فضایی(Spatial) را به ۱۶ عدد میرساند.
«اینتل» تخمین میزند که این فناوری در ترکیب با پشتیبانی از کانالهای وسیع حداکثر نرخ انتقال اطلاعات را به لحاظ نظری به ۴۶ گیگابیت بر ثانیه برساند. این یعنی سرعت «وایفای ۷» بیش از ۵ برابر سریعتر از وایفای ۶ با ۹ گیگابیت بر ثانیه است.
چرا به نسل جدید وایفای نیاز داریم؟
واقعیت این است که خیلی از ما هنوز در حال استفاده از روترهای مجهز به «وایفای ۵» هستیم که عمر استانداردشان تقریبا به یک دهه میرسد. «وایفای ۶» و ۶E هنوز به دست عمده کاربران نرسیدهاند و فقط در گوشیهای پرچمدار حضور دارند. پس چرا جامعه فناوریهای بیسیم به این سرعت میخواهد نسل بعدی را معرفی کند؟ پاسخ سادهاش این است که حوزههای مختلفی میتوانند از بهینهسازیهای این فناوری جدید بهره ببرند. با وجود اینکه فناوریهای مربوط به حوزه کنفرانسهای ویدئویی و اینترنت چیزها (IoT) هنوز نسبتا جدید محسوب میشوند، احتمالش بالاست که در سالهای آینده شاهد افزایش محبوبیت این خدمات و محصولات باشیم. این قضیه بهویژه در بخش خصوصی صدق میکند که دستگاههای IoT مثل حسگرها و تجهیزات نظارتی بهراحتی به حد و مرز استانداردهای فعلی وایفای میرسند. هماکنون بسیاری از کشورهای پیشرفته و حتی در کشور خودمان در خیلی از خانهها شاهد حضور لامپهای هوشمند و بسیاری وسایل مشابه هستیم. از این رو، ظرفیت بالاتر، تاخیر پایینتر و مدیریت بهتر تداخلات در «وایفای ۷»، این فناوری را به استاندارد ایدهآلی برای این مصارف نوظهور تبدیل میکند. «وایفای ۷» شاید برای کاربران خانگی تفاوت چشمگیری رقم نزند، ولی اولین کسانی که به سراغ فناوریهای جدید از جمله واقعیت افزوده و مجازی و استریم آنلاین بازیها میروند، میتوانند از ویژگیهای این فناوری استفاده بهتری داشته باشند.
کی منتظر عرضه «وایفای ۷» باشیم؟
شایان ذکر است که «وایفای ۷» فعلا چیزی جز توضیحات روی کاغذ نیست. در واقع اتحادیه وایفای هنوز حتی اسم «وایفای ۷» را رسما اعلام نکرده است.
در نتیجه، بعید به نظر میرسد که به این زودیها شاهد این فناوری باشیم. کار روی این پروتکل در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ تکمیل میشود و حتی در آن زمان باید یک تا دو سال دیگر صبر کنیم که این فناوری را در جریان اصلی بازار ببینیم.
هرچند یک سال کامل از زمان نهایی شدن وایفای ۶E میگذرد، خیلی از کشورها هنوز برای استفاده از طیف شش گیگاهرتز مجوزهای لازم را فراهم نکردهاند.
«اندی دیویدسون» از «کوالکام» با استناد به همین قضیه میگوید انتظار ندارد که «وایفای ۷» هم استفاده از طیف شش گیگاهرتز را اجباری کند. در عوض، مناطقی که طیف باند بالای محدودی دارند، به سراغ استفاده از فناوری چند پیوندی همزمان میروند. این فناوری بهطور خلاصه با ترکیب یا تجمیع کانالهای کوچکتر کانالهای وسیعتری (تا ۳۲۰ مگاهرتز) ایجاد میکند.
«کوالکام» باور دارد که این قابلیت میتواند به «وایفای ۷» در دستیابی به توان بالا و کاهش تاخیر کمک کند. «دیویدسون» میگوید: «در چین، تکنیک چند پیوندی همزمانِ باند بالادستیابی به کانال موثر ۲۴۰ مگاهرتزی «وایفای ۷» را ممکن کرده، بدون اینکه نیازی به تخصیص طیف شش گیگاهرتزی وجود داشته باشد.» اگر از طرفداران فناوریهای جدید از جمله VR هستید، این استاندارد و نرخ پایین آن باید برایتان خیلی جذاب باشد. «کوالکام» معتقد است که «متاورس» میتواند همه ما را به سمت «وایفای ۷» سوق دهد، ولی باید صبر کنیم تا ببینیم در آینده چه رخ خواهد داد.
لینک کوتاه :