پیششرطهای حمایت از دانشبنیانها
اگر استانداردهای لازم را نداشته باشیم، آشفتگی به وجود میآید
در همین راستا کیوان نقرهکار کارشناس فناوری اطلاعات در گفتوگو با «جهانصنعت» گفت: نکته مهم این است که شرکتهای دانشبنیان، از شرکتهای بسیار بزرگ و باسابقه گرفته تا شرکتهای نوپا، طیف بزرگی از شرکتها را شامل میشوند. همچنین نکته دوم این است که باید به استانداردهای دانشبنیان توجه ویژهای شود که آیا هر شرکتی میتواند خیلی سریع به یک شرکت دانشبنیان تبدیل شود یا خیر؟ وقتی شعار سال به نوعی به بخشی از اقتصاد کشور تمرکز میکند، بسیاری از فعالان بخش خصوصی و دولتی تمایل پیدا میکنند تا در این زمینه فعالیت کنند. اگر ما استانداردهای لازم را نداشته باشیم، یک آشفتگی شدیدی در بازار تجربه میکنیم و کسانی که با توجه به شعار سال از تسهیلات و امکانات برخوردار میشوند ممکن است این فرصتها را از دست بدهند.
وی در ادامه گفت: نکته مهم دیگر این است که اگر سازمانی بخواهد در این حوزه متولی شود، باید با یک درایتی این خدمات و تسهیلات را برای افراد در نظر بگیرد و به گونهای توزیع کند که کسی ضرر نکند. همچنین شرکتهای بزرگ اگر میخواهند از حمایتهای دانشبنیانی استفاده کنند، چند موضوع را باید در نظر بگیرند، نوآوری در محصول نکته بسیار قابلتوجهی است که باید به آن توجه کنند. بسیاری از شرکتها به دلیل اینکه بزرگ هستند و ماهیت آنها مونتاژ است، نوآوری ندارند. نوآوری در این شرکتها نیازمند زمان و هزینههای بالایی است که باید به آن توجه شود.
از نمایش و ربان پاره کردنها بگذریم
نقرهکار افزود: بهترین راهکار برای مجموعههای بزرگی که میخواهند از فرصتهای دانشبنیان استفاده کنند این است که در صنعت خودشان شرکتهای کوچک دانشبنیان را پیدا کنند و مشارکتی را با چنین شرکتهای کوچکی به وجود آورند.
خواهش بزرگ من این است که از نمایش و ربان پاره کردنها بگذریم و از خروجی و اختتامیه فعالیتها خوشحال شویم و جشن بگیریم و یک گزارش عملکرد تهیه کنیم. وی در ادامه افزود: زمانی که بحث حمایت مطرح میشود، احساس میکنیم که حمایت باید مالی باشد. به شخصه موافق حمایت مالی نیستم.
حمایت مدلهای مختلف دارد. حمایت میتواند ساخت یک بازار و ایجاد فرصتهای آن باشد. آموزش، نکته مهم دیگری است که باید به آن توجه شود. باید فرصتهای یادگیری و تسهیلات آموزشی را مهیا کنیم و با دانشگاهها ارتباط برقرار کنیم. یکی دیگر از موضوعاتی که در قالب حمایت و تسهیلات است، وصل شدن به زنجیره صنعت است.
یک کارخانه یا صنعتگر قدیمی که در بازار جا افتاده است باید شرکتهای دانشبنیان را به عنوان بخش نوآورانه و فناورانه در زنجیره خود قرار دهد.
او افزود: سرفصل تمام خدمات و تسهیلات این است که نباید تنها گروه خاصی که با رانت و رابطه وارد این حوزه شدهاند، به این فرصتها دست پیدا کنند بلکه باید تمام شرکتها از این خدمات و تسهیلات برخوردار شوند. وقتی که تمرکز روی بخشی از بازار افزایش پیدا میکند با توجه به اینکه ساختار درستی برای آن نداشتیم، هرجومرج به وجود میآید. اگر بتوانیم زیرساختها و ظرفیتهای لازم برای استفاده از این فرصتها و تسهیلات را مهیا کنیم، شک نکنید که توفیق و نتیجه بسیار بهتری را تجربه خواهیم کرد.
کیوان نقرهکار در پایان گفت: بودجه را بر اساس سالهای گذشته و پیشبینیای برای آینده میبندیم و سال بعد با اتفاقات دیگری مواجه میشویم.
همین موضوع باعث میشود بودجهای که برای برخی سازمانها اختصاص پیدا میکند جای دیگری خرج شود. بنابراین نه در جای اصلی خودش خرج شده و نه در جایگاهی که باید بر اساس شعار سال خرج شود، صرف میشود. در نتیجه بخشی از بودجهها از دست میرود و نتیجهای را به همراه ندارد.
لینک کوتاه :