xtrim

بازار مسکن معطل مذاکرات احیای برجام است

به گزارش جهان صنعت نیوز:  یک کارشناس اقتصاد مسکن در این خصوص گفت: هم‌اکنون به دلیل مذاکرات وین، اقتصاد کشور بلاتکلیف است و متقاضیان خرید مسکن ارزان‌قیمت در انتظار تثبیت اوضاع هستند؛ به این شرایط اصطلاحا دوره انتظار می‌گویند که با رکود فرق دارد. در وضعیت کلی طی ۵۰ سال گذشته با کسری مسکن مواجه بوده‌ایم و به همین دلیل قیمت‌ها هرازگاهی جهش کرده است، پس نمی‌توان به ثبات مقطعی مثل دوره فعلی خوش‌بین بود.

بیت‌الله ستاریان اظهار کرد: طی پنج دهه گذشته در یک بازه زمانی، حرکت سینوسی در بازار مسکن اتفاق می‌افتد، قیمت‌ها جهش می‌کند و بعد به همین دلیل معاملات پایین می‌آید. گروهی که متقاضی مطلق بودند در زمان رونق تبدیل به متقاضی موثر می‌شوند و یکدفعه قیمت بالا می‌رود. بیش از ۹۵ درصد مردم هم مجددا تبدیل به متقاضی موثر می‌شوند چون قدرت خرید ندارند. او افزود: کمبود تولید نسبت به تقاضا، ریشه اصلی مشکلات بازار مسکن است. خریداران واقعی مقداری در دوره ثبات معمولا پول جمع می‌کنند. پس‌انداز و طلا و لوازم خانه را می‌فروشند تا بتوانند خانه بخرند اما در دوره رونق بعدی قیمت‌ها به طور سنگین رشد می‌کند و خانوارها دوباره از قیمت‌ها جا می‌مانند. عده اندکی هم موفق به خرید آپارتمان مورد نظر خود می‌شوند.

این کارشناس بازار مسکن تاکید کرد: هم‌اکنون نه رکود مسکن داریم و نه رشد قیمت کاملا متوقف شده است بلکه بازار بلاتکلیف است. ظرفیت تولید هنوز تکمیل نشده و با کسری مواجه هستیم. در سال ۱۴۰۰ پیش‌بینی ما رسیدن متوسط قیمت شهر تهران به حدود ۳۶ میلیون تومان بود اما در مرز ۳۳ میلیون تومان متوقف شد؛ زیرا یک فشار سیاسی به اسم مذاکرات وین پشت قضیه است و تکلیف اقتصاد کشور مشخص نیست.

ستاریان با بیان اینکه جو ایجادشده برای ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی، مقداری باعث ایجاد ثبات در بازار شده است گفت: کسانی که می‌خواستند خریدهای ارزان‌قیمت کنند فعلا دست نگه داشته‌اند و به همان نسبت تولید مسکن متوقف شده است. در واقع نیاز بازار از بین نرفته و مترصد ورود است. او درباره پیش‌بینی بازار مسکن در سال ۱۴۰۱ گفت: اگر برجام احیا شود، در بخش مسکن رونق همراه با افزایش قیمت خواهیم داشت. اگر احیا نشود رکود همراه با افزایش قیمت در انتظار بازار است. رشد قیمت در بطن بازار وجود دارد.

در حال حاضر قیمت‌ها یکی دو درصد کاهش یافته اما نمی‌توان به این آمار اتکا کرد چون معاملاتی انجام نمی‌شود. این کارشناس بازار مسکن در گفت‌و‌گو با ایسنا تاکید کرد: وقتی در یک شهر به طور مثال معاملات از ۲۰ هزار فقره به ۲۰۰۰ فقره کاهش پیدا می‌کند، آمارهایی که به دست می‌آید واقعیت بازار را نشان نمی‌دهد. این فروشندگان، کسانی هستند که به نقدینگی نیاز داشته‌اند و ملک خود را زیر قیمت فروخته‌اند. بازار مسکن را باید در بازه زمانی یک تا دو ساله برآورد کرد. در دو سال گذشته با وجود اپیدمی کرونا حدود ۱۲۰ درصد رشد قیمت مسکن داشتیم که از تورم همه‌ کالاها جلوتر بوده است.

ستاریان، نقش دشمنان را در مشکلات بازار مسکن، پررنگ دانست و یادآور شد: تحریم‌های اقتصادی آمریکا به شکل موشک نقطه‌زن، بخش مسکن ما را نشانه گرفته است. شما ببینید حدود ۴۰ تا ۵۰ سال گذشته دلار از هفت تومان به ۲۵ هزار تومان رسیده، یعنی ۳۵۷ هزار درصد رشد کرده است. سکه از ۷۰ تومان به ۱۲ میلیون تومان رسیده و در واقع با رشد ۲۴۴ هزار درصدی مواجه شده است. اما قیمت مسکن در تهران از متری ۵۰۰ تومان به ۲۰۰ میلیون تومان رسیده یعنی ۴۰ میلیون درصد رشد کرده است! بنابراین در درازمدت تمام بازارها را درنوردیده است.

او تصریح کرد: زمانی می‌توانیم از ثبات و آرامش بازار مسکن صحبت کنیم که سهم مسکن در سبد خانوار از ۵۰ تا ۶۰ درصد فعلی به ۱۰ تا ۱۲ درصد برسد. اگر این اتفاق بیفتد سطح رفاه به شدت بالا می‌رود و رضایتمندی عمومی از دولت و نظام افزایش پیدا می‌کند. دشمن این را نمی‌خواهد، بنابراین جنگ اقتصادی راه می‌اندازد و متاسفانه اقتصاد دولتی ما هم مشکلات را افزون کرده است.

این کارشناس بازار مسکن تاکید کرد: قطعا خبرنگاران چهار سال دیگر به من زنگ می‌زنند و می‌گویند قیمت مسکن ۲۰۰ درصد بالا رفته، چه کنیم؟ ماه بعد می‌گویند دو درصد پایین آمده همه خوشحال هستند. سال‌هاست که این چرخه ادامه یافته و حرف‌ها مرتبا تکرار شده است. یک روز مافیای مسکن را می‌کوبیم. یک روز بنگاهداران را محکوم می‌کنیم. روز بعد قیمت‌ها دو درصد پایین می‌آید و می‌گوییم مشکل مسکن حل شد. بعد دوباره جهش می‌کند. چهار سال قبل کارشناسان می‌گفتند ظرفیت بازار مسکن پر شده و دیگر رشد نمی‌کند، از آن زمان تاکنون قیمت خانه ۶۵۰ درصد افزایش یافته است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانمسکن
شناسه : 252603
لینک کوتاه :