فرصتهای بورس برای توسعه دانشبنیانها
به گزارش جهان صنعت نیوز: ماهیت شرکتهای دانشبنیان بر اساس تحقیق و توسعه است. وقتی شرایط تورمی باشد سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه توجیه خود را از دست میدهد و نابودی این شرکتها و تولیدات آنها قطعی میشود. بر همین اساس گفته میشود بازار سرمایه که نشان داده است میتواند تا حد زیادی ریسکهای تورمی را پوشش دهد، قادر است از همین ویژگی در راستای نجات دانشبنیانها از شرایط تورمی و کمک به تامین سرمایه لازم برای توسعه طرحها و پروژههای آنها کمککننده ظاهر شود. بر همین اساس میتوان امیدوار بود در صورت رفع موانع ورود دانشبنیانها به بورس، این شرکتها بتوانند نقش مهمی در اقتصاد کشور به ویژه اشتغالزایی ایفا کنند.
ورشکستگی شرکتهای دانشبنیان در فضای تورمی
یک استاد دانشگاه با بیان اینکه ماهیت فعالیتهای دانشبنیان و اقتصاد دانشبنیان این است که از مرحله نوآوری شروع شده و این فرآیند تا رسیدن به تولید یک محصول، تجاریسازی و بازاریابی آن ادامه دارد به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: فعالیت شرکتهای دانشبنیان نسبت به شرکتهای سنتی از مرحله شروع تا رسیدن به تولید، مدت زمان زیادی میطلبد.
این فعالیتها به ثبات بیشتری نیازمند هستند. به عبارت دیگر فضای اقتصاد کلان باید ثبات بیشتری داشته باشد. در فضای تورمی شرکتهای دانشبنیان آسیبپذیری بیشتری خواهند داشت. محمد حسنزاده در ادامه گفت: زمانی که در اقتصاد تورم وجود داشته باشد اقدام به هرگونه سرمایهگذاری در تولید هم کاهش مییابد. کاهش سرمایهگذاری در تولید در فعالیتهای زمانبر بیشتر خود را نشان میدهد. ماهیت تولید در بخش دانشبنیان بسیار پرریسک است. وقتی شرکت دانشبنیان یک محصول جدید را وارد بازار میکند احتمال شکست آن بیشتر است. هر اندازه فضا تورمیتر باشد تمایل به سرمایهگذاری در این بخشها کاهش پیدا میکند. وی افزود: ارزیابی اقتصادی از فعالیتها نشان میدهد هرقدر نرخ تورم افزایش یابد میزان توجیهپذیری فعالیتهای اقتصادی کاهش مییابد. بنابراین، تورم همه فعالیتهای اقتصادی را به شکل سختی تحت تاثیر قرار میدهد.
هرچه زمان تولید یا راهاندازی تولید بیشتر باشد تاثیرپذیری بیشتری خواهد داشت. بنابراین شرکتهای دانشبنیان و تولیدات آنها قطعا از تورم تاثیر بیشتری میپذیرد.
به طور کلی تورم هرگونه فعالیت اقتصادی و تولیدی را ضعیف کرده و در عوض فعالیتهای تجاری یا دلالی را که از لحاظ اقتصادی لازم هم هستند افزایش میدهد. این استاد دانشگاه گفت: در بسیاری از کشورها برای تداوم تولید تسهیلات یا یارانهای جهت گسترش دامنه فعالیتها به شرکتها داده میشود که به دلیل پرریسک بودن فعالیت شرکتهای دانشبنیان است. در شرکتهای دانشبنیان صاحب ایده با استفاده از شتابدهندهها یا سرمایهگذاران تولید میکنند بنابراین تولیدکننده و سرمایهگذار با صاحب ایده از هم جدا هستند. در فضای تورمی تمایل به اخذ تسهیلات از نظام بانکی بیشتر میشود پس نظام بانکی هم به فعالیتهایی که ریسک کمتری دارند متمایل میشود. پس به این ترتیب مزیت تولید در اقتصاد دانشبنیان ارزش بیشتری پیدا میکند. وی اظهار کرد: از ویژگیهای شرکتهای دانشبنیان نوپا بودن آنهاست. تحلیلها و بررسیهای اقتصادی نشان میدهد فضای تورمی شرکتهای دانشبنیان را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد زیرا این شرکتها پشتوانه مالی کافی برای پاسخگویی به تغییرات بازار را ندارند.
شرکتهای دانشبنیان در ابتدای فعالیت خود کوچک و متوسط هستند اما تحلیلها نشان میدهد این شرکتها در فضای تورمی شکست بیشتری دارند بنابراین آسیبپذیری از فضای تورمی افزایش مییابد. حسنزاده خاطرنشان کرد: ماهیت شرکتهای دانشبنیان بر اساس تحقیق و توسعه است. وقتی شرایط تورمی باشد سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه توجیه خود را از دست میدهد.
نقش بازار سرمایه در تحقق شعار سال
یک کارشناس بازار سرمایه نیز گفت: تامین مالی سریع، آسان و ارزان و همچنین کاهش مخاطرات و مدیریت ریسک سرمایهگذاری در تولید دانشبنیانها از مزایا و ویژگیهای بازار سرمایه در راستای تحقق شعار تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین است. مهدی حاجیوند با اشاره به اینکه به سنت چند دهه گذشته نخستین سال از قرن جدید هم به سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» مزین شده است، در خصوص نقش بازار سرمایه در تحقق شعار امسال گفت: سرمایهگذاری در تولید دانشبنیان به منابع مالی قابل توجه نیاز دارد و از سوی دیگر ریسکپذیر و خطرپذیر است؛ بنابراین از این منظر بازار سرمایه میتواند ضمن تامین مالی سریع، آسان و ارزان این شرکتها با ابزارهایی از جمله صندوقها ریسکها و مخاطرات این حوزه را نیز کاهش داده و مدیریت کند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: در این راستا لازم است پذیرش شرکتهای جدید فعال در حوزههای تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرینی در بازار سرمایه تسریع یافته و شرایطی فراهم شود تا امکان ورود فناوریهای نوین و جدید به صنایع بزرگ در قالب شرکتهای دانشبنیان ایجاد شود. ضمن اینکه تسریع در ورود شرکتهای دانشبنیان به تالار شیشهای به ورود فناوریهای جدید به عنوان یکی از صنایع بزرگ کشور و دنیا به بورس کمک کرده و افزایش عمق این بازار را نیز در پی خواهد داشت. وی اضافه کرد: از دیگر مزایای استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه برای تحقق شعار امسال این است که با تسریع و گسترش پذیرش شرکتهای دانشبنیان در این بازار و تامین مالی پروژهها بدون شک شاهد دلگرمی و ایجاد انگیزه در قشر جوان و تحصیلکرده و نیز نخبه کشور خواهیم بود که یکی از مشکلات کنونی آنها نداشتن نقدینگی و منابع مالی لازم برای انجام فعالیتها و بارور کردن استعدادهاست، به علاوه اینکه از مسیر بازار سرمایه ارزشگذاری خلاقیتها و استعدادهای نخبگان کشور به درستی صورت میگیرد.
حاجیوند ادامه داد: افزون بر این با حضور و فعالیت شرکتهای دانشبنیان و صندوقها و شرکتهای سرمایهگذاری این حوزه در بازار سرمایه، عموم مردم نیز میتوانند در این سرمایهگذاریها شرکت کنند و این موضوع میتواند زمینهساز افزایش اقبال عمومی به مقوله دانش و فعالان این حوزه باشد و به نوعی مشارکت عمومی در تجهیز منابع این حوزه کارساز شود. وی اذعان داشت: در موضوع دانشبنیان بودن تولید، باید تلاش شود تحقیق و توسعه در بنگاههای اقتصادی و شرکتهای تولیدی به سمتی برود که تکمیلکننده زنجیره عرضه در تولید باشد و این مقوله سهم تولید داخل را در زنجیره عرضه افزایش دهد. در همین راستا نقش بورس کالا در تحقق شعار سال به عنوان کمککننده در زنجیره عرضه محصولات شرکتهای دانشبنیان میتواند دو چندان باشد.
این کارشناس بازار سرامایه اضافه کرد: خوشبختانه تاکیدات قانونی در زمینه فراهم آوردن بسترهای لازم برای تحقق شعار سال جدید از طریق بازار سرمایه در حال شکلگیری است که به عنوان نمونه میتوان به اصلاحیه متن جدید طرح جهش تولید دانشبنیان در بازار سرمایه که در روزهای پایانی قرن گذشته در مجلس به تصویب رسید، اشاره کرد. حاجیوند افزود: با این حال لازم است دولت و مجلس در کنار فعالان اقتصادی و متولیان بازار سرمایه تلاش کنند تا خلاءهای قانونی موجود در زمینه حضور و تامین مالی شرکتهای مختلف به ویژه دانشبنیانها از طریق این بازار مرتفع شود. از سوی دیگر ایجاد، گسترش و تعمیق رابطه و همکاری میان دانشگاهیان، فعالان اقتصادی و بنگاهها و واحدهای اقتصادی در بستری به نام بازار سرمایه برای تحقق این شعار ضروری است.
لینک کوتاه :