xtrim

افزایش تهدید اتمی پوتین با مشاهده «کرملین پرنده» در آسمان مسکو/مانور هسته‌ای تزار

به گزارش جهان صنعت نیوز:   برای نخستین‌بار این ولادیمیر پوتین بود که در اقدامی تلافی‌جویانه به خاطر تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه توسط کشورهای غربی همزمان با جنگ در اوکراین، دستور داد تا نیروهای بازدارنده هسته‌ای این کشور به حالت آماده‌باش درآیند؛ اقدامی کم‌سابقه که موجب بروز نگرانی‌ها درباره استفاده کرملین از سلاح اتمی شد.

پوتین همچنین گفته است در مورد سلاح‌های هسته‌ای لاف نمی‌زند و در صورت لزوم از آنها استفاده خواهد کرد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در مصاحبه با شبکه سی‌ان‌ان گفته بود روسیه می‌تواند از سلاح‌های هسته‌ای خود در پاسخ به تهدید وجودی استفاده کند. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در مورد خطر جنگ هسته‌ای صحبت کرده است، اگرچه او گفت که مسکو تمام تلاش خود را برای جلوگیری از آن انجام می‌دهد. او هفته گذشته اعلام کرد: « نمی‌خواهم این خطرات را به طور مصنوعی بالا ببرم. خیلی‌ها این را دوست دارند. خطر جدی و واقعی است. ما نباید آن را دست‌کم بگیریم.»

به نوشته رویترز، همزمان و در آستانه برگزاری مراسم بزرگداشت روز ۹ می، در تلویزیون دولتی روسیه هفته گذشته هشدار داده شد که جنگ جهانی سوم محتمل است و نباید این نکته را از ذهن دور داشت که «همه ما روزی می‌میریم.»  پیش‌تر یک کانال دولتی روسیه هم تصاویر شبیه‌سازی شده از شلیک موشک‌های هسته‌ای شیطان-۲ به پاریس، لندن و برلین را پخش کرده بود.

مقامات غربی مجموعه این اقدامات را محکوم کرده‌اند و از مسکو خواسته‌اند از صحبت درباره گسترش منازعه به تقابل اتمی خودداری کند. با این حال گزارش‌ها می‌گویند که کرملین قصد دارد موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای خود را در رأس رژه روز ۹ می به نمایش درآورد تا به این وسیله فشار هسته‌ای بر غرب را تشدید کند.

در حال حاضر واشنگتن هیچ اقدامی که نشان دهد نیروهای هسته‌ای روسیه در حالت آماده‌باش هستند، ندیده است. اما برخی تحلیلگران غربی معتقدند پوتین در صورت گرفتار شدن در اوکراین یا ورود ناتو به جنگ، می‌تواند از سلاح‌های هسته‌ای استفاده کند.

مقامات آمریکایی به سرعت اظهارات پوتین در مورد قرار دادن نیروهای هسته‌ای روسیه در حالت آماده‌باش بالا را خطرناک، تشدیدکننده و کاملا غیرقابل قبول خواندند، در حالی که استولتنبرگ دبیرکل ناتو آنها را تهاجمی و غیرمسوولانه خواند. با این حال، مقامات آمریکایی همچنین بلافاصله تصریح کردند که هیچ نشانه‌ای ندیده‌اند که نیروهای روسی موضع هسته‌ای خود را تغییر داده باشند و ارتش ایالات‌متحده گفت که نیازی به تغییر موضع خود نمی‌بیند.

در ۲۸ فوریه، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا به آمریکایی‌ها گفت که نگران جنگ هسته‌ای با روسیه نباشند. بایدن در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا شهروندان آمریکایی باید نگران وقوع جنگ هسته‌ای باشند، گفت: «نه».

احتمال استفاده از سلاح هسته‌ای

در حالی که کشورهای غربی از زمان حمله به اوکراین تسلیحاتی را به این کشور فرستاده‌اند، بایدن سال گذشته گفت که گزینه ارسال نیروهای آمریکایی به اوکراین روی میز نیست. کارشناسان طیف وسیعی از احتمالات مرتبط با هدف روسیه در صورت استفاده از سلاح هسته‌ای را بررسی کرده‌اند؛ از انفجار بر فراز دریای سیاه یا بخش خالی از سکنه اوکراین برای نشان دادن توانایی‌های خود تا حمله به یک هدف نظامی اوکراینی یا یک شهر. با این حال، استفاده از سلاح هسته‌ای در اوکراین می‌تواند جان سربازان روسیه را هم به خطر بیندازد و ضربه‌ای رادیواکتیوی را به خود روسیه وارد کند.

تغییر چشم‌انداز هسته‌ای

ناتو احتمالا به دنبال طراحی مجدد سپر موشک‌های بالستیک ساخت آمریکا در لهستان و رومانی باشد تا در آینده راکت‌های روسیه را ساقط کند. ناتو مدت‌هاست گفته است هدف طراحی فعلی، مقابله با موشک‌های ایران، سوریه و نیروهای سرکش در خاورمیانه است. هنوز مشخص نیست که آیا حمله روسیه ممکن است سایر کشورهای هسته‌ای مانند هند و پاکستان را بیشتر به استفاده از چنین سلاح‌هایی ترغیب کند یا خیر. اگر اقدام روسیه به‌طور جهانی محکوم شود، به گفته کارشناسان شانس استفاده دیگران از سلاح‌های هسته‌ای نیز کاهش خواهد یافت.

«کرملین پرنده» در آسمان مسکو

این در حالی است که گزارش‌ها از روسیه حاکی هستند که در روزهای گذشته هواپیمای ویژه جنگ اتمی ولادیمیر پوتین در حال پرواز در ارتفاع پایین در نزدیکی مسکو دیده شده است.

مقامات روسی اعلام کرده‌اند این هواپیمای غول‌پیکر ایلیوشن-۸۰ در حال اجرای تمرینات برای رژه سالانه «روز پیروزی» روز دوشنبه ۹ می در میدان سرخ است. روسیه به طور سنتی در این روز با برگزاری یک رژه نظامی، غلبه‌اش بر آلمان نازی در سال ۱۹۴۵ را جشن می‌گیرد. این هواپیما که معروف به «کرملین پرنده» است، از سال ۲۰۱۰ به این سو در مراسم‌های بزرگداشت «روز پیروزی» دیده نشده و کارشناسان می‌گویند بازگشت آن نشانه‌ای است که پوتین قصد دارد پیامی هشدار‌دهنده به غرب ارسال کند. اما اهمیت این هواپیما در چیست و ظهور دوباره آن در میانه بالا گرفتن تنش‌های هسته‌ای میان غرب و روسیه چه معنایی می‌تواند داشته باشد.

هواپیمای «روز قیامت» به سبک روسی

هواپیمای ایلیوشن-۸۰ یا آن‌طور که سازمان ناتو آن را نامگذاری کرده است «مکسدم»، یک مقر فرماندهی هوایی است که مقامات کرملین می‌توانند به هنگام خطر هسته‌ای و از بین رفتن زیرساخت‌ها تمامی عملیات هوایی، زمینی، دریایی و موشکی را از داخل آن کنترل کنند. این هواپیما که با نام رمز روسی آیمک شناخته می‌شود، قرار است پناهگاهی باشد که مقامات ارشد کرملین را در صورت حمله هسته‌ای محافظت خواهد کرد.

ایلیوشن-۸۰ برای نخستین‌بار در سال ۱۹۸۵ پرواز کرد و تحویل آن در سال ۱۹۸۷ پس از تغییرات گسترده آغاز شد. با این حال رسانه‌های غربی تنها پنج سال بعد در سال ۱۹۹۲ و زمانی که قرار بود به صورت رسمی به خدمت گرفته شود از وجود آن مطلع شدند. مشاهده ایلیوشن-۸۰ بیرون از آشیانه بسیار نادر است و آخرین بار آن به ۱۲ سال پیش بازمی‌گردد. تفاوت این هواپیما با همتاهای تجاری آن در این است که پنجره‌های کابین هواپیما از بیرون قابل مشاهده نیستند. این تغییرات برای محافظت از مسافران در برابر یک پالس الکترومغناطیسی (EMP) یا انفجار هسته‌ای انجام شده است.

تعداد درهای عرشه فوقانی هواپیما نیز کاهش یافته و تنها محل یک پلکان هوایی باقی مانده است. این هواپیما همچنین دارای دو محفظه بزرگ ژنراتور برقی است که در داخل موتورهای آن جاسازی شده‌اند. ایلیوشن-۸۰ می‌تواند در آسمان سوخت‌گیری شود، همچنین تجهیزات ارتباطی و الکترونیکی بسیار پیشرفته‌ای در آن تعبیه شده است. در سال ۲۰۲۰ وقتی یکی از آنها در حال تعمیر و نگهداری بود برخی از وسایل‌اش به سرقت رفت که خبرساز شد.

در حال حاضر چهار فروند از هواپیمای اتمی روسیه وجود دارد که همگی در اختیار دسته هشتم هوانوردی اهداف ویژه مستقر در پایگاه هوایی چکالووسکی در نزدیکی مسکو قرار دارند. به جز روسیه، تنها آمریکا است که در جهان هواپیمایی معادل ایلیوشن-۸۰ دارد. هواپیمای «روز قیامت» آمریکا که یک بوئینگ تغییر کاربری داده شده E-4B است و چهار فروند از آن وجود دارد، برای مدیریت شرایط اضطراری جنگ هسته‌ای یا به هنگام بلایای طبیعی استفاده می‌شود.

هواپیمای ایلیوشن-۸۰ جانشین می‌شود؟

سال گذشته گزارش شد که روسیه در حال ساخت و توسعه دو هواپیمای جدید برای حمل رهبران ارشد نظامی و سیاسی این کشور در صورت حمله اتمی است.

یکی از این هواپیماها که قرار است جایگزین ایلیوشن-۸۰ شود، ایلیوشن ۹۶- 400M  نام دارد که نسخه‌ای ارتقایافته از هواپیمای غیرنظامی دوربرد و پهن‌پیکر ایلیوشن-۹۶ محسوب می‌شود. یک نوع از این هواپیما در حال حاضر به عنوان هواپیمای اصلی و مورد علاقه پوتین برای سفرهای هوایی‌اش عمل می‌کند. گفته می‌شود هواپیماهای جایگزین سهولت بیشتری برای رهبر روسیه به هنگام نظارت بر نیروها و موشک‌ها در زمان فاجعه هسته‌ای فراهم می‌کند.

کیف هسته‌ای

پوتین چندین بار در اطراف کیف مخفی هسته‌ای روسیه دیده شده است. ماه گذشته، او از طریق بالگرد به مرکز فضایی ووستوچنی رفت تا با الکساندر لوکاشنکو، رییس‌جمهور بلاروس دیدار کند. پوتین با همراهی مسوولان ارشد نظامی که کیف هسته‌ای را در دست داشتند دیده شد. او تنها چند روز پیش از این دیدار در مراسم تدفین ولادیمیر ژیرنوفسکی از سیاستمداران ملی‌‌گرای افراطی روسیه دیده شد و در آن دیدار نیز همراهان‌اش کیف هسته‌ای را در دست داشتند.

تصور می‌شود که این کیف محرمانه حاوی دستگاه پرتاب موشک‌های استراتژیک کرملین است و حضور آن در مراسم تشییع جنازه به عنوان یک تهدید وحشتناک برای جهان تلقی می‌شود. این کیف که دارای کد کلید شخصی‌سازی شده است معمولا تحت نظارت ۲۴ساعته قرار دارد و زرادخانه هسته‌ای مسکو را کاملا کنترل می‌کند.

این کیف که به زبان روسی چگت (نامگذاری شده از روی کوه چگت در کاباردینو – بالکاریا در روسیه) نام دارد در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی ساخته و برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ میلادی به جهانیان نشان داده شد و محتوای آن از نزدیک در تلویزیون مشاهده شد. تصور می‌شود که حضور قابل مشاهده آن در هفته‌های اخیر نشانه دلهره‌آوری است از آن که رییس‌جمهور روسیه می‌تواند سلاح‌های هسته‌ای ویرانگر را در هر زمانی مستقر کند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 259955
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *