xtrim

تحریم مسکو زیر موشک‌باران

به گزارش جهان صنعت نیوز:   در تازه‌ترین تحولات، دیروز یک مرکز خرید در شهر کرمنچوک در شرق اوکراین را مورد اصابت ۴ موشک قرار داد که نزدیک به ۱۸ نفر در این اقدام کشته شدند، رهبران گروه ۷ این حمله را مصداق جنایت جنگی خواندند. چند روز قبل هم روسیه با موشک‌باران ساختمانی در کی‌یف به نوعی نسبت به تصمیمات اتخاذ‌شده در نشست جی ۷ واکنش نشان داد.

در این میان، رهبران گروه هفت بار دیگر تعهد خود را به اوکراین ابراز کرده و قول ادامه حمایت مالی، انسانی، نظامی و دیپلماتیک تا هر زمان که لازم باشد، دادند. این مساله شامل حفظ آمادگی نظامی و دفاعی اوکراین، از جمله از طریق تامین به موقع تجهیزات دفاعی مدرن و سیستم‌های تسلیحاتی پیشرفته است. در این نشست که با حضور ویدئویی ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین برگزار شد، رهبران قصد خود برای ضربه زدن به مسکو با تحریم‌های بیشتر و اتخاذ تدابیر دیگری از جمله افزایش تعرفه‌ها و تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه را اعلام کردند.

به نوشته فایننشال‌تایمز، با افزایش نرخ تورم و واکنش بانک‌های مرکزی  به آن با افزایش نرخ بهره بالاتر از انتظارات بازار، اقتصاددانان در سرتاسر جهان پیش‌‌بینی‌های رشد اقتصادی خود را کاهش داده و حتی برخی درباره رکود هشدار می‌دهند. پیشنهاد تعیین سقف قیمت نفت در زمانی مطرح می‌شود که کارشناسان نگران هستند تحریم‌ها علیه روسیه نتیجه معکوس داشته باشد. با وجود محدودیت‌های غرب بر واردات نفت روسیه، درآمد روسیه از صادرات نفت الزاما کاهش نیافته، زیرا قیمت نفت خام به شدت افزایش یافته است.

گروه هفت قصد دارد با این تصمیم  طیف وسیعی از کشورها فراتر از اعضای این گروه، سقفی بر قیمت پرداخت‌شده برای نفت روسیه اعمال کنند تا سود افزایش قیمت نفت خام را برای ماشین جنگی کرملین محدود کند. همچنین تاثیر افزایش قیمت انرژی بر اقتصادهای غربی را کاهش می‌دهد. یکی از موارد کلیدی این نشست تحریم واردات نفت از روسیه است.  در سال ۲۰۲۱، درآمد روسیه از صادرات طلا حدود ۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است.

در بیانیه مشترکی که در دومین روز نشست گروه ۷ در آلمان منتشر شد، آمده است: ما مجددا بر تقاضای خود تاکید داریم که روسیه باید به این جنگ انتخابی‌اش پایان داده و فورا بدون قید و شرط تمام خصومت‌ها را متوقف کرده و نیروها و تجهیزات نظامی خود را از کل خاک اوکراین و از داخل مرزهای شناخته‌شده بین‌المللی آن خارج کند.

این اولین گردهمایی حضوری هفت اقتصاد برتر جهان از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین در ۲۴ فوریه به شمار می‌رود و اصلی‌ترین دستور کار بررسی بحران‌های غذایی و انرژی نشات‌گرفته از جنگ است. این نشست سه روزه از ۲۶ تا ۲۸ ژوئن است.

این رهبران متعهد شدند به اوکراین در دفاع از خود کمک کنند و اعلام کردند که همکاری اطلاعاتی، اشتراک‌گذاری اطلاعاتی، امنیت دریایی و سایر زمینه‌ها را گسترش خواهند داد. بر اساس گزارش‌ها، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا هم قرار است از خرید یک سامانه دفاع موشکی پیشرفته زمین به هوا برای کی‌یف خبر دهد.

در بیانیه سران جی۷ آمده است: ما به حمایت از اوکراین در دفاع از شبکه‌هایش در برابر حوادث سایبری ادامه خواهیم داد و همکاری‌های خود را در زمینه‌های امنیت انرژی، ایمنی و امنیت مواد و تاسیسات هسته‌ای، مسائل زیست‌محیطی و استفاده از آب گسترش خواهیم داد. گروه هفت تحریم‌های هدفمند را گسترش خواهد داد تا دسترسی روسیه به داده‌های صنعتی، خدمات و فناوری‌های کلیدی تولید‌شده به دست اقتصادهای غربی، به ویژه آن‌هایی را که از پایگاه صنعتی تسلیحاتی و بخش فناوری روسیه حمایت می‌کنند، بیشتر کند.

در مورد بحران جهانی غذا که به علت جنگ به راه افتاده است، گروه ۷ روسیه را تحت فشار قرار داد تا بدون قید و شرط، ضمن توقف حملاتش به زیرساخت‌های کشاورزی و حمل‌ونقل، امکان عبور آزاد کشتی‌های حامل محموله‌های کشاورزی از بنادر اوکراین در دریای سیاه را فراهم کند.

کمک و بازسازی

براساس این بیانیه، جی۷ تاکنون بیش از ۸/۲ میلیارد دلار کمک بشردوستانه در سال ۲۰۲۲ یا ارائه کرده یا به ارائه آن متعهد شده است. این مقام‌ها گفتند که به ارائه حمایت‌های بشردوستانه قابل توجه و مداوم به کسانی که از جنگ روسیه آسیب دیده‌اند، ادامه خواهند داد.

در بحث تلاش‌های بازسازی در اوکراین جنگ‌زده، آنها از ابتکار ریاستی جی۷ برای تشکیل کنفرانس بین‌المللی با حضور کارشناسان عالی‌رتبه با اوکراین، برای پیشرفت در طرح جامع بازسازی استقبال کردند. در این بیانیه آمده است: ما آماده حمایت از یک طرح بین‌المللی بازسازی هستیم که به دست اوکراین با هماهنگی نزدیک با شرکای دوجانبه و چندجانبه تهیه و اجرا شده باشد.

رهبران مذکور گروه هفت تاکید کردند که قدرت‌های اقتصادی پیشرو جهان هزینه‌های سنگینی را بر روسیه و کسانی که در تجاوزات آن شریک هستند، تحمیل خواهند کرد. با این حال، آنها همچنین تلاش‌ها برای کمک به اقتصاد جهانی و اقداماتی برای کمک به کاهش اثرات جانبی، به‌ ویژه مربوط به نیازهای بشردوستانه و سایر نیازهای اساسی و جمعیت‌های آسیب‌پذیر را در اولویت قرار خواهند داد.

تلاش حداکثری برای خاتمه جنگ تا پایان ۲۰۲۲

قدرت‌های اقتصادی پیشرو جهان روز دوشنبه در دومین روز نشست «گروه ۷» که به میزبانی آلمان برگزار شده، از مسیر ویدئو کنفرانس صحبت‌های ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین را شنیدند و درباره اتخاذ تدابیر مشترک برای مقابله با تهاجمات روسیه به بحث پرداختند.

بنا بر اعلام منابع آگاه از گفت‌وگوهای سران «گروه ۷»، زلنسکی در سخنان خود از شرکت‌کنندگان در این نشست خواسته است حداکثر تلاش خود را بکنند تا جنگ اوکراین پیش از پایان یافتن سال جاری میلادی خاتمه یابد. او به «زمستان‌های سخت» اوکراین اشاره کرده؛ جایی که جنگیدن بسیار دشوارتر است و گفته است که در ماه‌های پایانی سال وارد شرایطی خواهیم شد که همه چیز واقعا منجمد می‌شود.

رییس‌جمهوری اوکراین ضمن اعلام این درخواست جدی، خواستار کم نکردن فشارها بر مسکو و تشدید تحریم‌ها علیه این کشور نیز شد. سران گروه هفت شامل ایالات‌متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و ژاپن نیز در مقابل، در حالی وعده تداوم حمایت‌ها از اوکراین را داده‌اند که زلنسکی آشکارا نگران بوده طولانی شدن جنگ و تبعات اقتصادی آن برای غرب همچون افزایش هزینه‌های انرژی و افزایش قیمت کالاهای اساسی در سراسر جهان، هم‌پیمانان کی‌یف را از ادامه پشتیبانی خسته و منصرف کند.

محدود کردن قیمت نفت

آنها که پیش از این در نخستین روز نشست خود برای تشدید بیشتر تحریم‌های روسیه به‌ویژه صنایع دفاعی به توافق رسیده‌ بودند، در دومین روز گفت‌وگوهایشان اعلام کردند که در کنار افزایش تحریم‌های اقتصادی روسیه قصد دارند مکانیسمی را با هدف محدود کردن قیمت نفت روسیه در سطح جهانی به اجرا بگذارند.

کشورهای گروه ۷ با ممنوعیت واردات نفت روسیه موافقت کرده‌اند اما بعضی از آنها این ممنوعیت را به تدریج اعمال می‌کنند. اروپا ماه گذشته مقصد ۴۳ درصد از صادرات نفت و سوخت روسیه بود. واردات نفت و سوخت روسیه به چین رشد کرده و هند از آلمان سبقت گرفته و مقصد شماره دو صادرات روسیه شده است.

طبق ایده این کشورها، خدمات مالی، بیمه و حمل محموله‌های نفتی باید به یک سقف قیمت مشخص برای نفت روسیه مشروط شود. بنابراین اگر حمل‌کننده یا واردکننده چنین خدماتی می‌خواهد، ناچار خواهد بود متعهد شود نفت روسیه در قیمت معینی، فروخته شود. ایتالیا که اقتصادش به واردات انرژی روسیه وابسته است، خواستار آن شده که سقف قیمت شامل گاز روسیه هم شود.

زمان مذاکره نیست

به گفته یک دیپلمات ارشد فرانسوی که به شرط ناشناس ماندن با آسوشیتدپرس صحبت کرده، زلنسکی همچنین به رهبران گروه ۷ گفته است که اکنون زمان مذاکره او با روسیه نیست چراکه برای هر گفت‌وگویی، ابتدا لازم است که او در موقعیت قوی‌تری قرار بگیرد.

به گفته این دیپلمات، در حال حاضر هدف زلنسکی پایان دادن به این جنگ در سریع‌ترین زمان ممکن و خروج از آن در بهترین موقعیت ممکن است تا بتواند از موضع قدرت مذاکره کند. زلنسکی همچنین بار دیگر از رهبران نشست ۷ درخواست کمک‌های مالی، اقتصادی و نظامی کرده است.

سران گروه ۷ نیز به او اطمینان داده‌اند که از اوکراین تا هر زمان که جنگ طول بکشد، حمایت کنند و در بیانیه‌ مشترکی نیز بار دیگر بر تعهد تزلزل‌ناپذیر خود برای حمایت از دولت و مردم اوکراین در نبرد آنها برای حاکمیت و تمامیت ارضی کشورشان تاکید کردند. آنها همچنین اعلام کردند که این کاملا بستگی به اوکراین دارد که چه زمانی و تحت چه شرایطی برای دستیابی به صلح تصمیم بگیرد و وارد عمل شود.

افزایش تعرفه بر واردات کالاهای روسی

رهبران همچنین متعهد به افزایش تعرفه‌ها بر واردات کالاهای روسیه به کشورهای خود شدند. ایالات‌متحده نیز به طور مشخص از وضع تعرفه روی ۵۷۰ دسته کالای روسی و استفاده از ابزار تحریم‌ها برای ایجاد اختلال در شبکه تامین مایحتاج بخش دفاعی و ماشین جنگی روسیه خبر داد.

آسوشیتدپرس همچنین به نقل از یک فرد آگاه اعلام کرد که جو بایدن احتمالا به زودی خبر خرید سیستم ضدهوایی ناسامس را که توسط نروژ توسعه داده شده، اعلام خواهد کرد. این همان سیستمی است که برای محافظت از حریم هوایی کاخ سفید و ساختمان کنگره ایالات‌متحده در واشنگتن استفاده می‌شود و قرار است همین سامانه برای تقویت مواضع اوکراین در جنگ با نیروهای روسیه، تحویل کی‌یف داده شود.

احتیاط در قبال روسیه

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و میزبان این نشست اعلام کرد که اگرچه سیاست‌های کشورهای گروه ۷ در مورد اوکراین همچنان بسیار همسو است، اما این سیاست‌ها باید با احتیاط کامل اجرا شود. او اعلام کرد: «ما تصمیمات اساسی می‌گیریم و همزمان محتاط هستیم. ما تا جایی که ممکن است به اوکراین کمک خواهیم کرد، اما همزمان سعی داریم از بروز یک درگیری بزرگ‌تر بین روسیه و ناتو جلوگیری کنیم.»

بایدن نیز پیش از این اعلام کرده بود که اگرچه ولادیمیر پوتین از همان ابتدا روی ورود ناتو و کشورهای گروه ۷ در این نبرد حساب کرده بود، اما ما چنین کاری نکردیم و نخواهیم کرد.

گروه ۷ که در حال حاضر متعهد به کمک مالی و پاسخ به نیازهای فوری اوکراین است، اعلام کرده که برای بازسازی اوکراین پس از جنگ نیز برنامه دارد و حامی کی‌یف خواهد بود. وزرای دارایی این گروه ماه گذشته موافقت کردند که مبلغ ۸/۱۹ میلیارد دلار کمک اقتصادی در اختیار کی‌یف بگذارند تا از این مسیر، بخش خدمات عمومی این کشور همچنان به فعالیتش ادامه دهد و به دلیل موانع مالی ناشی از جنگ روسیه متوقف نشود.

یک مقام ارشد دولت ایالات‌متحده نیز که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرده، اعلام کرد که براساس صحبت‌های خصوصی مقامات ایالات‌متحده و اروپا، همه آنها در یک هدف که پایان دادن به جنگ از طریق مذاکره است هم‌عقیده هستند؛ اگرچه که شیوه عمل آنها در ظاهر متفاوت است.

بر همین اساس اولاف شولتس و امانوئل ماکرون تلاش کرده‌اند از طریق گفت‌وگوهای فعال با پوتین و زلنسکی، این امر را تسهیل کنند و همزمان نیز به اوکراین سلاح می‌دهند. آمریکا نیز اگرچه گفت‌وگوهای کلیدی در این باره را با روسیه قطع کرده، اما قصد دارد با تقویت قدرت دفاعی اوکراین، موقعیت کی‌یف را در میز مذاکره قوی‌تر کند.

تغییرات آب و هوایی

نشست روز دوشنبه رهبران گروه ۷ که با تمرکز بر اوکراین آغاز شده بود، پیوستن رهبران پنج اقتصاد در حال ظهور دموکراتیک یعنی هند، اندونزی، آفریقای جنوبی، سنگال و آرژانتین، بحث درباره تغییرات آب و هوا، انرژی و مسائل دیگر را در دستور کار خود قرار داد.

انتقاد چین از آمریکا برای طرح جایگزین برای کمربند و جاده

از طرفی، پکن تلاش‌های تجدیدشده واشنگتن برای مقابله مشترک با ابتکارعمل کمربند و جاده چین را محکوم کرده و پروژه زیرساختی جهانی تحت حمایت جی۷ را یک طرح ژئوپولیتیکی برای مخدوش کردن و مهار چین توصیف کرد.

به گزارش روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست، مشارکت برای زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری جهانی، عمدتا احیای ابتکار «جهان را بهتر بسازیم» است که در اجلاس یک سال پیش جی۷ راه‌اندازی شد؛ طرحی که به دلیل مشکلات مالی و تلاش‌های رقابتی ایالات‌متحده و متحدان اروپایی آن، مانند «دروازه جهانی اتحادیه اروپا»، شکست خورد.

ماه مه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در تشریح سیاست دولت بایدن در قبال چین گفت، تلاش احیاشده جی۷ رویکردی هماهنگ، با استاندارد بالا و شفاف برای تحقق نیازهای زیرساختی بزرگ در کشورهای در حال توسعه است.

پکن به تازگی این ابتکارعمل بایدن که تغییر نام یافته، یک «رویکرد بازی مجموع صفر» علیه چین نامید. روز دوشنبه ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، انتقاد پکن را دوچندان کرد. او گفت: چین همیشه از همه ابتکارات برای ارتقای ساخت زیرساخت‌های جهانی استقبال می‌کند. فکر نمی‌کنیم چنین موضوعی وجود داشته باشد که طرح‌های مشابه جایگزین یکدیگر شوند، اما با ترویج محاسبات ژئوپلیتیکی تحت عنوان ساخت‌وساز زیرساخت‌ها و حرف و عملی که تلاش کند ابتکار کمربند و جاده را لکه‌دار کرده و به آن تهمت بزند، مخالفیم.

او همچنین از ناتوانی دولت بایدن در جذب کمک‌های مالی کافی از شرکای خود در گروه هفت، انتقاد کرد. ژائو گفت: اینکه ابتکار فوق «جهان را بهتر بسازیم» باشد یا چیز دیگری، جامعه بین‌المللی می‌خواهد پول واقعی و پروژه‌هایی را ببیند که در واقع به نفع مردم باشد.

ژائو دوشنبه در انتقادی تند، این اتهام را رد کرده و در مقابل واشنگتن را «ایجادکننده واقعی تله‌های بدهی» دانست. او گفت: سیاست‌های پولی انبساطی، نوآوری‌های مالی غیرقانونی، فروش‌های استقراضی مخرب و سایر اقدامات ایالات‌متحده، بار بدهی کشورهای در حال توسعه را تشدید کرده و این بیشتر مقصر تله‌های بدهی کشورهای مربوطه است.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 271859
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *