xtrim

آخرین سنگر و نماد مقاومت اوکراین فرو ریخت/سقوط «ماریوپل»

به گزارش جهان صنعت نیوز:  جنگ روسیه و اوکراین با خروج جنگجویان آزوف از کارخانه فولاد ماریوپل وارد مرحله جدیدی شد. بدین‌ترتیب طولانی‌ترین مقاومت اوکراینی‌ها در برابر تجاوز ارتش روسیه در هشتادوسومین روز جنگ شکست و بسیاری از سربازان مجروح اوکراینی به شهری در مجاورت بندر ماریوپل که تحت کنترل روسیه است، منتقل شدند. این درحالی است که نبردها همچنان در خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین ادامه دارد. روز دوشنبه خبرهایی از پیشروی نیروهای اوکراینی در این شهر مهم منتشر شد.
ارتش اوکراین دیروز اعلام کرد که در تلاش است تا تمام نیروهای باقیمانده خود را از کارخانه فولاد محاصره‌شده در ماریوپل خارج کند و کنترل شهر را پس از ماه‌ها به روسیه واگذار کند. این خروج، احتمالا پایان طولانی‌ترین و خونین‌ترین نبرد جنگ اوکراین و شکستی قابل توجه برای اوکراین است. طبق این گزارش، در حالی که سایر بخش‌های ماریوپل کاملا در دست روسیه است، صدها سرباز و غیرنظامی اوکراینی در زیر کارخانه فولاد آزوف‌استال مخفی شده بودند.

غیرنظامیان داخل این تاسیسات در هفته‌های اخیر خارج شدند و بیش از ۲۶۰ سرباز که برخی از آنها زخمی بودند، اواخر روز دوشنبه کارخانه را به مقصد مناطق تحت کنترل روسیه ترک کردند. ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین در بیانیه‌ای اعلام کرد که پایگاه ماریوپل ماموریت رزمی خود را انجام داده و افزود: فرماندهی عالی نظامی به فرماندهان واحدهای مستقر در آزوف‌استال دستور داد تا جان پرسنل را نجات دهند… مدافعان ماریوپل قهرمانان زمان ما هستند.

معاون وزیر دفاع اوکراین هم گفت ۵۳ سرباز مجروح از کارخانه فولاد آزوف‌استال به بیمارستانی در شهر «نووازوفسک» تحت کنترل روسیه در ۳۲ کیلومتری شرق منتقل شدند. «آنا مالیار» افزود ۲۱۱ نفر دیگر به شهر «اولنیوکا» در منطقه‌ای تحت کنترل جدایی‌طلبان تحت حمایت روسیه منتقل شدند. وی افزود که همه افراد خارج شده در معرض تبادل احتمالی زندانیان با روسیه خواهند بود.

به گزارش رویترز، مشخص نیست چه تعداد نیروی اوکراینی در آزوف‌استال باقی مانده است. ارتش اوکراین گفته که تلاش‌ها برای خارج کردن افرادی که هنوز در داخل هستند در جریان است. طبق اعلام منابع خبری، پنج اتوبوس حامل نظامیان اواخر روز دوشنبه از آزوف‌استال به «نووازوفسک» رسیدند. تعدادی از نیروهای خارج شده مجروح بودند و با برانکارد از اتوبوس‌ها خارج شدند. گفته می‌شود حدود ۶۰۰ سرباز در داخل کارخانه فولاد حضور داشتند. اولین عملیات خروج نظامیان اواخر روز دوشنبه ساعاتی پس از آن انجام شد که روسیه اعلام کرد با انتقال سربازان مجروح اوکراینی به یک مرکز پزشکی در نووازوفسک منطقه‌ای که تحت کنترل خود است، موافقت کرده است.

وزارت دفاع روسیه اوایل اردیبهشت از گشودن کریدور بشردوستانه از کارخانه آزوف‌استال در ماریوپل برای خروج غیرنظامیان خبر داد و اعلام کرد سربازان روس در اطراف کارخانه فولاد محاصره شده آتش‌بس را رعایت خواهند کرد تا غیرنظامیان از همه جهات خارج شوند.

نیروهای روسیه و دونباس کنترل بخش عمده شهر را در دست داشتند، اما تعدادی از نیروهای اوکراینی از آزوف‌استال همچنان به عنوان سنگر استفاده می‌کردند. روسیه قبلا به نظامیان اوکراینی پیشنهاد داده بود که سلاح‌ها را زمین بگذارند و تسلیم شوند، اما آن‌ها نپذیرفتند. ولادیمیر پوتین پنجشنبه اول اردیبهشت حمله به این تاسیسات را لغو کرد و خواستار حفظ محاصره آن از سوی نیروهای روس شد.

ماریوپل یک بندر استراتژیک در دریای «آزوف» است. خبرگزاری رویترز در خصوص اهمیت کنترل روسیه بر این شهر نوشته بود:‌ اگر ماریوپل سقوط کند، این بزرگ‌ترین دستاورد روسیه تاکنون در این جنگ خواهد بود. این بندر اصلی منطقه دونباس است، منطقه‌ای متشکل از دو استان در جنوب شرقی که مسکو خواستار واگذاری کامل آن به استقلال‌طلبان است.

مجتمع فولاد آزوفستال و تونل‌های زیرزمینی‌اش

مجتمع فولاد آزوفستال آخرین سنگرگاه مقاومت در شهر ماریوپل در جنوب اوکراین بود که در پی دو ماه گلوله‌باران توسط روسیه تقریبا به طور کامل ویران شد.

هنگ آزوف، یک واحد گارد ملی اوکراین که زمانی پیوندهای قوی با راست افراطی داشت، اکنون تایید کرد که جنگجویان این گردان خود را تسلیم کرده و اسلحه‌هایشان را زمین گذاشته‌اند. فرمانده این هنگ نظامی گفت که اولویت آنها تا حد امکان نجات جان افراد است. فرماندهان این گروه گفته‌اند تسلیم نیروهای روسی نخواهند شد و تا آخرین نفر به مقاومت ادامه خواهند داد. مجتمع فولاد آزوفستال یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌های تولید فلز در اروپاست و ۱۰ کیلومتر مساحت دارد. در این کارخانه شبکه بزرگی از اتاق‌ها و تونل‌های زیرزمینی قرار دارد که در دوران جنگ سرد به عنوان پناهگاه هسته‌ای ساخته شده بودند. ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین، در نطق شبانه خود سربازان اوکراینی این کارخانه را قهرمان خواند و گفت: «اوکراین قهرمانانش را زنده می‌خواهد.» او در سخنرانی ویدئویی خود گفت که تیم‌های نظامی، اطلاعاتی و مذاکره‌کننده اوکراین و همچنین صلیب سرخ و سازمان ملل در عملیات تخلیه شرکت داشتند. ستاد کل اوکراین نیز از تلاش این سربازان تقدیر کرده است. تصرف ماریوپل از اهداف مهم نظامی برای مسکو بود، چون به این ترتیب کنترل یکی از بزرگ‌ترین بنادر اوکراین را به دست می‌گیرد و دسترسی راحت‌تری به مناطق اطراف خواهد داشت.

تشدید حملات روسیه در جبهه شرق

شهر کوچک سیورودونتسک در شرق منطقه دونباس نیز زیر آتش شدید نیروهای روسیه قرار دارد. فرماندار منطقه لوهانسک کشته شدن ۱۰ نفر شامل ۹ غیرنظامی را تایید کرده است. همزمان گارد مرزی اوکراین می‌گوید موفق شده‌اند از تلاش روسیه برای خرابکاری در منطقه سومی، در ۱۵۰ کیلومتری شمال‌غربی خارکیف جلوگیری کنند. روسیه پس از محاصره کی‌یف و عدم پیشروی محسوس برای اشغال پایتخت اوکراین، اولویت خود را شرق اوکراین قرار داده است. با این حال تاکنون موفق به یکسره کردن کار در مناطق شرقی که عمدتا تحت نفوذ جدایی‌طلبان هوادار کرملین هستند، نشده است. یک مقام دفاعی آمریکا به‌شرط فاش نشدن هویتش به آسوشیتدپرس گفته که کمک آمریکا و کشورهای دیگر به کی‌یف موجب شده که حتی کار در شرق اوکراین هم برای روس‌ها دشوار شود و نبرد روستا به روستا ادامه داشته باشد. این مقام دفاعی مدعی شده که نیروهای اوکراینی موفق شده‌اند نیروهای روسیه را بین ۱ تا ۴ کیلومتر در منطقه مرزی به عقب برانند.

به نظر می‌رسید که هدف اولیه ارتش روسیه تصرف پایتخت و سرنگون کردن حکومت اوکراین بود. ولی در پی مقاومت شدید ارتش اوکراین، نیروهای روسیه اواخر فروردین از اطراف کی‌یف و نواحی شمالی اوکراین خارج شدند و پس از مدتی حملات آنها روی ناحیه دونباس در شرق اوکراین متمرکز شد.

کشورهای غربی پیش‌بینی می‌کنند که جنگ در اوکراین ممکن است طولانی شود و به این دلیل کمک‌های تسلیحاتی به کی‌یف را افزایش داده و سلاح‌های سنگین و تهاجمی در اختیار این کشور قرار داده‌اند. ارتش اوکراین ادوات توپخانه‌ای هویتزر را که از آمریکا دریافت کرده است در جبهه‌ها مستقر کرده و سفیر آمریکا در کی‌یف اعلام کرد این کشور تمامی ۹۰ ادوات توپخانه‌ای را که وعده داده بود به اوکراین تحویل داده است. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در حاشیه دیدار با دیپلمات‌های ارشد تعدادی از کشورهای عضو این پیمان در برلین گفت جنگ آن‌طور که مسکو برنامه‌ریزی کرده بود پیش نمی‌رود. او افزود: آنها نتوانستند کی‌یف را تصرف کنند، در حال عقب‌نشینی از خارکیف هستند و تهاجم اصلی آنها در ناحیه دونباس متوقف شده است. روسیه به اهداف راهبردی خود نرسیده است.
همزمان، یکی از بزرگ‌ترین رزمایش‌های ناتو از روز دوشنبه در استونی آغاز شده و به مدت دو هفته ادامه خواهد یافت. در این رزمایش، ۱۵ هزار نیرو از ده کشور از جمله آمریکا و بریتانیا و سوئد و فنلاند که عضو ناتو نیستند شرکت دارند.

دولت‌های سوئد و فنلاند روز یکشنبه رسما تمایل خود به عضویت در ناتو را اعلام کردند و جلسات پارلمان‌های دو کشور برای بحث و تصمیم‌گیری در این مورد روز دوشنبه شروع شد. دولت روسیه یک بار دیگر هشدار داد که پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو یک اشتباه بزرگ است و پیامدهای گسترده‌ای خواهد داشت. همزمان، جلسه وزیران خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا برای بررسی وضعیت اوکراین و تحریم‌ها علیه روسیه از روز دوشنبه شروع شد و وزیر خارجه اوکراین نیز در این جلسه حضور دارد.

تصویب کمک ۴۰ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین در سنا

این در حالی است که مجلس سنای آمریکا، روز دوشنبه با اکثریت قاطع آرا بسته کمکی به ارزش ۴۰ میلیارد دلار برای اوکراین را که چند روز پیش به راحتی رای مجلس نمایندگان کنگره آمریکا را کسب کرد، اما به سد مخالفت رند پل سناتور جمهوریخواه ایالت کنتاکی در این مجلس خورده بود، در مرحله یکی مانده به تصویب نهایی، مورد پذیرش قرار داد.

سناتورها با ۸۱ رای موافق در مقابل ۱۱ رای مخالف به این بسته کمکی رای مثبت دادند تا با این رای مثبت به بحث در مورد این لایحه پایان داده و اجازه دهند که برای تبدیل شدن به قانون به مرحله بعد برود. رای‌گیری برای تصویب نهایی این لایحه قرار است چند روز دیگر برگزار شود. این یک آزمون مهم برای سنجش میزان حمایت جمهوریخواهان از تداوم کمک‌های بشردوستانه و نظامی آمریکا به اوکراین پس از آنکه چندین چهره برجسته جمهوریخواه، از جمله ترامپ، رییس‌جمهور سابق، اندازه این بسته ۴۰ میلیارد دلاری را زیر سوال بردند، به حساب می‌آید. برخی از جمهوریخواهان، از جمله سناتور بیل‌ هاگرتی قبل از این رای‌گیری اعلام کردند که از آن حمایت نخواهند کرد.‌ هاگرتی در مصاحبه‌ای به شبکه فاکس‌نیوز اظهار کرد: من مطمئنا موضعی علیه اوکراینی‌ها ندارم. ما می‌خواهیم پیروزی آنها را ببینیم، اما کمک‌های بیشتری را به آن کشور وارد می‌کنیم در حالی که از کشور خود مراقبت نمی‌کنیم.

بهترین کاری که بایدن می‌تواند انجام دهد توقف جنگی است که او علیه صنعت آمریکا به راه انداخته است.‌ هاگرتی گفت: من می‌دانم که سناتورهای دیگری هم اکنون به سختی در مورد این موضوع فکر می‌کنند. ترامپ روز جمعه با صدور بیانیه‌ای از کنگره آمریکا به خاطر پیشبرد این بسته کمکی برای اوکراین در زمانی که والدین در آمریکا به دلیل کمبود تامین در یافتن شیر خشک در قفسه‌های فروشگاه‌ها با مشکل مواجه هستند، انتقاد کرد. ترامپ در بیانیه‌ای از طریق یک کمیته اقدام سیاسی خود تحت عنوان «آمریکا را نجات دهید» گفت: دموکرات‌ها ۴۰ میلیارد دلار دیگر به اوکراین می‌فرستند، با این حال والدین آمریکایی حتی برای تغذیه فرزندان خود با مشکل مواجه هستند. این بسته کمکی با اکثریت زیادی در مجلس نمایندگان شامل ۳۶۸ رای موافق در برابر ۵۷ رای مخالف به تصویب رسید. جمهوریخواهان همه نمایندگانی بودند که رای منفی دادند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 262428
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *