اهرمهای رشد بورس
بازار در انتظار محرکها
شریعتی با بیان اینکه بازار منتظر رخ دادن اتفاقاتی است، توضیح داد: حرکت شاخص کل بورس در هفتههای اخیر از محدود یک میلیون و ۵۶۰ هزار واحد آغاز شد و تا محدوده یک میلیون و ۵۲۰ هزار واحد افت پیدا کرد. شاخص هموزن هم کمی افت داشت. اما حجم معاملات به عنوان دماسنج بازار سرمایه در دو سه هفته اخیر کاهش قابلتوجهی داشته و از محدوده ۷ هزار میلیارد تومان که منجر به رشد بازار شده بود به ۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. تقریبا در یک ماه اخیر سرانه خرید و فروش سهامداران به همدیگر نزدیک شده است و این باعث میشود بازار نه رشد قابلتوجهی داشته باشد و نه افت قابلتوجهی را تجربه کند. وی در گفتوگو با ایسنا ادامه داد: در این شرایط محرکها و منابع نقد باید از جاهای دیگر به بازار تزریق شوند. یعنی چشماندازی برای سرمایهگذاران بیرونی شکل بگیرد. بازار دوباره وارد وضعیت رکودی خود میشود. در این روزها شاهد هستیم که نهادهای زیرمجموعههای هلدینگهای بازنشستگی فروش خود را برای جبران هزینههای اداری و عمومی و جبران کسری بودجه از بازار سرمایه تامین میکنند. تا زمانی هم که برجام شکل نگیرد تا خیال دولت از درآمد بیرونی و پولهای بلوکهشده راحت باشد این حس برای سرمایهگذاران وجود دارد که دولت ممکن است تغییراتی در ماده اولیه، نرخهای فروش و… شرکتها اعمال کند. بازار تقریبا دو سال است که در این روزهای سال در محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد قرار دارد. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه مهمترین نکته فاصله نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد است، عنوان کرد: این موضوع برای سرمایهگذاران خوشیمن نیست. مخصوصا برای سهامدارانی به رشد دلار در بازار آزاد دل بسته بودند. در حالی که نرخ نیما روی شرکتهای بورسی تاثیرگذار است و تا زمانی که بین نرخ نیما و نرخ آزاد فاصله وجود دارد باعث میشود شرکتها نتوانند بازدهی قابلتوجهی خلق کنند، زیرا هزینههای عمومی شرکتها با توجه به تورم رشد قابلتوجهی داشته است اما ناچار هستند نرخهای فروش خود را چه به صورت دستوری و چه به عنوان تنها راه قانونی در محدوده ۲۵ هزار تومان که سامانه نیما است بفروشند.
تاثیر بازار جهانی روی بورس ایران
شریعتی در ادامه با اشاره به قیمتها در بازارهای جهانی اظهار کرد: بازار جهانی شرایط پیچیدهای پیدا کرده است.
رفتار غربیها در اوکراین قابل توجه است. روسیه عقب ننشسته است و با بالا و پایین کردن عرضه گاز، اروپا را به سمت انرژی زغالسنگ سوق میدهد. رشد تورم و در عین حال رشد قیمت بهره در کشورهای توسعهیافته و غربی چشمانداز رکود تورمی را رقم زده است و کشورها تصمیم گرفتند به صورت از پیش تعیین شده و خودخواسته این رکود را ایجاد کنند که قابلیت کنترل داشته باشد. این اطمینان برای اروپاییها ایجاد شده که ممکن است جنگ روسیه و اوکراین ادامهدار باشد و این اتفاق روی قیمتهای جهانی تاثیرگذاشته است.
سمت و سوی حرکت بورس
وی با بیان اینکه اگر محرکهای بازار روند مثبتی داشته باشند، وضعیت بازار نیز رو به بهبود حرکت خواهد کرد، عنوان کرد: به نتیجه رسیدن توافق مهمترین محرک است. همچنین واگذاری سایپا و ایرانخودرو میتواند بو و رنگ متفاوتی به بازار بدهد. با توجه به اینکه در فصل مجامع قرار داریم، تقسیم DPS از سوی شرکتهای بزرگ میتواند محرکی باشد تا شاخص به یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد برسد. رکود در بازار جهانی منجر به اصلاح صنعت کامودیتی میشود اما این اصلاح عمدتا برای محصولات مارجینال است و روی برخی محصولات مانند فولاد تاثیری ندارد.
لینک کوتاه :