بحران انرژی در اروپا اعتراضهای خیابانی را به دنبال داشت/آتش زیر خاکستر
به گزارش جهان صنعت نیوز: حمایتهای بیقید و شرط رهبران اروپا از تحریمهای همهجانبه و گسترده علیه مسکو بدون در نظر گرفتن شرایط و نیازهای داخلی، اینک دامن مردم این قاره را گرفته است و شرایط زندگی در قاره سبز هر روز سختتر از دیروز میشود.موضوعی که در همان ابتدای امر برخی چهرههای سیاسی و کنشگران اجتماعی نیز نسبت به وقوع آن هشدار دادند و رهبران اروپایی را از وجود آن آگاه کردند.برای مثال مارین لوپن نامزد انتخابات ۲۰۲۲ ریاستجمهوری فرانسه از حزب راست افراطی «مجمع ملی» در اظهارنظرهای انتخاباتی خود با هرگونه تحریم نفت روسیه توسط اروپا مخالفت و آن را نوعی هاراگیری (خودکشی تشریفاتی به سبک ژاپنی) توصیف کرد.
این چهره مطرح سپهر سیاسی فرانسه هجدهم اسفند سال گذشته که مصادف با نخستین زمزمهها مبنی بر اعمال تحریمها علیه مسکو بود، در مصاحبه با شبکه فرانس ۲ تاکید کرد: در صورت اعمال تحریم علیه مسکو، خطر نابودی اقتصاد ما پیش از روسیه وجود دارد و این به منزله هاراگیری است.
مارین لوپن اظهار داشت: در صورت استفاده از اهرم تحریم، سالها طول میکشد تا فرانسه، شرکتهای فرانسوی و اقتصاد فرانسه بهبود یابد و عواقب آن میتواند بسیار بدتر از پیامدهای همهگیری کرونا باشد.
مارین لوپن به امانوئل ماکرون رییسجمهور این کشور و به کسانی همچون فرانسوا اولاند رییسجمهور سابق فرانسه که از وابستگی به گاز روسیه شکایت داشتند، گفت: شرایط کنونی نتیجه مستقیم کوتهاندیشی آنها و اشتباهاتشان در راهبردهای اصلی است که این کشور را تضعیف کرده است.
از سویی اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا که از هیچ تلاشی برای جلب کمک کشورهای عربی و آفریقایی در بحران انرژی پیشآمده دریغ نکردند، با پاسخ «نه» این کشورها مواجه شده و در زمستانی سخت تنها ماندند.
حال به نظر میرسد که پیشبینیهایی از این دست، جامه عمل به تن کرده و گسترش انتقادها و اعتراضها به شرایط اقتصادی حاکم بر قاره سبز، گواه این مدعا است.
باید به این تحلیلها، سابقه طولانی اعتراضهای مردم اروپا به نابسامانیهای اقتصادی را نیز یادآوری کرد؛ مولفهای کلیدی که اروپاییان در اجرای آن یَد طولایی دارند و در صورت خدشهدار شدن منافع اقتصادی خود، برای بروز مخالفت و اعتراضشان لحظهای درنگ را جایز نمیدانند.
نمونه این اعتراضها، برگزاری چندین سال راهپیماییهای گسترده جلیقهزردها در فرانسه است. اعتراضهایی که با انتقاد از چند سیاست اقتصادی دولت ماکرون از جمله افزایش بهای سوخت کلید خورد و به برپایی دهها هزار راهپیمایی منجر شد و با ورود پلیس با ماجرا و به خشونت کشیده شدن اعتراضها، هزینههای هنگفتی به دولت و کشور تحمیل کرد.
در شرایط حاضر نیز تحلیلگران تاکید دارند که بحران هزینههای زندگی بر اثر بالا رفتن قیمتهای انرژی با نزدیک شدن به فصل سرد زمستان، نگرانی را در میان اروپاییها افزایش داده و شهرهای اروپایی را هرچه بیشتر در کمین وقوع ناآرامیهای اجتماعی و اعتراضها قرار داده است.
در این میان شبکه خبری یورونیوز با انتشار نتایج یک نظرسنجی جدید که در کشورهای فرانسه، آلمان، انگلیس و لهستان انجام شده است، نوشت: بسیاری از اروپاییها نگران هستند که تورم بالا بر اثر بحران انرژی منجر به ناآرامی اجتماعی، اعتراضهای خیابانی و اعتصاب شود.
بر اساس نظرسنجی یوگاو (YouGov)، هزینه زندگی این روزها به مهمترین مساله برای اروپاییها تبدیل شده است و اکثریت افرادی که در چهار کشور مزبور در نظرسنجی شرکت کردند درباره افزایش احتمال ناآرامیهای اجتماعی در ماههای آتی نگران هستند.
نتایج این نظرسنجی حاکی است، در فرانسه، چهار نفر از ۱۰ نفر میخواهند شاهد بازگشت جنبشهای اعتراضی جلیقهزردها باشند.
اروپاییها همچنین مساله بحران انرژی را به وضوح در زندگی روزانه خود احساس کردند و طبق نظرسنجی صورت گرفته، از هر پنج نفر یک نفر از پساندازهای خود کم کرده و از هر ۱۰ نفر یک نفر بخشی از وعدههای غذایی خود را حذف میکند.
این گزارش میافزاید: اکثریت افراد شرکتکننده در این نظرسنجی معتقدند که این یک بحران کوتاهمدت نیست و بسیاری افراد هیچ پایانی در چشمانداز این شرایط نمیبینند.
اکثر پاسخدهندگان به این نظرسنجی در لهستان و آلمان گفتهاند که آنها در حال خرید برای مواجهه بهتر با شرایط پیشرو هستند و برخی دیگر نیز قصد دارند مصرف گرمایش را به علت قیمتهای بالای انرژی، کاهش دهند.
طبق این نظرسنجی، مردم در چهار کشور اروپایی ذکر شده، اعتماد کمی به قابلیت دولتها برای مدیریت این بحران دارند.
شبکه خبری یورونیوز میافزاید: یاس و ناامیدی در بین مردم در حال گسترش است و تعداد اندکی از اروپاییها انتظار دارند که بحران هزینه زندگی به زودی پایان یابد.
اما این تمام ماجرا نیست؛ چراکه صدها نفر در شهر ناپل ایتالیا در اعتراض به افزایش ناگهانی هزینههای زندگی و شرایط بیکاری، به خیابانها آمدند و قبوض انرژی را به آتش کشیدند.
خبرگزاری رسمی ایتالیا (انسا) در این ارتباط نوشت: معترضان در مقابل دفتر پست مرکزی این شهر تجمع و اعلام کردند که دیگر زمان وعده دادن نیست و در شرایط بیکاری پرداخت قبوض سه برابر شده انرژی ممکن نخواهد بود.
این اعتراضها در شرایطی جنبه علنی یافته که وضعیت دیگر کشورهای اروپایی از جمله اسپانیا نیز بهتر از ایتالیا نیست و روزنامه لو فیگارو اعلام کرده است که رکورد تورم چندین دهه اسپانیا شکسته و دورقمی شده است.
گسترش اعتراضها و اعتصاب عمومی به ویژه در بخشهای حملونقل ریلی و هوایی نیز دردسرهای بسیاری برای رهبران و شرکتهای اروپایی به دنبال داشته است و علاوه بر ضررهای هنگفت اقتصادی، منجر به گسترش بینظمیها و نارضایتیها در این قاره شده است.
به اعتقاد تحلیلگران، در آن گوشه قاره سبز که انگلیس سودای جدایی از اتحادیه اروپا و شتاب گرفتن رشد اقتصادی را در سر داشت نیز وضعیتش در بدترین حالت ممکن در نیم قرن گذشته است.
در انگلیس از کارکنان اداره پست و وکلای دادگستری گرفته تا افراد شاغل در خطوط هواپیمایی و فرودگاهها، نسبت به شرایط کاری خود معترض هستند و اعتصاب را یگانه راه انتقال پیام اعتراضی خود به مسوولان میدانند.
تحلیلگران تاکید دارند که هرچه حلقه تحریمهای اروپا علیه روسیه تنگتر میشود، شرایط زندگی در قاره سبز سختتر و انتقادات مردمی یک قدم به مرحله اعتراضهای خیابانی نزدیکتر میشود.
در جمهوری چک نیز اوضاع بحرانی قیمتهای انرژی مردم معترض را به خیابانها کشاند به طوری که هزاران نفر از مردم روز شنبه در شهر پراگ پایتخت این کشور به خاطر گرانی سوخت اقدام به برگزاری تظاهرات کرده و در خیابانهای این شهر علیه دولت، اتحادیه اروپا و ناتو شعار دادند.
به گزارش رسانههای بینالمللی در این اعتراض گسترده، حدود ۷۰هزار نفر از مردم پراگ با برگزاری تظاهرات خواستار اقدامات بیشتر دولت برای کنترل قیمت سوخت شدند.
تظاهرکنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی هدف خود را از برگزاری تظاهرات ناکارآمدی اتحادیه اروپا و دولت جمهوری چک در کنترل قیمتهای انرژی به ویژه برق و گاز به خصوص برای فصول سرد سال اعلام کردند.
پتر فیالا نخستوزیر جمهوری چک در اولین واکنش به این تظاهرات، عمده شرکتکنندگان در آن را گروههای افراطی و طرفدار روسیه خطاب کرد و گفت: تظاهرات نیروهای طرفدار روسیه به هیچ عنوان خواستار منافع مردم کشور نیست.
لینک کوتاه :