xtrim

رویارویی هسته‌ای در بالتیک

به گزارش جهان صنعت نیوز: مهم‌ترین پیامد عضویت احتمالی فنلاند در ناتو این است که این کشور نیز مشمول «اصل دفاع جمعی و مشترک» مندرج در ماده ۵ ناتو قرار می‌گیرد.بر اساس این ماده، طرف‌های حاضر در این پیمان توافق می‌کنند که حمله مسلحانه به یک یا چند کشور عضو در اروپا یا آمریکای شمالی، حمله علیه تمامی آنها تلقی شود و چنانچه یکی از اعضای ائتلاف مورد حمله قرار گیرد، ناتو باید اقدام لازم از جمله استفاده از نیروی مسلح را برای بازگرداندن و حفظ امنیت منطقه آتلانتیک شمالی انجام دهد. عضویت احتمالی فنلاند در ناتو همچنین مرزهای این ائتلاف را نیز به طرز محسوسی گسترش می‌دهد و از جمله، مرز زمینی ناتو با روسیه را به دو برابر افزایش خواهد داد.

گفتنی است که ولادیمیر پوتین یکی از مهم‌ترین دلایل صدور فرمان حمله نظامی به اوکراین را تمایل این کشور به عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی عنوان کرده و گسترش حضور ناتو در نزدیک مرزهای خود را یک تهدید ارزیابی می‌کند.

رییس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای، در این خصوص تاکید کرد که تهدید روسیه درباره استفاده از «سلاح‌های تاکتیکی هسته‌ای» یا «تسلیحات اتمی کم‌بازده» را نباید دست‌کم گرفت.

opal

ویلیام برنز روز پنجشنبه در پاسخ به سوال سَم نان، سناتور سابق از حزب جمهوریخواه و از مدافعان حوزه کنترل تسلیحات گفت با توجه به ناامیدی ولادیمیر پوتین و عقب‌نشینی نظامیان روسی در اوکراین نباید احتمال استفاده از تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی را دست‌کم گرفت.

برنز طی سخنرانی خود در موسسه فناوری جورجیا تصریح کرد با وجود لفاظی‌های جدل‌آمیز کرملین درباره آماده‌باش بزرگ‌ترین زرادخانه هسته‌ای جهان، ما شواهد عملی چندانی از آرایش و استقرار تسلیحات نظامی در روسیه که به نگرانی از حمله هسته‌ای این کشور دامن بزند، مشاهده نکرده‌ایم.

رییس‌جمهوری روسیه اسفندماه گذشته سه روز بعد از تهاجم نظامی به اوکراین، در یک سخنرانی در واکنش به اعمال تحریم‌های سنگین غرب علیه مسکو، به نیروهای بازدارنده هسته‌ای این کشور دستور داد تا در حالت آماده‌باش قرار گیرند. از آن زمان مقامات کرملین چندین بار نسبت به وقوع «رویارویی هسته‌ای» هشدار داده‌اند.

در آخرین مورد، دیمیتری مدودف، معاون رییس شورای امنیت روسیه، هشدار داد که اگر سوئد و فنلاند به ناتو بپیوندند، روسیه باید با استقرار سلاح‌های هسته‌ای در منطقه مواضع دفاعی خود را تقویت کند. وی گفت در صورت عضویت این دو کشور در ناتو، روسیه استقرار تسلیحات هسته‌ای در منطقه بالتیک را بررسی خواهد کرد.

مدودف افزود که مسکو در همین راستا، سلاح‌های هسته‌ای و موشک‌های مافوق صوت خود را در قلمرو کالینینگراد (بین لیتوانی و لهستان) در قلب اروپا مستقر خواهد کرد. رییس‌جمهوری سابق روسیه همچنین به صراحت تهدید کرد که در صورت گسترش ناتو، دیگر نمی‌توان از بالتیک عاری از سلاح هسته‌ای سخن گفت و توازن باید برقرار شود.

در این خصوص، برنز می‌گوید نهادهای امنیتی آمریکا از پاییز سال گذشته آغاز به جمع‌آوری اطلاعات جامع و ناراحت‌کننده‌ای از طرح پوتین برای تهاجم نظامی بزرگ به اوکراین کردند. وی گفت پوتین دچار غلیان نارضایتی، بلندپروازی و ناامنی بود و سیاست دور کردن اوکراین از غرب را ناکارآمد می‌دید. این مقام آمریکایی کمک‌های اطلاعاتی کشور خود به اوکراین را برای مبارزه با نیروهای روسی حیاتی دانست.

رییس سی‌آی‌ای در ادامه سخنان با اشاره به وقایع شهرک بوچا گفت که نیروهای روسیه مرتکب جنایاتی مخوف شده‌اند. در پی عقب‌نشینی نیروهای روسی از بوچا، اوکراین از کشف بیش از ۴۰۰ جسد در این شهر نزدیک کی‌یف خبر داد. کشف این اجساد که یا در خیابان‌ها رها شده یا در گورهای دسته‌جمعی دفن شده بودند، خشم جهانی را برانگیخت و مسکو متهم به جنایت جنگی در اوکراین شد، اتهامی که رهبران روسیه آن را رد می‌کنند.

از طرفی، الکساندر گروشکو، معاون وزیر خارجه روسیه، روز پنجشنبه تاکید کرد که پیوستن سوئد و فنلاند به نامطلوب‌ترین پیامدها منجر خواهد شد. روسیه دارای بزرگ‌ترین زرادخانه کلاهک‌های هسته‌ای جهان است و همراه با چین و آمریکا، از پیشگامان دنیا در حوزه فناوری موشک‌های مافوق صوت به شمار می‌رود.

مقام‌های لیتوانی با این حال می‌گویند که تهدیدهای روسیه موضوع تازه‌ای نیست و مسکو مدت‌ها پیش از تهاجم به اوکراین، در کالینینگراد تسلیحات هسته‌ای مستقر کرده بود. فنلاند هزار و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد و بنابر اعلام سانا مارین، نخست‌وزیر این کشور، قرار است ظرف چند هفته آینده در مورد عضویت در ناتو تصمیم‌گیری کند.

از سوی دیگر، وزیر خارجه بریتانیا در پاسخ به اظهارات تکراری مقام‌های روسیه در مورد گسترش احتمالی ناتو تاکید کرد که سوئد و فنلاند آزاد هستند تا بدون مداخله در مورد آینده خود تصمیم بگیرند. لیز تراس در توئیتی تصریح کرد سوئد و فنلاند هر تصمیمی که بگیرند، بریتانیا از آن پشتیبانی خواهد کرد.

چرخش پوتین به سوی آسیا

در همین حال، ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، روز پنجشنبه گفت که اروپایی‌ها قادر نخواهند بود واردات گاز روسیه را به یک‌باره و به طور کامل قطع کنند، اما مسکو در حال چرخش به شرق آسیاست. او افزود که روسیه برای افزایش عرضه انرژی در آسیا، نیازمند احداث زیرساخت‌های جدید خواهد بود.

پوتین در جلسه هیات دولت روسیه گفت: حیرت‌آور است که این به اصطلاح شرکا از کشورهای غیردوست خود اذعان می‌کنند که قادر نخواهند بود بدون منابع انرژی روسیه، برای مثال از جمله گاز طبیعی، سر کنند. پوتین افزود که در حال حاضر، هیچ جایگزین منطقی برای گاز در اروپا وجود ندارد.

روسیه که حدود ۱۰ درصد از تولید جهانی نفت را در اختیار دارد، طی این مدت روابط نزدیک‌تری با آسیا و چین، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده انرژی در جهان، برقرار کرده و در تلاش است تا از بازار عرضه خود در اروپا فاصله بگیرد. رییس‌جمهوری روسیه در بخش دیگری از سخنان خود گفت که اروپا با تکرار ادعای قطع واردات انرژی از روسیه، به افزایش قیمت‌ها و بی‌ثباتی بازار دامن می‌زند. اتحادیه اروپا با ۲۷ عضو، چهل درصد از گاز طبیعی مورد نیاز خود را از روسیه تامین می‌کند.

غرق شدن رزمناور روسی در دریای سیاه

در این میان وزارت دفاع روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که رزمناو مسکوا در آب‌های دریای سیاه غرق شد؛ رخدادی که مسکو دلیل آن را انفجار در انبار مهمات رزمناو عنوان کرده، اما اوکراین می‌گوید که نیروهای این کشور کشتی روسی را با موشک مورد هدف قرار داده‌اند. رزمناو مسکوا که مهم‌ترین کشتی جنگی روسیه در دریای سیاه محسوب می‌شد، هنگامی که به سمت بندر یدک‌ کشیده می‌شد در هوای طوفانی غرق شد. غرق شدن این کشتی ضربه دیگری است به کارزار نظامی مسکو در حالی که روسیه خود را آماده حملات جدیدی به شرق و جنوب اوکراین می‌کند.

این رزمناو در شرایطی غرق شده است که ناوگان روسیه همچنان به بمباران شهرهای اوکراینی در مجاورت دریای سیاه ادامه می‌دهد و ساکنان اودسا و ماریوپل برای حملات جدید روس‌ها خود را آماده می‌کنند. ایالات متحده گفت که اطلاعات کافی در دست ندارد تا تشخیص دهد که آیا مسکوا مورد اصابت موشک قرار گرفته است یا نه.

اخبار برگزیدهسیاسی
شناسه : 256590
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *