قصه تکراری سر بریدن درختان پایتخت/تفکر مافیایی
به گزارش جهان صنعت نیوز: مهدی پیرهادی، رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در واکنش به اینکه به نظر میرسد جابهجایی درختان به یک رویه برای اقدامات توسعهای در شهر تبدیل شده که این اقدام در منطقه ۱۷ انتقاد شدید عضو هیاترییسه شورا را نیز به همراه داشت، اظهار کرد: نامهای را به معاون خدمات شهری ارسال کردیم و از آنها نظر کارشناسی خواستیم. طی بررسیای که به صورت شفاهی اعلام کردند، کارشناسان سازمان بوستانها این موضوع را بررسی کردند و اقدامی که منطقه ۱۷ انجام داده براساس ضوابط و چارچوبی بوده است که برای آن مشخص کرده بودند.
پیرهادی ادامه داد: مرجع تخصصی برای اظهار نظر در این حوزه سازمان بوستانها و فضای سبز است که به عنوان متولی پیگیر این موضوع است و انصافا نیز در این زمینه دغدغه دارند و اگر احساس کنند جایی به درختان آسیبی میرسد حتما جلوی این ماجرا را میگیرند.
رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران اضافه کرد: مگر اینکه ببینیم یک پروژه عمرانی در شهر تهران وجود داشته باشد که تعدادی درخت مانع از اجرای آن باشند چون نمیتوانیم یک پروژه عمرانی بزرگ را متوقف کنیم. یا ممکن است معضلی در یک منطقه شهری وجود داشته باشد و برای حل آن ممکن است نیاز به جابهجایی چند درخت باشد و پروژه متوقف شود به واسطه اینکه چند درخت را نخواهیم جابهجا کنیم.
پیرهادی افزود: در سال گذشته ۱۲۵۰ هکتار جنگلکاری و درختکاری انجام شد و چند بوستان نیز افتتاح شد. در منطقه ۱۷ طی یک تا دو ماه آینده یک بوستان دو هکتاری افتتاح خواهد شد. هزاران درخت در منطقه داریم و ممکن است یک تعدادی درخت برای عملیات عمرانی جابهجا شوند. کمااینکه در منطقه ۱۷ کارشناسان مورد بررسی قرار دادند و جابهجایی در زمان مناسب و در فصل خودش انجام شده است.
او تاکید کرد: اگر معضلی در شهر تهران وجود داشته باشد که چند درخت جلوی یک فعالیت عامالمنفعهای برای مردم است و مردم میخواهند از این خدمات استفاده کنند حتما با آن موافقت میکنیم. حتی اگر در فصل مناسب نباشد و چند درخت باشد که با چارچوب خود و توسط دستگاههایی درختان را جابهجا کنند.
پیرهادی افزود: رویکرد اصلی ما حتما خدمترسانی، رفع معضلات و مشکلات مردم و آسیبهایی است که از این قضایا وجود دارد. ممکن است یک معبر بازگشایی شود و آلودگی هوای شهر تهران را کاهش دهد یا بازگشایی معبری در مصرف سوخت و انرژی صرفهجویی به همراه داشته باشد. این موارد در کمیتهای بررسی میشود و مورد سنجش قرار میگیرد و اگر به صلاح شهر تهران باشد به آن عمل میکنند.
رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران درباره رسیدگی به موضوع جابهجایی درختان چیذر نیز گفت: نامهای به معاونت خدمات شهری ارسال کردیم و منتظر پاسخ هستیم و نتیجه را پس از دریافت جواب شهرداری اعلام میکنیم.
این اظهارات در حالی است که سوده نجفی عضو هیاترییسه شورای شهر تهران در شصت و یکمین جلسه شورای شهر تهران با تکرار تذکری درباره جابهجایی غیراصولی درختان در منطقه ۱۷ ضمن انتقاد از تهیه یک گزارش سفارشی از سوی صداوسیما که در آن نشانی از یک کارشناسی دقیق وجود نداشت گفته بود: «بیش از ۱۰۸ اصله درخت به صورت غیراصولی و در فصل نامناسب جابهجا شده است. بر اساس بررسی و بازدید کارشناسان بنده از درختان قطع شده در منطقه که به همراه کارشناس خبره و متخصص بازنشسته در این حوزه و کارشناس فضای سبز منطقه صورت گرفت مشخص شد ۷۲ اصله درخت در اجرای عملیات جابجایی خشک شده و ۲۱ اصله درخت نیز وضعیت مناسبی نداشته و به احتمال زیاد در آینده خشک خواهند شد. ۴۸ اصله درخت جابهجا شده و ۲۷ اصله درخت هم در وضعیت غیرمشخص قرار دارد. نکته مورد توجه دیگر این است که این درختان با وسیله مناسب جابهجا نشده و حتی برای سهولت در این امر شاخ و برگ سبز درختان هم هرس شده است که مجموع این اتفاقات در منطقهای که کمبود فضای سبز دارد فاجعه و بحران است.»
مافیای مدیریت شهری
در همین راستا محمدرضا محبوبفر، کارشناس بحرانهای محیطی به «جهانصنعت» گفت: اگر منظور رییس کمیسیون محیطزیست شورا در خصوص قطع کامل درختان به بهانه منفعت مردم است که به نظرم چنین رفتاری از سوی شورایان با مسوولیت آنها درخصوص حفظ محیطزیست و مدیریت شهری منافات دارد. اما اگر به فکر جابهجایی درختان در همان محلاند، ایرادی ندارد. البته درختانی که دارای قدمت زیادیاند، جابهجایی آنها امکانپذیر نیست. زیرا این درختان بر اثر جابهجایی خشک میشوند و از بین میروند.
وی افزود: در هر صورت قطع درختان از هر محلهای منجر به آسیب زیستمحیطی در آن میشود. زیرا آلودگی این روزهای تهران بسیار زیاد است. درختان محله هوای محیط را پاکیزه نگه میدارند. اما با قطع یا جابهجایی آنها دیگر درختی برای مقابله با تشدید آلودگی هوا در آن منطقه وجود ندارد. درختان به عنوان زیستمندان کلیدی اکوسیستم میتوانند در کاهش آلودگی هوا، آلودگی صوتی و شدت باد و همچنین جلوگیری از فرسایش خاک موثر باشند. بنابراین کمترین آسیبها به فضای سبز شهری، تبعات منفی زیستمحیطی مانند افزایش آلودگیهای محیطی و تبعات اجتماعی منفی مثل کاهش نشاط و شادابی روحیه شهروندان را میتواند در پی داشته باشد. قانون برای آسیب رساندن به فضای سبز شهری و حتی گونههای حیاتوحش مجازات قضایی درنظر گرفته است، البته آگاه کردن شهروندان نسبت به تبعات منفی آسیب رساندن به محیطزیست، مقدم بر قوانین است. شاید از نظر برخی از مردم یک درخت، ۱۰مترمکعب الوار به نظر برسد اما برای افرادی که چنین دیدگاهی دارند باید توضیح داد که این درخت دامنه وسیعی از پرنده و حیاتوحش را در خود پناه داده است، سالانه صدها مترمکعب اکسیژن تولید میکند که پایداری محیطزیست را در پی دارد و فقدان آن موجب کاهش اکسیژن، گسترش بیماریهای تنفسی و ناپایداری محیطزیست میشود و میتواند هزینه اقتصادی زیادی بر دوش دولت بگذارد.
این کارشناس سلامت اظهار کرد: به طور کلی چنین پدیدهای در کشورهای مختلف جهان بیسابقه است. آنها هیچگاه درختان را برای اجرای پروژه عمرانی قطع نمیکنند. شورای شهر تهران باید این موضوع را در نظر بگیرد که شهرهای مختلف در دنیا از خاورمیانه تا اروپا در صدد تخریب بزرگراهها برای ایجاد فضای سبز هستند. چرا که این روزها آلودگی هوا و زیستمحیطی در تمام دنیا به یکی از چالشها تبدیل شده است. این در حالی است که شورای شهر تهران با وجود آلودگیهای فراوان پایتخت به جای کاشت درخت و چارهای برای حل بحران آلودگی هوا درختان را قطع میکند. مگر نمیدانند که قطع درختان یا حتی جابهجایی درختی منجر به تشدید آلودگی هوای پایتخت میشود.
متاسفانه این روزها افراد با سوءنیت خاص و عدمتعهد به مردم در راستای منافع مافیای ساختوساز قدم بر میدارند و از قضا در راس مدیریت شهری سمت دارند.
او ادامه داد: بنابراین اصرار بر ایجاد پارکینگ به بهانه منفعت مردم به همان مافیای شهری برمیگردد. زیرا با توجه به آلودگی تهران منفعت مردم در کاشت درخت است. درختان ریه تنفسی مردم تهران هستند، نباید آنها را به بهانه مافیایی شهری قلعوقمع کرد. درنتیجه ایجاد پارکینگ نه تنها به صلاح و منفعت عموم مردم نیست بلکه محیطزیست شهری نیز با چنین اقدامی به خطر میافتد. تمام این جریانها ناشی از مافیای ساختوساز و مدیریت شهری است. البته بخشی از مافیای مدیریت شهری در ساختوساز فعال است، بخش دیگر آن نیز در زبالهگردان فعالیت میکند. در هر صورت مافیای شهری به نحوی به دنبال کسب سود و منفعت هستند. البته تاکنون توان مقابله با مافیاها را نداشتیم و نداریم. زیرا این روزها مافیا در تمامی امور از جمله اقتصاد، دارو، شهری و غیره فعال است.
اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :