xtrim

آینده اقتصاد ترکیه

دکتر سیدجلال ابراهیمی *

طبق برآورد صندوق بین‌المللی پول از آینده اقتصادی ترکیه، نرخ ارز در سال ۲۰۲۳ در این کشور متعادل می‌شود و در سال جاری به میانگین ۶/۸۴ خواهد رسید.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرد که ترکیه فقط در سال ۲۰۲۴ افزایش قیمت لیر را احتمالا شاهد باشد. بیکاری در ترکیه همچنان رو به رشد خواهد بود و تعداد بیکاران تا سال ۲۰۲۷ میلادی همچنان افزایش خواهد داشت و کارشناسان اقتصادی در صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی می‌کند که بیکاری در ترکیه تا سال ۲۰۲۷ دو رقمی بوده و با توجه به تورم تا سال ۲۰۲۳ سرعت افزایش نرخ بیکاری تزایدی خواهد بود.

ازکول، ستون‌نویس اقتصادی در این خصوص می‌گوید: پس از جنگ اوکراین اغلب معادلات اقتصادی کشورها جابه‌جا شد و صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی رشد اقتصادی را در سال ۲۰۲۲ میلادی هشت درصد کاهش داد و در عرض سه ماه به ۶/۳ درصد رسانید.

طبق پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول شرایط اقتصادی ترکیه برای مدت طولانی بهبود نخواهد یافت. طبق آمار و ارقام و بررسی‌های کارشناسان اقتصادی در سال جاری میانگین تورم در ترکیه ۴۴/۶۰ درصد و تورم تا آغاز سال ۲۰۲۳ به عبارت دیگر تورم تا پایان سال به ۴۱/۵۲ درصد خواهد رسید. با توجه به نظر صندوق بین‌المللی پول، تورم در ترکیه در طول سال جاری بالای ۶۰ درصد باقی می‌ماند و در ترکیه تداوم می‌یابد.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی شده است که نرخ رشد در ترکیه به شدت رو به نزول بوده و از ۱۱ درصد فعلی به ۷/۲ درصد تا آخر سال کاهش می‌یابد و رشد منفی تا سال ۲۰۲۷ ادامه خواهد یافت. طبق نظر کارشناسان حوزه بین‌المللی اقتصاد نرخ رشد در سال دو هزار و بیست و هفت به حدود ۳ و حداکثر به ۵/۳ درصد خواهد رسید که این امر در بیکاری و در تقابل قیمت لیر به ارزهای جهانی تاثیرگذار خواهد بود.

میانگین سالانه نرخ ارز به برابری ۳۷/۱۶ لیر در مقابل یک دلار خواهد رسید و حتی پیش‌بینی جهانی انتظار افزایش چشمگیر ارز در مقابل پول ملی ترکیه است. این در حالی است که ترکیه مجبور است بدهی‌های معوق خود در خریدهای خارجی و بدهی به بانک جهانی را به دلار پرداخت کند.

گفته می‌شود میانگین سالانه افزایش نرخ ارز در سال جاری ۶/۸۴ درصد خواهد بود که بالاتر از میانگین تورم است ولی نرخ ارز در سال ۲۰۲۳ در ترکیه متعادل خواهد شد.

گفته می‌شود تولید ناخالص داخلی در سال جاری به زیر ۷۰۰ میلیارد دلار و درآمد سرانه به مرز ۸۰۰۰ دلار کاهش می‌یابد و پیش‌بینی کارشناسان اقتصادی بر این است که ترکیه به رتبه ۲۳ در اندازه تولید داخلی سقوط خواهد کرد و نسبت کسری بودجه به درآمد ملی در سال جاری ۲/۱ برابر خواهد شد.

*مدیر مرکز پژوهش و تحقیقات ایران و ترکیه

s.jalalebrahimi@yahoo.com 

 

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 268144
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *