زلزله قیمتی در بازار تراشه
به گزارش جهان صنعت نیوز: طبق گزارش بلومبرگ، «سامسونگ» سرگرم آماده شدن برای افزایش ۲۰ درصدی قیمت برخی قطعات ساخت خودش است. گفتنی است که «سامسونگ» بزرگترین تولیدکننده گوشی هوشمند در دنیاست و کمپانیهای بسیاری مانند «اپل» برای ساخت محصولات خود به قطعات «سامسونگ» وابستگی دارند. بدین ترتیب «سامسونگ» میتواند با افزایش قیمت، برخی از زیانهای ناشی از کمبود تراشه را پوشش دهد.
این تصمیم «سامسونگ» میتواند جدا از شرکتهای بزرگ، روی مصرفکنندگان و مشتریان نیز تاثیرگذار باشد، زیرا اگر قرار باشد شرکتهای دیگر برای قطعات، پول بیشتری به «سامسونگ» بپردازند، در نتیجه محصول آنها نیز برچسب قیمتی گرانتری خواهد داشت. اما تاثیر دیگر این تصمیم «سامسونگ» این است که احتمالا شرکتهای دیگر تنها زمانی به افزایش قیمت مذکور تن خواهند داد که اطمینان پیدا کنند این هزینه اضافی باعث میشود تا محصولات آنها در تاریخی که مشتری انتظار آن را دارد، به دستش خواهد رسید. با این حال افزایش قیمت محصولات سایر کارخانهها به همان میزان ۲۰ درصد و طی یک شب نخواهد بود. آنها نیز به فراخور هزینه تولید و سود خود قیمت محصولاتشان را بالا خواهند برد که این مورد احتمالا در محصولات پرچمدار بیشتر به چشم خواهد آمد. لازم به ذکر است که «سامسونگ» در طول چند سال اخیر ثبات قیمت محصولات خود را حفظ کرد اما حالا فشار چندجانبه رویدادهایی نظیر جنگ اوکراین، قرنطینههای چین و کمبود جهانی تراشه این شرکت را به واکنش وا داشته است.
زلزله قیمتی در بازار تراشه در راه است
همچنین منابع مطلع میگویند این اقدام که انتظار میرود از نیمه دوم سال جاری میلادی اعمال شود، بخشی از تلاش گسترده صنعت تراشهسازی برای افزایش قیمتها برای جبران هزینههای فزاینده تامین مواد و استفاده از خدمات لجستیکی است. قیمت انواع تراشه، احتمالا حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش مییابد و تراشههای تولید شده در گذشته احتمالا با افزایش قیمت بیشتری روبهرو خواهند شد. «سامسونگ» هنوز در حال بحث و گفتوگو با برخی خریداران است، ولی مذاکرات با برخی از مشتریان را تکمیل کرده است. این شرکت پس از شرکت تولید نیمههادی تایوان موسوم به «تیاسامسی»، دومین تولیدکننده بزرگ تراشه در جهان است. TSMC جهش ۳۷ درصدی در میزان فروش سه ماهه جاری را پیشبینی کرده و گفته است که انتظار دارد ظرفیت تولید تراشه در سال جاری در بحبوحه بحران جهانی تراشه که سفارشات را افزایش داده، محدود باقی بماند.
مشکلات زنجیره تامین گریبانگیر «اپل» شد
از طرفی مشکلات مربوط به زنجیره تامین ماههاست صنعت محصولات الکترونیکی را درگیر کرده است. این چالشها حالا به کارخانههای تامینکننده محصولات «اپل» هم رسیده و دستگاههای مختلف این شرکت از جمله آیپد ایر، مک استودیو و مکبوک پرو را را از چند هفته تا چند ماه ناموجود کرده است. تاخیر در عرضه بخشی از محصولات «اپل» اولینبار توسط کاربری در توئیتر به نام BasicAppleGuy مطرح شد. او در پستی اعلام کرد که بسیاری از محصولات «اپل» در آمریکا حداقل تا چند وقت ناموجود شدهاند. نکته جالب اینجاست که برخلاف آیپد ایر، مک استودیو و استودیو دیسپلی که در اسفند ماه معرفی شدند، مکبوک پرو از اکتبر پارسال هنوز در بحث تولید مشکل دارد.
البته برخی از این محصولات ممکن است بهصورت مقطعی موجود شوند، اما موجودی اکثر آنها تا دو الی سه ماه آینده بسیار محدود خواهد بود. به نظر میرسد که «اپل» تمرکز زنجیره تامین خود را روی تامین محصولات پرفروشتری مثل آیفون گذاشته تا جریان درآمدهای خود را حداقل به شکل قابلتوجهی از دست ندهد. زنجیره تامین از آغاز همهگیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ بسیاری از شرکتها را دچار مشکل کرده، اما «اپل» تقریبا از اثرات این اتفاق در امان بوده است. ظاهرا توانایی «اپل» در تضمین سفارشات، رایزنی با منابع تامین و موجودی بالای انبارهای این شرکت به تداوم فعالیت کارخانههای آنها کمک کرده بود. ولی اکنون این چالشها بیش از هر زمان دیگری موجودی محصولات کوپرتینوییها را تحت تاثیر قرار داده است.
کمبود تجهیزات تراشهسازی وضعیت بازار تراشه را بغرنج میکند
با این حال تولیدکنندگان قطعات نیمههادی به شدت در حال افزایش ظرفیت تولید هستند و تجهیزات جدیدی برای کارخانههایشان خریداری میکنند و در همین حین پیشبینی میشود فروش تراشه در سال جاری میلادی به مجموعا ۷/۴۲۷ میلیارد واحد برسد. تقاضا برای ابزارهای لیتوگرافی بسیار بالا است و ASML Holding، بزرگترین تولیدکننده اسکنر در دنیا، هشدار میدهد که تنها ۶۰ درصد از سفارش دستگاههای لیتوگرافی DUV قابل تامین است. براساس آنچه Tom’s Hardware مینویسد، مدیر اجرایی ارشد ASML گفته با وجود شرایط نامعلوم بازار عقیده دارد «محرکهای اساسی رشد، دستنخوره باقی میماند.»
به گفته او تقاضا در تمام بخشهای بازار «به شکل بیسابقهای» بالا است و این موضوع، لیتوگرافیهای قدیمی و جدید را نیز دربر میگیرد. کارخانههای ASML هماکنون با بیشترین ظرفیت ممکن در حال فعالیت هستند و انتظار میرود تقاضا در سال آینده میلادی بیشتر از عرضه باشد. ASML تاکید میکند که برای تولید ابزارهای بیشتر باید ظرفیت بیشتری در نظر بگیرد و انجام این کار به زمان نیاز دارد. مدیر اجرایی ASML صراحتا بیان میکند که احتمالا شرکت تحت مدیریت او امسال توانایی برآورده کردن تنها ۶۰ درصد از سفارشها را دارد. ASML در تلاش است ظرفیت کارخانههایش را تا سال ۲۰۲۵ به ۹۰ سیستم EUV 0.33 NA و ۶۰۰ سیستم DUV افزایش دهد. این شرکت تا پیش از رسیدن به سال ۲۰۲۵ حدودا ۲۰ سیستم EUV High-NA (0.55 NA) را نیز وارد چرخه فعالیت میکند. بدینترتیب بدون دسترسی به تعداد کافی از اسکنر لیتوگرافی (و ظرفیت تولید کمتر از حد انتظار)، به نظر میرسد تا چند فصل دیگر قرار است شاهد کمبود تراشه در بازار باشیم. گفتنی است ASML توانسته در فصل اول سال ۲۰۲۲ فروش خالص ۵/۳ میلیون یورو و درآمد خالص ۶۹۵ میلیون یورو را کسب کند.
لینک کوتاه :