سیاستی به ضرر صنعت فرش دستباف کشور

به گزارش جهان صنعت نیوز: نکته قابل تامل‌تر اینکه رییس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف به اشاره به کاهش چشمگیر صادرات فرش دستباف اعلام کرده است که صادرات فرش دستباف در چند سال اخیر بیشتر از ۶۰میلیون دلار نبوده است. بنابراین همان‌طور که کارشناسان می‌گویند، سیاست در نظر گرفته شده برای واردات خودرو در ازای صادرات فرش غیرعملی است و با اعداد و ارقام کنونی امکان‌پذیر نخواهد بود.


در همین خصوص عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: سابقه واردات در ازای صادرات فرش بسیار طولانی‌تر از امروز و دیروز است و اولین تجربه آن به سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی باز‌می‌گردد. در آن دوره نیز اعلام شد که در ازای صادرات فرش ایرانی می‌توان کالاهایی وارد کرد و همین موضوع باعث شد که شرکت‌هایی مانند ایران‌خودرو به این عرصه وارد شوند.

سیدرضی حاجی‌آقامیری با بیان اینکه اجرای این سیاست آسیبی جدی به صنعت فرش ایران چه در داخل و چه در خارج از کشور وارد کرد، توضیح داد: با توجه به اینکه برای شرکت‌ها واردات کالا سود قابل‌توجهی داشت، از این رو حاضر بودند که صادرات فرش را به هر قیمتی انجام دهند، به این ترتیب ما با روندی مواجه شدیم که فرش ایرانی را با قیمت پایین‌تر از نرخ منطقی در بازارهای خارجی به فروش می‌رساندند و این موضوع به بازار فرش ایران آسیبی جدی وارد کرد.

افزایش کاذب تقاضا برای فرش

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: افزایش کاذب تقاضا برای فرش در آن دوره، قیمت را در داخل کشور نیز افزایش داد که این موضوع به بازار و حتی قدرت خرید مردم آسیب وارد کرد. از این رو اجرای سیاست‌های اینچنینی اگر پشتوانه قوی و برنامه‌ریزی درست نداشته باشد، در نهایت به ضرر صنعت فرش کشور تمام خواهد شد.

آقامیری در پاسخ به این سوال که آیا اساسا امکان اجرای طرح فعلی وجود دارد؟ نیز توضیح داد: بر اساس اطلاعات ارائه شده، اگر صادرکننده‌ای ۷۰ میلیون دلار صادرات داشته باشد می‌تواند در ازای آن واردات خودرو داشته باشد. این در حالی است که امروز کل آمار صادرات فرش ایران عددی در همین حدود است، پس اینکه بگوییم فرد یا شرکت صادراتی وجود دارد که این حجم از فرش را صادر می‌کند، اساسا با واقعیت سازگار نیست. پس با این قانون این احتمال وجود دارد که بار دیگر شرکت‌هایی از بیرون با هدف سودآوری از واردات خودرو، به حوزه فرش ورود کنند و بدون صادرات واقعی و طبیعی، اقدام به ایجاد آمارهای لازم برای واردات خودرو کنند.

وی با بیان اینکه دو حوزه واردات و صادرات دو بخش مجزا و تخصصی متفاوت هستند، تشریح کرد: در حوزه کاری فرش، صادرکننده‌ای را سراغ ندارم که به شکل تخصصی در واردات نیز فعال باشد و این کار قطعا به تخصص خاص خود نیاز دارد. یک راهکار می‌تواند این باشد که صادرکننده‌ فرش بتواند مجوز واردات خود را در اختیار واردکننده قرار بدهد و با واسطه نهادهایی مانند بانک مرکزی، این توافق را داشته باشند که صادرکننده کار خود را بکند و واردکننده نیز با استفاده از ارز حاصل از صادرات، برنامه خود را به پیش ببرد. ما مشابه این تجربه را در سال‌های قبل داشته‌ایم و باید دید که آیا شرایط دوباره برای چنین موضوعی فراهم می‌شود یا خیر؟

کاهش صادرات فرش دستباف به ۶۰ میلیون دلار در سال

این در حالی است که رییس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف با اشاره به اینکه صادرات فرش دستباف طی چند سال اخیر کاهش چشمگیر داشته است، گفت: صادرات فرش دستباف در چند سال اخیر بیشتر از ۶۰میلیون دلار نبوده است.

عبدالله بهرامی درباره صنعت فرش اظهار کرد: حدود ۹قرن است که فرش ایرانی را همه دنیا می‌شناسند و قدمت سه هزار ساله دارد. تا دهه ۷۰ سالانه حدود یک میلیارد و نیم میلیون دلار میزان صادرات فرش دستباف به کشورهای خلیج‌فارس و سایر کشورهای هدف بود.

وی ادامه داد: بعد از آن سیر نزولی گرفت و در دهه ۹۰ شاید بدترین زمان برای صادرات فرش دستباف همین چندساله اخیر بود. بیمه قالیبافان در سال ۸۸ مصوب شد و قرار بود حدود یک میلیون بافنده در ظرف ۱۰ سال بیمه شوند که انجام نشد. ۴۵۰ هزار نفر تا سال ۹۲ بیمه شدند. اما به دلیل عدم تامین بودجه این کار انجام نشد و حدود ۲۰۰ هزار نفر از کسانی که بیمه داشتند به دلایل مختلف، بیمه آنها لغو شد و افراد جدید هم بیمه نشدند.

رییس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف با اشاره به اینکه تا سال ۹۷ سالانه حدود ۴۵۰ میلیون دلار صادرات داشتیم، اما از سال ۹۷ به بعد به دلایل تحریم از سوی کشورهای خارجی حدود ۲۵ درصد بازار را از دست دادیم و بعد از مصوبه پیمان ارزی بحث صادرات فرش به مقدار چشمگیر کاهش یافت. صادرات فرش دستباف در چند سال اخیر بیشتر از ۶۰میلیون دلار نبوده است.

 درخواست رفع مصوبه پیمان ارزی

بهرامی گفت: یکی از درخواست‌های مهم جامعه بافندگان فرش فارغ از بحث بیمه قالیبافان، رفع مصوبه پیمان ارزی است. چون بیمه قالیبافان را می‌توان به تدریج انجام داد ولی رفع این مصوبه نیاز به هیچ بودجه‌ای ندارد و تصمیم نامهربانی بوده که بدون نظرخواهی از بخش خصوصی گرفته شده است.

وی ادامه داد: در چند سال گذشته رکود بازار فرش و تحریم‌ها موجب کاهش صادرات این کالای باارزش شده ولی بافندگان ایرانی تمام توان و تلاش خود را به کار گرفتند تا جایگاه این هنر صنعت اصیل ایرانی با وجود کاهش صادرات آن همچنان حفظ شود.

 بهرامی گفت: در گذشته رتبه اول جهان را در فرش دستباف ایرانی داشتیم اما با شرایطی که ایجاد شد در حال حاضر رتبه ۴ هستیم. کشورهای هند، پاکستان و ترکیه جایگزین شده‌اند چراکه در بازارهای خارجی جایگاه از دست داده‌ایم. فروش فرش بسیار کاهش یافته است چراکه قیمت مواد اولیه به شدت افزایش یافته و اکثر مواد اولیه به شکل وارداتی و با ارز آزاد است. افزایش مواد اولیه قدرت رقابت‌پذیری ما را کاهش داده است.

رییس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف با اشاره به اینکه تولید داخلی هم به دلیل عدم حمایت تسهیلاتی و نمایشگاهی به نصف رسیده است گفت: در حال حاضر حدود ۶۰۰ هزار بافنده داریم، تولید از ۶ میلیون مترمربع به ۲ میلیون مترمربع در سال رسیده است. اکثر واحدهای تولیدی تعطیل هستند.

رییس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف با بیان اینکه صنعت فرش مکمل در دامداری و کشاورزی است گفت: صنعت فرش در امنیت اجتماعی زنان و افزایش درآمد سبد خانوار نقش مهمی دارد.

 

 

اجتماعی و فرهنگیاخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهخواندنی
شناسه : 283718
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا