xtrim

شناسایی رفتار طلا با نگاه به نوسانات دلار

محمدمهدی مومن‌دوست *

در این یادداشت تحلیل نمودار قیمت طلا برحسب دلار آمریکا به روش تکنیکال برای دو مسیر صعودی و نزولی پیش‌بینی می‌شود. در مسیر صعودی، قیمت در چند روز اخیر محدوده ۱۹۰۰ دلار را شکسته و تا خط ۱۸۵۰ دلار نزول داشته است. پس از آن توان شکستن خط ۱۸۵۰ دلار را نداشته و حرکت اصلاحی تا نزدیک ۱۹۰۰ دلار شکل گرفته است. اگر شاخص قیمت، انرژی کافی برای شکستن محدوده ۱۹۰۰ دلار را داشته باشد تا تراز بعدی فیبوناچی یعنی محدوده ۱۹۲۰ دلار افزایش خواهد داشت و پس از شکستن آن و عبور از ترازهای فیبوناچی بعدی، به خط ۱۹۷۵ دلار برخورد خواهد کرد. در صورتی که شاخص قیمت بتواند تمام خطوط مقابل خود را بشکند، افزایش قیمت تا ۲۰۰۰ دلار و سپس ۲۰۷۰ دلار کاملا محتمل است.

واحد سنجش مقدار طلا در نمودارها، اونس است که به صورت مخفف با OZ نمایش داده می‌شود. اصطلاح اونس در واحد اوزان بین‌الملل، کاربردهای مختلفی دارد که وزن و مشخصات آنها متفاوت از یکدیگر است. اونس بین‌المللی تروا (Troy Ounce) برای سنجش فلزات گرانبها استفاده می‌شود. یک اونس طلا، اصطلاحی جهت سنجش ۱۰/۳۱ گرم طلا با خلوص ۹۹/۹۹ درصد (۲۴ عیار) است. ابتدا به دو نکته اشاره می‌کنم؛ نخست آنکه حرکت نمودار قیمت اونس طلا برحسب دلار آمریکا به دلیل تاثیرگذاری پارامترهای متعدد سیاسی- اقتصادی روی آن، دارای نوسانات متعدد و گاه پرهیجانی است که بررسی و پیش‌بینی حرکت آن، یکی از سخت‌ترین کارهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال است، بنابراین مدت اعتبار این تحلیل‌ها محدود بوده و هرچند روز یک‌بار نیازمند به‌روزرسانی و ارائه تحلیل جدید است. نکته دوم اینکه این تحلیل‌ها فقط مربوط به قیمت طلا در بازارهای جهانی است. قیمت طلا و سکه در ایران، بیشتر تابع قیمت ریالی دلار آمریکا است؛ بنابراین الزاما از تغییرات قیمت طلای جهانی پیروی نمی‌کند. نمودار (۱) قیمت طلا در بازه‌های زمانی ماهانه برای ۱۲ سال اخیر است. در این نمودار خطوط مهم حمایتی و مقاومتی ترسیم شده است. وضعیت قیمت طلا نسبت به هر یک از این خطوط و درجه اعتبار آنها، محور اصلی این یادداشت است. برای تمرکز بهتر در وضعیت فعلی شاخص قیمت طلا، نمودار تغییرات قیمت در بازه‌های زمانی یک هفته‌ای برای دو سال اخیر را در یک تصویر نمایش داده و خطوط مهم حمایتی و مقاومتی آن را بررسی می‌کنیم. همان‌طور که در نمودار شماره (۲) مشاهده می‌کنید در ماه آگوست ۲۰۲۰میلادی قیمت تا ۲۰۷۵ دلار بالا رفته و سپس طی مدت حدود هفت ماه یعنی تا مارس ۲۰۲۱ میلادی به عدد ۱۶۷۶ دلار کاهش داشته است. پس از آن روند صعودی جدیدی شکل گرفته و پس از یک‌سال به عدد ۲۰۷۰ دلار رسیده است. مجددا حرکت نزولی قیمت آغاز شده و پس از شکستن محدوده ۱۹۰۰ دلار، هم‌اکنون در لحظه تنظیم این یادداشت در محدوده ۱۸۹۰ دلار است. در نمودار شماره (۳)، نمایی دقیق‌تر از اتفاقات رخ داده را شاهد هستیم. قیمت در چند روز اخیر محدوده ۱۹۰۰ دلار را شکسته و تا خط ۱۸۵۰ دلار نزول داشته است. سپس توان شکستن این محدوده به سمت پایین را نداشته و دوباره به سمت خط اصلی ۱۹۰۰ دلار حرکت کرده است. این رفتار شاخص قیمت که به انگلیسی Pullback نامیده می‌شود، اسامی مختلفی دارد که همگی بیانگر بازگشت و اصلاح قیمت برخلاف روند اصلی آن است. از لحاظ روانشناسی وقتی یک محدوده قیمت شکسته شده و کاهش یا افزایش ناگهانی قیمت رخ می‌دهد، پس از مدتی برخی از معامله‌گران دچار تردید شده و از معامله خود صرف نظر می‌کنند. این رفتار سبب حرکت‌های برگشتی موقتی در نمودار قیمت می‌شود. در واقع کل نمودار قیمت، مجموعه‌ای از هزاران روند و تصحیح روند است که در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند.

حرکت پلکانی

به طور کلی، صعود و نزول قیمت هیچ‌گاه یکدست و سرراست نیست و همواره با یک حرکت پلکانی همراه است که قله‌ها و دره‌هایی را ایجاد می‌کند. در مسیر صعودی، قله‌های جدید از قله‌های قبلی بالاتر هستند و در مجموع سبب افزایش قیمت‌ها می‌شوند. در مسیر نزولی، قله‌های جدید از قله‌های قبلی پایین‌تر هستند و در مجموع سبب کاهش قیمت‌ها می‌شوند. بررسی وضعیت کندل‌ها اطلاعات خوب و نسبتا دقیقی در مورد حرکت نمودار قیمت به ما می‌دهند. کندل‌ها به تنهایی نمی‌توانند حرکت نمودار را پیش‌بینی کنند، اما بررسی آنها در کنار سایر روش‌های تکنیکال، راهگشا خواهد بود. در ادامه چند کندل مهم و کاربردی در نمودار قیمت طلا را با هم مرور می‌کنیم. در نمودار شماره (۴) مشاهده می‌کنید که از ترکیب کندل صعودی مورخ هشتم مارس و کندل نزولی ۹ مارس ۲۰۲۲ میلادی، یک کندل ستاره دنباله‌دار Shooting Star ایجاد می‌شود که بدن‌های کوچک و دنباله‌ای بلند دارد و خبر از نزول قیمت‌ها می‌دهد. این کاهش، ظرف پنج روز پس از آن تا عدد ۱۸۹۵ دلار ادامه داشته است، همچنین در تاریخ ۱۸ آوریل ۲۰۲۲ نیز یک کندل ستاره دنباله‌دار Shooting Star شکل گرفته است که خبر از نزول قیمت‌ها می‌دهد. این کاهش، ظرف هشت روز پس از آن تا عدد ۱۸۷۲ دلار ادامه داشته است. در نمودار شماره (۵) می‌بینیم که دو کندل چکش (Hammer) در تاریخ‌های ۱۶ و ۲۹ مارس ۲۰۲۲ شکل گرفته است که خبر از صعود قیمت‌ها می‌دهد. این افزایش تا نزدیک ۲۰۰۰ دلار ادامه داشته است. در نمودار شماره (۶) خطوط تراز فیبوناچی در بازه‌های زمانی روزانه برای چند ماه اخیر ترسیم شده است.

مسیر نزولی

در ابتدای یادداشت به مسیر صعودی قیمت طلا اشاره شد اما در مسیر نزولی اگر انرژی کافی برای شکستن محدوده ۱۹۰۰ دلار وجود نداشته باشد، این خط قیمت را پس زده و دوباره حرکت نزولی آغاز خواهد شد. این نزول مجددا تا خط ۱۸۵۰ دلار پیش خواهد رفت و در صورتی که این بار بتواند آن خط را بشکند پس از آن رسیدن به خط ۱۸۰۰ دلار پیش‌بینی می‌شود. در مسیر این حرکت، موانعی مانند خط ۱۸۳۰ دلار وجود دارند که سبب شکل‌گیری حرکت‌های تصحیحی صعودی خواهند شد. در صورتی که نزول قیمت‌ها قدرت شکستن محدوده ۱۸۰۰ دلار را داشته باشد، نزول قیمت‌ها تا عدد ۱۷۰۰ دلار پیگیری خواهد شد که در وسط راه با خط ۱۷۵۰ دلار مواجه خواهد شد. شکستن این خطوط کار سختی است، اما اگر محقق شود پس از آن به ترتیب خطوط ۱۵۲۰ دلار، ۱۳۷۵ دلار و ۱۲۰۰ دلار قرار دارند که عبور کردن از آنها و رسیدن به خط ۱۰۵۰ دلار کار ساده‌ای نخواهد بود.

* کارشناس مطالعات استراتژیک

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 259963
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *