xtrim

رونمایی از اینترنت ایمن برای کودکان

به گزارش جهان صنعت نیوز:  عیسی زارع‌پور در اختتامیه سی‌وششمین اجلاس مدیران و روسای آموزش و پرورش کشور درباره پیشرفت شبکه ملی اطلاعات، همکاری‌های دو وزارتخانه و رونمایی از اینترنت کودکان و نوجوان خبر داد و نگرانی خود را از چالش‌های فناوری برای نسل جوان، کودکان و نوجوانان اعلام کرد: «در بسیاری از کشورهای پیشرفته برای مصون‌سازی کودکان و نوجوانان راهکارها و ابزارهای مختلفی دراختیار خانواده‌ها و کودکان و نوجوانان قرار گرفته است.» به گفته او مهم‌ترین مکان برای آموزش این قواعد مدارس است و آموزش استفاده از فضای مجازی باید از سنین کودکی جدی گرفته شود.

وزیر ارتباطات اطلاع داده که تا به حال ۸۰ هزار مدرسه به شبکه ملی اطلاعات متصل شده‌اند. شبکه ملی اطلاعات همان اینترنت داخلی است که وزیر پیشین هم خبر از اتصال تمام مدارس به این شبکه را داده بود. آذری‌جهرمی شهریور ۱۳۹۹ اعلام کرد: «اتصال پرسرعت و رایگان همه مدارس کشور به شبکه ملی اطلاعات به پایان رسیده تا دسترسی همگانی به آموزش مجازی محقق شود.» حالا زارع‌پور می‌گوید آموزش استفاده از فضای مجازی باید از سنین کودکی جدی گرفته شود درحالی‌که اتصال به شبکه داخلی با اینترنت آزاد تفاوت دارد و آگاهی و آموزش استفاده از فضای مجازی از طریق یک شبکه محدودشده داخلی اگر امکان‌پذیر باشد، به صورت ناقص انجام می‌شود. زارع‌پور اعلام کرده که ۸۷ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار هم به این شبکه متصل شده‌اند و قرار است اتصال همه این روستاها تا هفته دولت سال آینده برقرار شود که یکی از مزایای آن امکان فعالیت سکوهای آموزشی و سایر سکوهای خدمات‌رسان در سراسر کشور است.

با وجود انتقادها، دولت سیزدهم همچنان بر اجرای برنامه‌های کنترلی در مورد استفاده شهروندان از اینترنت اصرار دارد. او در این اختتامیه هم به رونمایی از اینترنت کودک و نوجوان به‌عنوان ابزاری که دراختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد تا بتوانند برای سنین مختلف فرزندان خود اینترنت امن، مفید و سالم را فراهم کنند، اشاره کرده است. هرچند زارع‌پور گفته این ابزارها دراختیار خانواد‌ه‌ها است تا در صورت تمایل از آن برای ایجاد یک محیط سالم برای کودکان خود در فضای مجازی استفاده کنند، اما اخباری که تا به حال درباره اینترنت کودک و نوجوان رسیده امیدوارکننده نیستند.

opal

رونمایی از اینترنت کودک و نوجوان نزدیک است

در ماه‌های گذشته فعال‌سازی اجباری جست‌وجوی امن چند موتور جست‌وجو یکی از اقداماتی بود که وزارت ارتباطات در رابطه با اینترنت سالم، امن و مفید برای کودک و نوجوان انجام داد، اگرچه این اقدام فقط مختص کودکان نبود و تمام مردم را در بر گرفت. از سوی دیگر یکی از مهم‌ترین اهداف حفاظت از کودکان در فضای مجازی یعنی حفاظت از داده‌ها، در ایران نادیده گرفته شده و همین موضوع تردیدهایی را درباره محدودسازی اینترنت در ایران به بهانه حفاظت از کودکان به وجود می‌آورد. زارع‌پور معتقد است راه‌اندازی شبکه «شاد» در دوران کرونا به این معنا بود که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور دین خود را به آموزش و پرورش ادا کرد و در مقابل متخصصانی که در زمینه توسعه سکوهای خدمات‌رسان بومی فعالیت می‌کنند حاصل نظام تعلیم و تربیت کشور هستند. او از آموزش و پرورش انتظار دارد ابزارهایی مثل اینترنت کودک و نوجوان را در مدارس به خانواده‌ها معرفی کند.

وزیر ارتباطات اعلام آمادگی کرده تا با همکاری وزارت آموزش و پرورش ظرفیت فناوری اطلاعات برای توسعه نظام آموزشی هوشمند و عدالت‌محور به کار گرفته شود. تاکنون برنامه‌های پیشین وزارتخانه با کاهش سرعت، اختلال و محدودیت و طبقاتی کردن در راستای عدالت‌محوری نبوده و بیش از همه طبقات پایین و کم‌درآمد را تحت‌تاثیر قرار داده و اینترنت را برای آنها گران و دور از دسترس کرده است. همان‌طور که در طرحی مثل اینترنت رایگان دولت برای دهک‌های کم‌درآمد، اینترنت رایگان مختص سایت‌های منتخب داخلی است، ماجرای اتصال مدارس به شبکه داخلی هم فقط فضایی محدود را در دسترس دانش‌آموزان قرار می‌دهد. اتفاقی که در نهایت استفاده از اینترنت آزاد را بیشتر طبقاتی خواهد کرد.

فلسفه وجودی این طرح منطقی است

در همین راستا سعید امینیان کارشناس فناوری اطلاعات به «جهان‌صنعت» گفت: ما اول باید به مفهوم و بنیان این طرح بپردازیم که فلسفه ایجاد این موضوع چیست و بعد به سراغ آن برویم که امکان‌پذیری آن در واقعیت به چه شکل است. نکته مهمی که در بحث فلسفه وجودی این موضوع وجود دارد این است که افراد مختلف در گروه‌های سنی مختلف در هر جامعه‌ای با مجموعه‌ای از قوانین خاص روبه‌رو می‌شوند. همچنین به ویژه در کشورهای خارجی این مورد بسیار شفاف، مشخص و دقیق مورد بررسی قرار گرفته تا افرادی که به سن قانونی نرسیده‌اند به بعضی از موضوعات دسترسی نداشته و پس از رسیدن به سن قانونی می‌توانند یکسری از فعالیت‌ها را انجام دهند.

سعید امینیان در ادامه افزود: این نکته از این جنبه قابل اهمیت است که قانونگذار باید بتواند برای افرادی که زیر سن قانونی هستند زیرساخت‌های حمایتی لازم را در جامعه فراهم کند. پس ما باید این موضوع را به این شکل نگاه کنیم کسانی که به سن قانونی نرسیده‌اند دسترسی به یکسری از خدمات اجتماعی نخواهند داشت و محدودیت‌هایی برای این افراد اعمال شود. او در ادامه گفت: پس بنیان این کار به این شکل است و به نظر می‌رسد که فلسفه وجودی آن درست، مناسب و منطقی است.

خدمات باید به درستی ارائه شود

وی در ادامه خاطرنشان کرد: بحث دیگری که وجود دارد این است که ما به چه صورتی و با چه کم و کیفی این کار را انجام دهیم. در این موضوع باید زیرساخت‌های لازم این کار آماده شود تا بتوانیم افرادی را که از اینترنت آزاد استفاده می‌کنند شناسایی کنیم که این شخص بالای سن قانونی است یا خیر. همچنین از سمت دیگر در حوزه مخابرات و اپراتورها باید زیرساخت‌های لازم به وجود آید تا بتوانند این خدمات را به درستی ارائه دهند.

 او افزود: این بخش بسیار حساس و مهم است، چون اگر این بخش به درستی پیاده‌سازی نشود اثر معکوسی خواهد داشت. وی ادامه داد: پس به نظر من خیلی مهم است تا در موضوع پیاده‌سازی و بهره‌برداری، این زیرساخت‌ها به درستی تعریف شوند و بعد از آزمایشی موفق بتوانند در اختیار عموم مردم قرار گیرند. وی در پایان گفت: این موضوع اگر خوب و درست اجرا شود به نظر می‌رسد در حوزه امکانات فنی مشکلاتی نخواهیم داشت. اما همه چیز برمی‌گردد به اینکه هنر مسوولان چگونه است و این هدف را داشته باشند که این موضوع به نتیجه برسد و همچنین این نکته را درک کنند که اگر به خوبی اجرا نشود اثرات معکوس بر جای می‌گذارد و مشکلات فراوانی را به وجود می‌آورد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 283989
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *