xtrim

درآمد افسانه‌ای نفت عراق/فروش ماهانه عراق از ۱۱ میلیارد دلار گذشت

به گزارش جهان صنعت نیوز:  درآمدهای نفتی عراق در ماه‌های اخیر از ۱۱ میلیارد دلار در ماه گذشته‌و تصویری از یک درآمد ۱۳۰ میلیارد دلاری را در پایان سال ۲۰۲۲ برای عراق به نمایش گذاشته است. این در حالی است که در خوش‌بینانه‌ترین حالت، درآمد نفتی امسال ایران در صورت ادامه تحریم‌ها تا پایان سال حداکثر ۲۵ میلیارد دلار می‌شود.

یک دیپلمات وزارت خارجه که نخواست نامش فاش شود،به‌«جهان‌صنعت» گفت: صادرات ۱۱ میلیارد دلاری عراق از فروش نفت در ماه‌های اخیر، بدون در نظر گرفتن برنامه توسعه میادین و افزایش تولید این کشور، نشان می‌دهد که به زودی ما با عراقی روبه‌رو هستیم که به سرعت درحال تولید ثروت است. این کشور می‌تواند در ۱۰ سال آینده هزار میلیارد دلار درآمد بیشتر از ما داشته باشد که نتیجه آن برهم خوردن توازن قدرت در منطقه است.

به گفته وی عراق در فرصت باقیمانده از زمان استفاده دنیا از انرژی‌های فسیلی به سرعت در حال تبدیل کردن منابع خود به ثروت است که این موضوع علاوه بر توسعه این کشور می‌تواند پیامدهای سیاسی و امنیتی برای ایران هم داشته باشد. زیرا بعثی‌ها هنوز در این کشور حضور دارند.

سرمایه‌گذاری با بالاترین سرعت

عراق در دو برنامه ۵ ساله ظرفیت تولید خود را به حدود ۵ میلیون بشکه نفت در سال رسانده و تا رسیدن به سقف ۶ میلیون بشکه در روز طبق برنامه هدف‌گذاری شده، فاصله چندانی ندارد. البته به نظر می‌رسد که دستیابی به این رقم چندان هم دور نیست، زیرا با احتساب جذب سرمایه‌گذاری خارجی و حضور شرکت‌های قدرتمند نفتی، این هدف به زودی حاصل می‌شود. تنها دلیل تحقق رقم ۶ میلیون بشکه به نظر می‌رسد، سقفی است که اوپک‌پلاس برای کشورها در نظر گرفته است.

البته پیش‌تر وزیر نفت عراق خبر داده بود که این کشور با اجرای پروژه‌هایی درصدد افزایش تولید نفت خود به ۸ میلیون بشکه تا سال ۲۰۲۸ است.

در حال حاضر شرکت‌های اجیپ ایتالیا، ریپسول فرانسه، پتروناس مالزی، راتاوی هند، توتال و اولف فرانسه، انی ایتالیا، بی‌پی انگلیس، استات اویل نروژی، اکسان، بینزاویل، یونی کوآل آمریکا، لوک‌اویل و گس پروم روسیه همه از جمله شرکت‌های بزرگ نفتی هستند که در سال‌های گذشته در صنعت نفت عراق سرمایه‌گذاری کرده‌اند. علاوه برآن شرکت‌های برزیلی، ترکیه، ژاپن و قزاقستان هم در صنعت نفت این کشور سرمایه‌گذاری کرده و یا پروژه در دست اجرا دارند.

عراق ۱۱ میدان نفتی با منابعی در حدود ۱۷۰ میلیارد بشکه نفت دارد. از این ۱۱ میدان نفتی کشف شده، این کشور در ۵ میدان با ایران مشترک است. میدان‌های نفتی نفت‌شهر، دهلران، پایدار غرب، آزادگان و یادآوران پنج میدانی هستند که با ایران مشترک است. البته در عراق ۵۳۰ سازه زمین‌شناسی وجود دارد که شامل ذخایر بزرگ نفتی است و تاکنون ۱۱۵ میدان حفاری شده است که ذخایر ۳۱۱ میلیارد بشکه نفت و علاوه بر ۴۱۵ مکان کشف نشده با ذخایر بیش از ۲۱۵ میلیارد بشکه پیش‌بینی کرده است که این موضوع می‌تواند توانایی نفت عراق را افزایش دهد.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که سرعت برداشت عراق از میدان مشترک دو تا سه برابر بیشتر از ایران است. هرچند هم‌اکنون میادین دهلران، پایدار غرب و نفت شهر در حال تولید بوده و دو میدان یادآوران و آزادگان نیز در مراحل مختلف توسعه قرار دارند، با این حال میدان نفت شهر در مجاورت میدان نفت‌خانه، میادین آزادگان در مجاورت میدان مجنون و میدان یادآوران در مجاورت میدان سنباد عراق مدت‌هاست که عراقی‌ها از آن نفت برداشت می‌کنند.

البته براساس گزارش رسمی شرکت سومو که شرکت ملی نفت عراق است، شرکت‌های هندی در میان سایر شرکت‌های بین‌المللی بیشترین تعداد شرکت‌های خریدار بین‌المللی بودند. پس از آن شرکت‌های چینی با ۶ شرکت در مکان دوم قرار دارند. شرکت‌های آمریکایی با ۳ شرکت در رتبه سوم و شرکت‌های کره جنوبی، ایتالیایی و روسی با دو شرکت در رتبه چهارم و سپس شرکت‌های فرانسوی، مالزیایی، یونانی، ژاپنی، ترکیه‌ای و هلندی-انگلیسی با یک شرکت در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

کسب سود از بازار طلایی

با افزایش قیمت نفت به بیش از ۱۰۰ دلار در هر بشکه در ماه‌های اخیر، عراقی‌ها توانستند به درآمدهای افسانه‌ای دست پیدا کنند. فروش نفت برایشان آسان است. مشتری‌های نفت عراق همیشه هستند و این کشور نیازی به تخفیف دادن یا سختی در انتقال پول ندارد؛ چون تحریم نیست. افزایش درآمدهای نفتی این کشور باعث شده که سرعت توسعه میادین و برداشت نفت در این کشور سرعت بگیرد.

رویترز به نقل از حسن محمد نایب‌رییس شرکت نفت بصره اعلام کرد که عراق می‌تواند ۲۰۰ هزار بشکه در روز به تولید نفت خود تا پایان سال‌جاری میلادی بیفزاید. این تولید مازاد از میادین نفتی قرنه‌غربی۱ و سایر میادینی که توسط شرکت‌های نفتی داخلی توسعه‌یافته تامین می‌شود.این اظهارات دو هفته بعد از سفر رییس‌جمهور آمریکا به عربستان به امید بستن قراردادهای نفتی و کمک به پایین آوردن قیمت بنزین صورت‌گرفته است.

قیمت نفت پس‌از تحریم روسیه توسط آمریکا و اروپا به‌خاطر حمله به اوکراین افزایش‌یافته و در ماه مارس به رکورد ۱۳۹ دلار رسید.

شرکت نفت و گاز پرتامینای اندونزی ۱۰ درصد از سهام اکسون‌موبیل در میدان نفتی قرنه‌غربی۱ را خریداری کرده و سهم خود را به ۲۰ درصد رسانده ‌است. شرکت نفت بصره ۷/۲۲ درصد از این میدان نفتی را خریداری کرده‌است.

دولت عراق در ماه ژانویه به شرکت نفت ملی عراق اجازه داد سهام شرکت اکسون‌موبیل در این میدان نفتی را در اختیار بگیرد.

میدان نفتی قرنه‌غربی۱ در جنوب عراق یکی از بزرگ‌ترین میادین نفتی دنیاست که ظرفیت آن بیش‌از ۲۰ میلیارد بشکه تخمین زده می‌شود. این میدان نفتی در حال حاضر حدود ۵۵۰ هزار بشکه در روز تولید دارد.

شرکت نفت بصره سال گذشته اعلام کرد اکسون به‌دنبال فروش ۷/۳۲ درصد سهام خود در این میدان نفتی به ارزش ۳۵۰ میلیون دلار است.

محمد گفت اگر عراق طی دوسال آینده خط لوله‌های صادرات نفت خود از زیر دریا و دو بندر صادراتی خود را توسعه دهد، می‌تواند ظرفیت صادرات نفت خود را ۳ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.

عراق درحال‌حاضر روزانه ۳/۳ میلیون بشکه نفت صادر می‌کند. شرکت ساخت‌وساز و مهندسی نفت چین یک قرارداد ۳۰۰ میلیون‌دلاری برای ساخت یک ایستگاه انرژی در میدان نفتی رمیله در عراق برنده شده است.

از سویی اداره اطلاعات انرژی آمریکا در گزارشی نوشت: صادرات نفت عراق به آمریکا طی هفته گذشته طی افزایش قابل‌توجهی به میانگین ۴۵۶ هزار بشکه در روز رسید و از عربستان پیشی گرفت.

در گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا آمده: آمریکا طی هفته گذشته از ۸ کشور به طور میانگین ۵ میلیون و ۷۲۲ هزار بشکه در روز نفت وارد کرده است.

آمریکا طی هفته گذشته روزانه به طور میانگین ۴۵۶ هزار بشکه نفت‌خام از عراق وارد کرده است. عراق با صادرات این مقدار نفت به آمریکا طی یک هفته، به سومین صادرکننده بزرگ نفت به آمریکا تبدیل شد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 277338
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *