عوارض دستکاری کودهای وارداتی/ورود کودها و سموم جعلی به نام برند خارجی
به گزارش جهان صنعت نیوز: این در حالی است که کشاورز از آنجایی که توان آنالیز این بستههای کود را ندارد، ناچار است به درصدیهای قیدشده روی بستهها اطمینان کند و به عنوان مثال از این کودها برای تولید محصولات گلخانهای بهره بگیرد. اما مشکل این است که استفاده از این کودها و سموم بیکیفیت تنها بهرهوری را کاهش نمیدهد بلکه سموم و کود غیراستاندارد وارد محیطزیست و چرخه تولید میشود و در نهایت عوارض بسیار بدی روی سلامت انسان دارد در حالی که باید جلوی این اتفاقات به شدت از سوی دستگاههای مربوطه گرفته شود.
در حال حاضر به نظر میرسد که هیچ نظارتی از طرف وزارت بهداشت و جهادکشاورزی بر سلامت تولید محصولات گلخانهای و سم و کود وارداتی وجود ندارد، به طوری که حتی در برخی موارد سم و کود وارداتی از لحاظ تکنیکال توسط تولیدکنندگان دستکاری شده و دوره کارنس آن از سه به ۳۰ روز میرسد. در نتیجه محصولات کشاورزی پس از صادرات آثار سم و کود را طی آزمایشات نشان میدهند.
سموم و کودهای کشاورزی که غالبا با هدف دفع آفات و بیماریها و همچنین افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی استفاده میشود، نقش مهمی در تامین امنیت غذایی ایفا میکند. با این وجود بخش بزرگی از نیاز کشور در حوزه کود به صورت خاص از طریق واردات تامین میشود و نوسانات جهانی بر قیمتهای داخلی اثرگذار است. با این وجود موضوعی که این روزها بخش کشاورزی را به خود درگیر کرده، بحث کودهای با کیفیت پایین است که از سوی برخی فروشندگان در بازار عرضه میشود و نظارت چندانی نیز از سوی سازمانهای مربوطه روی آن صورت نمیگیرد. در واقع استفاده از کودهای بیکیفیت و جعلی چند عوارض بد بر بخش کشاورزی دارد؛ یعنی از یک طرف به شدت آبهای زیرزمینی را شور میکند و از سوی دیگر میزان بهرهوری را کاهش ۵۰ درصدی میدهد.
در همین خصوص مدیرعامل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات سبزی و صیفی گلخانهای کشور گفت: در بازدیدی که از یک گلخانه هیدروپونیک در ظفرآباد شیراز داشتیم، مشاهده کردیم ۶۰ درصد فلفلهای دلمه این مجموعه کمبود کلسیم دارد. پس از بررسی کودی که به این محصول میدادند متوجه شدیم میزان درصد کلسیم آن باید بسیار پایین باشد. به این ترتیب در صورتی که روی بستهبندی آن ۴۷درصد قید شده بود! پس از انجام اقدامات آزمایشگاهی میزان کلسیم موجود در آن ۴ درصد عنوان شد در حالی که این به معنای فاجعه است. سوال اینجاست که چرا اجازه میدهند این تولیدات وارد گلخانههای کشور شود؟
حسین مهرابی، در پاسخ به این سوال که استفاده از کودهای بیکیفیت چقدر میتواند روی بهرهوری بخش تاثیرگذار باشد، گفت: استفاده از این دست کودها چند عوارض بد بر بخش میگذارد؛ اول اینکه به شدت آبهای زیرزمینی را شور میکند و از سوی دیگر بحث عمل آوری در میزان برداشت بسیار تاثیر دارد؛ یعنی اگر در مترمربع ۱۰ کیلوگرم محصول برداشت میکند با استفاده از کودهای بیکیفیت افت ۵۰ درصدی رقم میخورد.
وی با تاکید بر اینکه سموم و کودهای موجود در بازار بسیار بیکیفیت است و خدا میداند چه بلایی بر سر تولیدکننده و محیطزیست میآید، افزود: شاهد هستیم که به دلیل بیکیفیتی کود و سموم موجود، میزان مصرف ۱۰ برابر میشود و راندمان به نصف کاهش مییابد.
ضعف دستگاههای نظارتی
مهرابی گفت: مساله اینجاست که با تورم فعلی کود را به دلار وارد میکنند و به ما میفروشند در حالی که خالص نیست و دستکاری شده است. در چنین شرایطی حوزه نظارتی در این بخش باید قدرت داشته باشد و با اشخاص خاطی به شدت برخورد کنند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی سموم و کود غیراستاندارد وارد محیطزیست و چرخه تولید میکنیم قطعا عوارض بسیار بدی روی سلامت انسان دارد و لذا باید به شدت جلوی این اتفاق را بگیریم، اما میبینیم که هنوز هم کودهای جعلی وارد بازار میشود و قارچکشها و سموم برای آفت به همین شکل است و همگی دستکاری شده اما کسی نیست که اینها را کنترل کند.
این مقام مسوول اظهار کرد: به عبارت بهتر کودها و سموم جعلی به نام برند خارجی وارد کشور میشود و در اینجا تکنیکال آن را دستکاری میکنند. به این ترتیب یک گونی ۲۵ کیلویی تبدیل به ۲۰۰ کیلوگرم کود میشود و مشخص نیست آنچه به آن اضافه میشود چیست و چه مواد مخربی وارد محیطزیست میشود.
برای صادرات با مشکل حمل و نقل مواجه هستیم
مدیرعامل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات سبزی و صیفی گلخانهای کشور در خصوص دیگر مسائل پیرامون فعالان این بخش نیز اظهار کرد: از یک طرف وضعیت نهاده هنوز مشخص نشده است و از سوی دیگر برای صادرات محصولات گلخانهای با مشکل حمل و نقل مواجه هستیم.
وی افزود: در واقع اصلیترین چالشهای ما به بحث حمل و نقل برمیگردد چون وضعیت حمل و نقل و پروازها هنوز مشخص نشده و حتی هواپیمای باری نداریم. به این ترتیب نسبت به رقبا بلاتکلیف هستیم.
مهرابی افزود: از دیگر مسائل پیرامون محصولات گلخانهای کشور که سال گذشته نیز تولیدکنندگان را اذیت کرد، باقی مانده سموم روی محصولات کشاورزی است که امیدواریم امسال با این مشکلات مواجه نشویم و در بحث صادرات هم خللی ایجاد نشود. به این معنا که وزارت جهاد کشاورزی باید در حوزه نهادهها کنترل بیشتری داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: همچنین در این حوزه بحث نوسان قیمتها مشکلساز است یعنی به عنوان مثال قیمت سازهها نسبت به سال قبل حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد افزایش داشته است؛ به این معنا که اگر تا پیش از این یک گلخانه با صرف هزینهای معادل ۱۶۰ تا ۱۷۰ میلیون تومان به ازای هر مترمربع جمع میشد، در حال حاضر با یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان جمع میشود.
وی در خصوص تسهیلات و وامهای اعطایی به گلخانهداران نیز اظهار کرد: مساله اساسی در این مورد این است که وام گلخانهداران باید قرضالحسنه باشد اما برعکس شاهد هستیم که سود آن بالا است. از سوی دیگر برخورد صندوق ملی با فعالان این بخش به هیچ وجه درست نیست و کاملا سلیقهای با
متقاضیان برخورد میکنند.
مهرابی در پاسخ به این سوال که آیا وقوع سیل اخیر به تولیدات گلخانهای آسیب و خسارت وارد کرده است یا خیر، گفت: چندان آمار قطعی هنوز به ما اعلام نشده، اما قطعا خسارتهایی وارد کرده است. با این وجود چون الان فصلی است که گلخانهها در جنوب خالی است غالبا آسیبها به سازههای گلخانهها بوده و خسارت به محصول احتمالا چندان زیاد نبوده است.
لینک کوتاه :