xtrim

شبح راست‌گرایی بر فراز ایتالیا همزمان با استعفای ماریو دراگی/پایان «سوپر ماریو»

به گزارش جهان صنعت نیوز: پس از تنش‌های سیاسی در هفته‌های اخیر و کناره‌گیری احزاب رادیکال دست‌راستی از ائتلاف وحدت ملی دولت ماریو دراگی، او تصمیم گرفت پایان کار کابینه خود را اعلام و از سمت خود کناره‌گیری کند. با کناره‌گیری ماریو دراگی، اروپا ممکن است یک ضامن مهم ثبات را از دست بدهد.

سرجیو ماتارلا، رییس‌‌جمهوری ایتالیا که هفته گذشته یک‌بار استعفای او را رد کرده بود حالا می‌گوید از دراگی خواسته تا زمان برگزاری انتخابات زودهنگام که احتمالا ۲۵ سپتامبر برگزار خواهد شد به عنوان رهبر موقت امور روزمره کشور را اداره کند. ماتارلا همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد ساعتی بعد دستور انحلال پارلمان را اعلام کرد.

دراگی ۷۴ ساله رهبری محبوب در ایتالیا به شمار می‌رفت که توانسته بود احزاب مختلف متشکل از چپ و راست را در کابینه ائتلافی خود دور یکدیگر جمع کند. او همچنین به دلیل مدیریت بحران حوزه یورو در زمانی که به عنوان رییس بانک مرکزی اروپا فعالیت می‌کرد به «سوپرماریو» مشهور بود.

opal

ماریو دراگی هفته گذشته باوجود جان به در بردن از رای عدم اعتماد گفته بود که از سمتش استعفا خواهد کرد. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که آینده دولت ایتالیا بعد از آنکه «جنبش ۵ ستاره» یکی از احزاب متحد دولت در کابینه ائتلافی حمایتش از دولت را پس گرفت، در‌ هاله‌ای از ابهام فرو رفته بود.

سنای ایتالیا هفته گذشته رای عدم اعتماد به دولت دراگی را تایید نکرد، اما این رای‌گیری توسط جنبش ۵ ستاره بایکوت شده بود. نمایندگان جنبش ۵ ستاره به دلیل اختلاف بر سر یک لایحه کمک عمومی در پی افزایش قیمت انرژی، از شرکت در این رای‌‌گیری خودداری کردند.

استفانو کاندیانی، سناتور حزب «لگا» گفت که یا دراگی بدون این سه حزب، دولت دیگری تشکیل می‌دهد یا در یک انتخابات زودهنگام انتخاب را به دست رای‌دهندگان واگذار می‌کند.

ائولو جنتیلونی، کمیسر اقتصادی اتحادیه اروپا پس از این اتفاق رفتار احزاب ائتلاف وحدت ملی را غیرمسوولانه توصیف کرد. وی در توئیتی تاکید کرد احزابی که روز چهارشنبه از دادن رای اعتماد به رییس سابق بانک مرکزی اروپا خودداری کردند، رفتاری غیرمسوولانه داشتند. این کمیسر ایتالیایی تصریح کرد: ما از ماه‌های سخت آینده می‌ترسیم اما کشور بزرگی هستیم.

دراگی در فوریه سال گذشته و پس از کناره‌گیری جوزپه کونته، به عنوان نخست‌وزیر جدید ایتالیا کار خود را آغاز کرده بود. او هفته گذشته و پس از آنکه جنبش پوپولیستی ۵ ستاره به رهبری کونته به حمایت خود از دولت پایان داد، استعفا کرده بود که البته از سوی ماتارلا مورد پذیرش قرار نگرفت، اما این بار سه جریان دست راستی هم از دولت خارج شدند تا عملا ادامه کار برای دراگی غیرممکن شود.کنار رفتن دراگی باعث شد تا بورس میلان برای دومین روز متوالی سقوط را تجربه کند و نگرانی‌ها از بالا گرفتن بی‌ثباتی‌های سیاسی بر اقتصاد این کشور هم تاثیر منفی گذاشته است. در نتیجه استعفای نخست‌وزیر، سهام معیار بازار بورس ایتالیا، اف‌تی‌ام‌آی‌بی، روز پنجشنبه دو و نیم درصد دیگر سقوط کرد و بدین‌ترتیب میزان سقوط این بازار از اول سال جاری میلادی تاکنون به ۲۴ درصد رسید. همچنین شاخص بانک‌های ایتالیا نیز که بیشترین تاثیرپذیری را از بحران سیاسی جاری در این کشور گرفته است، به میزان ۶/۷ درصد سقوط کرد. از طرف دیگر، شاخص اروپایی اس‌ایکس‌ایکس‌پی نیز چهار دهم درصد سقوط کرد.

راست افراطی در کمین ایتالیا

نگرانی‌ها از قدرت‌گیری جریان دست راستی در ایتالیا بالا گرفته و از رهبر رادیکال مهاجرستیز، جورجیا ملونی به عنوان یکی از کسانی که می‌تواند در این کشور به قدرت برسد، یاد می‌شود. ملونی که حالا با کنار زدن برلوسکونی و سالوینی خود را به عنوان سرآمدترین چهره دست راستی (پسافاشیستی) در ایتالیا معرفی کرده در ماه‌های اخیر از حمایت قابل توجهی در میان گروه‌های رادیکال ایتالیایی برخوردار شده است.

جورجیا ملونی، از چهره‌های جنجالی راستگرای عرصه سیاست ایتالیا در حزبی که نوه بنیتو موسولینی به عنوان عضو شورای شهر رم در آن مشغول به کار است، در نظرسنجی‌ها به عنوان بخت اول رسیدن به نخست‌وزیری ایتالیا پیشتاز است. ملونی ۴۵ ساله خواستار برگزاری انتخابات به صورت فوری در ایتالیا شده است.

ملونی که یک وزیر کابینه دولت سابق ایتالیا است، زمانی که زیر نظر سیلویو برلوسکونی خدمت می‌کرد، جوان‌ترین وزیر تاریخ ایتالیا شد. ملونی از ارائه مشوق‌های مالی به زوج‌ها برای داشتن فرزندان بیشتر و کاستن از وابستگی ایتالیا به نیروی کار مهاجر حمایت می‌کند. طبق نتایج نظرسنجی‌های جدید ملونی که در انتخابات سراسری ۲۰۱۸ میزان چهار درصد رای کسب کرده بود اکنون از رای ۲۲ درصدی برخوردار بوده و مطمئنا مخاطبان خود را پیدا کرده است.

ملونی اتحادیه اروپا را یک شکست توصیف کرده و به طور سنتی موضع ملایمی را در قبال روسیه اتخاذ کرده است، هرچند که از زمان حمله به اوکراین در اواخر فوریه، این موضع معکوس شده است.

در حال حاضر حزب راست افراطی «برادران ایتالیا» به رهبری جورجیا ملونی در صدر نظرسنجی‌ها قرار دارد و گمانه‌زنی‌ها از احتمال پیروزی حزب او و تشکیل یک دولت راست ائتلافی و انتخاب ملونی به عنوان نخست‌وزیر آتی ایتالیا خبر می‌دهند. حزب برادران ایتالیا، «لگا» به رهبری متئو سالوینی و «فورتزا ایتالیا» به رهبری برلوسکونی هر سه در رای‌گیری روز چهارشنبه شرکت نکردند تا عملا باعث فروپاشی دولت ائتلافی دراگی شوند.

جنبش پوپولیستی ۵ ستاره که این بحران را کلید زده، در نظرسنجی‌ها شاهد بیشترین میزان ریزش در میان افکار عمومی بوده و ناظران سیاسی می‌گویند این جریان دیگر نمی‌تواند نتایج درخشان انتخابات پیشین پارلمانی در ایتالیا را که باعث شد ۵ ستاره صاحب بیشترین کرسی در پارلمان ایتالیا شود، تکرار کند.
ایتالیا هنوز باید اصلاحات مهمی را در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ انجام دهد تا بتواند میلیاردها یورو پول اتحادیه اروپا را از صندوق بازیابی کرونا از بروکسل تامین کند. علاوه بر این، این کشور باید بودجه سال ۲۰۲۳ را برنامه‌ریزی کرده و تا پایان سال آن را در مجلس تصویب کند. از آنجایی که ممکن است یک دولت تا اوایل نوامبر روی کار نیاید، زمان زیادی برای این اقدامات باقی نمانده است.
انحلال پارلمان
در این میان، پس از استعفای ماریو دراگی، سرجیو ماتارلا، رییس‌جمهور ایتالیا پارلمان این کشور را منحل و ۲۵ سپتامبر (۳مهر) سال جاری میلادی را برای برگزاری انتخابات زودهنگام تعیین کرد. ماتارلا در سخنرانی کوتاه پس از دیدار با روسای مجلس پایین و سنای ایتالیا اعلام کرد که انحلال پارلمان «آخرین انتخاب» است، اما با توجه به شرایط سیاسی درحال تغییر ایتالیا اجتناب‌ناپذیر است.
ماتارلا تاکید کرد که ایتالیا با یکسری انتخاب‌های سخت و تعهدات فوری مواجه است که نیاز به اقدام سریع پارلمان دارد. رییس‌جمهور ایتالیا چالش‌های پیش روی خانواده‌ها و کسب‌و‌کارهای ایتالیایی به ویژه تورم بالا، افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی و اثرات جنگ روسیه و اوکراین را به مقامات سیاسی این کشور یادآوری کرد. وی همچنین بر لزوم اجرای اقدامات لازم برای حمایت از صندوق بازیابی اروپا تاکید کرد.

سوپرماریو کیست

ماریو دراگی بانکدار و سیاستمدار ایتالیایی است که از سال ۲۰۱۱ تاکنون به‌عنوان رییس بانک مرکزی اروپا فعالیت می‌کرد. پیش از اینکه دراگی وارد بانک مرکزی شود، از سال ۲۰۰۹، رییس هیات‌مدیره هیات ثبات مالی و همین‌طور رییس بانک مرکزی ایتالیا بود.
از دیگر سوابق کاری دراگی می‌توان به حضور سه‌ساله‌اش در گلدمن ساکس اشاره کرد. او در سال ۲۰۱۴ در فهرست قدرتمندترین مردان جهان، رده هجدهم را  به خود اختصاص داد. پس از فارغ‌التحصیل‌شدن از دانشگاه رم، به موسسه فناوری ماساچوست رفت و دکترایش را در رشته اقتصاد از این دانشگاه اخذ کرد. دراگی از سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۱ هم به‌عنوان استاد در دانشگاه فلورانس به تدریس پرداخت.
ماجرای ورود ماریو دراگی به بانک مرکزی اروپا هم با تایید پارلمان و خود بانک مرکزی در ماه مه ۲۰۱۱ کلید خورد که صلاحیت او را برای ریاست این بانک مرکزی تایید کردند و به این ترتیب، او جای ژان کلود تریشه را گرفت.

دراگی که در تشبیه به یکی از قهرمانان بازی ویدئویی نینتندو، «سوپرماریو» خوانده شده، طی هشت سال ریاست بر بانک مرکزی اروپا هدایت روند عبور اقتصاد کشورهای حوزه یورو از بحران مالی را در دست داشت. برخی تحلیلگران و مفسران او را عامل حفظ یورو، پول واحد اروپا، و کل منطقه یورو می‌دانند. هنگام آغاز ریاست دراگی بر بانک مرکزی اروپا در نوامبر ۲۰۱۱، بحران مالی یک مشکل جدی برای منطقه یورو بود. در اوج بحران، نگرانی‌هایی در مورد احتمال فروپاشی منطقه یورو وجود داشت.
به هر حال ریاست و اقدامات دراگی به نحوی بوده که در سال ۲۰۱۹ برخی اقتصاددانان از جمله پاول کراگمن از او به‌عنوان بزرگ‌ترین بانکدار عصر مدرن یاد کردند. نمایندگان پارلمان اروپا هفدهم سپتامبر با ۳۹۴ رای موافق در برابر ۲۰۶ رای مخالف و ۴۹ رای ممتنع، لاگارد را به عنوان جانشین او انتخاب کردند، سپس دراگی در ۱۳ فوریه ۲۰۲۱ به مسند نخست‌وزیری ایتالیا رسید.

اخبار برگزیدهسیاسی
شناسه : 276662
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *