xtrim

پیام‌های «سیسمونی گیت»

به گزارش جهان صنعت نیوز:  همه اینها درحالی است که انتظار می‌رفت نمایندگان مجلس به عنوان وکلای ملت در چنین موارد صدای ملت بوده و از جانب موکلان خود خواستار شفافیت بیشتر شوند، از رییس مجلس یا هر فرد خاطی یا حاشیه‌ساز دیگری توضیح بخواهند و خلاصه کلام اینکه طرف مردم بایستند. از مجلسی که با مشارکت حداقلی روی کار آمده البته شاید این انتظار گزاف باشد، به هرحال نمی‌توان نگفت و نخواست.

از این رو در گفت‌وگو با محمود صادقی نماینده پیشین مجلس و دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها رفتار مجلس یازدهم در ماجرای اخیر را بررسی کردیم.

* بعد از حواشی‌ای که به تازگی پیرو سفر خانواده آقای قالیباف، شاهد یک سکوت تقریبا یک‌هفته‌ای از سوی مجلس و بعد هم انتشار بیانیه‌ای با امضای ۲۳۳ نفر در حمایت از رییس مجلس بودیم! به نظر شما این رفتاری است که جامعه از وکلای ملت انتظار داشت؟

opal

واقعیت این است که اگر مجلس متشکل از نمایندگان مردم باشد، رفتار مناسب این‌گونه نخواهد بود. قاعدتا حتی اگر موضوع از نظر آنها مبتنی بر شایعه و مسائل غیرواقعی باشد هم باید به صورت شفاف برخورد کنند نه اینکه به شکل دستوری، شعاری و بیانیه‌ای سر و ته آن را هم آورند و جلسه غیرعلنی برگزار کنند. قاعده این بود که مجلس یک جلسه علنی برگزار می‌کرد و در حضور مردم مساله را مطرح می‌کرد تا معلوم شود که مساله چه بوده است. حتی افرادی که این موضوع را مطرح کرده‌اند می‌توانستند مدارک خود را ارائه کنند تا بررسی و به ملت گزارش داده شود اما دیدیم که خیلی شعاری با موضوع برخورد کردند و آن را در یک سطح امنیتی بردند.

*همین ورود به سطح امنیتی درباره موضوعی که شاید می‌شد خیلی ساده‌تر از آن عبور کرد، چه نتیجه‌ای دارد و چه پیامی به افکار عمومی می‌دهد. به خصوص به رسانه‌ها چه پیامی می‌دهد زیرا به هرحال نقش رسانه‌ها در انتشار و بازنشر چنین موضوعاتی قابل انکار نیست.

انتظار این بود که اولا خود رییس مجلس پیش‌قدم می‌شد. دوما اگر او پیش‌قدم نشد، مجلس این کار را می‌کرد. به هر حال در زمانه‌ای که عصر انتشار آزادانه اطلاعات است باید به اقتضای این زمانه عمل می‌کردند و وارد فاز تهدید و امنیتی کردن نمی‌شدند. این رویکرد در درجه اول به حیثیت مجلس ضربه زده و فضای بی‌اعتمادی به مجلس را تشدید می‌کند. در درجه بعد هم به نظام اطلاع‌رسانی و رسانه‌ای کشور آسیب می‌زند. به این خاطر که مطبوعات و رسانه‌ها را وارد لاک احتیاط و محافظه‌کاری‌ای می‌کند که اصلا با اقتضائات این دوره سازگاری ندارد.

* به نظر شما این رویه چقدر برای حامیان قالیباف نتیجه‌بخش خواهد بود، یعنی آن‌طور که خواستند، از مساله عبور خواهد شد؟

به نظرم اینطور نیست و کنجکاوی و بی‌اعتمادی مردم بیشتر خواهد شد. مردم با خود می‌گویند که حتما در پس ماجرا خبری بوده که تمایل ندارند باز شود لذا این رویکرد نتیجه معکوس دارد.

* پس معتقد هستید که بهتر بود آقای قالیباف زودتر اقدام به توضیح و حتی عذرخواهی می‌کرد چون حتی در صحبت‌های ایشان در جلسه غیرعلنی هم نشانه‌ای از عذرخواهی ندیدیم.

البته گویا آقای قالیباف گفته بود که توضیح در این باره را به فرزندان خود سپرده است. پسر او هم توضیحی ارائه کرده و خطا بودن مساله را پذیرفته و عذرخواهی کرده بود اما شاید بهتر بود که خود او این کار را می‌کرد. البته انتظار نمی‌رود که هر وقت شایعه‌ای علیه یک نفر مطرح شد سریعا توضیح بدهد و عذرخواهی کند اما در این موضوع که تا این حد حساسیت ملی را برانگیخت آنقدر ارزش داشت که آقای قالیباف شخصا اقدام به شفاف‌سازی کند. خصوصا در این مجلس که با شعار شفافیت آمده‌اند، انتظار می‌رفت که شفاف عمل کنند اما دیدیم که در عوض از ضرورت طرح صیانت صحبت می‌کنند.

همین هم نشان می‌دهد که مقصود آنها از طرح صیانت فیلتر و سانسور و … است و این برخلاف ادعاهای آنان درباره حقوق کاربران است و هدفشان بیشتر کنترل و محدود کردن کاربران است.

* این سفر، خیلی موضوع بزرگی نبود اما حساسیت زیادی را برانگیخت. این حجم از توجه به این ماجرا چه پیامی را برای آقای قالیباف و مسوولان در رده ایشان دارد؟ فکر می‌کنید که پیام را دریافت کرده‌اند؟

پیام‌های زیادی دارد. مثلا اینکه نشان می‌دهد مردم احساس فاصله بین مسوولان می‌کنند. همچنین بین ظاهر زندگی مسوولان و واقعیت آن یک دوگانگی و دورویی یا ریاکاری احساس می‌کنند. به خصوص که این سفر در شرایط تنگناهای اقتصادی صورت گرفت. اگرچه سفر به ترکیه قابل قیاس با خیلی سفرهای دیگر نیست و آقای قالیباف هم گفت که از وی‌آی‌پی و پروتکل‌های خاص استفاده نکرده‌اند، اما مردم انتظار دارند که در این شرایط تنگناها رفتار و شعارهای مسوولان با هم هماهنگ باشد. به ویژه با شعارهایی که در تاکید بر استفاده از تولیدات داخلی مطرح می‌کنند. البته خبر ندارم که واقعیت چه بوده و واقعا برای خرید سیسمونی رفته‌اند، چقدر بار اضافه داشته‌اند و… اما می‌دانم که مساله می‌شد به شکلی ساده‌تر و صادقانه‌تر مدیریت شود.

* خیلی‌ها معتقدند که این پروژه‌ای برای تخریب قالیباف و در راستای رقابت‌های درون جریان اصولگرایان بود. قبل از آن هم ماجرای فایل صوتی را داشتیم. فکر می‌کنید که قالیباف با این رویکرد و برخوردی که داشت، از این مساله عبور کرد یا مخالفان او موفق می‌شوند؟

واقعیت این است که من از مسائل پشت‌پرده خبر ندارم و نمی‌دانم که آیا واقعا دست‌هایی در کار بوده و خواسته‌اند او را از رقابت‌های داخلی خودشان حذف کنند یا خیر اما قطعا این موضوع در حافظه تاریخی مردم باقی می‌ماند. به خصوص که حل نشده ماند و با تهدید یا تشکیل پرونده برای این و آن همراه شد و این وضعیت یک نقطه منفی در کارنامه قالیباف خواهد بود.

* شما هم در توئیتر نوشته بودید که نمی‌دانم قالیباف چوب چه چیزی را می‌خورد؟ فکر می‌کنید که قالیباف در موضوع صیانت یا… اقدام خاصی کرده که حالا در نتیجه آن برخی از اصولگرایان با او چنین می‌کنند؟

دقیقا نمی‌دانم و بر اساس حدس بود. بعید می‌دانم که وحید اشتری و بچه‌های عدالتخواه که این خبر را منتشر کردند، قصد خاصی داشته باشند اما کسانی که روی این موج سوار شدند، احتمالا به مسائلی نظر داشته‌اند. به هر حال مجلس تحت مدیریت قالیباف یعنی آن تشکیلات مرکز پژوهش‌ها و معاونت قوانین انصافا با موضوع صیانت، علمی و کارشناسانه برخورد کرده و همراهی نکردند، این رفتار به قالیباف نسبت داده می‌شد و شاید خواسته‌اند به او نشان دهند که اگر صیانت آن‌طور سفت و سخت نباشد، ممکن است چنین بلاهایی هم به سر مسوولان بیاید تا مجاب به همراهی شوند. یا شاید هم موضوع به انتخابات آتی هیات رییسه که نزدیک است ربط داشته باشد و جریان رقیب قالیباف که طیف تندروتر مجلس است، بخواهد کرسی ریاست را از او بگیرد. این احتمالات را می‌دهم اما مبتنی بر اطلاعات نیست و در حد حدس و تحلیل است.

* در همین فضای حدس و تهدید، فکر می‌کنید که این مدل برخورد قالیباف و قالیبافی‌ها توانستند تلاش‌هایی که علیه او شده را خنثی کنند؟

نمی‌دانم. دیدم که یکی از نمایندگان مصاحبه کرده بود که به او گفته‌اند بیانیه اخیر بیانیه حمایت از سخنان رهبری است و امضای خود را هم پس گرفته بود. طبیعتا اگر اینطوری بیانیه امضا و اقدام به حمایت کرده باشند که حتما آسیب بیشتری به قالیباف خواهد زد. به هر حال فکر می‌کنم رقابتی در مجلس برای بحث ریاست وجود دارد و این موضوع هم آسیبی به قالیباف زد.

* رو شدن مسائل مختلف علیه قالیباف که اسمش پروژه باشد یا هر چیز دیگری، فارغ از اینکه چقدر مبتنی بر واقعیت و چقدر ناشی از سیاسی‌کاری است، فکر می‌کنید که در حال حاضر موقعیت قالیباف چطور است؟ آیا ضعیف‌تر و متزلزل‌تر از قبل شده؟

برای دانستن موقعیت او نزد افکار عمومی که باید نظرسنجی کرد اما به نظر می‌رسد آسیب زیادی خورده باشد. در مناسبات پشت پرده قدرت اما نمی‌دانم که جایگاه و موقعیتی داشته باشد. چون بالاخره حاشیه امنیتی او کم نیست و قبلا هم مسائلی را از سر گذرانده است. به نظر می‌رسد که طرح مسائل مختلف علیه او نتیجه خاصی نداشته است. در موضوعات مربوط به شهرداری و هولدینگ یاس هم پرونده‌های قضایی مطرح شده و تا حدی هم جلو رفته اما به خود او آسیب نرسانده است.

* در واقع او موضوعات جدی‌تر و سخت‌تر را هم از سر گذرانده است.

همین‌طور است.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 259959
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *